tirsdag 30. juni 2009

Nästan till Holland



En tidigare beställare återkom, alltid kul! Extra roligt då att hon ville ha ytterligare ett BB-kit! Inte till sig själv då utan till någon i hennes närhet. Först uppfattade jag det som att kittet skulle till Holland men så var det ju inte. (Det kommer stanna i Sverige fast det är ju också bra)

Denna gången fick det bli turkost molntyg i body och filt med orange byxor, orange kantband och orange velour i filten. Beställningen gjordes redan i maj men då hade ju inte de turkosa molnen kommit ännu. Det kändes rätt kul att ha en så stor beställning innan tyget ens gick att beställa!

Jag kunde inte låta bli utan slängde med en dreggelscarf till beställaren. BB-kiten är rätt mycket jobb men också så roliga beställningar att sy!

Mönster:
Omlottbody; ändrat och omgjort mönster från Ottobre 6/07. Byxmönstret och filten är eget.

Material:
Turkost molntyg från JNYdesign.
Orange velour från Sundbybergs Textilcentrum.
Orange interlock från Hilco till kantband, inköpt från Nea Nobelle.
Orange mudd till byxorna från Stoff och Stil.

Läskigt:
Min interlock i orange är på väg att ta slut. Det hade säkert gått bra att beställa ny under sömnadens gång men tänk om det inte skulle bli exakt samma färg? Som tur är hade jag precis så det räckte men inte så mycket mer!

søndag 28. juni 2009

Magiskt


En liten varelse föddes för någon vecka sen. På den magiska bilden har hon på sig sitt BB-kit med gula elefanter. Hur kan man se så liten och magisk ut? Jag blir helt rörd! Och inte blir det bättre av att tänka på att min systerson väntas komma till vår värld vilken dag som helst nu! Längtar!

Bilden har jag fått låna här, tack!

lørdag 27. juni 2009

Snabba leggings i turkos



Ni skulle sett fröken Gullklumpen hur välmatchad hon var på säsongsavslutningen på öppna förskolan för ett par veckor sedan (färgmässigt iallafall, mönstren stod nog lite i kontrast).
Meandiklänning i turkos med små hundar på som hon fått i present och till den lyckades jag få på henne nya turkosa leggings. Nya kläder är annars inte så poppis för tiden.
Själv insisterade hon med en treårings envishet på att hon s k u l l e ha paraply! Också det turkost, förstås! Så hon gick runt på picknick i strålande sol med sitt fina paraply, dagen till ära fick det tjänstgöra som parasoll. Både klänningen och parasollet är förövrigt presenter från Syster Blå, tusen tack!

Nog pratat, sömnad är ju vad denna blogg handlar om. Piratbyxorna är guld! De är sydda i tunn Vivi Uni från Hilco, det är en tunn singeljersey med 5% lycra, perfekta till tights och tunna byxor! Och så snabba att sy sen!

Mönster:
Mönstret är ett leggingsmönster som jag kortat av och gjort benen raka på. Det är ingen sidosöm. Överst är det resår, bensluten är fållade på overlocken.

Dagens sytips:
Byxorna är helt och hållet sydda på overlocken frånsett Gekkolappen. Både resårkanalen i midjan och fållen i bensluten är sydda snabbt på overlocken. Resåren syr jag ihop till en rundel och lägger in i dragspelsvikningen innan jag syr runt. För att se hur jag syr resårkanalen och fållen titta här för bilder och närmare beskrivning.

fredag 26. juni 2009

Skynda, snart kan det vara för sent!

Ojdå! Stjärnor och Ingrids husvagnssemester är de nyaste tygerna från JNYdesign, och de kommer i bomull/lycra! Jag drömmer redan om vad jag ska sy!
Har ni sett hur snabbt de går åt??? Nu som jag själv beställt vågar jag tipsa om att det går att förhandsboka nu.

torsdag 25. juni 2009

Randigt i turkos och lime


Det var inte så jag hade tänkt det... Jag råkade lägga in dessa byxor till försäljning innan jag hunnit blogga om de! Tyget är en underbar randig velour i lime och turkos med turkos mudd till. Jag sydde byxorna till Galleri Hemsytt och nu lägger jag in de överblivna i Gekkobutiken. Helst hade jag velat ha ett par till Mille också, vet inte riktigt varför jag inte sydde till honom samtidigt! Att jag aldrig lär mig!

