lørdag 28. februar 2009

Har det börjat nu?



För ett par veckor sen satt jag och Gullklumpen och kikade genom lite bloggar. Då hon såg KokaLals tröja med en häst på blev hon helt eld och lågor - "Mamma, jag vill också ha en rosa genser (norska för tröja) med svart hest på!" Det är allra första gången hon specificerar så tydligt vad hon vill ha, och så är det just rosa som vi undvikit, har det börjat nu?!?

Det är klart jag inte kunde säga nej till en sån här beställning, jag började genast skissa på en häst... Min syster skrattade rått när jag berättade om det på telefon, det har sig nämligen så att vi två och vår kusin I nog målade miljontals hästar tillsammans när vi var små. Hästar i galopp, i språng över hinder, i avancerad dressyr, med och utan ryttare, ja jag tror ni hajar. Fast nu är det länge sen jag ritade en häst och jag kände mig faktiskt lite ringrostig. Jag fick ihop en kontur jag kände mig nöjd med i alla fall. Sen när jag klippte till hästen i det svarta tyget kände jag att det skulle vara så snyggt att ändra benen, nu liknar den faktiskt på en snygg skulptur mamma har hemma.

Till sömnaden då, tröjan fick ju förstås bli rosa, som beställd. Jag hade en skön och mjuk bomullstrikå med elastan i som jag köpte på Jofotex i höstas, nu äntligen fick jag satt saxen i det. Hästen och muddarna fick bli svarta, det var ju också beställt. Hmmm, inte så mycket kvar att bestämma för mig då! Kul just nu för att det är första gången, men tänk om jag inte får sy som jag vill till fröken Gullklump igen?!

Jag sydde klart tröjan först och sen gjorde jag applikationen. Så här:
1. Axelsömmarna sys med förstärkningar (formband eller samma tyg fast på minst stretchiga ledden)
2. Sömmarna i axlarna stickades ner med raksöm på vanliga symaskinen.
3. Ärmarna sys i, sömmarna stickas ner.
4. Sy ärm- och sidosömmarna.
5. Fålla nederkanten, jag använde bred tvillingsöm på coverproen.
6. Sy på svart mudd i halslinningen och långa dito i ärmsluten, det känns lite som att färgen neutraliserar det superrosa lite.
7. Nu är det klart till att göra applikationen, jag gör ungefär på samma sätt som Thea visar i sin bildrika tutorial.

Mönster:
Ottobre Creative Workshop 301
i storlek 98 med rätt mycket egna modifikationer (ändring av halslinningen, längden på ärmarna, utseendet på sidokantarna etc.)

Material:
Rosa bomull/lycra från Jofotex, svart muddväv från Olssons tyger till muddar och applikation.

Mysigt och läskigt:
Att Gullklumpen var så specifik i sina önskemål, när hon fick tröjan så sken hon upp och blev nästan lite blyg, hon frågade om hon verkligen fick ta på sig den direkt! Sen gick det ett par timmar och så spilldes den ner med rätt mycket äggvita... Inte särskilt populärt!

torsdag 26. februar 2009

Tysklandsresenärer


Jag vet, det är visst mycket flodhästar och mycket dockkläder i bloggen för tiden. Det är ju bara det att det ena leder till det andra... Som att jag hade med mig Kaninis nattlinne till jobbet i fredags för att lämna det vidare, och att en av mina kollegor såg det och snabbt undrade om jag kunde sy en tröja i samma tyg till hennes dotterdotter i Tyskland. Sen kom hon på att lilla 3-månadersbebisen så småningom skulle behöva en docka också, om jag ville sy en docktröja? Efter lite funderingar kom vi fram till att det fick bli flodisar i rödorange, iövrigt fick jag rätt fria händer.

Resultatet ser ni här, en tröja i rätt lös modell med kuvertöppning i halsen och muddar i ärmsluten. Docktröjan blev en kofta i stället, andan föll över mig och trots att det är lite mer jobb så tyckte jag att det skulle bli så mycket snyggare! Och sen är det ju större chans att den passar dockan, jag vet ju inte hur stor den kommer vara.


