onsdag 28. mars 2007

Byteshandel i box


Nu är de röda velourbyxorna till dotterns tremenning K färdiga för leverans. Vi skulle ju göra en byteshandel, byxor mot tofflor. Byxorna skulle vara i orange velour men den har tagit slut. Så då fick det bli röd i stället. Velour från Ohlssons Tyger, mudd från E-slöjd. Mönster är det samma gamla omarbetade tightsmönster från Ottobre som jag använt till de flesta andra byxor. Dessa fick bli lite längre och aningen vidare då K är lite längre än min sötnos.

Jes, byxorna ligger här och väntar på er när ni kommer till påsk! Det börjar ju bli varmt nu så tofflerna är det ingen brådska med.

mandag 26. mars 2007

Velour igen, denna gång turkos omlottjacka


Återigen har jag inspirerats av Kik*Kid. Denna gång bidde det en omlottröja i turkos velour. Jag använde samma grundmönster från Sy till barnen (Gynther) på omlottblus som jag använde till denna tunika. Den här gången gjorde jag den dock inte utsvängd, längden anpassade jag som en jacka till min sötnos. Jag ändrade även i ärmerna så att de är lite mer kroppsnära och lite längre än på tunikan.

Kantbandet är av samma sort som till tunikan, elastiska med lyster och en skåra i mitten. De har alltså samma användningsområde som snedslå men ser annorlunda ut. Detta turkosa med svarta prickar är köpt på Mattsons Band i Stockholm. Jag sydde först fast det från avigsidan, därefter nålade jag på den sida som syns från rätsidan och sydde genom band-rätsida-band. Från avigsidan syns alltså två sömmar medan man bara ser en från rätsidan. Jag valde en smal sick-sack för att behålla elasticiteten i bandet, elastisk rätsöm blir inte så snyggt här tycker jag.

Äntligen kompisar

Har äntligen blivit kompis med tvillingnålen så nu kan jag fålla snyggt! Lösningen var lätt och heter Panduro, hittade där en bredare tvillingnål än den jag hade. Så himla skönt. Sitter just nu och syr på en omlottjacka i turkos velour, har redan sytt några snygga sömmar. Mer om den sen när den är klar.

Var i Stockholm i helgen och kom hem med mer än bara tvillingnålar. Har köpt tång till tryckknappar på Ohlssons Tyger och en smart liten ask till undertrådsspolarna på Panduro. Snygga elastiska band på Mattsons Band och givetvis en hög med tyger. Jeansstuvar , mudd och singeljersey från Ohlssons Tyger och underbar velour från Kalikå. Hade tur tror jag, inte bara köpte jag lite av deras prickiga velourmetervara men även stora stuvbitar i velour. Bl.a en bit brun velour som är tillräckligt stor att sy något av till en liten baby!

Ny bild på gammal produkt


Jag har aldrig tyckt att den bild jag har på dessa byxor har varit rättvisande. Det är det samma när byxorna ligger i lådan. De ser lite tråkiga ut. När de kommer på tjejen får de dock lite attityd (kanske det är hon som bär upp de så bra? Haha, min dotter fotomodellen..)

Här kommer i vilket fall en bild av byxorna på. Sötnosen har precis fått sina första par skor som också fastnade på bild. Vi köpte killmodellen av skorna, då tjejmodellen inte hade tåkappa och var i stort sett helvita med några få rosa detaljer. Tänk vad sjukt, flickor smutsar kanske inte ner tårna om de kryper med skor, är det så det är? Har du skrivit under på Vi Föräldrars upprop om könsuppdelningen på barnkläder och leksaker? Gå hit!