Mönster:
Eget, storlek 50/56, 62/68 och 74/80.

Material:
Randig velour från Andersson & Hjalmarson, turkos mudd från Stoff och Stil.

Dagens sytips:
Jag tror nästan jag nämnt det förut men på min overlock blir det mycket bättre resultat om jag höjer differentialmatningen till 2.0 när jag syr i just velouren från A&Hj. När jag syr ihop muddrundlar i mudd från Stoff och Stil blir det snyggast om jag sänker diffen till 1.0. Annars har jag alltid utgångspunktet diff 1.5 till trikåer (lägre på vissa tunna singeljersey).

onsdag 24. juni 2009

Att sy en omlottjacka

Detta har dröjt så länge! För ett tag sedan fick jag en fantastiskt kul beställning från min svägerska. Hon ville ge bort ett sy-det-självkit till någon i hennes närhet som väntar barn. Jag är lite osäker på hur mycket hon sytt själv tidigare men vet att hon har en stark önskan om att börja sy! Hon kommer få ett par färdigklippta men osydda muddbyxor i brun velour och en färdigklippt men osydd omlottjacka med raglanskärning.
Och beskrivning? Jag har ju redan gjort en tutorial om att sy muddbyxor, här kommer en motsvarighet för omlottjacka. Hennes omlottjacka blev i det gröna elefanttyget, till tutorialen har jag sytt i det limefärgade kanintyget med sköna röda kaniner.

bild 1 har jag lagt ut alla mönsterdelarna, två framstycken överst. Den röda cirkeln markerar raglansömmen där den ska fästas mot ärmen. Nedanför framstyckena ligger ärmarna till vänster och bakstycket till höger.


Sömval: Jag syr ju på en overlockmaskin men det går också fint att sy på en vanlig maskin. Då tyget är stretchigt kan man inte sy med raksöm utan det måste vara en söm med lite stretch i. Nedan visar jag en bild på den fuskoverlocksöm jag har på min symaskin, det är den sömmen som syns under den röda markeringen på bilden nedan, nedersta raden, nr 5 från vänster. Har din maskin inte såna sömmar går det också bra att sy med smal sicksack med lite långa stygn.



bild 2 syns det vänstra ärmet. Jag har klippt ett jack i raglansömmen fram på ärmet som alltså ska passas mot motsvarande jack i framstycket raglanskärning.

Börja sy: lägg ena ärmet räta mot räta mot bakstycket, bakre raglanskärning mot bakre raglanskärning. De två delarna har olika form men är lika lång, forma de efter varandra, nåla och sy.

Bild 4: Sy den andra bakre raglanskärningen på samma sätt.

Bild 5: Nu ska de två framstyckena sys fast mot ärmarna, raglanskärning räta mot räta mot raglanskärning. Det är här stämhacken ska passas mot varandra.

Nu är alla fem mönsterbitar ihopsydda. Dags för ärm- och sidosöm men innan de kan sys ihop ska man lägga in knytbanden (bild 6). Jag brukar lägga det högra framstycket över det vänstra när jag syr omlott. Knytbandet som ska knytas på insidan läggs som på bilden nedan. Tejpa eller nåla fast det, eller sy fast det med en hjälpstickning i sömsmånen. Jag brukar bara hålla koll på det med händerna.

Bild 7: Sy sen ärm- och sidosömmen på samma sida i en enda söm. Här är det viktigt att se till att sömmerna i raglanskärningen möts snyggt. Det ska bli ett snyggt kors under armen. Knytbandet sys fast i sidosömmen precis under raglansömmarna.


