mandag 30. juni 2008

Orange frottéshorts

Innan avfärd till Brasilien syddes dessa shorts i alla hast då jag insåg att Gullklumpen var helt shortslös! Jag har tagit ett favoritbyxmönster och kortat av. I bensluten kantade jag respektive fram och bakstycke innan benen syddes ihop i sidorna och innersöm. Ytterst svängde jag upp lite för att få den klassiska retrostilen. Det blev klockrent men syns tyvärr inte så bra på denna bilden. Överst en vanlig mudd.

Mönster:
Eget, str 86

Material:
Orange stretchfrotté och trikå från Stoff och Stil.

Inställningar på coverpro:
Kantband med kantbandsapparat: Trådspänning: 3-3-6, differentialmatning: 2.0, steglängd: 4.0. Stickning av sömsmånar med tvillingsöm: 3-3-6, differentialmatning: 1.5, steglängd 3.0. Pressarfottryck 8 mm till allt.

Äntligen:
Har jag lyckats blogga om ett mycket använt plagg som syddes någon gång i april! Då kändes det helt off season att blogga om och det är det nästan så det gör nu också!

Tråkigt:

Det är alltid kul att känna sig först med något och det gjorde jag när jag sydde dessa shorts! Nu har dock jättemånga sytt liknande känns det som. Och jag hann inte blogga om de först! Ingen stor grej men jag lovar att idén var helt min egen, ingen cred till någon denna gång!! ;-)

lørdag 28. juni 2008

En nära-UFOupplevelse...

Ett UFO i denna sammanhang är för den som inte känner till uttrycket ett Unfinished Object. Alltså ett projekt som påbörjats men av olika anledningar inte slutförts. De flesta av oss har väl något sånt liggande i gömmorna och denna klänningen var väldigt väldigt nära att hamna längst in i en låda. (Fast så långt som en kompis av mig gått att faktiskt bränna projektet har jag inte kommit än!)

Denna klänningen till mig själv påbörjades för några dagar sedan. Jag har länge haft de två tygerna liggande just med tanke på att sy en vardagsklänning till mig själv. Problemet var dock att jag inte hade något mönster. När jag äntligen fick inspiration att börja med klänningen fick jag leta genom alla mina gamla Burda från den tiden då jag sydde mer till mig själv och de få Ottobre Woman som jag har hemma. Problemet var att de snygga mönstren i Burda inte var ämnade för trikå och i Ottobre hittade jag ingen jag gillade. Det var då jag fick den lysande (?) idén att jag skulle ta ett Burdamönster jag sytt en klänning i vävt tyg utav tidigare och sy i min snygga viskosejersey. Kanske ingen bra idé, redan på de första detaljerna började jag lacka ur, det blev ju inte särskilt snyggt! Och så var jag hela tiden rädd att jag inte skulle få den på mig då jag bestämt mig för att slopa dragkedjan i ryggen. Så hela denna veckan har jag halvhjärtat gjort någon detalj på den varje kväll utan någon tro på att jag kunde ro i land klänningen på ett snyggt sätt.

Vändpunktet (oj vad långt detta inlägg blir!) kom i förrgår när jag hälsade på en kompis som bor någon timme härifrån och fick se alla vansinnigt snygga trikåkläder hon sytt till sig själv! (Jag hoppas hoppas att hon snart börjar blogga, så mycket snyggt!) Då kände jag ett hopp om att det kunde gå! Och sen igår fick jag även mer motivationshjälp från Sytråden. När jag väl satte igång gick det rätt så snabbt att få ihop den och till min stora glädje sitter den riktigt snyggt, de små detaljer som inte blev riktigt så bra som jag hade hoppats syns inte heller så väl som jag trodde. Skönt!

Mönster:
Burda 2/05. (Tack Anna för att jag fick rita av om du någonsin läser detta!)
Klänningen har insnitt fram och bak, slå i ringningen, ärmslut och nederkant, en mellandel som fortsätter ut i ett knytskärp och fyra kjolvådar. Alla slåar, mellandelen och skärpet är sydda i enfärgad matchande tyg.

Material:
Mönstrad och enfärgad viskosejersey från Stoff och Stil. Formband till axelsömmarna.

Maskinval och -inställningar:
Overlock, coverpro med kedjesöm: trådspänning 3-3, strygnlängd 3.0, diff 1.25. Vanlig maskin till att sy insnitten.

Tack:
Kompisen K och Sytråden!