fredag 23. mars 2007

Haklappsförkläde



Jag inspirerades av Botilda som gjort några snygga förklädeshaklappar. Har ju kvar av det vaxade tyget som jag redan sytt stolsdyna och haklapp utav. Jes tog med sig sin BabyBjörn förklädeshaklapp. Det blev ingen riktig kopia, vågade mig inte på deras konstruktion med armen utan att sprätta upp (tror inte att Jes hade blivit så nöjd då...). Men då har jag ju inte heller brutit mot något patent om det skulle finnas. BBs haklapp har ingen midjerem som Botilda har använt, men jag tyckte det lät som en smart idé, satte in den i sidosömmen ungefär i armhålehöjd, den är tänkt att knytas bak. På baksidan gjorde jag rundade hörn, som en vanlig förklädesklänning.
I armsluten satte jag resårband någon cm in så att maten inte skall kunna rinna längs armen. Det blev en fin rynkeffekt av det!

Vaxtyget är från Åhléns, röd snedslå från loppis (5 kr för några meter helt oanvänd snedslå). För att sluta i nacken använde jag kardborreband.

Jes gästbloggar



Dessa snygga tovade tofflor har dotterns tremennings mamma (oj vad invecklat) gjort. Grymt snygga tycker jag! Mönster kan man hitta i boken "Tova". Det finns en barnstorlek och en vuxenstorlek, de minsta är gjorda i barnstorlek och de största är gjorda till en tvååring. De största är modifierade i storleken och är en blandning av vuxen- och barnstorleken. Ett tips enligt Jes är att anpassa sulan efter en iläggssula i rätt storlek plus 0.5 cm sömsmån. Toffeln är ihopsydd med langettstygn med ullgarn, sen virkar man i stygnen för att förstärka sömmen och för att det är snyggt.

Ett bra ställe att köpa ull för tovning är 100% Ull. Där säljs både garn och ull för tovning.

Vi har gjort en byteshandel. Jag syr ett par byxor i orange velour till Kalle, Jes gör ett par tofflor till min sötnos. Undrar vad det blir för motiv!

tirsdag 20. mars 2007

Baggy byxor


Hade tänkt att sy ett par muddjeans á la PO.P. Sen fegade jag ut. Har bara ett par jeans att använda som tyg. Så jag bestämde mig för att testa mönstret på denna bruna stretchmanchester i stället. Har man köpt 6 meter tyg så har man råd att fela...(Känner du igen tyget? Köpt på rea på Ohlssons Tyger och använt på denna och dessa.)

Använde mått jag fick från Cirrus i Sytråden (tack!) på ett par PO.P-jeans storlek 68, tog grundmönster till byxor i storlek 84 från Gynthers "Sy till barnen" och kombinerade detta med mått från dessa. Resultatet blev dessa baggy byxor med hög midjemudd, vida ben och mycket kort benslutsmudd. Mudd från E-Slöjd. Jag använde separata fram- och bakstycken. I tillägg till sidosömmen sydde jag en extra dekorstickning bak sidosömmen, genom dens sömsmån.

Nästa gång kanske jag vågar mig på jeansen, får se bara om jag gör fickor eller bara enkla.

søndag 18. mars 2007

Textiltryck - guld


Var på Panduro häromdagen. Vilket paradis! Fick med mig hem textilfärg i guld, en roller och en klichee med en krona på. En klichee är en skumgummiform med en bild på (typ som potatistryck fast det kostar penger).

Grymt lätt. Man häller färg direkt på rollern eller i ett kärl. Doppar rollern, smetar ut färg över klicheen och trycker med stadig hand på önskad tygbit. Jag provade ett par gånger först för att se vilket tryck som passar bäst. Därefter skall färgen torka (går fort) och sen skall man stryka från avigan i 5(!) minuter, detta är den tråkigaste biten. Piffade ena fickan på jumpsuiten, den används mycket och då är det kul att piffa. (Ok då, lite extra nervöst också, var rädd att jag skulle förstöra hela plagget men det gick ju bra!) Jag lär använda kronan till flera plagg!

Det känns som att de 14 kr rollern kostade var väl investerade, tror att det förenklar endel.
Detta var kul och enkelt, hoppas bara att det håller i tvätt som lovat. Kommer nog återkomma om det inte gör det...