Mönster:
Tröjan: Ottobre 1/09 med smärre ändringar, storlek 68.
Dockkoftan: Från samma gäng dockmönster som jag berättade om här. Denna gången ett mönster på en overall som jag kapade i lämplig längd och sen ändrade efter eget tycke på framsidan för att få de rundade hörnen.

Material:
Rödorange flodhästtyg från Jofotex, ett otroligt härligt tyg med skön, varm färg! Till kantbanden naturvit interlock från Hilco, till muddarna naturvit mudd från Stoff och Stil.

Bra:
Att jag hann med beställningen! Min kollega beställde förra fredagen med brasklappen att hennes sista dag på jobbet var på måndag. Samma dag blev jag sjuk men lyckades ändå knåpa ihop det under helgen. Efter det har jag inte sytt någonting mer. Men jag hann!

tirsdag 24. februar 2009

Lektyr för en sjukling



Jag är hemma från jobbet, har legat däckad i någon sorts förkylningshistoria i flera dagar och känt mig allmänt nere. Sen igår kom sambon upp med posten och sa glatt att jag hade fått ett paket från Hong Kong. Yes, sure tänkte jag fast det jag skulle ha tänkt var ju Yes Asia! Det var ju böckerna jag beställde därifrån för en månad sen som kommit!

Jag såg nämligen hos Rino Syr att hon införskaffat ett par olika japanska böcker med vuxenkläder medan Botilda även köpt barnböcker. Båda verkade tycka att det var lätt att läsa japanska eller i alla fall förstå deras illustrationer så jag gick in på Yes Asia och beställde fraktfritt. Se bara hur lätt jag faller för lite webtryck!

Så igår livades min annars soffiga dag upp med lite feberfantasier om snygga plagg till mig och dottern. Barnbokens storlekar börjar på 90 så det blir inget till Mille än så länge. Hur vuxenstorlekarna är vågar jag inte ens tänka på, jag är en riktig jätte bredvid genomsnittsjapanen...

mandag 23. februar 2009

Ett hängivet fan?


Vi hade besök av kompisar för någon vecka sedan. Ia, 4 år, fastnade framför travorna av tyg som dagen till ära hade förpassats från sina vanliga platser på matsalsbord, stolar, pianopall etc till strykbrädan. (Strykbrädan är av vanlig storlek så här var det väldiga högar!) Bland alla dessa tyger och halvfärdiga syprojekt såg hon verkligen ut att hon bli kär i just de limefärgade flodhästarna!

Några dagar senare träffade jag åter Ia och hennes mamma och fick då höra att hon frågat mamman om jag kanske ville sy ett nattlinne till kaninen i just det limefärgade flodhästtyget. Klart jag ville! Ia är en otroligt skön liten tjej och jag vet att hon är mycket medveten om vilka kläder i hennes gardrob som kommer från Gekko.

Nu vet jag inte om nattlinnet passar kaninen, jag vet ju inte hur stor den är. Funkar det inte så är det bara att byta ut den, jag tror nog att Ingrid (Gullklumpens docka) kunde behöva ett nattlinne till.

Mönster:
Ett omgjort mönster på ett linne. Mamma var så vänlig att hon ritade av ett gäng dockmönster till mig för något år sen så jag vet inte riktigt var mönstren kommer ifrån. Jag tror det är den vanliga norska dockmönstersboken (den man får i Hobbybokklubben) men är inte säker. Det kan också vara Anita Gunnars.

Material:
Ja, detta måste vara det flitigast använda tyget i sybloggosfären just nu? Flodhästtyg från Jofotex, här i lime, en av färgerna som trycktes i begränsad mängd. Vit mudd från Stoff och Stil.