Till nästa gång:
Göra övre bakstycket utan mittsöm, använda mellanlägg i alla slåar för att tyget inte skall dra sig under sömnad.

fredag 27. juni 2008

En födelsedagspresent

Gullklumpen har nyligen fyllt två år, stora tjejen! Av familjen Man Made fick hon denna schysta hemsydda klänning, otroligt söt och härlig tycker både Gullklumpen och föräldrar! Tack så mycket! Vad som bloggats om den på Man Made kan du kolla här.

Goa ugglor och coola kaniner


En kompis fick en liten dotter precis när vi åkte till Brasilien. Nu äntligen har jag hunnit sy en liten present efter att ha tagit reda på vad som behövdes av kläder: en mönstrad byxa i en storlek att växa in i. Valet föll på bruna ugglor med röd mudd. (Fast jag kunde inte hålla mig så det blev två byxor, en flodhästbyxa för varma dagar under sommaren också fast de får jag nog blogga om separat.)

Med det samma jag klippte till ugglebyxorna råkade jag klippa till ett extra par byxor med röd mudd och även ett par med svart mudd. Jag måste säga att båda färgkombinationerna är snygga! De svarta är till Mille och de extra röda vet jag inte riktigt än. Kan säljas om någon är intresserad!

Jag får passa på att även visa fram två orange kaninbyxor med lila mudd som syddes här om dagen. Den ena är en beställning och den andra sydde jag samtidigt av bara farten.

Mönster:
Eget, ugglorna i str 68, kaninerna i str 74. För arbetsordning och tips om mönster titta här.

Material:
Vita tyg med bruna ugglor från Jofotex, kanintyg i orange från Jnydesign, röd och lila mudd från Stoff och Stil, svart mudd från gömmorna.

Läskigt: Kommer kompisen med familj att gilla presenten? Jag har ju inte sett vilken stil de har i bebisvärlden än!

Kul: Att Milles nya byxor sitter otroligt bra på! De är nog de snyggaste byxorna han har just nu! Glad är han också!

tirsdag 24. juni 2008

Att sy en byxa

Av någon anledning verkar många börja sin barnklädskarriär med att sy just muddbyxor och jag har fått många frågor om var man hittar mönster till det och hur man syr. Som vanligt tycker jag det är svårt att förklara utan bilder så nu har jag gjort en bildserie för att visa hur jag gör. Jag saknade själv en sån förklaring när jag började sy just barnkläder.

Mönster kan man hitta t.ex här:
Meedom, förslagsvis form 2 utan sidosöm.
Ottobre Design 5/06 har ett mönster på trikåbyxor med midjemudd, enligt mönstret skall man fålla bensluten men det är enkelt att klippa till benen kortare och göra en mudd på frihand. '
Det bästa är att mäta benlängden och storleken mot ett par byxor som man vet passar, båda dessa mönster är stora i storlekarna!
Själv använder jag ett mönster som jag arbetat fram själv.

Det geniala med muddbyxor är att man genom att vika midjemudd och benslutsmudd upp och ner ofta kan använda samma par byxor genom flera storlekar. Jag brukar sy utan sidosöm då jag tycker att det är snyggast på denna typen byxor. Då klipper man alltså till tyget med varje ben i ett stycke, vilket syns på översta bilden.

Så här gör jag:
Klipper till tyget i två separata ben som på bilden. De två benen ligger aviga mot aviga på bilden.


Viker varje ben separat räta mot räta så att innerbenskanterna ligger mot varandra, syr ihop.



Nu har jag två separata ben, dessa skall sys ihop räta mot räta i grenen. För att få till detta har jag det ena benet rättvänt och det andra vrängt. Sen lägger jag det rättvända benet i det vrängda, då ligger de räta mot räta i varandra.


Nu är det dags att sy ihop grensömmen, det viktiga här är att det blir ett snyggt kors där grensömmen möter innerbenssömmarna. Jag nålar inte utan lägger tygerna snyggt mot varandra och syr men om man inte använder overlock kan det vara det bra att nåla noggrant.




Nu är själva byxan klar och det är dags för mudden. Jag brukar oftast muddväv/stretchjersey från Stoff och Stil. Den har bra elastik i sig och man behöver sällan förstärka midjemudden med resår.


Mudden i midjan och bensluten sys på byxorna dubbelvikt, då blir sömsmånen inte synlig på någon sida av mudden. På bilden nedan ligger midjemudden överst och benmuddarna nedanför. Alla muddarna är ovikta.


Vik muddarna till en rundel räta mot räta och sy ihop. Här syns först en bild på benmudderna, den till vänster är ihopsydd, den till höger är ihopsydd och sen vikt dubbel så att sömsmånen inte syns.