Återanvändning: T-shirt med 3/4 ärm


Trots alla tyger som ligger i gardroben i väntan på att bli något tog jag denna gång i bästa Baby Coolstil ett rött linne som nog inte använts på flera år och sydde om den till en t-shirt till dottern. Det fiffiga här är att jag kunde återänvända de fållar som är sydda med snygg tvillingsöm med industrioverlockmaskin både på ärmslut och fåll nederst. (Jag är fortfarande inte helt kompis med tvillingnålen och min maskin, jag blir helt enkelt inte nöjd.)

Mönstret är samma som jag använde på denna, alltså en kombination utav två modeller från Ottobre Design 1-07. Denna gång sydde jag i storlek 74. Jag klippte både fram- och bakstycke samt ärmar ur linnet. Fram- och bakstyckena fick fållen frå nederkant av linnet, sen lade jag ärmmönstret upp och ner och snodde fåll till de från linnets halslinning. Följde alltså trådriktning men inte luggriktning, tycker inte att det är lika viktigt på trikå.

I halslinningen sydde jag dit gul mudd från E-slöjd. Denna gång följde jag mönstret på så vis att jag sträckte mudden. Det blev faktiskt mycket bättre! Namnbandet sydde jag på nederst till höger på framstycket.
Storleken blev för en gångs skull rätt så bra. Hon kan ha den nu och ett bra tag framöver ser det ut som. Kul att pricka!

fredag 16. mars 2007

Turkosa velourbyxor


Dottern börjar växa ur sina byxor i storlek 62/68 så nu är det dags att förnya byxgardroben ytterligare. Denna gång blev det ett par muddbyxor i turkos velour från Calletex i Örebro. Återigen använde jag det modifierade tights-mönstret från Ottobre Design, denna gång gjorde jag det lite bredare än på de förra byxorna jag gjorde. Velade mycket innan jag bestämde mig för mudd i samma färg som byxorna. Ren lyckoträff att jag hade rätt färg hemma, så välplanerad är jag inte.

Denna gång tog jag lite kortare och bredare mudd på bensluten, som dessa. Tanken är att tjejen kan växa ur de på längden och ha som piratbyxor senare, de är rätt så vida upptill, så det borde funka.

Applikationen var inte lika trixig som förra gången. Tog hjälp av tips från Naturvit i Sytråden och sydde en hjålpstickning först. Jag valde en mycket smal sick-sack med lång stygnslängd, lite mer elastisk än raksöm. Denna gång blev det bra direkt, med hjälp av mammas knep och Naturvits råd.

Att vända alla tygdelar åt samma håll har jag vetat om att man skall göra. Däremot har jag inte riktigt tänkt på att velour har en upp och ner. Tack Sytråden för att ni lärt mig att på velour skall man stryka mothårs när man känner på tyget från byxlinning mot benslut och medhårs andra hållet. På det sättet får man finast lyster! Vad tur är fick jag detta tips innan jag sydde oranga tunikan och byxorna, och på de andra velourplagg jag sytt har turen sett till att det blivit bra.

tirsdag 13. mars 2007

Knapprevolution

En fantastisk upptäckt!!!!
Det tråkigaste som finns (om man nu gillar att överdriva) är att sy i knappar. Min välanvända manual till symaskinen har gett mig lösningen:

Man kan sy i knappar på maskin!!!

Man syr med sick-sack, ställer in stygnsbredden efter knappen och knyter ihop trådändarna under knappen, gärna efter att ha virat tråden några gånger runt om de trådar som håller knappen nere.
Jag kör för hand utan att använda pedalen av ren rädsla för att jag ställt in stygnsbredden fel. Simsalabim, färdigt isydd knapp!

Förklädesklänning



Denna klänning är till E och M dotter A som tack för lånet (inte av dottern alltså!)

Sydd med samma mönster från Baby Cool som denna i samma storlek. A är yngre än den flickan som fick använda den första jag sydde, så jag hoppas verkligen det fungerar med storleken! Annars får vi hitta på något annat.

