tirsdag 29. april 2008

Jag är såld!


All min tveksamhet till värdet av fållningsguiden är som bortblåst! Resultatet blir så snyggt! Titta bara på bilden, det har lilla jag sytt! Faktum kvarstår fortfarande att man kan sy snyggt med post-itblock som stöd men det här är enklare. Och slutresultatet blir såååå proffsigt! Om man nu skall kika på insidan av en fåll då ;-)

Prylomanen har talat...

Två små kaninbyxor


Jag fick en beställning på ett par byxor att ge bort till en liten nyfödd norsk flicka... Resultatet blev två kaninbyxor med lila mudd i mitt egna mönster, vad jag skall med det andra paret vet jag inte riktigt än. Det passade bara så bra att sy två på en gång när jag ändå stod och klippte.

Jag gillar verkligen kombinationen av lila till dessa härliga kaniner i orange. Snart kommer ju tyget i nya färgställningar och kan då köpas hos Jenny eller Jenny. Jag längtar fast tyvärr hinner det nog inte komma hem till mig innan vi snart snart åker iväg. Men då har jag ju något att längta hem till!

Jag har nog aldrig skrivit min arbetsordning på muddbyxor tror jag. Här är den:
1. Syr ihop de två benen separat i innersömmen (dessa har ingen yttersidosöm).
2. Lägger ihop de två byxorna räta mot räta i grenen. Detta gör jag genom att det ena byxbenet är rätvänt och det andra är in och ut och så lägger jag de i varandra.
3. Syr ihop grensömmen från mitt fram högst upp till mitt bak högst upp i en söm. Här passar jag noggrant på att de två innerbenssömmarna möts snyggt så att det blir ett kors där grensömmen möter innerbenssömmarna.
4. Syr ihop muddarna i benslut och midja genom att sy den till en rundel, sen viker jag den dubbelt aviga mot aviga.
5. Syr på midjemudden, då lägger jag mudden mot byxornas räta och passar mittbaksömmarna. Oftast nålar jag inte mudden utan markerar fjärdedelar på mudden och byxorna med en borttvättbar penna eller med att klippa jack i tyget. Sen drar jag lagom i mudden så att fjärdedelsmarkeringarna passar ihop. Jag använder samma färg på tråden som mudden i overlocken om byxor och mudd har olika färger.
6. Syr på benslutsmuddarna. Här markerar jag inte fjärdedelar utan drar bara lagom. Här passar jag innerbenssömmen med muddens söm.
7. Stickar ner midjemuddens sömsmån mot byxan om jag tycker det blir snyggare (vilket jag inte alltid gör).
8. Syr på Gekkolapp.

Mönster: Eget, str 62/68.
Material: Orange kanintyg från Jnydesign. Lila mudd från Stoff och Stil.
Maskinval: Overlock att sy ihop, kedjesöm på coverpro att sticka ner mudden.
Inställningar på coverpro: Missade jag tyvärr att anteckna.
Roligt: Tyget är så härligt att jobba med!

søndag 27. april 2008

Rapalloklänning


Denna är jag nöjd med!

En kompis fick barn precis efter att Mille föddes, hennes lilla dotter fick då ett par kaninbyxor i present. Nu har jag fått en beställning på en klänning till fröken V. Jag fick fritt spelrum här, vilket känns lite läskigt. Jag är själv mycket nöjd med resultatet och har jag tur så faller den i smak hos de nya ägarna.

Inspiration till klänningen fick jag när vi hälsade på kompisar i Rapallo, värsta lyxstället! (Tackar SFS för en härlig helg!) Lilla S där hade en äkta 70-talsklänning som bara var för häftig! Jag var ju tvungen att låta mig inspireras!