Midjemudden sys ihop precis som benslutsmuddarna, sy ihop en rundel räta mot räta, vik sen dubbelt.



Nu skall muddarna sys på byxan. Jag brukar inte nåla utan jag markerar fjärdedelar genom att klippa jack i mudden och rita en prick i sömsmånen på byxan med avtvättbar penna. Här har jag dock använt nålar för tydlighetens skull. Man markerar alltså fjärdedelar på mudden och byxlinningen och passar de mot varandra. Jag brukar lägga muddens söm mot grensömmen mitt bak på byxorna.



När man nålar ihop är mudden kortare än byxlinningen, när man syr ihop töjer man mudden samtidigt som man passar markeringarna mot varandra. Då fördelas mudden snyggt mot byxorna. Jag brukar börja sy vid ena sidomarkeringen så att mittbakmarkeringen är den nästa att passa. Då får man inte den överlappande overlocksömmen just där det syns som mest när byxorna inte är på.


Sen är det dags att sy på mudd i bensluten. Här brukar jag varken markera eller nåla men det kan kännas bra att nåla fjärdedelarna även här innan man lärt sig hur mycket man skall dra i mudden för att passa. (Det beror ju också på hur smal mudd eller breda byxben man har)
Jag passar muddens söm mot byxbenets innersöm.


När jag syr på benslutsmudden med overlock syr jag från byxans insida utan att använda friarmen.


Här syns muddens söm passad mot byxbenets söm, ett sånt kors vill man även ha mitt bak på byxorna samt där grensömmen möter innerbenssömmarna.


Så här ser byxorna ut klara:


Maskinval: För att sy muddbyxor eller i andra elastiska tyger är det givetvis jätteskönt att använda en overlockmaskin då den syr mycket bra och snygga elastiska sömmar. Man kan dock lika gärna sy med en vanlig symaskins fuskoverlocksöm (elastisk söm) eller med sick-sack. På min maskin (Janome Easy Jeans) är fuskoverlocken den femte sömmen från vänster på nedersta raden fast det kan nog se olika ut från maskin till maskin.

lørdag 21. juni 2008

Mösstillägg


Nu har söta bröderna E och H fastnat på bild med sina skönt gula mössor. Lilla mössan sydde jag med hjälp av deras mamma, stora mössan sydde hon själv. Nu hoppas jag att vi får se mer produktion från det hållet! ;-)

Syverkstad


Nu under midsommarhelgen är det fullt av släkt och sånt här. En av kusinerna (inte min kusin utan sambons) hade med sig ett trikåtyg som vi kom på att hon kunde sy mössor av till sina två godingar. Efter det skulle "alla" ha en mössa. K och M (kusinbarn) fick varsin randig E-slöjdsmössa medan vuxne A (i mitten på bilden, även han en sambokusin) fick sy sin själv. Jag blev lite imponerad över honom, han har en riktig fallenhet för att sy och fixa med tygerna! Ugglemössan sydde jag till Gullklumpen men hon vägrade prova så jag lånade ManMades son K som modell. De gula mössorna som syddes först blev tyvärr inte med på bild, jag får se om de fastnar sen.

Material:
Uggletyg från Jofotex, randig trikå från E-slöjd.

Kul:
Syjuntakänslan! Kidsen fick välja tyger själv och var involverade i hela processen. Kusinerna A och K sydde sina mössor själva och K verkade få lite blodad tand!

Här nedan ser ni förresten en allvarlig Gullklump i sin midsommarklädsel. Jes (ManMade) var dagens snyggaste i sin egensydda retroskapelse!

fredag 20. juni 2008

Midsommarfin


Dagen före midsommar kommer jag plötsligt på att Gullklumpen inte har något att ha på sig. Eller så låtsas jag kanske att hon inte har det för att jag är så sugen på att sy en Mayablus. (Mille har ju inte heller något men inte kastar jag mig över tyggardroben bara för det.) Sanningen är nog den att jag blev så sugen på att kanta ett plagg med tyget jag använde till pyttelilla klänningen och fått för mig att det skulle vara snyggt till ett bruntrutigt tyg med broderade blommor jag har liggande. Att det blev just Mayablusen beror nog på att jag råkade se den hos Charleston när jag kikade genom hennes blogg här om dagen. Snygg!

Mayablusen är en vid blus med raglanärmar och knappning fram. Halslinningen är vid och rynkad med ett kantband utanpå (det är här det gröna tyget kommer in i bilden), det samma gäller armsluten. Mönstret kommer från Ottobre och jag tror att jag för en gångs skull inte ändrat någonting alls!

