torsdag 30. oktober 2008

Vinn ett par KokaLal retrobrallor!


Jag borde ju inte länka hit, för jag vill ju själv vinna! Å andra sidan är det ju till en god sak...

Kollektion pyjamas



Gullklumpen växer så det knakar och är på väg att växa ur alla sina pyjamaser. Vi köpte hennes första tvådelade pyjamas precis och den har blivit hennes stora favorit. Hon vill gärna gosa med sina köpeelefanter hela dagen! Problemet är ju bara att om hon spiller på överdelen så får hela pyjamasen åka på tvätt. Nu har vi kommit på en lösning på det. Jag syr ett antal olika över- och underdelar som alla kan matchas med varandra. På så sätt sparar vi tvätt och jag får mitt matchningsbehov täckt även nattetid.

Till en början har jag sytt två nästan lika pyjamasbyxor i en härligt mjuk trikå med ruggad avigsida. Den är så mjuk och skön, känns lite som genomtvättad flanell! Byxorna har resår i midjan och naturvit mudd i bensluten.

Först ut av överdelar är en raglantröja med landskapstyget och en lila tröja med vit mudd och röda stickningar.
Landskapströjan är i raglanmodell med en stor halsöppning och en bred mudd i naturvitt. Den är fållad med rött, ärmarna är i naturvit trikå med muddavslutning i samma tyg. Jag var först lite osäker på om jag skulle vara så slösaktig att använda ett så härligt tyg till nattkläder men då påminde Gullklumpens pappa mig om att hon är ju så förtjust i sina elefanter och i tryck på kläderna. Sanningen är att hon hoppade till av förtjusning första gången hon såg landskapstyget och genast hämtade en leksaksbil för att köra runt på tyget!
Den andra överdelen är i lila interlock med naturvit mudd i halslinning och ärmslut. Nederkanten är fållad med röd smal tvillingsöm, halsmudden är stickad ner med samma söm. Det röda bryter rätt skönt mot det lila!

Det jobbiga med att sy två sådana pyjamaströjor är ju att jag själv tycker de är så fina och gärna vill att hon ska ha de även som vardagströjor!

Planen är att utöka pyjamaskollektionen med flera delar. Kanske en elefantröja eller kaninbyxor? Lite ränder är ju inte heller fel!

Mönster:
Byxmönstret är en variation på Meedoms tightsmönster (form 0), storlek 86 som jag gjort om till 92.
Raglanmönstret är min egen variation på Meedoms grundmönster form 1, även denna en storlek 86 som fått bli en 92:a.
Mönstret till den lila tröjan är Ottobre Creative Workshop 301 i storlek 92 med egna variationer.

Material:
Brun trikå med ruggad baksida från gömmorna, naturvit ekologisk interlock och lila interlock från Swelogent, naturvit mudd från Stoff och Stil, landskapsmönstrad interlock från Jofotex.

Mysigt:
Att komma till skott och äntligen sy pyjamaser till stora tjejen!

Praktiskt:
Att pyjamasarna inte har några knappar som Gullklumpen kan knäppa upp gång efter gång när hon egentligen ska sova!

søndag 26. oktober 2008

Första landskapet


Igår fick jag vantarna på det härliga landskapstyget från Jofotex, tack för jättetrevlig service! Det var lite lustigt, jag har tänkt mycket på vad jag skall göra med det. Min plan var att så fort som möjligt använda det till kantband. Jag tyckte att det var så originellt och att nu skulle jag minsann komma på något nytt. Sen sa Thea att hon skulle köra sitt tyg i kantbandsapparaten... Tävling alltså, vem hinner klart med sitt alster först? Oavsett vem som vinner så ska ni veta att vi inte har plankat varandra utan båda har kommit på det var på sitt håll. Jag har inte vågat kika in i Theas blogg än idag för att se om hon hunnit före...

