mandag 30. april 2007

Tunika byteshandel


Å vad jag är nöjd med min byteshandel! Nu har dottern en underbar randig röd och turkos tunika med en söt liten virkad blomma. Den sitter bra nu men jag tror faktiskt hon kan ha den stora delar av nästa vinter också! Som ni ser är den nya ägarinnan rätt så nöjd också. Tack för en rolig byteshandel Klockarbarn! Hoppas du är lika nöjd med stolsdynan som jag är med tunikan!

søndag 29. april 2007

Muddbyxor till vuxen



Jag har sett snygga mammayogabyxor från Sobea på nätet. De inspirerade mig till att testa att sy själv. Som härliga mjukisbyxor att ha hemma, sen kan de även funka under en eventuell graviditet igen. Eller om jag för allvar skulle komma igång med träning igen, man vet ju aldrig... Sen behöver kanske inte jag och dottern ha våra matchande byxor på oss samtidigt, där går väl ändå gränsen.
Mönstret gjorde jag själv med hjälp av ett par tajta träningsbyxor och en schematisk skiss från Ikea (!) på byxor. Midjemudden är nervikt på bilden men kan bli dubbelt så hög.

Velour från Calletex i Örebro, färgmatchande mudd i bensluten (kan ha köpts på Symässan), svart mudd i midjan från någon butik på Söder i Stockholm. Börjar få så stora högar med tyger nu att jag har svårt att hålla koll på var jag köpt de olika. Lyxproblem kanske...

lørdag 21. april 2007

Stolsdyna till Tripp Trapp version 2.0



Denna stolsdynan är sydd som mitt bidrag i en byteshandel med Klockarbarn. Jag får en underbar stickad tunika till dottern.

Jag sydde en stolsdyna till vår Tripp Trapp för ett tag sedan. Dock har den inte helt varit till belåtenhet på så sätt att den lätt halkar ner när skall sätta ner dottern i stolen. (Hon spretar ofta med benen, vi kallar henne Plankan.) Å andra sidan har vi inte haft så stort behov utav dynan så jag har inte åtgärdat problemet. När jag nu skulle göra en ny ville jag göra en som funkar lite bättre. Jag tog en ordentlig titt på originalet och sen var det ju bara att sy.

Själva modellen är enkel, bara raksömmar överallt. Mitt problem är dock att det enda vaxtyget jag hade är gruvligt tjockt och styvt och fastnar när man syr från rätan. Jag trodde att jag skulle blir tokig! Man kan ju använda en pressarfot med små hjul som rullar på tyget, det hade jag inte. Istället har jag använt mönsterpapper.

Man syr en separat sittdyna. Framtill har jag ett brett resårband undertill för att hålla den på plats. Bak är det som en ficka som man trär på stolsitsen. (På originalet är det ficka både fram och bak men det kändes bättre så här.) För att få igenom remmen från bygeln skar jag upp ett hål, vaxtyget repar ju inte upp sig. Egentligen är det nog bättre med ett knapphål men när jag provade på en testbit med detta otympliga tyg så bidde det inget bra (läs katastrof).

Ryggstödet sys också som en separat enhet. Den fästes kring ryggstödet med kardborreband och sen fäster man två flärpar kring bygeln. Det var mest pill med denna del. Särkilt med att vända rätan ut, jag kapade alla sömsmånshörn som gick men tyget är ju så stelt!

Slutresultatet blev bra tror jag. Är dock lite nervös inför att en duktig medbloggare skall bedöma mitt alster på nära håll!

Tyget är från Åhléns.

Lite uppdateringar

Nu har det gått en vecka sedan jag började jobba, underbart att ha helg! Har småsytt och pysslat lite på kvällarna, dock är det inte så lätt att hinna med det när jag somnar vid niotiden varje kväll! Tror nog att det blir bättre när jag blir mer van. Saknar underbara dottern hela tiden på jobbet, tror dock inte att mina kollegor vill prata om henne precis hela tiden.

Här kommer en bild på kusinens dotter med klänningen på. Har tyvärr inte fått träffa henne på riktigt än.



Sen har dottern fått sina underbara tovade tofflor, så härliga! Det är nästan så man hoppas på kalla dagar så hon skall kunna använda de ofta. Kolla in geckon, visst passar det bra? Tack för byteshandeln Jes!



Annars har jag lite projekt på g, håller på med version två av stolsdyna till TrippTrappstol. Denna blir mycket bättre och är snart klar. Tyvärr är den inte till oss utan skall till en vän på nätet som en liten byteshandel

mandag 16. april 2007

En randig mössa


Dottern har en mössa från Katvig med bruna och vita ränder som är min absoluta favorit (vad dottern tycker vet jag inte riktigt). Igår satt jag och bläddrade lite i olika syböcker och kom fram till att Gynthers mössmönster i "Nya barnkläder" borde funka utmärkt till att göra en kopia. Så nu har vi en till mössa fast med smalare ränder i gult och orange från E-slöjd. Den blev väldigt lik Katvigs i formen utan att jag behövde ändra det allra minste.

Man syr mössan i dubbelt tyg vilket betyder att man kan sy med olika tyg på in- och utsidan. Jag valde att sy med bara en färg. Då blir det inte heller någon söm i mössans nederkant. Enligt mönstret skall man vika upp kanten nederst. Det är meningen med Katvigs mössa också. Jag tycker dock att det är snyggare och mer praktiskt att inte vika upp den. För att innermössan inte skall stanna kvar på huvudet när man drar i yttermössan sydde jag ihop sömsmånen i toppen. Det funkar bra!