Klänningen är lite speciell på det sättet att den inte har några sidosömmar utan den är ihopsydd i axlarna och så är den öppen i sidorna. Bakstycket viks fram över framstycket och knäpps fast där. Då axlarna är ihopsydda och alltså inte har någon knäppning ställer det vissa krav till storleken på halsen. Jag har testat den på Mille, inga problem. För att vara säker testade jag även på Gullklumpen och den gick faktiskt över hennes huvud också! För att vara ärlig satt den faktiskt riktigt snyggt både på Mille och Gullklumpen. Så den kan egentligen först användas som klänning och sen som tunika och väst. Och modellen passar ju både till strumpbyxor och jeans.

Klänningen är sytt i ett gammalt tyg och vändsytt med matchande blå insida. Det var lite spännande det här med att vändsy klänningen. Först gick det inte alls när jag skulle vända... Jag hade tänkt fel! Då drog jag mig till minnes att Thea hade fått en uppenbarelse när hon skulle vändsy en klänning utan ärmar och hade hittat en bra förklaring på hur man gör på Sysidan. Helt fantastiskt, det känns lite som magi! Här kan du se förklaring på hur man gör. Jag fattade det inte helt när jag läste om det men när jag sydde själv så gick det hur lätt som helst!

Arbetsordning:
1. Sy ihop axelsömmarna på innerklänning respektive ytterklänning.
2. Sy de två klänningarna ihop räta mot räta i halsöppningen.
3. Sy ihop ena sidans ytter- och innerklänning i ärmhål och sida på det sätt som beskrivs på Sysidan. Här lämnade jag ett hål för vändning. Detta moment skiljer sig från vanliga klänningar då min inte har en sidosöm i vanlig bemärkelse.
4. Vänder enligt beskrivningen.
5. Sydde andra armhålet.
6. Sydde ihop klänningarna i nederkant räta mot räta med hjälp av samma teknik.
7. Vänder klänningen genom vändningshålet i sidan.
8. Syr ihop vändningshålet för hand.
9. Syr knapphål, syr i knapp och syr på namnband.

Mönster: Eget med inspiration av en övervintrad 70-talsklänning.
Material: Äkta secondhandtyg. Skall det vara retro så skall det:-)
Maskinval: Overlock att sy ihop, vanliga maskinen att sy på knappar och Gekkolapp samt att sy knapphål.
Glädjesmoment: Att jag blev riktigt riktigt nöjd! Och att vändningen gick som en lek, måste testas igen!
Tråkigt: Att jag inte genast kunde sy en ny...

Hoppas att klänningen faller Vs föräldrar i smaken, jag skickar också med ett matchande näsduksfoddral, jag tänkte det kunde vara roligt att ha ett i skötväskan. Nedan finns en bild på V i sina kaninbyxor.

lørdag 26. april 2008

Prylmani




Habegäret har slagit till igen... Denna gången har jag köpt en fållguide till min coverpro. Det är en apparat som man fäster till täcksömsmaskinen som skall guida tyget när man fållar så att man få en jämn och fin fåll där man träffar precis i råkanten på avigsidan hela vägen, den sluts då snyggt in i tvilling- eller trippelsömmen på baksidan. Precis som på köpeplagg med andra ord!

Ok, jag vet, detta kan man ju faktiskt göra snyggt själv. Och man måste faktiskt pressa fållen även när man använder fållguiden. Men det är snäppet enklare med denna. Och jag var ju så nyfiken!

På den översta bilden har jag pressat in en fåll på en provlapp. Sen lägger man in tyget med rätsidan upp under pressarfoten så att nålen längst mot vänster kommer precis ner i fållens råkant på avigsidan av plagget. I apparaten finns det en nivåskillnad som skall ligga precis i linje med nålen så att man hela tiden kan känna att man matar tyget rätt. Det finns även en plastsak som man lägger in mellan tygets framsida och fålltillägget och en möjäng som slätar till tyget på rätsidan innan det matas in under pressarfoten. Resulatet blir faktiskt en väldigt jämn och fin fåll där råkanten är dold på ett snyggt sätt.