Tröjan jag sytt är till Mille. Den är sydd i ett gult tyg som är någon sorts piké, rätt tunn bomullsjersey med sweatshirtkänsla på ena sidan. Jag minns inte vad den kallades, någon som vet? Den har en härligt varmgul färg åt det brandgula hållet. Den är alltså kantad i halslinning och ärmslut med det nytryckta 70-talstyget med landskapsmotiv från Fix. Sen har den fått detaljer i form av förstärkningar i armbågarna och en detalj med ett tåg och ett träd från landskapstyget på framsidan. Nederst är den fållad med grön tråd för att ta upp färgerna från landskapstygsdetaljerna.

Mönster:
Eget i storlek 74/80. Ärmkulle och ärmskäring är lånade från två olika mönster, resten ett hopkok av två tröjor jag gillar.

Material:
Gul sweatpiké(?) och det nytryckta landskapstyget, allt från Jofotex.

Kul:
Att min idé blev så bra som jag tänkt mig. Och att Thea hade samma idé med just bandkantningen.
Coverproen har betett sig helt exemplarisk, med 90 EL-nålar, precis som Greger Sy sa! Nästa gång ska jag testa samma inställningar med superstretchnålar från Jofotex. Måste ju testa!

Dumt:
Att jag av bara farten glömde storlekslapp, den är svårare att sätta på i efterkant på ett snyggt sätt när jag kantat.

Ny återförsäljare - jnydesign


Gekko har fått en ny nätbaserad återförsäljare, jag ska gästspela på jnydesigns webshop under en period! Hoppas många hittar dit! För att se mitt utbud går det bra att klicka på Gästdesigner Gekko längst uppe till höger eller titta under klädkategorierna. Passa även på att spåna in Jennys coola kläder! Jag längtar efter att få se hennes nya kollektion all-in och vågade ränder som inom kort kommer finnas i webshopen! Jenny kommer förövrigt finnas med på Underbara Barn i Stockholm om en vecka.

lørdag 25. oktober 2008

Plommonset till en gyllene tjej


Min barndomskompis fick en liten flicka för några veckor sedan och då ville jag givetvis uppmärksamma det med ett litet kit. Det fick bli ett par byxor i plommonfärgad velour med lila mudd till och en matchande klänning i raglanmodell med mudd i hals och armslut. Nu tror jag nog att kläderna är för stora för lilltjejen än så länge, jag sydde i storlek 62 så att de ska kunna användas ett litet tag. Vi ska förhoppningsvis få träffa henne till veckan, jag längtar!

Mönster:
Meedom, raglan i storlek 62, form 1. Utställd och förlängd, korta ärmar.
Mitt eget byxmönster storlek 62.

Material:
Plommonfärgad velour från Jofotex, lila mudd från Stoff och Stil.

Mysigt:
Att M fått en liten underbart söt tjej, det ska bli så kul att få träffa lilla familjen!

fredag 24. oktober 2008

Gunderbyxor


Kolla in dessa solfärgade Gunderbyxor! När du ser bilden tror du kanske att det är manchester? Icke sa Nicke, det är stretchvelour med strukturränder i härligt gult! Denna skatt hittade jag på Stoff och Stil i Malmö och den går inte att köpa från katalog. Inte fanns den i andra färger heller.

Byxmodellen är ett nytt mönster jag jobbar på, den har ditsydda pressveck fram på benen och lite härlig slängkänsla i benen. Modellen är hängselbyxor med knappning, knappen har jag sytt fast på ett sätt så att jag kan flytta den vid behov.

Varför:
De heter Gunderbyxor? Ja, se det är en familjehemlighet :-D

Mönster:
Eget, storlek 74.

Material:
Gul stretchvelour från Stoff och Stil, knappar från Syfestivalen.

torsdag 23. oktober 2008

Vintersovpåse


Vi har det rätt svalt på sovrummet nattetid och Mille vägrar fortfarande envist att ha täcke på sig. Så när det började bli lite för kyligt för den förra sovpåsen jag sydde till Mille fick jag sy en ny. Denna gången blev det skön brun bomull med vita prickar på utsidan och mjuk röd flanell som foder. Som värmande lager köpte jag mellanlägg i 45% viskos och 55% ull, otroligt varmt, mjukt och lätt! Som dekoration fick jag låna brodermaskin och moln av Jnydesign, så den fick ett rött moln på besparingen fram. Sömmen mellan besparingen och nederdelen stickades fast med en dekorsöm på min vanliga maskin. Axelöppningarna stängs med tryckknappar med vit kappa.

