søndag 30. november 2008

Till adventskalendern


Jag vet, det här är ju ett lagom syfritt inlägg! Det är alltså så att Gullklumpen har en julkalender med en nissejente som min mamma sydde åt henne förra året. Den fyller vi med hembakade kex. Skälet att jag skriver om det i bloggen är att jag vid några tillfällen tidigare fått frågor om receptet på kexen och nu senast pratade med Botilda om det. Så då tänkte jag att det kunde ju få ett litet hörn i min annars relativt strikta syblogg.

Om ni undrar så syr jag också, som bara den. Nu senast idag har jag fixat med Milles julklädsel och under tiden varit sådär helt sprallig som jag kan bli när det går vägen och jag bara vet att det här, det kommer bli hur snyggt som helst! Det jobbiga är ju att fallet ner kan bli väldigt högt om det inte blir som jag tänkt mig... I vilket fall kommer den i en blogg nära dig när den är klar!

Receptet då. Det är alltså de havrekex som min mamma och mormor alltid bakat och de är jättegoda! De är inte specifika för jul men är hur bra som helst att ha i adventskalendern. De är lite halvsöta, underbart goda som de är eller med smör och brunost. Hemma hos mamma äter vi de som efterrätt till helgfrukosten.

4 koppar snabbhavregryn
4 koppar (5) vetemjöl
1/2 kopp potatismjöl
2 koppar socker (kan med fördel halveras)
2 koppar fil
4,5 ts hjorthornsalt
1,5 ts bikarbonat/natron
250 gr smör
(1 kopp är ungefär 2,5 dl, det är ett jättegammalt recept)

Rör rumstempererat smör och socker pösigt. Blanda i resten. Låt vila över natten.
Knåda degen, använd vid behov extrakoppen med mjöl. Kavla degen så tunt det bara går och stick ut med en form, jag använder ett glas.
Pricka kexen före gräddning.

Gräddas mitt i ugnen, 10 minuter på 200 grader.

Det går ju bra!


Galleri Hemsytt i Gröndal, Stockholm nu i helgen verkar gå riktigt bra! Jag var där i fredags och njöt av alla besökare som kom förbi, klämde, kände, berömde och köpte! Vilken energikick!
DN har uppmärksammat det med en notis i DN Söndag idag. Jag har inte tidningen själv men Kånkarong tog en bild och la in i sin blogg så jag lånar hennes bild av notisen. Häftigt eller hur? Galleriet är öppet till 18 idag för den som är i närheten.

torsdag 27. november 2008

Problem

I vanliga fall får jag mail när det kommer nya kommentarer men sen ett par dagar har det strulat. Jag kollar av de senaste postarna men om du vet med dig att du kommenterat en äldre post så är det alltså inte säkert att jag fått veta om det. Hör gärna av dig på attsyengecko [a] gmail.com om det skulle vara så.
Är det någon mer som har samma problem?

onsdag 26. november 2008

Galleri Hemsytt


Till helgen kommer jag tillsammans med andra från sybloggsvärlden sälja på Galleri Hemsytt i Gröndal i Stockholm. Jättespännande! Det kommer finnas båda sydda, stickade och tovade alster, det ska bli så roligt att få klämma och titta på de andras hantverk! Jag har redan sett en del bilder av de andras saker och tror att det kommer bli värsta ögongodiset. Se för er tröjor från Tilde Textil hänga bredvid Theas retrobrallor som matchar MariaMs haklappar som gosar in sig bredvid ManMades snygga tofflor som... Ja, jag tror ni fattar galoppen, och vilka som ställer ut och vad går det att läsa om här. Eller så kan ni ju ta vägarna dit? Om ni bor i närheten vill säga.

Själv har jag inte legat på latsidan, har sytt velourtröjor med v-ringning, pösleggings, en hoodie utan hood, dreggellappar och snusnäsdukar, mössor, näsduksfodral (ifall man vill handla till sig själv i stället för till krapylet eller barnbarnet), rapalloklänningar och retroklänningar samt påsbyxor. Efter helgen har jag facit på om det var alldeles för mycket!

mandag 24. november 2008

Ruffe

Jag fick en beställning som inspirerats av Maja & Maximuströjorna. Denna gången var det en liten nyfödd krabat som vad jag förstår inte skall heta Ruffe men däremot fanns det en rolig historia om en morfar och en farfar som enats om vad barnbarnet borde heta. Så då fick det stå Ruffe på tröjan.