Dags för den andra sidans ärm- och sidosöm, bild 8. Även här ska man ju ha ett knytband. Det ska vara på utsidan och får därför läggas mellan bakstycket och framstycket. Jag väljer att använda samma band som jag ska använda till kantningen sen. Det är vikresår som får sys ihop först. Jag lägger det aviga mot aviga och syr ihop det med en smal sicksack, bredd 0,5 och längd 2,2.

bild 9 har jag vrängt omlottröjan så utsidan syns. Nu syns det att det "fina" knytbandet sitter på utsidan på vänster sida medan bomullsbandet sitter på insidan på höger sida.

Nästa steg är att fålla framstyckenas kanter och hela nederkanten. Jag gillar att göra det i en enda söm men då måste man först sy hörnen nederst. Jag har gjort en egen tutorial på det tidigare och som komplement på hur jag klipper hörnen på bild 10, 11 och 12:






Jag fållar kanterna med fuskoverlocken på vanliga maskinen. Det är samma söm som jag beskrev ovan. Jag fållar hela vägen i en söm, jag börjar överst på det högra (översta) framstycket, när jag kommer lagom långt ner stannar jag, vrider plagget och fortsätter längs nederkanten, sen vrider jag upp och syr upp längs det vänstra framstycket.

Innan jag syr på kantbandet hittar jag mitt bak på insidan av halsöppningen och syr fast storlekslappen med en hjälpstickning långt ut eller så tejpar jag bara fast den (bild 14). Då blir den fastsydd under kantbandet sen.

Nu är det bara kvar att kanta ringningen. Det ska vara knytband på båda sidor, jag syr de i en och samma söm som kantningen av ringningen. Även här syr jag bandet med en smal sicksack, bredd 0,5 och längd 2,2.
Jag börjar med att vika in och sy ihop knytbandet som sen går över till kantband på det vänstra framstycket. För att vikningen längst ut ska bli snygg klipper jag av hörnen lite som på bild 15, sen viker jag in den yttre delen och sen viks bandet i vikkanten. Nu kan man börja sy. Om det är svårt att få maskinen att börja sy så långt ut på bandet börjar jag sömmen lite längre in som på bilden. Den första biten som då inte sys ihop syr jag ihop från andra hållet (inifrån och ut) efteråt.

Efter att ha sytt en lagom lång bit knytband (ca 20 cm) fortsätter jag rakt på vänstra framstycket. Jag nålar inte, tycker det är krångligare. Istället lägger jag vikbandet runt kanten och syr långsamt och försiktigt. Man får inte sträcka så mycket i bandet för då drar det sig och blir inte så snyggt.
Sy hela vägen runtom nacken, på andra sidan (högre framstycket), när framstycket är slut ska bandet sys ihop lagom långt till knytband på andra sidan.

Förtydligande: när jag pratar om höger och vänster är det plaggets höger och vänster som gäller, som personen har det på sig alltså!

Nu är omlottröjan färdig! Den är nog för liten för mina barn så jag lägger den till försäljning i Gekkobutiken.

mandag 22. juni 2009

Jag skulle bara


Jag fick en beställning på en dreggelscarf via JNYdesigns webbutik. Fast då kunde jag förstås inte hålla mig borta från resten av tyghögen utan jag var helt enkelt tvungen att samtidigt klippa till några fler. Resultatet blev ett otal scarves i olika varianter utan ägare. Nu finns de i Gekkobutiken!

Mönster:
Eget

Material:
Fleece på baksidan och trikå på framsidan.

Kul:
Att jag gick igång på att sy dregglisar, jag kunde förstås inte hålla mig borta från molnen, och jag har länge velat sy randiga dregglisar i lyxig Hilcocampan.

Men vad är nu detta???


.... tänker ni kanske. Har hon så lite att komma med i bloggen att hon måste blogga om sina tillklippta men osydda projekt?!? Nejdå, så är det ju inte! Detta är en sy-kitbeställning. Min svägerska har beställt ett färdigt kit i födelsedagspresent till någon som står henne nära. Otroligt rolig beställning! Tjejen i fråga har länge pratat om att hon är sugen på att komma igång att sy och detta är tänkt att hjälpa henne på traven. Hon väntar sitt tredje barn i höst.