När jag var nästan klar med blusen började jag tänka på vad Gullklumpen skulle ha till. Ni märker väl hur välplanerad jag är? Det slog mig att det skulle vara snyggt med lite lösa byxor med omvänd färgställning, alltså gröna byxor med kantband i brunt i bensluten. Turligt nog hittade jag ett sånt mönster i samma Ottobretidning, bara att tuta och köra! Byxorna har resår överst, sprund i sidosömmen längst ner och kantband som knyts ihops i sidorna längst ner. Tyvärr hade jag ingen vit resår hemma, så det fick bli svart i brist på annat. Ambitionen är att byta resår när jag får köpt ny.

Mönster:
Ottobre Design nr 1/08, Mayablus och Candybyxor, båda i storlek 92.

Material:
Tunna bomullstyger från Stoff och Stil.

Skönt:
Att bara följa ett mönster och dessutom sy kläder med en del smådetaljer. Det är roligt med lite variation och något nytt!

Hoppas:
Att kläderna passar. Gullklumpen är uppe i skogen och hämtar midsommarpynt just nu så jag har inte kunnat måtta resåren. Har jag tur får jag en fin midsommarbild av henne med kläderna på sen!

onsdag 18. juni 2008

En pytteliten klänning


En kompis har fått en liten flicka och jag var bara tvungen att sy en sval sommarklänning i detta fräscha tyg. Modellen är en enkel förklädesklänning med knapp överst bak. Lätt att ta av och på och inga störande knappar i ryggen. Mönstret har jag sammanställt själv med utgångspunkt i grundmönster från Meedoms bok.

Mönster:
Eget med hjälp från Meedom.
Två separata bakstycken med rundade kanter, snedslå i armöppningar, halslinning samt bak och i nederkant.

Material:
Tunt bomullstyg från Stoff och Stil, cerise snedslå, gul knapp som jag nog fått i Hemlisbytet.

Kul:
Att få sy en sån liten klänning. Det får mig att fatta hur stor Mille har blivit!

tirsdag 17. juni 2008

Kråkspark och satängsöm


Nu äntligen har jag tagit mig för ett tankeufo (eller vad man nu skall kalla ett påtänkt projekt som man bara skjuter på...)! Gullklumpen fick en jättefin lekfilt i välkommen-till-världenpresent av min mamma men traditionen tro är det bara en sån per familj så Mille fick ingen. (Gissa vem som kom på den dumme regeln? Precis, det var jag så jag kan bara skylla mig själv...) Jag ville dock att Mille skulle ha en egen också, det känns som en kul grej att spara till sötnoserna ev får egna familjer i framtiden. Nu i helgen var mamma här på besök då vi haft stort tvåårsfirande av min Gullklump och då lyckades jag få med henne på projekt Komponera Lekfilt.

Vi började förutsättningslöst med att lägga ut massor av olika tyger på golvet. Mina tankar var att:
-det inte skulle vara för blått
-det skulle innehålla rosa
Med facit i hand blev det väldigt blått och inget rosa alls men jag är nöjd ändå! I övrigt blev det mest secondhandtyger, det känns riktigt kul! Stoppningen blev en fleecefilt och baksidan är samma elefanter som på framsidan. Tygbiterna är applicerade på vitt lakansväv med fusksatängsöm. Efter att jag applikerat på alla bitar på framsidan sydde jag ihop fram- coh baksidan samt stoppningen med overlocken, vände rätt och stickade ner sömsmånerna med en orange kråksparkssöm. (Den är häftig tycker jag! Den plattar till tyget rejält och syns verkligen!)

Material:
Vitt lakansväv och begagnade retrotyger
Tyger från Ikea och Åhléns
Fleecefilt till stoppning

Sömmar:
Fusksatängsöm till applikationer: trådspänning 2, steglängd 0.5.
Gobligobli har gjort en bra förklaring till satängsöm.

Tips: Jag upptäckte att färgen på undertråden inte spelar roll när jag gör applikationer med satängsöm, smidigt! Det gäller ju givetvis bara såna projekt där baksidan inte syns.

Tack: Mamma for at du fikk meg til å sette i gang prosjektet og for at vi var kreative sammen! Alltid like artig!


mandag 9. juni 2008

Solhatt

Hmmm, jag har så mycket att uppdatera bloggen med! Fast hur kan jag sitta vid datorn när vi har så skönt och somrigt? Här kommer en liten uppdatering iallafall. Vårt bagage har förresten kommit till rätta vad tur är!