Jag vet dock inte riktigt än om jag tycker att apparaten är värd pengarna . Kantbandspressarfoten underlättar och förenklar ju så vansinnigt mycket men det denna apparat gör kan man ju egentligen göra väldigt snyggt själv! Här finns bra tips på hur man gör med hjälp av ett post-itblock! Det är samma princip men lite osäkrare och mycket billigare! Och kan dessutom användas på en vanlig maskin med tvillingnål skulle jag tro! (Fast det har jag inte testat själv)

Om någon har en liknande möjäng blir jag förresten glad för era synpunkter och tips!
Jag får återkomma med vad jag tycker om apparaten när jag använt den lite mer, än så länge har den använts till Uggleklänningen samt två t-shirts som inte hamnat i bloggen än.

fredag 25. april 2008

Vilt experimenterande ugglor!


Äntligen har jag fått mitt fantastiska uggletyg som Jofotex låtit trycka upp, tack Thea! Nu är tygerna färdigtvättade (de mår bra efter sin nära-bruna-sörjeränder-upplevelse för de av er som hört den rysaren!) och jag har redan hunnit med två alster. Här tänkte jag dock bara skriva om Gullklumpens nya klänning, eller tunika kanske jag skulle kalla den.

Jag har haft en bild i huvudet av en klänning jag ville sy i trikå, jag trodde länge att den skulle vara randig. Tanken var nog att använda tyget i taktottröjan till den. När ugglorna flyttade hem till oss så berättade de dock för mig att de tänkte bli en trikåklänning i precis det stuk jag tänkt mig. Lite lagom stilkrock liksom, äkta 70-talsugglor till en modern klänning i lite 20-talsstil (fast jag tror inte de sydde de klänningarna i trikå...)

Nåväl, jag hade inget mönster till klänningen men väl en bild i huvudet. Jag tog utgångspunkt i en storlek på tröja som jag visste att var lagom till Gullklumpen.
Båldelen är rak ner till den röda delen, nedanför det röda är den lätt utställd. Sen klippte jag till ärmar som bara har en sömsmån kvar i ärmhålan, här är det alltså ingen längd kvar. Ärmarna blev riktigt coola tycker jag, jag sydde på en smal smal mudd som jag sen stickade ner, här använde jag min nya kompis center guiden. I halsen är det vanlig mudd och längst ner har jag fållat med min andra nya vän, fållguiden. Jag kommer nog göra ett eget inlägg om dessa två superprylar!

Så här gjorde jag:
1.Sydde ihop framstyckets och bakstyckets respektiva tre delar med overlock.
2. Gjorde hål och satte i öljetter på framstycket röda mittdel.
3. Sydde ihop axlar.
4. Sydde på mudd i halsöppningen.
5. Sydde på ärmar.
6. Sydde på rött på ärmarna som mudd fast utan att sy ihop den till en rundel först. Jag sträckte inte särskilt mycket.
7. Stickade ner sömsmånen till muddkanten på ärmarna med tvillingsöm där den ena sömmen gick en bit in på uggletyget och det andra precis inne på det röda. Detta med hjälp av center guiden. Det syns på bilden nedan hur det blir (fast det kan nog bli även snyggare när jag lärt använda pressarfoten bättre).
8. Sydde på en röd bakdel till midjedelen fram och bak. Den hjälpstickades fast i sömsmånerna till övre och nedre uggletyget med overlocken utan att knivarna fick skära i den första sömmen.
9. Sömsmånerna till midjedelen stickades ner på samma sätt som i moment 7.
10. Fållade nederkanten med hjälp av fållningsapparaten.
11. Sydde ihop arm- och sidosöm. Samtidigt syddes ett resårband fast som går i kanalen bak och knytband fram.


Mönster:
Eget, str 92.
Material: Fantastiska uggletyget från Jofotex. Det finns även med blå eller bruna ugglor. Den matchande röda trikån kommer även den från Jofotex.
Maskinval: Overlock, coverpro.
Inställningar på coverpro: Fållar med fållguide: Trådspänning: 3-3-2, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0. Stickning av sömsmånar med center guide: 4-4-3, differentialmatning: 1.25, steglängd 3.0. pressarfottryck 7 mm.
Kul: Att mitt helt egna mönster verkar ha blivit så bra. Och att coverproen betedde sig som en liten ängel hela vägen och inte strulade!!!

onsdag 23. april 2008

Ett nattligt rop om hjälp...