Mysigt:
Att en 4-åring anlitar mig som personlig sömmerska :-D

Tillägg:
Jag fick en fråga om muddavslutet i hals och ärmslut. Så här gjorde jag:
Sydde på en smal muddrundel i halsen som om man ska sy en vanlig muddhals. Skillnaden är att jag gör den rätt mycket smalare. Sen pressar jag den snygg och stickar ner sömsmånen. Då blir det en liten kant som sticker ut, jättefräscht och enkelt!
I ärmsluten gjorde jag på samma sätt, fast då det är dockkläder och väldigt små utrymmen sydde jag inte ihop till en rundel här utan sydde först på kanten och sen sydde jag sidosömmen. Även här stickade jag ner kanterna.


søndag 22. februar 2009

Senapslinne


Nu minns jag tyvärr inte var jag fick inspirationen till detta linne ifrån. Någonstans i någon blogg såg jag att någon sytt ett linne i just flodhästtyget. Jättesnyggt ju! Jag har länge tänkt att jag ska sy lite linnen, dels för att det kan vara skönt på sommaren och dels för att ha under tröjor nu på vintern. Tack vare denna okände bloggare kom jag äntligen till skott! På något sätt gäller det att se rätt saker till rätt tid.

Linnet är sytt i den senapsgula versionen av flodhästarna. Halslinning och ärmöppningar är kantade med brunt kantband, nederkanten är fållad med avigsidan av bred täcksöm. Linnet är inte testat än, jag ville nämligen visa fram det på Lilla W först. Vi får se framåt våren om det dyker upp något liknande där.

Jag blev inte helt nöjd med bilden, det ser ut som att fållen är sned nederst men så är det faktiskt inte utan kanten vågade sig nog lite på bilden. Jag har nog blivit rätt petig med bilderna...

Mönster:
En egenomritad version av Meedom form 1,5. Storlek 98.

Material:
Härliga senapsgula flodhästtyget från Jofotex. Brun interlock från Hilco till kantband, inköpt hos Nea Nobelle.

Till nästa gång:
Får jag rita om modellen så den blir lite smalare.

Inspiration:
Ja, från en medbloggare som sagt. Det är så otroligt härligt med denna värld av sybloggare där man kan surfa runt och se så många härliga alster och få så mycket inspiration och motivation till att fortsätta att sy och skapa! Och alla sköna kommentarer ni läsare lämnar hos mig värmer och får mig att vilja fortsätta blogga, tack!!!

fredag 20. februar 2009

Snygga ränder!


Jag är så förtjust i detta tyg! Fråga mig inte varför det fick ligga på hög och vänta så länge innan det blev ett par byxor av det, jag förstår det inte själv! Tyget är en härlig velour som jag köpte från Tyskland i höstas. Jag hade ungefär tusen planer för det, känns det igen?

Nu hade jag en idé till ett par byxor till Gullklumpen och då fick jag tillfälle att sy nåt av tyget, äntligen! Byxorna har en smal mudd med en bred resår inuti i midjan, midjan är låg och benen är rätt pösiga men också rätt smala hela vägen. Benen avslutas med mudd.

Det stora problemet med tyget var att välja färg till mudden, det är ju så många färger att ta upp samtidigt som det inte får bli för tokigt heller. Till en början hade jag tänkt att detta tyg skulle ha resår istället för mudd både uppe och nere men det blev ju inte riktigt så när jag fick idén till just dessa byxorna. Och idéer är ju till för att sätta ut i livet! Eller nåt...

Mönster:
Eget, det är alltså ett vanligt muddismönster med smal gren, låg midja, låg midjemudd och pös i benen. Kort sammanfattat.

Material:
Randig velour köpt från Michas Stoffecke, tyvärr utsålt om jag förstått det rätt men jag har hört rykten om att det finns i någon butik i Stockholm? På Söder? Mudd från Stoff och Stil.

Mysigt:
Gullklumpen gillar sina byxor hur mycket som helst! Och jag tycker de sitter riktigt snyggt på. Nu som jag jobbar är det svårare att få alster att fastna på bild, särskilt på sina ägare. Skärpning!

torsdag 19. februar 2009

Mörk choklad


Glädjande! Sen dessa chokladbyxor syddes har jag sytt 12 (eller är det 16?!) muddbyxor i brunt till Lilla W, i två eller tre omgångar, jag minns inte riktigt. De verkar gå åt! De sys som vanligt i underbart tjock Hilcovelour, det är nästan svårt att sy i annan velour efter att ha testat just denna. Den är riktigt tjock men samtidigt mjuk och håller hur bra som helst i tvätt. Sen är färgen min favorit bland de bruna, mörkbrun och lättmatchad. Det konstiga är att Gullklumpen faktiskt inte har ett enda par bruna muddbyxor eller leggings för tillfället, måste åtgärdas...