Denna gången gjorde jag bokstavapplikationer istället för att brodera. Resultatet blev ju bra! Jag känner att jag börjar få lite applikationsträning nu, det är rätt kul!
Tröjan är i enkel modell med muddar i ärmslut och halslinning och fåll i nederkanten. Muddar, applikationer och fållar i naturvitt, tröjan i brunt.

Mönster:
Meedom form 1, storlek 62. Mönstret är stort i storleken så jag har anpassat det efter eget tycke till en "riktig" storlek 62.

Material:
Brun interlock från Jnydesign. Naturvit muddväv från Stoff och Stil.

Mysigt:
Att få göra nyföddpresenter, det känns alltid lite speciellt!

fredag 21. november 2008

"Maskarado på dagagis"



Gullklumpens dagis skulle ha maskerad och jag kände att jag måste sy något själv. Efter att ha tänkt mig om lite så kom jag på att det måste jag ju visst inte! Lilla W säljer underbara lekhuvor från Hattlyckan och detta var ju en utmärkt ursäkt till att köpa en sån. Visst, jag skulle ju kunna sy något liknande själv men dessa lekhuvorna är så genomarbetade och snygga och används av alla dagis här i stan så jag vet att de är hållbara. Så nu fick det bli en räv till Gullklumpen, en huva med tillhörande svans.

Problemet uppstod ju när jag skulle komma på vad hon skulle ha på sig iövrigt. Byxorna var givna, hon har ju ett par muddbyxor i orange velour som är rätt nya. Men tröja då? När jag väl hade börjat fundera på att sy en orange tröja med en applikation i matchande velour så kunde jag inte släppa det. Så fick det bli!

Och tröjan, den gjorde succé! Gullklumpen såg genast att det var en räv även om jag mest tycker det liknar en katt...

Arbetsordning:
1. Sy axelsömmarna med förstärkning i samma tyg fast i ostretchiga riktningen.
2. Sy i ärmarna.
3. Sy på halsmudden.
4. Stryka på vliesofix och totally stable och göra applikationen. När jag gör det i denna delen av tröjsömnaden ser jag hur applikatinonen blir i förhållande till ärmar och halsmudd men ärm- och sidosömmarna är inte sydda än så det är lätt att komma åt. För bra instruktioner om applikationer se här.
5. Sy ärm- och sidosöm på ena sidan.
6. Fålla nederkanten.
7. Sy andra ärm- och sidosömmen.
8. Sy på mudd i ärmsluten.

Mönster:
Samma som till denna, storlek 92.

Material:
Orange interlock och mudd från Hilco, köpt från Nea Nobelle. Orange velour från Jofotex. Vliesofix och Totally Stable till applikationen.

Kul:
Att Gullklumpen genast ville sätta på sig tröjan och sen har pratat om räven, maskarado och dagagis resten av dagen.

Visste ni?
Att när jag var liten så hade jag en egen räv som hette Ingrid? Finaste räven!

torsdag 20. november 2008

Hur blev det så här?


Det är helt sant, jag skulle bara klippa och fixa med ett antal dreggelscarfs och helt plötsligt så hade jag klippt till en elefanttunika till Gullklumpen! Maskinen hade nästan rätt tråd och utan att jag visste det hade jag börjat sy ihop den istället för dregglisarna. Och så såg det ju så snyggt ut med det röda tyget som råkade ligga bredvid. Så då blev det röda kantband. Och helt plötsligt hade Gullklumpen sin helt egna elefanttunika. Ser man på!

Arbetsordning:
1. Syr ihop ena axelsömmen, jag förstärkte sömmen med samma tyg i den ostretchiga riktningen. Man kan också använda formband som stryks på.
2. Syr på kantband i halsöppningen.
3. Syr i ärmarna.
4. Syr på kantband i ärmsluten.
5. Syr ena sidans ärm- och sidosöm.
6. Syr på kantband i nederkanten.
7. Syr andra sidans ärm- och sidosöm.

Mönster:
Ett hopkok av några olika favvotröjor och mönster, liknande finns t.ex i Ottobre 4/07 som jag använt till denna tunika. Storlek 92.

Material:
Brun interlock med vita elefanter, röd interlock till kantband. Allt från Jofotex.

Maskinval:
Overlock till att sy ihop, coverpro med kantbandsapparat till att sy på kantbanden.