...fick mig att inse att min lille Mille genast måste få ett spjälskydd! Han har precis flyttat över till en spjälsäng och natt till idag vaknade jag av ett litet ångestskrik från min lille krabat. Han hade vridit sig 90 grader i sängen och fastnat med ett ben mellan spjälarna. Resten av natten fick han tillbringa tätt intill mig i sängen!

Snabbt fick jag sy ett enkelt skydd med elefanter som foddral till en soffdyna vi haft liggande utan att använda. Nu ligger min älskling väl ombonad och får kika på fina gröna och blå elefanter. Inatt hoppas jag att han får sova som en prins!

Material: Påslakan från Åhléns om jag inte missminns mig, dyna från Åhléns som fyllning, vitt bendelband.
Mysigt: Att Mille fick en skön och ombonad säng som han verkar trivas i!

Nytt: frottéhoodie



Världens finaste Mille måste ju ha en hoodie! Denna gången gjorde jag en ny variant, den är sydd i orange frotté med brun mudd i ärmslut och sim kantband och brun interlockjersey som foder till huvan. Om jag får säga det själv så blev han jättefin i den! Den sitter som ett smack och är ett mycket använt förstärkningsplagg i familjen Gekko.

Mönster: Eget, str 62/68
Material: Orange stretchfrotté från Stoff och Stil, brun mudd till kantband och armmudd, brun interlockjersey till foder i huvan, båda från Hilco, köpta antingen hos Nea Nobelle eller Micha's Stoffecke.
Maskinval: Overlock att sy ihop delarna och ärmmuddar, coverpro att sy på kantband med kantbandspressarfot, vanliga maskinen att sticka ner sömsmånar, fålla, sy fast första sömmen på huvfodret samt sätta på Gekkolappen.
Inställningar: Coverpro med kantbandspressarfot: Trådspänning: 3-6, differentialmatning: 2.25, steglängd: 4.0, pressarfottryck i botten.
Tråkigt: Inget vad jag minns!
Kul: Sedan jag sydde den förra veckan tror jag det var så har den varit i användning i stort sett hela tiden!!

Nu skall jag och Mille hämta Gullklumpen i dagis, sen skall de ha på sig varsin hoodie när vi går ner till sjön och njuter av en utelunch i solskenet. Kan det bli bättre?

søndag 20. april 2008

Taktottröja


Vi är några lyckostar vi! Om några veckor bär det av till Brasilien! Då måste vi givetvis ha ljusa långärmade t-shirts till Gullklumpen som kan skydda mot solen utan att det blir för varmt. På Syfestivalen lyckades jag få tag på det perfekta tyg till detta, en tunn bomullstrikå från MG-tyger med svarta stripar på vit botten. Tröjan sydde jag i en lite lös t-shirtsmodell med muddhals och fållar i armslut och nederkant. Det kändes dock lite tråkigt med en slät tröja i detta tyg, jag vill ju att våra hemsydda kläder skall vara just personliga och inte kännas som om de vore köpta hos någon av de stora kedjorna. Lösningen var att göra en applikation. Vi funderade lite jag och Gullklumpens pappa och kom fram till att en taktot (=traktor på Gullklumpenspråk) nog skulle vara en höjdare. Och gissa om hon blev glad! Jag visade henne tröjan med taktoten i röd och svart velour när hon vaknade efter sin middagsvil idag och hon blev helt till sig av glädje! Det värmer en syende mammas hjärta kan jag lova!