Mönster:
Eget, i storlekar från 0-6 månader upp till 2-3 år.
Jag har en tut om hur man syr muddbyxor med tips om mönster här.

Material:
Brun velour av märket Hilco. Finns i Sverige hos Tygpyssling och Nea Nobelle. Kan även köpas från tyska Michas Stoffecke. Brun muddväv från Stoff och Stil.

Att göra:
Uppdatera Gullklumpens gardrob så hon också får bruna velourisar!

mandag 16. februar 2009

Dubbla Rapallo


Det är så kul med återkommande kunder! Denna gången fick jag möjlighet att sy dubbelt upp av Rapalloklänningen. Jag säger möjlighet för även om det är lite småpill med klänningen så är det så kul att sy just Rapallo! De syddes i storlek 92/98. Som vanligt med knäppning fram och som vanligt (känns det som) i brunprickigt bomullstyg, denna gången med mörkbrunt foder.

Beställaren väntar barn vilken dag som helst nu så jag skickade även med en liten bonus som välkommen-till-världenpresent, ett par gula påsbyxor med orange mudd. Om storasyster får en klänning måste ju lill*n få något med?!

Mönster:
Helt egna från grunden både till påsbyxorna och klänningen.

Material:
Brunprickigt bomullstyg inköpt i en udda liten lanthandel i Norge, mörkbrunt bomullstyg till foder från Sundbybergs Textilcentrum. Till påsbyxorna en gul skön velour från Jofotex och orange mudd från Stoff och Stil.

Härligt:
Att kunder jag aldrig träffat och inte känner gillar det jag syr så mycket att de återkommer igen och igen, det är härligt och gör mig så glad!
Hoppas nu bara att de gillar gult!


søndag 15. februar 2009

Hallon till Mille


Har ni sett att det kommit en ny färgställning av kaniner från JNYdesign? Nu är ju inte rosa min favoritfärg men jag köpte lite ändå. Nu önskar att jag köpt mycket mer! Rosa är ju så olika och just denna är hallonfärgad eller fuchsia eller vad man nu kan kalla den. Jättesnygg! Nu var det faktiskt sonen och inte dottern som fick första hallonplagget. Dottern var lite avis...

Visst är det häftigt vad olika kombinationer av färg påverkar hur man ser de? Mimmi sydde två olika plagg i samma tyg, det ena med kantar i cerise, det andra med bruna detaljer. Och kolla hur olika de ser ut bredvid varandra! Själv hade jag tänkt göra stickningar, fåll och kantband i aqua men det blev inte som jag tänkt. Det ena tog det andra och slutresultatet ser ni ovan. En tröja med bruna kantband i armslut och halslinning, naturvita stickningar på axelsömmen och avigsidan av breda täcksömmen till fållen.

Mönster:
Helt nytt och under utprovning, storlek 80. Tanken är att få fram ett mönster i ungefär samma smala snitt som Ottobre Creative Workshop 301, fast utan att vara insvängt och så i mindre storlekar då. 301 är från 92 och uppåt tror jag.

Material:
Nya kaniner från JNYdesign i fuchsia, hallon, vad man nu väljer att kalla det. Mjuka, sköna och med ett starkt tryck. Går att köpa via ett detta beställningsformulär, hur smidigt som helst.

Längtar:
Till att få prova tröjan på Mille. Jag kan ju inte riktigt väcka honom enkom för att prova en ny tröja...