Kul:
Att jag inte alls hade planerat att sy något sånt. Jag var mitt uppe i något annat och så stod jag plötsligt där med en elefanttunika. Hoppas bara Gullklumpen gillar den, den lilla damen har börjat få mycket starka åsikter om kläder.

onsdag 19. november 2008

Snyggaste tyget och en tävling


Tävla om ett presentkort värt 400:- att köpa för hos JNYdesign i hennes blogg! Jag tipsar om tävlingen då jag själv är med på ett hörn.

Jag måste även passa på att ge en liten teaser. Jag har fått vantarna på en bit av samma tyg som JNYdesign använt till sin kollektion Vågade ränder!! Jag har tvättat det och funderar just nu på vad det ska bli. Jag har även köpt en tröja ur kollektionen till Mille (bild nedan) så det får nog bli något till Gullklumpen. Tyget är så snyggt med riktigt fräscha färger och härlig kvalitet. Håll tillgodo, snart kommer det ett alster av den vågade sorten!

Jag såg på Tradera att det finns en ny bit av samma tyg ute nu. Tyget är bara rester efter att kollektionen syddes upp så det går inte att få tag på någon annanstans.

tirsdag 18. november 2008

Lila leggings till Lilla W


Har jag bloggat om dessa? Härliga lila leggings med gott om pös som hittat vägen till Lilla W. Även Gullklumpen har fått ett par, de är riktigt bra att ha under overallen och i kängorna och används flitigt just nu. Hon verkar rätt förtjust i färgen. Jag har ju inte gett henne så mycket rosa och lila men nu har hon börjat välja själv och tycker tydligen att lila är helt rätt!

Mönster:
Eget. Samma som Lovely Lovies. Resår i midjan och utställda långa ben med resår nederst.

Material:
Lila velour från Stoff och Stil. Resår från Bibbis Textil.

Tips:
Passa på att handla hos Lilla W nu, de har fraktfritt ut året! Ja, jag vet att jag är jäv som säljer kläder där själv men gratis frakt är ju perfekt i vilket fall!

søndag 16. november 2008

Tröja Flor


Jag blev rätt kär i detta tyg när jag såg det på Stoff och Stil. Mycket snyggare i verkligheten än i katalogen! Nu har Gullklumpen fått en tröja, ursnygg till hennes plommonleggings! Tröjan finns även till försäljning hos Jnydesign.

Tröjan är fållad med smal dubbel täcksöm i nederkanten och har rosa mudd i ärmslut och halslinning.

Mönster:
Eget, storlek 92.

Material:
Tryckt bomullsjersey i färgerna blå och stone, samt rosa mudd från Stoff och Stil.

Maskinval:
Overlock att sy ihop tröjan och sy på mudd. Coverpro med fållningsguide till att fålla nederkanten.

Jobbigt:
Att vi har haft totalt datorkaos en vecka nu. Datorn havarerade och vi har fortfarande inte helt återtagit kontrollen. En ständig krig pågår och jag bara längtar tillbaka till tiden som var... Att man ska vara så beroende utav en pryl! Jag tröstar mig dock med att symaskinerna fungerar utmärkt och har istället för att surfa sytt i racerfart. Mest har det blivit till Galleri Hemsytt i Stockholm första adventshelgen. Jag återkommer med mer information!

lørdag 15. november 2008

Till dopet



Så kul! Min kompis E undrade om jag ville sy en klänning som hennes lilla dotter kunde ha som finklänning i dopet. Efter dopscermonin alltså. Klart jag ville! E och hennes man fick titta på bilder av olika tyger och klänningar jag sytt förut och tillsammans bestämde vi en modell.

Klänningen är i ärmlös modell med knäppning överst bak, den nedre delen mitt bak är ihopsydd. Den har ett ok och nederdelen är rynkad på oket fram. Alla kantar är kantade med naturvitt band.

Mönster:
Eget. Jag utgick från grundmönster på ärmlös överdel från Meedom. Gjorde en rund skärningslinje fram och en rak skärningslinje bak för oken. Framdelens kjoldel gjorde jag så mycket bredare som behövdes för ett snyggt rynk. Kjoldelen bak är inte rynkad, den delen ritade jag lagom utställd.