Arbetsordning:
1. Sy axelsömmar.
2. Sy på ärmar
3. Sy ihop halsmudden till en rundel, vika den sen aviga mot aviga.
4. Sy på halsmudden på halsöppningen. Tidigare har jag märkt av och nålat 1/4-delar av halsmudd respektive halsöppning. Nu bara sträcker jag och syr och tycker att det funkar bra att inte nåla.
5. Sticka ner halssömsmånen med kedjesöm.
6. Fålla ärmsluten med smal tvillingtäcksöm.
7. Sy ena sidans arm- och sidosöm.
8. Fålla nederkanten med smal tvillingtäcksöm.
9. Sy andra sidans arm- och sidosöm.
10. Sy på namnlapp.
11. Till slut gjorde jag applikationen med vliesofix mellan velour och tröja och totally stable på tröjans avigsida. (Nu låter det som att den gick snabbt men jag fick allt lägga ner lite tid på den!)

Mönster: Grundmönster till tröja från Meedom, str 86.
Material: Vit-svartrandig trikå från MG-tyger, inköpt på Syfestivalen. Restbitar av röd och svart velour till applikation. Vliesofix (Hi-fix) från Stoff och Stil, Totally Stable från Bibbis Textil.
Maskinval: Overlock att sy ihop delar samt att sy på halsmudd. Täcksömsmaskin att fålla och sticka ner sömsmånar. Vanliga symaskinen med sick-sack att sy på applikationen.
Inställningar: Coverpro med kedjesöm och tvillingsöm: Trådspänning: 4-4-6, differentialmatning: 1.25. Sick-sack till applikationen: Steglängd: 0.2, stygnbredd: 3.0.
Kul: Att Gullklumpen blev så glad och stolt över sin taktottröja!
Tråkigt: Att tyget drog sig lite på ett ställe i applikationen då totally stablen lossade bak utan att jag märkte det. Jag får svälja stoltheten och använda den ändå!

fredag 18. april 2008

Velourhoodies


Hoodiesarna är nog det plagg jag får absolut mest beställningar på. Nu har jag sytt två i brun velour, en som skall flytta till Norge och en som skall stanna kvar här i närheten. Den sistnämnda fick jag fritt val på färger, tyvärr har jag inte träffat den fyraåriga tös som skall ha den, vilket gör det svårare att välja färg! Till slut föll valet på brun velour med aqua kantband. Lite läskigt att jag inte har sytt så stor hoodie tidigare, jag hoppas verkligen att jag får höra det om det är några konstigheter med storleken!

Mönster: Eget, storlek 86 och 116.
Material: Brun velour och stretchjersey i härlig aqua, båda från Stoff och Stil.
Kul: Båda beställningarna kommer från tjejer jag känner, en gymnasiekompis och en tjej jag jobbat med, roligt att de vill beställa från mig!
Läskigt: Att sy på beställningar till kompisar! Jag vill ju så gärna att de skall bli strålande nöjda.

torsdag 17. april 2008

Roströd velour


De inger kanske inga vårtankar dessa härliga velourbyxor men jag visar de ändå. En skön roströd velour som köptes på Jofotex för ett tag sen av min tygängel Thea, tack! Det ena paret blev en present till en kompis dotter och det andra paret får ni veta sen var det skall.

Mönster: Eget str 68 och 86. För ett bra grundmönster som lätt kan göras om till muddbyxor se Ottobre 5/06.
Material: Roströd velour från Jofotex, brun muddväv från Stoff och Stil.
Maskinval: Overlock.
Kul: Den härligt mjuka velouren.
Tråkigt: Att det känns lite dumt att blogga om velourbyxor, varför tycker jag det?

onsdag 16. april 2008

Copycat


Ingen har väl missat Theas underbara retrobyxor? Jag kunde inte låta bli utan var tvungen att sy ett par till Gullklumpen, ren kopiering alltså! För att inte vara Copycat rakt av placerade jag namnlappen på ett lite annat ställe. Det ser lite coolt ut när byxorna är på.
Gullklumpen har bara hunnit använda byxorna en gång (med en brun tröja under, detta var bara provning) och fick då vansinnigt många kommentarer på byxorna. Blant annat från en kompis mamma som kunde berätta att hon hade haft bruna såna med orange kantband till sina barn på sjuttiotalet!