Mönster:
Ottobre Design 5/06.

Material:
Brunt bomullstyg med vita prickar köpt i Norge, ull/viskosmellanlägget från Ohlssons Tyger, röd flanell från Jofotex.

Broderi:
Moln designat av Jnydesign, stygnsatt och broderat på hennes maskin, tack så mycket snälla Jenny! Vill ni se hennes underbara nya kollektion Vågade ränder så har ni möjlighet till det på Underbara Barnmässan i Stockholm.

fredag 17. oktober 2008

Ny och bättre Tjamas


Minns ni T-velouren att sova i som jag bloggade om för ett par veckor sedan? Samma beställare ville ha en till, det är väl ett bra betyg? Det roliga var att hon även kom med lite synpunkter, som att den var lite lång i ärmerna och att den gärna fick vara smalare. Sen kom vi fram till att testa ett annat sätt med den horisontella öppningen i ryggen. Redan när jag sydde den första funderade jag på att använda mudd i stället för tryckknappar och det funkade verkligen över all förväntan! På bilderna har jag provat den på min Mille, den har inte nått beställaren än så jag har inte fått feedback på den än och inte heller några actionbilder av den rättmässige ägaren.

Mönster:
Eget, storlek 80.

Material:
Turkos/limerandig velour från Andersson & Hjalmarson, röd mudd från Stoff och Stil.

Kul:
Med återkommande beställare som ger värdefulla förslag till förbättringar! Den känns urbra, jag skulle nog vilja ha en sån till Mille till att använda dagtid!

Tips:
När jag syr i velouren från Andersson & Hjalmarson ändrar jag alltid diff.matningen på overlocken till 2.0, annars bubblar sig tyget lätt i sömmarna. I annan velour och trikå kör jag oftast med 1.5.

torsdag 16. oktober 2008

Vad Greger Sy sa om Coverpro!


Jag var i Malmö för ett litet tag sedan och gick in i min "gamla" symaskinsaffär, Greger Sy. Det var där jag köpte min första symaskin. Vi pratade ett tag och så började vi prata om Janome Coverpro. De säljer den där men det var (tyvärr) inte där jag köpte min. Så här sa Greger om de problem med hoppstygn över skarvar och framför allt med kantbandsapparaten som jag och många med mig upplever:

- Använd 90-nålar och helst EL-nål.
- EL betyder extra long vilket ger stöd åt griparen, om den får stöd är risken för hoppstygn mindre.
- Då 90-nålen är tjockare är den också starkare vilket ger ett bättre stöd för griparen.
- EL är gjorda även för att sy i stretch.
- Man kan testa olika märken med EL-nålar för att se om det gör skillnad, de är gjorda i olika fabriker så det kan vara lönt att se om just den maskin man syr med har någon särskild preferens.

Efter att ha sagt den sista punkten gav han mig ett par Organ EL 90-nålar för att testa. Bussigt!

Iövrigt fick jag veta att det borde hjälpa att köra pressarfotstrycket i botten precis som jag redan gör när jag kör över extra tjocka områden och att man gärna kan mata sig fram för hand.
Tänkte bara att jag skulle delge denna information. Alltid kul med nåt nytt eller hur?

Nu som jag ändå skriver detta så måste jag understryka att maskinen syr snygga fållar och stickningar, bara så jag inte avskräcker från köp!

Bilden har inget med texten att göra och är lånad från Museumsnett.

onsdag 15. oktober 2008

Orange och plommon mudd till Lilla W


Nu finns ett nytt gäng muddbyxor i storlekar från nyfödd upp till 3 år hos Lilla W. Sköna och härliga i plommon och orange. De finns inte i nätbutiken än utan kommer dit så småningom. Båda färgerna hör till mina favoritar för tiden, så sköna och även rätt lättmatchade! (Ja, lätt att matcha med de kläder som finns i mina barns gardrober i alla fall. Färg, färg, färg!!!)

tirsdag 14. oktober 2008

Dreggelscarf

Jag fick en rolig specialbeställning på en dreggelscarf, jag fick veta lite om beställarens smak och tycke och att det gärna fick vara velour på baksidan men i övrigt fick jag överraska henne. Till framsidan valde jag det snygga bruna elefanttyget som jag tyvärr inte hunnit sy så mycket i än. Baksidan fick bli härligt mjuk Hilcovelour i färgen skånsk senap. Kombinationen blev riktigt skönt retro! Scarfen har som de andra jag sytt tidigare två tryckknappar på ena sidan för att lätt kunna justera storleken.