Till skillnad från första klänningen sydde jag inte ihop bakstyckena nederst. Istället för kardborreband blev det två knappar. Framstycket delade jag i två horisontellt, la till sömsmån och sydde ur två olika tyger för effektens skull. Ljust grå kantband i ärmöppningarna, halslinningen och nederkanten. Denna gång sydde jag på kantbandet innan jag sydde ihop sidosömmen. Kan inte riktigt bestämma mig för vad som är bäst, kantbandet blir snyggare men aningen klumpigt i sidosömmen? Hur gör ni?
Namnbandet sydde jag in i sidosömmen denna gång.

Tygerna är second hand, härligt mjuka och sköna. Snart får det bli något åt dottern av det också!

mandag 12. mars 2007

Tunika i mysig orange velour



Dottern fick en skön orange tunika i velour från Kik Kid av sina (då blivande) faddrar F och S i somras. Den var storlek 62 och vi använde den så flitigt vi bara kunde från hon var storlek 56 till långt in på 68. Användbar, mysig och ursnygg! Efter att hon växte ur den har jag längtat efter en ny. Problemet är att de är dyra. Då jag äntligen hittade orange velour på Calletex i Örebro och lite tid var problemet löst!

Jag utgick från mönstret på blus med snedknäppning från Gynthers "Sy till barnen". Detta är en härligt enkel modell med ett helt bakstycke med ärmar på och två framstycken med ärmar på. Man syr alltså ihop fram och bak färdigt med ärmarna i samma stycken. Jag gjorde inte samma ändringar som på denna. Använde klok av skada storlek 6 mån (till dottern som nästa vecka blir 9 mån, men den sitter bra med plats att växa lite i!). Direkt under där armen börjar ställde jag ut fram- och bakstycken i en rak linje och förlängde lagom mycket. Det blev först lite väl utsvängd såg jag då jag sytt ihop ena sidan men det var lätt åtgärdat. Istället för det rundade avslutet nederst på omlottdelarna gjorde jag raka avslut (jämför med denna).
På de ställen jag tänkte mig kantband klippte jag till utan sömsmån.

I stället för snedslå använde jag brunt elastiskt kantband med lite lyster i, köpt på KnappKarlsson i Göteborg. Har även sett dessa band hos MG-tyger, Calletex och Stoff och Stil (i butiken, tyvärr inte i katalogen). Sydde fast dessa med en smal sick-sack i halsringningen och i sömsmånerna där den skall fästas i sidan (det ser likadan ut på insidesdelen av omlotten som på utsidan). Var ambitiös med kantbanden och sydde fast mot avigsidan först innan jag vände kantbandet över och sydde genom alla tre lagren från rätsidan (kantband-tunika-kantband).

Tunikan blev som jag tänkt mig. I den perfekta världen hade kantbandet varit orange (och sömmarna snyggare). Kanske återkommer jag med bild på den på dottern, hon sover sin skönhetssömn nu.

lørdag 10. mars 2007

Mammatillägg


Byxorna
från igår sitter snyggt men det kändes som att det lilla extra saknades. Därför detta lilla tillägg. Ett turkos velourhjärta mitt över baken fick det bli, med inspiration från me&i. Dock strulade det lite för mig när jag skulle sy på det. Tror att jag inte hade nålat tillräckligt tät och det började vecka sig. Min mamma som hälsar på just nu kom som en räddande ängel och sydde sista hälften av applikationen.

Man syr dit det med en tät och lagom bred sicksack. Jag har tyvärr redan glömt inställningarna, provade mig fram på en tygbit först. Mamma visade mig att man genom att föra in tyglagren under pressarfoten med trubbiga ändan av en knappnål (en med litet huvud, inte ett stort med färg på) får mycket bättre kontroll. Hjärtat ritade jag på frihand på mönsterpapper och klippte ut mot vikt tygkant. Det kan säkert vara smart med mellanlägg eller vliesofix.