Mönster: Kopierat och inspirerat rakt av av Thea, str 86.
Material: Randig velour från ?, den kan ha varit med i högen jag köpte från MMH barnkläder för ett drygt år sedan. Grön muddväv från Stoff och Stil till kantband.
Maskinval: Overlock att sy ihop, coverpro med kantbandsapparat att sy på kantbanden med, fållad med samma maskin.
Upp: Häftiga byxor!
Ner: Bilden blev inte jättebra, sömmarna ser inte helt raka ut. Undrar om den är sån i verkligheten? Jag tror inte att jag skulle ha missat det.

tirsdag 15. april 2008

Ny laddning till Lilla W



Förra veckan gick åt till at färdigställa en liten klänningskollektion till Lilla W. Klänningarna ger mig en härlig vårkänsla med en förväntan av långa varma sommardagar!

Jag har använt mitt eget klänningsmönster med ett sprund bak med knapp överst. Denna versionen finns nu i str 6-12 månader, 1-2 år och 2-3 år. Jag har även sytt förklädesklänningar i str 0-6 månader med öppning hela vägen bak. Tyvärr blev inte mina bilder så bra, ni får heller titta på de i webshopen när de läggs ut där.

Kul förresten att den första laddningen hos Lilla W verkar sälja! Hoppas även klänningarna faller i smak! Det känns roligt att sy flera av samma sak, man får ju verkligen upp farten. Då jag var klar kändes det dock jätteskönt att lägga krut på lite mindre projekt där man bara gör samma moment en gång!

mandag 14. april 2008

Skrock?


Dagens skrockfråga:
Hur är det? Om ni måste använda en sprättkniv under ett projekt (vilket händer mig oftare än vad som är önskvärt), kan ni med att sätta på skyddshylsan och lägga undan sprätten igen?
Eller ger det otur så att man måste sprätta igen direkt? Jag vågar inte testa...

fredag 11. april 2008

Såååå hippie!

Ojojoj, nu har vi faktiskt varit rätt så spontana! Inne på babyproffsen i Göteborg där vi egentligen skulle köpa paraplyvagn bestämde vi oss helt impulsivt för att Mille, han är en sån bebis som passar i tygblöjor han! Så det köpte vi till honom! Helspontant och bara på prov... Nu en månad senare tycker vi fortfarande inte att det är särskilt jobbigare än vanliga blöjor. Samvetet däremot känns så rent, så rent!

Vi kör mest med vikblöjor, som spärrskikt utanför har vi lanolinullbyxor. Hemstickade sådana. Ullen, mönstret och inspirationen kommer från underbara Nøstebarn. Det är nästan som magi! Hur sjutton kan ett par yllebyxor hålla på all väten och sen efter att ha vädrats lite så känns och doftar de helt fräscht igen? Byxorna och bodyen utanpå blir ju inte ens fuktiga!

Ullbyxorna är superlätta att sticka även för en okunnig som mig. På rundpinne nr 5 stickade jag en vrangbord (vad kan det heta på svenska?) med en hålrad högt uppe. Sen stickade jag rillestrikk som jag minskade med en maske för varje rad. (Förlåt mina norska ord ni svenska läsare, jag har verkligen inget svenskt stickvokabulär...) Då blir det en trekant, som på översta bilden. Sen är det bara att sy ihop vrangborden mitt fram, vika upp trekantens spets och sy fast den samtidigt som man lämnar lagom stora hål för benen.



På Nøstebarn tipsade de även om att ha brillebukser (typ trosor) mellan vikblöjan och yllebyxan. De hade dock inga att sälja för tillfället så då blev det till att sy själv. Kul! Mönstret har jag ritat helt själv. De är i stretchfrotté med mudd i middan och kring låren för att hålla på hotande läckage då yllebyxorna inte har någon mudd. För att få placerat hålen för benen på ett bra ställe gjorde jag ett insnitt i framstycket in mot benhålen samt gjorde framstycket större än bakstycket för att få insnittet bra. Då var det ju också lätt att sy fast mudden i benhålet. (Se bilden, insnittet går alltså helt in i benhålet.)