Mönster:
Eget, jag fick hjälp av Jenny att tänka till när jag utformade mitt mönster. L A Woman har annars en beskrivning i sitt galleri på Familjeliv.

Material:
Brunt elefanttyg från Jofotex, Hilcovelour i färgen skånsk senap från Nea Nobelle.

?
Gillar beställaren det? Alltid lite läskigt när jag får fria tyglar men också så kul!

Tillägg:
På begäran kommer en bild där kombinationen av tygerna syns. Jag har ju redan skickat iväg dreggellappen så detblir tyvärr ingen bild från baksidan men färgkombinationen syns ju här också.

mandag 13. oktober 2008

Rödsvart hoodie

Jes son är bara några veckor äldre än Gullklumpen och i samband med att han fyllde två år i våras fick han en hoodie i present av oss. Jag visste att Jes var rätt förtjust i just detta tyg men att hon inte hade det själv så då var ju tygvalet lätt! Den nye ägaren verkar gilla sin hoodie. Just nu är han och Gullklumpen ute och leker i surblåsten.

Tyvärr hann jag inte ta bilder innan jag gav bort presenten men Jes var så vänlig att fotografera för mig. Tack för bilderna! Vad Jes skrivit om hoodien kan du läsa här.

Material:
Rödsvartrandig velour från Andersson & Hjalmarson, röd mudd från Stoff och Stil.

Mönster:
Eget.

Tack:
Jes för den fina klänningen du sydde till Gullklumpen!

torsdag 9. oktober 2008

Orange mudd till skomakarns barn



Till min fasa har jag upptäckt att mina egna små guldisar nästan inte har några byxor! Båda har blivit så långa! Så nu har jag satt mig målet att alltid försöka sy ett par byxor när jag ändå har maskinerna rätt trädda. Det är lite svårt för jag har väldigt svårt att sy muddar med fel färg, de måste sys med muddfärgen! Fast samtidigt är det ju väldigt kul att ha en ursäkt att sy!

Här har jag iallafall fått ihop ett par sköna muddbyxor i orange velour med matchande mudd. Båda har massor av pös och sitter så snyggt på, kolla bara cykeltjejen! Byxorna syddes samtidigt som jag sydde ett gäng byxor till Lilla W, kommer snart i en blogg nära dig!

Arbetsordning:
Se min muddbyxetutorial.

Mönster:
Eget, tips på var du hittar muddbyxmönster finns i tuten, länk ovan.

Material:
Orange velour från Jofotex, orange mudd från Stoff och Stil.

Skönt:
Att byxorna är så snygga på! Och velouren är bara så härlig att sy i och använda!

Inspiration:

Till den svartvita bakgrunden i bilden från Thea, tack!

mandag 6. oktober 2008

Gekko och chokladfabriken


Ja, var är man då??? Vi har en liten paus från vardagen och är en vecka söderut i landet och bor i en chokladfabrik. Tyvärr är det inte så mycket choklad här. Och inte heller någon symaskin. Jag har massor att blogga om dock, fast inte så mycket tid. Vi får se hur mycket jag hinner blogga, nu ska jag snart ut i solen för att träffa en kompis och få se hennes dotter för första gång!

Dreggellapparna på bilden ovan är alla på väg till Reflex i Oppdal, de första jag hade där sålde tydligen slut rätt snabbt! Alla har brun velour på baksidan och trikå på framsidan.

Mönster:
Eget.

Material:
Brun velour från Stoff och Stil, elefanttyger från Jofotex, turkos/lila kanintyg från Jnydesign, blommigt tyg från tygbyte.