Kitet består i ett par tillklippta byxor i tjock brun Hilcomudd med bruna muddar i benslut och midja. Till byxorna ska hon få sy en omlottjacka med knyt i raglanmodell i grönt elefanttyg med vit vikresår.

Sömnadsbeskrivning:
Till byxorna finns här.
Jag har även skrivit en tutorial med bilder om att sy en omlottjacka.

Hoppas nu att kitet faller i smaken!
M, det er bare at du sier fra hvis du har noen spörsmål!

fredag 19. juni 2009

Present, midsommar och (nästan) sol!


Okej, jag skulle ljuga om jag sa att vi har strålande sol och värme idag, men vi har faktiskt sett till solen! Och midsommar, det har vi ju! Vi firar med stora tjocka släkten och just nu är de allra flesta iväg för att hämta björk med traktorn och då passar jag på att blogga om den lilla presenten Man Mades son fick av oss idag i försenad födelsedagspresent.

Det är rätt svårt att sy till någon som själv har i stort sett de samma tygerna, fördelen är förstås att vi har ungefär samma smak och jag tror att jag lyckats ta reda på vad lilleman gillar också, blått verkar ju vara lite favorit som jag har förstått det. Jag lyckades lista ut (jag frågade rakt ut) om Jes hade köpt av JNYdesigns nya kanintyg i lime med blå kaniner på.

Byxorna är i trekvartmodell med mudd i midjan och vida muddar i bensluten. Perfekta till sommarens långa soliga dagar tänker jag! Fast just nu känns sol och värme lite avlägset...

Material:
Kanintyg i lime med blå kaniner från JNYdesign. Marinblå mudd från Stoff och Stil.


GLAD MIDSOMMAR!!!

torsdag 18. juni 2009

Sambosömnad!

Det är sant! Dessa formsydda blöjor ha jag och min älskling skapat tillsammans! Det kallar jag kvalitetstid! Det blir ju så lätt att jag går och syr medan han pysslar med sitt på kvällstid och just den tiden är ju egentligen den enda vi har tillsammans utan barn. Vi har länge haft som rutin att ta en kvällsfika tillsammans varje kväll utan andra projekt samtidigt. Sen kom vi på att just blöjorna till Mille, de kunde vi ju sy gemensamt! Så vi ritade av och klippte till mönstret tillsammans, klippte tyg, och sen syddes allt av oss gemensamt. Till och med overlocken med branta svängar och att sy på resår grejade han galant! Häftigt eller hur?

Nu sydde vi de inte på en kväll utan vi har tagit oss genom projektet under flera utspridda kvällar. Och resultatet då? De bästa blöjorna vi någonsin haft!

Vi sydde tre blöjor med microfleece på utsidan, till insidan tog vi ekologisk flanell till två av blöjorna och ekologisk interlock till den tredje. För att de ska torka snabbare gjorde vi inte förstärkning i frotté insydd i blöjan utan vi gjorde istället en booster med en ficka i. Boostern är formad som blöjan och är sydde i fuskmocka på ena sidan och flanell eller interlock på andra sidan. Inläggen till dessa är sydda i dubbel flanell.

Mönster:
Ottobre Design nummer 3/05.

Material:
Ekologisk flanell och interlock från Swelogent, fuskmocka bytte jag till mig eller köpte från Stratus och mikrofleece kommer från fyndhörnan på Stoff och Stil.


De två nedersta blöjorna sydde jag innan vi fick idén om ett joint venture. Jag använde samma mönster, men förstärkte med två lager frotté som det står beskrivet i mönstret. Det blev väldigt tjockt! De fungerar förstås hur bra som helst men efter torktumling får vi hänga de på eftertorkning ett tag. Inte lika bra som de snabbtorkande blöjorna ovan men Mille gillar båda sorterna.