Arbetsordning:
1. Sy fast dubbelvikt muddväv (utan att ha sytt ihop den till en rundel först) till benhålen.
2. Sy i en söm ihop mudden och insnittet.
3. Sy ihop fram- och bakstycket räta mot räta.
4. Sy på midjemudden.
5. Sticka ner sömsmånar.

Mönster: Eget.
Material: Orange stretchfrotté och lila muddväv från Stoff och Stil. Inget namnband.
Maskinval: Overlocken till allt.
Till nästa gång: Skall jag göra lite kortare mudd i benhålen.
Glädjesmoment: Att mitt egna mönster blev så bra direkt, och så blir jag löjligt glad över färgkombinationen!

En blivande skidåkare


Min Mille skall givetvis bli en duktig skidåkare ;-) Och nu har han fått ett skidåkarkit från jnydesign av snällaste Jenny, kanintygstjejen. Det var första gången jag såg hennes första kollektion och jag är såååå imponerad och lite lite avis. Jag ser så fram emot nästa kollektion! Bodyn och byxorna som kom är underbart mjuka och har ett snyggt snitt! Byxorna kommer nog bli en storfavorit i sin enkelhet tror jag, jag gillar att de inte är stora och bylsiga och så är det skönt med enfärgade byxor då vi har alldeles för många bodies med mönster på!

torsdag 10. april 2008

Dockan trivs!



Min Gullklump har tur med sin gomo (=mormor), dockan blir välutstyrd i klädväg! Den har redan säng med täcke och kudde och en matchande bebisfilt. Kläderna måste ju också vara hemsydda men det är inte mycket jag har gjort! Det enda jag har sytt själv till den är en tygblöja i naturvit trikå. Resten har min mor knåpat ihop. En skön rosa fleecekappa med småblommigt foder, en mysdress i plysch, ett snyggt kit med matchande kjol, blus och vändbar hatt. Som grädde på moset syddes även en dopklänning till dockan i anledning av Milles dop! Den lektes flitigt med under hela dopsdagen (och efteråt) av Gullklumpen och hennes kusiner. Om någon i släkten skulle gifta sig så är det lätt att göra om klänningen till brudklänning. Det är min smarta mamma det!



onsdag 9. april 2008

Sprund och kantband i A-klänning

I min mailbox har jag fått frågor om hur jag gör sprunden i mina klänningar och om hur jag avslutar kantbanden när jag inte gör knytband utan istället använder knapp med träns. Det har känts lite svårt att förklara så jag tänkte att jag kunde komplettera med bilder här. Om du som läser gör det på ett annat sätt vore det kul att höra, så kanske jag kan lära mig något på kuppen!

Jag syr alltid kantband med bara en söm, det vill säga att jag sträcker till bandet i önskat form och viker i mittfåran, lägger bandet dubbelvikt över tyget och syr fast det med en raksöm. Det är alltså inte den metoden som jag fick lära mig i syslöjden där man syr fast det i två moment. Jag tycker det blir snyggare på mitt sätt och så går det mycket fortare. Jag sätter inte en enda nål när jag syr på ett kantband. (Nu pratar jag bara om snedslåskantband och inte elastiska kantband.)

Jag börjar med att klippa ett rakt jack mitt bak (om sprundet skall vara mitt bak förstås), oftast tar jag 8-10 cm men det beror förstås på storleken på halsöppningen och vilken storlek plagget har. När jag syr på kantband i sprundet kan det vara bekvämt att inte ha sytt axelsömmarna först, då har man bara ett tygstycke att jobba med.


För att sy på kantbandet vikar jag sprundkanterna från varandra så att de ligger 180° från varandra. Jag börjar överst i ena kanten och syr på kantbandet i ett stycke så att sömmen avslutas högst upp i andra sprundkanten. Precis nederst i spundet gäller det att manövrera tyget så att det inte blir veck i klänningen under kantbandet.