Jag använde mellanstorleken och den sitter bra åt det lösa hållet på en tiomånaders med E-slöjdstyg. (Som en riktlinje åt framtida projekt.) Snart (kanske imorgon?) kommer mina nya namlappar i orange. Innan dess är mössan omärkt, sen får den sys på för hand skulle jag tro.

søndag 15. april 2007

Förklädesklänning med korsad rygg



På påsk bläddrade jag genom mammas gamla mönster, tidningar och böcker. Till min store glädje hittade jag danska utgåvan av Gynther och Solbergs "Tøj du selv kan sy" (1981) och "Børnetøj du selv kan sy 5-12 år" (1979)! Nu är det ju inte dessa böcker som går dyrast på Tradera men det var ändå kul att hitta de. Bara synd att jag inte hittade "Sy till barnen 0-4 år", då hade jag ju kunnat sälja mitt svenska ex.

Vad jag däremot hittade var norska "Alt om håndarbeide" 2/80 med mönster på förklädesklänning med korsad rygg. Gullig!
Mönstret är i ett stycke men man kan nog i tygsparningssyfte sy den i ett framstycke och två bakstycken. Kantbandet var det enda som tog lite tid, det kantas hela vägen. Knappar på axlarna.

Tyg från lokala Husfliden, det är dock samma serie smala tyger som säljs på Ohlssons Tyger och Panduro. Kantband hittat på konkursutförsäljning (löjligt billigt).

mandag 9. april 2007

Sommarfräsch!


Jag skall inte ta åt mig äran av detta söta set till dottern. Det är min fantastiska mor som ville sy matchande set till sina tre tjejbarnbarn. (Pojkbarnbarnet får väl få något annat vid ett annat tillfälle.)

Mönster från Ottobre Design 1/06. Enligt tidningen skall det vara blus, kjol och volangbyxor. Dock är 86 den minsta storleken och dottern använder än så länge 74. Så till sommaren får setet användas som klänning med byxor till. De två äldre flickorna på 4 1/2 och 6 år får kjol till, deras set blir i en annan grön färg.

Grönt bomullstyg från Stoff och Stil till blusen, grönblommigt bomullstyg från Ohlssons Tyger till byxorna, grodknappar från Panduro. Volanger och fickor på klänningen i samma tyg som på byxorna. På klänningen är det knappöppning fram och dragkedja bak.

lørdag 7. april 2007

Hur hinner ni med?


Just nu njuter jag av en veckas påsklov hos familjen i fjällen i Norge. Skidåkning, trevligt umgänge och till och med lite sömnad. Har sytt blöjpåsen här, avslutat röda klänningen och till och med sytt en söt förklädesklänning med korsad rygg. Den saknar dock knappar så jag får se om jag lägger ut den innan jag kommer hem.
På måndag åker vi till Trysil för en veckas skidåkning och semester med sambons familj. Helt underbart avslut på vintern!

Tyvärr är det dock också avslutningen på min mammaledighet. Tio månader har jag njutit av att vara hemma med underbara dottern. Nu är det sambons tur att få vara med henne. Helt rättvist men jag oroar mig för mig själv. Hur skall man hinna med? Jag vet ju att många av er arbetar och har mer än ett barn. Ändå verkar ni hinna med att sy och ha kul.

Hur gör ni?

torsdag 5. april 2007

Kamouflerad blöjförvaring


Varför ha blöjor löst i väskan om man kan ha de i en snygg förvaringspåse? Och varför betala multum för Diapees & Wipees variant om man lätt kan göra en själv av stuvar? Jag har givetvis inspirerats av alla duktiga i Sytråden som gjort liknande blöjpåsar före mig.

Jag hittade detta snygga kamouflagetyg och vita bomullstyg med struktur som stuvar på Ohlssons Tyger.
Jag sydde en ytterpåse och en foderpåse separat. Det färdiga måttet är 18x25 cm. Jag sydde båda påsarna utav långa remsar på vardera 20x52 cm, syr ihop till påsar och syr av en botten genom att sy av ett hörn i på vardera sida av botten av påsen. Detta efter Cirrus beskrivning. Tyvärr syns inte bottenkonstruktionen så bra på min bild.

Efter att jag sytt de två påsarna och locket (även detta med foder) separat samt fäst på kardborreband och namnband monterade jag ihop delarna. Ytterpåsen och foderpåsen räta mot räta med locket emellan. Lockets ytterdel skall vara mot ytterpåsens räta. Nu sydde jag en söm nästan hela vägen runt men lämnade en liten öppning för att kunna vända påsarna åt rätt håll. För att sluta detta hål sen sydde jag en stickning hela vägen överst på den sida där locket inte sitter. Jag sydde även en stickning för att det skulle bli snyggt längs lockets ytterkantar.

Jag använde inte någon av följande beskrivningar men Jan Andrea har en beskrivning på engelska och Hypatia i Sytråden har gjort en snygg tutorial på svenska med bilder

mandag 2. april 2007

En liten mysig sak i röd velour



Min kusin S har fått en liten dotter. Jag fick för mig att sy en liten förklädesklänning till henne i röd velour. På bröstet gjorde jag ett guldtryck med textilfärg och klichee från Panduro.
Nu som jag glömt bort hur liten dottern var när hon föddes tycker jag klänningen ser mycket liten ut. Den är i storlek "liten bebis" så det borde ju funka skulle man tro. Mönster från Baby Cool.
Egentligen hade jag tänkt att ändra mönstret lite och göra det till en hängselklänning. Det glömde jag dock när jag klippte så det fick bli öppning där bak. Jag ville inte sätta dit knappar på en klänning till en sån liten som ligger så mycket på rygg så det blev rött kardborreband i stället.
I övre hälften av klänningen har jag fodrat med ljust grå singeljersey.

Håper at søtnosen med foreldre liker den!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no