Synd:
Att jag var så ivrig efter att få blogga om tröjan att jag inte hade tålamod att vänta till jag fått en bättre bild. Jag är ändå inte hemma på dagarna så jag kan ju se långt efter att fotografera i snön. Vi har ju bitkallt och massor av snö - härligt!

fredag 13. februar 2009

En katt till Mille



Har jag glömt blogga om denna? Jag hade ett ryck på sensommaren då jag sydde massor av tröjor till Mille. Sen dess har han inte växt så mycket så de är fortfarande rätt stora till honom. Denna tröja är sydd i tunn turkos Hilcointerlock med brun Hilcomuddi ärmslut och halslinning.

På bröstet fick den en guldkatt, jag gjorde trycket samtidigt som jag sydde denna tunika till Gullklumpen. Där har jag också beskrivit hur jag gjorde trycket med overheadplast och spraylim. (Nu har jag faktiskt fått hem ett screentryckset men inte hunnit använda det än.)

Nederkanten är fållad med avigsidan av täcksömsmaskinens tvillingsöm. Dekorstickningarna i raglansömmarna däremot har jag sytt aviga mot aviga med brun 4-trådig overlocksöm och sen stickat ner overlocksömmen med raksöm på vanliga maskinen.Det blev helt ok men jag tycker nog det är snyggare att sticka ner med avig täcksöm eller allra helst en top coversöm (fast en sån maskin har inte jag).

Mönster:
Grundmönster raglan i storlek 74, form 1, Meedom. Jag har gjort den lite smalare men tycker fortfarande den är mycket bred i modellen!

Material:
Turkos interlock och brun mudd från Hilco, Nea Nobelle.
Guldfärg från Panduro. Den sitter riktigt bra i tvätt, båda barnen har använt sina katter riktigt mycket och plaggen har tvättats därefter. Fungerar utmärkt!

Inspiration:
Till sättet att få snygga stickningar i raglansömmarna från Yrväder. Ett bra tips om man inte har täcksömsmaskin!

tirsdag 10. februar 2009

Tröja och byxor till Otelia





Min kompis fick världens sötaste bebis i höstas. Då fick hon detta set som välkommen-till-världen-present. Nu har kompisen köpt ett par Gekkobyxor i orange kanintyg på Reflex Oppdal och även beställt ett set med tröja och byxor direkt från mig. Jättekul!

Tröjan är sydd i en underbart mjuk bredrandig trikå i orange och rött med orange mudd i armslut och halslinning, byxorna är i orange velour med långa muddar för att kunna användas länge. Hoppas nu bara att de passar och att de faller lilla fröken i smak!

Mönster:
Eget muddbyxemönster. För tips om hur du syr muddbyxor kika här, där finns även tips på mönster.
Tröjmönstret är en mix av olika favoritmönster. Ottobre Design brukar ha fina tröjmönster.

Material:
Röd-orangerandig Eisertrikå köpt på Tradera. Orange mudd till tröjan från Hilco.
Orange velour till byxorna från Jofotex, orange mudd från Stoff och Stil. Tror jag, det är möjligt att jag använde stoff och stilmudden även till tröjan.

mandag 9. februar 2009

Retrobrallor till Syster Blå



[Sy]ster Blå är Meandisäljare och i somras fick jag några plagg ur hennes provkollektion. I byte skulle jag sy något till hennes dotter. Syster Blå fick välja själv och önskade sig ett par retrobrallor som de KokaLal gör. Hon ville ha muddar i bensluten, och byxorna skulle allra helst vara i denna härligt randiga velour. Nu säljer ju inte jag retrobrallor, de är ju KokaLals flaggskepp men sy till kompisar har jag gjort vid några tillfällen.

Undrar förresten vad som utmärker min blogg? Påsbyxor? Hoodie? Det känns som att jag alltid syr nya saker...

I vilket fall så blev det röd-orangerandiga retrobrallor. Och sen har jag bara glömt att blogga om de! Jag misstänker att de är för små nu. Lilla tjejen har blivit stor och har börjat gå! Snart har hon väl växt ikapp Mille?!? [Sy]ster Blå har bloggat om byxorna för länge sen, här finns hennes inlägg där det även finns actionbild.