När jag sytt på kantbandet ser det ut som nedan, det ligger lite rundat längst ner. Det kan vara snyggt om man skall ha sprund fram men då brukar jag klippa ut ett lite rundare sprund.

När man ser sprundet från insidan nu ser det ut som på bilden under:

För att sprundets botten skall bli snyggt syr jag av det längst ner:

Så här ser det ut från rätsidan efter att jag sytt av sprundets botten:


När jag skall sy på en knapp överst i sprundet måste ju kantbandet i halsöppningen börjas och avlsutas snyggt över sprundets översta del.

Jag lägger då kantbandet så att en liten bit sticker utanför där sömmen skall starta (som på bilden ovan), sen viker jag in denna biten och viker över bandet på avigsidan.


Sen är det bara att sy på bandet i halsöppningen. Innan jag syr på kantbandet här syr jag axelsömmarna på båda sidor, jag avsluter kantbandet i andra sprundsidans topp på samma sätt som jag började.

tirsdag 8. april 2008

Brödkorgar

Jag ligger efter med mitt bloggande märker jag! Dessa brödkorgarna sydde jag i februari men jag tycker att de förtjänar en plats i bloggen. Den ena var till min mamma, den andra beställde hon för att ge bort som present. Jag har sytt liknande korgar tidigare men då använde jag snedslå i botten, på dessa sydde jag istället ihop innertyg och yttertyg genom att vika in i toppen och sy ihop med en stickning.

Arbetsordning:
1. Klipper ut en cirkel och en rektangel i ett yttertyg och innertyg.
2. Stryker fast mellanlägg på det ena tygets rektangel och cirkel.
3. Kortändarna på vardera rektangel sys ihop till två rundlar.
4. Rundeln sys på cirkeln i ytter- respektive innertyg.
5. Sätter ihop ytter- och innertyg aviga mot aviga.
6. Viker in sömsmåner i toppen och syr ihop ytter- och innertyg med en stickning.

Mönster: Kreativa Kvinnors julnummer 2007 med egna variationer.
Material: Diverse tyger från Stoff och Stil.
Glädjesmoment: Att mamma ville beställa från mig, hon är så otroligt duktig själv!
Maskinval: Overlock, vanliga maskinen till att sticka ihop inner- och yttertyg.

Ny kaninmössa


Denna mössan har jag glömt att blogga om! Det är alltså kaninmössa nummer två till Mille. Den första var fodrad med brun velour. Denna gång sydde jag utan foder och då gick kantningen som en lek! (Förra gången strulade det lite med kantbandspressarfoten)

Mönster: Samma som på den förra, str 40/42
Material: Kanintyg från jnydesign, brun stretchjersey till kantband från Stoff och Stil.
Kul: Att det gick så snabbt och lätt denna gången.
Maskinval: Overlock att sy ihop de två mössdelrna med. Kantbandspressarfoten på coverproen att sy på kantband och knytband.
Inställningar: Coverpro med kantbandspressarfot: Trådspänning: 4-7, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0, pressarfottryck: 9mm.

torsdag 3. april 2008

Tre påsbyxor

Nu finns Gekko även i Lilla Ws nätbutik, jag känner mig lite stolt!


I slutet av februari sydde jag dessa tre påsbyxor, två som presenter till nyfödda sötnosar i Göteborg och Uppsala, den tredje såldes till Norge. Tiden har bara inte funnits där för att blogga om de. Byxorna längst till vänster har en för mig ny färgkombination, turkos till brandgult kanintyg.

Mönster: Eget, str 50-62
Material: Brandgult kanintyg från Jnydesign, rosa velour från Stoff och Stil. Vit, turkos och lila mudd från Stoff och Stil. Denna färgställningen av kanintyget är slut nu men nya är på ingång!
Maskinval: Overlock
Kul: Jag vet att iallafall den rosa mottogs med stor glädje, färgvalet var inte så svårt i just detta fallet då jag vet att mamman är förtjust i rosa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no