På bilden ser kanten lite vågig ut på ena sidan, det ser bättre ut i verkligheten tack vare mamma. Nästa gång skall jag dock klara det själv!

fredag 9. mars 2007

Orange velour



Äntligen hittade jag orange velour i precis den nyans jag letat efter! Var på Calletex i Örebro, de hade många fina bomullsvelour i olika färger, tyvärr inga bruna och inga med fina mönster. Men turkos och orange fanns. Har många planer för den ena meter jag köpte av vardera, en tunika som denna skulle till exempel vara kul!

Idag blev det dock ett enklare projekt, ett par byxor i samma anda som dessa. Kul att kunna matcha med muddväven från E-slöjd som jag köpte på Syfestivalen.

torsdag 8. mars 2007

Tröja med kuvertringning


Detta är förra helgens projekt, men då jag haft mycket trevligt besök av T under första hälften av veckan har jag inte prioriterat vare sig att bli kompis med tvillingnålen för att slutföra projektet eller lägga ut alstret i bloggen. Ikväll kommer min kära mor så nu skyndar jag ändå att skriva trots att den är ofållad.

Jag har ringa erfarenhet utav att sy i elastiska tyger. Jag ville sy en långärmad tröja med kuvertringning men hade inget mönster. I Ottobre Design 1-07 finns det mönster på en t-shirt med kuverthals. Den har dock puffärmar vilket inte riktigt var vad jag tänkt mig. I samma tidning finns mönster på en tröja med långa ärmar, fast den har tryckknappar i halsen. Min tröja har mönster på båldelen från den förstnämnda och sen snodde jag ärmarna från den sistnämnda. Var lite osäker på om det skulle funka, men det blev bra.

Jag blev inte riktigt nöjd med halsöppningen. Det står i mönstret att man skall sträcka mudden lite, men det vågade jag inte då jag var rädd den skulle bli för sladdrig. Nästa gång skall jag prova på att göra som det står i mönstret. Om någon har erfarenhet utav detta är jag tacksam för en kommentar!

Den är söt, jag tog dock storlek 80 då jag inte visste hur de var i storleken. Min sötnos simmar i den! Så den får läggas undan så länge. Men då har jag ju också tid att bli vän med tvillingnålsömnad. Nu blir det två täta och fula raksömmar med lite trådsurr på undersidan. Tips någon?

Tygerna är från Stoff och Stil, randig singeljersey och turkos muddväv. Singeljerseyn är rätt så tunn och kanske inte super kvalitet, men det är fräscha färger!

mandag 5. mars 2007

Syfestivalen - en hobbysömmerskas dröm

Syfestivalen i Sollentuna i helgen var en upplevelse! Så många häftiga tyger och så mycket folk. Sen var det ju inte alla försäljningsställen som var lika intressanta, smaken är som baken.
Förhandstippade favoriten E-slöjd var ju underbar. Enda problemet var att välja mellan alla färger. Tur att man kan beställa på nätet! Vissa av tygerna är bara stuvar (tyvärr, plånboken fick bestämma).



MMH Barnkläder är ett litet företag som jag aldrig hört talas om innan. De sålde förutom egentillverkade snygga barnkläder även tyger. Och vilka tyger! Velour i alla skepnader, randig, prickig och enfärgad. Dyra tyvärr för de prickiga, men det kändes som en härlig kvalitet. Tyvärr blev det inte så mycket på mig hos MMH, men attans nöjd är jag! Den gula velouren med svarta prickar på och den bruna enfärgade på bilden nedan kommer från MMH. Den ljust beiga är från Tygvaruhuset.


MG-tyger hade också mycket fint, men här var pengerna verkligen på upphällningen (hade redan överskridit budget rejält) så det blev bara en mörk orange velour (den ser rödare ut på bilden än i verkligheten) och en prickig trikå. Så får vi bara se vad jag får sytt av det hela!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no