Tyget tog förresten slut när jag sydde byxorna. Noggrann planering gjorde att jag precis fick ut det jag behövde av tyget men ändå fick till mönsterpassningen. Tur! Fast synd att jag inte har kvar mer av det. Det är alltid skönt när man kan utnyttja sista lilla biten av ett tyg och samtidigt sorgligt när det tar slut. Det finns ju alltid så mycket nytt jag vill köpa!

Mönster:
Eget.

Material:
Randig velour i rött och orange från Andersson & Hjalmarson.
Röd mudd från Stoff och Stil.

Tips:
Jag tycker att den randiga velouren från A&Hj lätt bubblar sig även då man syr med overlock. För att undvika det höjer jag differentialmatningen till 2,0 och då blir det bra. I annan velour syr jag med 1,5. Någon annan med samme erfarenhet?

Tack:
[Sy]ster Blå för de fina Meandikläderna!

tirsdag 3. februar 2009

Ett filmtips



Nu trodde ni kanske jag spårat ut och gjort om Gekko till en blogg för filmälskare istället? Inte då! Jag har helt enkelt hittat några korta filmsnuttar om tillbehör till coverpro med en kort introduktion om hur de fungerar. De ligger på Janomes nederländska sajt. Filmerna är på engelska med hissmusik i bakgrunden.

Så är du nyfiken på vilka tillbehör som finns till coverpro eller undrar över hur de gör så är det värt ett besök! Kika in här, klicka sedan på video under varje enskild produkt.
Det finns även en översikt över tillbehör på denna engelska sajten, jag köpte min fållguide och centre guide där, kantbandsapparaten beställde jag i Sverige. (Jag minns verkligen inte var, jag får återkomma!)

Själv har jag dessa tillbehören:
Kantbandsapparat (Bandgeleider, wide tape binder, 12 mm) Art.nr 795844009.
Centre guide foot (Naaivoet met middengeleider) Art.nr 795819108. Den använder jag även som clear view foot, alltså transparent pressarfot.
Fållguide (Zoomgeleider, hemming guide) Art.nr 795839104.

Jag skulle nog gärna vilja ha en resårrynkningsapparat (elastic gathering attachment, elastiekgeleider) också. Är det någon som har använt det och har åsikter?

mandag 2. februar 2009

Riktigt retro


Check it out...

Jag köpte detta härliga tyg från Tyskland för ett tag sedan och sen har det legat som en brinnande fackla i mitt trikåförråd. Härligt orange med lila detaljer i ett retro mönster. Jag har haft en riktigt stark önskan om att sätta saxen i det men inte riktigt hunnit med.

För ett par veckor sedan tog jag mig äntligen tid att sy något av det till Gullklumpen. Det bidde en lång tröja eller smal tunika, det är nog en definitionsfråga. Den fick röda kantband i halslinning, armslut och även i nederkanten i stället för fåll. Jag är nog rätt förtjust i bandkantsavslut i nederkant. Det ger plagget en helt annan känsla och uttryck!

Arbetsordning:
1. Sy ihop ena axelsömmen. Jag förstärker med samma tyg i sömmen, den klipps så att den blir ostretchig. Det går också bra att förstärka med formband eller plastband från Stoff och Stil.
2. Kanta halslinningen.
3. Sy andra axelsömmen, även denna förstärkt.
4. Sy på ärmarna.
5. Kanta ärmsluten.
6. Sy ena ärm- och sidosömmen.
7. Kanta nederkanten.
8. Sy andra ärm- och sidosömmen.

Mönster:
Eget, storlek 98.

Material:
Singeljersey i riktigt retrostuk från Michas Stoffecke. Röd interlock från >Jofotex till kantband.

Maskinval:
Overlock att sy ihop delarna med, coverpro med kantbandsapparat till avslut av ärmar, halslinning och nederkant.

Därför:
Jag har precis börjat jobba igen nu samtidigt som beställningarna bara ökar så jag känner att min stackars blogg blir lite nedprioriterad. Ni får ha tålamod för snart har jag nog vant mig vid att jobba och då får jag mer energi på kvällarna igen! Sylusten är det ingen fel på, det är bara tidsbrist. Någon som känner igen sig?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no