Mönsterhjälp?
Jag vill gärna sy spärrskikt att ha utanpå. Några bra mönstertips någon? De ska passa till en snart ett och ett halvt-åring. Jag har PUL själv, behöver man köpa någon specialresår eller liknande? Andra bra tips?

søndag 14. juni 2009

Randiga ränder


Härliga ränder till min härliga snart treåring! Vi har haft treårskalas här idag och då hade hon på sig denna tunika och de här leggingsen, ränder i en salig blandning. Tur att hon inte även hade på sig sin nya randiga t-shirt också. Det hade nog blivit lite too much!

T-shirten är i en mjuk skön trikå med ränder i tre färger. Nederkanten är fållad medan armslut och halslinning är kantade på coverproen. Kantbanden fick bli limegröna med cerisa sömmar. Perfekt till ränderna!

Mönster:
Ett omgjort mönster till långärmad tröja. Storlek 98. Jag och pappan hade kommit överens om att t-shirts helst ska ha lite längre ärmar för att ge bra solskydd (som denna tunikan har) men det glömde jag bort i ivern.

Material:
Tunn skön trikå från Hilco. Om jag inte missminns mig köpte jag sista biten som Tygpyssling hade. Limegrön mudd från Stoff och Stil.

Glömt:
Gekkolapp! Det ser jag först nu när jag tittar på bilderna!

lørdag 13. juni 2009

Hjärtan och moln

Jag kunde inte låta bli... Jag var så nyfiken på interlocken med hjärtan från JNYdesign så jag beställde en liten bit vardera av de två färgställningar som finns kvar. Tyget kommer ursprungligen från Svea Star/Liten. Tygerna är jättesöta! Tanken är att sy små bodies eller leggings av det, det tror jag skulle passa perfekt. En annan tanke är en skön somrig t-shirt med puffärmar till Gullklumpen. Men här var jag bara tvungen att använda det som mudd till en kjol i molntyget. Härligt eller hur?

Kjolen är sytt i molntyget i cerise. Det har fyra vådar, bred resår omsluten av mudd överst och cerise kantband nederst. Sömmarna mellan vådarna är stickade med rosa.

Mönster:
Eget. Det är samma mönster som till dessa kjolar fast här har jag roterat vådarna lite och mudden är inte riktigt lika hög. Dessutom har molnkjolen kantband nederst i stället för fåll. Storlek 86/92.

Material:
JNYdesign förstås! vad jag tyckte om molntyget kan ni läsa här.

Gekkobutiken:
Jag tänkte lite snett när jag klippte. Gullklumpen har inte storlek 86/92 längre. Och Mille kommer ju knappast använda den. Jag har länge gått med en försäljningsblogg i tankarna och nu får den kanske öppnas. Jag hade tänkt vänta till jag får tillbaka en del överblivna kläder från Galleri Hemsytt men nu kör jag ändå. Den kommer fyllas på!

Dagens sytips:
Det går bra att använda stadig interlock till mudd om man fyller ut den helt med en bred resår. Den har inte tillräckligt stretch i sig till att hålla uppe kjolen på sikt men här är den alltså helt fylld av resåren och då går det utmärkt!

Välkomna att kika in i Gekkobutiken!
Den är under konstruktion, mer kommer!

fredag 12. juni 2009

Jag går som på moln!

De hann komma! Jag fick mina moln!! Och vet ni? Tyget är bättre än jag någonsin kunde tro! Det är mjukt, lagom tunt, och känns helt underbart! Efter tvätt och torktumling ser det perfekt ut! I'm in love, with a molnytale, som vi säger i Norge...

Nu pratar jag förstås om de rykande färska molntygen i interlock från JNYdesign. Jag kunde inte på nåt sätt hålla saxen borta från tygerna, men har bara hunnit med ett alster ikväll. Det fick bli en tunika/klänning till Gullklumpen i turkost molntyg med cerise kantband. Jag längtar efter att sy nåt snyggt i de två andra färgställningarna!

Mönster:
Eget, storlek 104.

Material:
Vad annat? Turkosa moln från JNYdesign! Finns även i cerise och brunt, bilder finns här. De verkar sälja rätt snabbt så ett hett tips är nog att inte vänta så länge med att beställa!