Gullklumpen fick en ny solhatt precis före avresa till Brasilien och den var i användning i stort sett hela tiden, med matchande och omatchande outfits till. En mycket välanvänd sak! Jag hann även sy en börs och en blöjpåse i samma tyg, får se när jag bloggar om de.

Solhatten är av sorten beppehatt med mönster från Föräldrar och barn, modellen är enkel med kulle, mellandel och brätte i foder och yttertyg. Ytterhatten och insidan av brättet är sytt i ett tunt bomullstyg med vlieseline i brättet. Insidan av hatten är fodrad med vitt bomullstyg.

Arbetsordning:
1. Stryk på vlieseline på brättet.
2. Syr ihop mellandelens respektive brättets sidosömmar på inner- och ytterhatt.
3. Syr på mellandelen (som nu är en rundel) på kullen på ytter- och innerhatt.. Mitt tips här är att markera halvan av kullen och sen sy på hela rundeln utan att nåla. Det är bara att styra så att man ser att mellandelens två sidosömmar träffer de två markeringarna på kullen. Med rätt klippt sömsmån går detta galant! Det känns så häftigt när man utan en enda nål bara syr rätt på hela vägen och sen har man exakt med tyg så att det går ihop!
4. Syr brättet på mellandelen.
5. Lägger inner- och ytterhatt räta mot räta och syr ihop, lämna en vändningsöppning!
6. Vänd hattarna så att de ligger aviga mot aviga.
7. Sy ihop vändnigshålet genom att vika in sömsmånerna och sy en dekorstickning längst ut på brättet hela vägen runt.
8. Sy dekorstickningar i brättet med ungefär en pressarfotsbredd emellan. Anpassa till stickningen längst ut. Jag börjar i mitten och går symmetriskt utåt.

Mönster: Beppehatt, Föräldrar och barn nummer 6/07 .
Material: Mönstrat bomullstyg från Stoff och Stil, vitt lakansväv, mellanlägg.
Maskinval: Overlock att sy ihop delarna, stickningar ned vanliga maskinen.
Kul: Att hatten användes hela tiden, Gullklumpen sa genast till om vi glömde den!
Tråkigt: Att jag inte hann sy flera innan vi åkte, planen är att sy flera nu för att kunna matcha bättre!

onsdag 4. juni 2008

Sovpåse


Först ut i min uppdatering kommer min sovpåse till Mille. Kanske inte så inspirerande nu i värmen, den gjordes i början av april för att ha under våren och kyliga nätter i Brasilien. Mille är en riktig sparkare, det här med att ha ett täcke över sig funkar inte så bra...

Sovpåsen är sydd i två lager med orange stretchfrotté som yttertyg och trikå som foder utan något extra värmande lager emellan. Mönstret är hämtat från Ottobre Design nr 5/06. Jag tog den minsta storleken och förlängde mönstret. Enligt mönstret skall man dela framstycket så att man klipper till ett ok och en undre del med ett dekorband mellan de två delarna. Jag gjorde min påse utan denna dekordel.

Arbetsordning:
1. Sy ihop yttertygets botten och innertygets botten var för sig med vändningsöppning i innertyget. Namnbandet syddes fast i yttertyget sidosöm.
2. Lägg yttertyg och innertyg räta mot räta och sy ihop axeldelar, ärmöppningar och halsöppningen i en söm.
3. Vänd påsen.
4. Sy dekorstickning .
5. Fäst tryckknapparna i axelbanden.
Klart!

Mönster: Ottobre Design nr 5/06, modell 7. Storlek 56/68, modifierat som beskrivit ovan.
Material: Orange stretchfrotté och trikå med tandmönster, båda från Stoff och Stil. Tryckknappar från Prym.
Maskinval: Overlock att sy ihop delarna, vanliga maskinen till stickningarna.
Kul: Den blev precis så skön och praktisk som jag tänkt mig. Nu har vi ju hunnit använda den mycket redan och det är nog inget jag hade velat förändra på...
Tråkigt: Att jag inte hunnit blogga om den tidigare, det känns lite konstigt att blogga om den nu i värmen men vi får nog användning för den även under sommaren skulle jag tro. Hoppas bara att vårt bagage dyker upp snart, tur att jag redan hade bilden! (Vårt bagage från Brasilien finns någonstans i världen, jag vet bara inte var. På någon flygplats eller kanske kanske i taxi på väg hem till oss?)

Hemma!


Tillbaka i Sverige, med jetlag fast helt utan bagage! Alla väskor finns kvar någonstans på vägen mellan Brasilien och Sverige...
Snart snart kommer lite nya alster i bloggen! Håll till godo!

Tchau!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no