Tack:
Pappa för hjälpen med tryckknapperna! :-)

fredag 3. oktober 2008

T-velour att sova i


Jag är nog lite stolt!
Det kom en förfrågning från mamman till en aktiv liten kille som sover på magen och som snurrar av sig alla täcken. De har helt enkelt ett problem med att hålla sin parvel varm på natten. Grobag har testats men godtogs inte av bäraren och nu undrade de om jag kunde tänka mig att sy en velourpyjamas med knäppning i ryggen och långa åtsittande muddar. För att vara helt ärlig kände jag mig lite skeptisk. Inte till lösningen utan mer till hur jag skulle sy det snyggt. Det är ju inte precis något jag sett mönster på! Till slut bestämde jag mig för att testa och se hur bra det blev! Det är nästan så jag funderar på att min Mille ska få en liknande, nu tar det kanske fem minuter för mig att få på honom pyjamas då han snurrar så.

Pyjamasen har alltså bara öppning bak i form av ett uppochnervänd T med tryckknappar. Det är ingen öppning i grenen eller på framsidan. Muddarna i ärm-och benslut är långa och åtsittande och matchar den turkosa mudden i halslinningen. Och resultatet då? En härligt snygg velourdräkt med lite pös som jag nog lätt skulle kunna använda även på dagtid (inte jag alltså, utan på barn). Jag har redan fått bilder av pyjamasen i användning, tack!

Jag fick även tillfälle att testa ut ett nytt mössmönster med pös (Mille har redan en liknande i orange velour som jag inte hunnit blogga om än.) Samma beställare behövde en höstmössa med öronlappar och knytband och tygvalet föll på benvitt med bruna kaninen och brun mudd med öronlappar. Härligt!

Mönster:
Eget till både velourdräkten och pösmössan, storlek 80.

Material:
Pyjamasen: Mörkbrun velour från Jofotex, turkos mudd från Stoff och Stil.
Mössan: Benvitt/brunt kanintyg från Jnydesign, brun mudd från Stoff och Stil.

Bra:
Att jag vågade och att det blev så bra! Det kan nog bli flera såna!

Baksidan:


Framsidan: (Ärmmuddarna är lika långa, den ena är uppvikt)


Mössan:

Lite lättare?


Min bloggadress skulle nog lätt vinna alla tävlingar i svåra webadresser tror jag! När jag startade bloggen fanns ju knappt andra sybloggar och jag trodde nog inte att jag skulle få några läsare så adressen var inte så viktig... Feltänk!

Min bloggadress är fortfarande den samma men nu kan man även komma eller länka hit genom att skriva www.gekkogekko.se

onsdag 1. oktober 2008

Kaninkillen gillar tyger!



Okej, jag bara måste...
...visa bilder på min fina Mille i nya byxor där han sträcker sig efter snygga tyger, lika glad som vanligt!

Byxorna är en specialanpassning av ett nytt mönster jag jobbar på, långa, smala och pösiga med resår i midja och benslut. Resårkanalerna är sydda med overlocken som beskrivit här och iövrigt är byxorna sydda som jag brukar sy byxor.

Mönster:
Eget, storlek 74.

Material:
Naturvitt kanintyg med bruna kaniner, resår.

Bra:
Att mönstret blir så bra och att min Millekille är så fin i byxorna!

Jag piffar 3!


Den som knep tredje och sista platsen i min PIF var Nikka med bloggen Teknikpanik. Till henne sydde jag en blåbär med hallontröja med orange mudd i halslinningen och fållar i orange. Jag tyckte om den starka kontrasten i alla tre färgerna!
Vad Nikka tyckte om tröjan kan du läsa här.

Mönster:
Meedom form 1, storlek 80. (Vilket blir storlek 86 tycker jag, de är stora i storlekarna!)

Material:
Blå-hallonrandig Eisertrikå, orange mudd från gömmorna.

Tack:
Till min tygängel K som budade hem detta härliga tyg till mig från Tradera! Hon syr inte själv men var så underbart snäll mot mig att hon köpte det som en överraskning! Tack!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no