Arbetsordning:
1. Sy ihop oket med kjoldelen fram med rynkning. Jag använde overlockens rynkfot men man kan också sy rynksöm på vanligt sätt.
2. Sy ihop baksidan. Alltså okdel och kjoldel räta mot räta på de två bakstyckena.
3. Sy axelsömmarna.
4. Pressa in knapplisttillägg bak. Sy fast tillägget med två stickningar.
5. Sy knapphål. Jag gjorde tre stycken.
6. Sy ihop nedersta delen mittbak, jag började lite ovanför mitten.
7. Sy på kantband i halslinningen och i ärmöppningarna.
8. Sy sidosömmarna.
9. Sticka ner kantbandets sömsmånar överst i sidosömmen.
10. Sy på kantband längst ner.
11. Sy på knapparna med symaskinen.
12. Namnlapp och klart!

Material:
Tunn bomull från Stoff och Stil. Naturvitt kantband från Bibbis Textil. Knappar från gömmorna.

Bäst:
Att E ville att jag skulle sy finklänning till I, jag känner mig hedrad! Att hela familjen sen verkar mycket nöjda gör mig så glad! Tack för bilden!

fredag 7. november 2008

Mille kan sussa sött!


Jag är bara så förtjust i mitt prickiga tyg! Det känns som att det är Gekkotyg nummer ett för tiden! (Flera projekt på gång samtidigt i samma tyg.)
Här har jag sytt ett påslakanset till Mille. Han sover ju sällan med täcke men jag ville att han skulle ha ett påslakan med matchande örngott som han kan använda vid behov.

Påslakanet är i standardstorlek för att passa täcke från Ikea. Det är sytt i mitt bruna bomullstyg med små vita prickar. På påslakanet har jag sytt en applikation i form av ett äpple i ett rött tyg med vita blommor på och löv i ett grönblommigt tyg. Denna gång använde jag inte satängsöm till applikationen utan en söm som liknar knapphålsstygn lite. Det blev riktigt snyggt i vävt tyg!

Material:
Brunprickigt och grönprickigt tyg köpt i Norge, det rödblommiga är från Stof 2000 i Köpenhamn.

Mysigt:
Att det blev så snyggt, applikationen satte pricken över i:t.

Köpa?
Settet kommer snart finnas till försäljning hos Jnydesign.

Applikationstips:
Ja, Thea har ju redan gjort en jättebra tutorial så det ger jag mig inte in på.
-Snåla inte med totally stable.
-Satängsöm blir jättesnyggt men testa även att leka lite med andra sömmar, det ger roliga effekter!

mandag 3. november 2008

Kalasfin (och konsten att rynka med overlocken)

Snart är det jul och kalastider! Här har jag sytt kalasklänningar till Lilla W. De är i mjuk tunn babymanchester, mellan ok och kjoldelen har jag sytt ett mönstrat bomullstyg i matchande färger. Samma tyg har använts i infodringen till oket. Klänningen knäpps med knappar i axlarna. En riktigt härlig klänning till kalas och högtid tycker jag!

Kjoldelen är rynkad och här kommer min nya upptäckt! Jag köpte rätt nyligen en ny overlockmaskin och fick då med en rynkfot. Den är ju helt fantastisk! Man lägger först tyget som ska rynkas under pressarfoten med rätsidan upp, sen lägger man det tyg som ska sys ihop med rynket inuti ett spår i pressarfoten med rätsidan neråt och sen är det bara att köra med max differentialmatning. Ut kommer en färdigrynkad kappa på ett slätt tyg! Lätt och resultatet blir så snyggt!

søndag 2. november 2008

Jag hade röd tråd i overlocken...



...så då blev det äntligen röda byxor till mina egna barn! De har båda växt ur alldeles för många byxor på en gång och jag hinner inte riktigt med att sy nya. Nu har Gullklumpen fått ett par pösleggings i röd velour, medan Mille fått ett par byxor i röd stretchfrotté med mudd i midjan och resår i bensluten. Modellen är rätt tajt men med mycket längd och pös, härliga!

Mönster:
Egna, storlek 80 och 92.

Material:
Röd velour och röd stretchfrotté från Jofotex, röd mudd från Stoff och Stil, resår från Bibbis Textil.

Konstigt:
Att rött ska vara så svårt att fånga på bild. Färgerna skiljer sig inte alls så mycket som det ser ut som och jag fick verkligen experimentera med ljus, blixt, sol, bakgrund etc för att få en ok färgåtergivning. Någon som har något tips?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no