Dagens sytips: Arbetsordning
Denna arbetsordning är är den jag använder när jag syr med kantbandsapparat, gäller även för linnen om man har kantband nederst (för fållning är det bara att byta ut i moment 6).

1. Sy ena axelsömmen.
2. Sy kantband i armöppningen på den sidan du sydde axelsömmen.
3. Sy kantband i halsöppningen. Jag fäster först storlekslappen som beskrivet här.
4. Sy andra axelsömmen.
5. Sy sidosömmen på den sidan där du redan sytt axelsömmen och kantband i ärmöppningen.
6. Sy kantband i andra ärmöppningen och på nederkanten.
7. Sy andra sidosömmen.
8. Sy på Gekkolapp (eller nej, din egen lapp är nog bättre) och fäst overlocksömmar.

Tur eller skicklighet?
[Sy]ster Blå hälsade på här ikväll för att hämta sina tyger. Hon ville se på när jag sydde kantbandet nederst, jag startade med friskt mod men insåg snart att det var ett riktigt vågspel om det skulle finnas tillräckligt eller inte. Vi skrattade gott under tiden och mycket riktigt räckte det precis, det kan ha varit 1-2 cm kantband över när jag sytt klart kanten. Det kallar jag ren tur!!

Pysj till en Mille

"Mamma, vad klipper du för mönster?" Jag tittar förvånad ned på Gullklumpen och undrar när hon lärde sig att det heter så.
"Det är till en pyjamas till Mille vännen."
"Vilka färger ska den ha mamma? Ska den vara lila och grön?"

Det blev det. Jag hade inte bestämt mig för mer än att Mille var i behov utav en pyjamas och att jag och pappan hade ett starkt behov av att den inte skulle ha tryckknappar. Nu hade Gullklumpen bestämt färger och det lät ju rätt fräscht! Så istället för någon de nya kaninerna så blev det en gammal favoritfärgställning, naturvit med lila kaniner. Själv hade jag nog inte tänkt på grön eller limegrön i första hand men det blev ju snyggt!

Tyvärr hade jag inte dragkedjor av den riktigt långa sorten, jag måste nog ta hem det. Det är en riktig lyxkänsla att alltid ha ett lager för alla eventualiteter hemma!

Mönster:
Som grund Ottobre Design 3/05, det vill säga att mönsterdelarna är nästan identiska. Jag smalnade sidosömmen något och dragkedjan är kortare (fast jag hade ju gärna velat ha den långt ner i benet). Sen har jag klippt muddar till arm- och benslut efter eget huvud. Halslinningen minns jag faktiskt inte om den skulle ha en kantband eller dubbelvikt muddkant. Jag tog iallafall kantband. Dekorstickningarna över raglanskärningarna är också "mina".

Material:
Härliga lila kaniner från JNYdesign och limegrön mudd från Stoff och Stil. Dragkedja 40 cm från Stoff och Stil eller kanske Swelogent?

Lilla fröken får visst bestämma mycket av min sömnad för tiden, det är så svårt att motstå det lockiga lilla trollet med huvudet på snedden. Och så har hon ju god smak!

Hjälper det?
Jag sitter och uppdaterar en sida på nätet ideligen, ett paket har skickats från Åre och det är fullt av moln! Har jag tur hinner det till mig idag! Håll tummarna för jag längtar så jag blir galen! Frågan är bara om det går fortare om jag trycker F5?

mandag 8. juni 2009

Mumsiga jordgubbar


Jag sydde flera solhattar i klockad modell till att stå på torget i Karlskoga förra helgen. Med facit i hand var det ett riktigt lyckokast. I strålande sol och högsommarvärme gick de hur bra som helst. En ynka solhatt hade jag kvar när dagen var slut!
Sen vet jag inte hur mycket det snygga huvudet jag fick låna från Lilla W spelade roll. Visst ser det proffsigt ut?

Hatterna syddes i ett vitt tyg med jordgubbar och fjärilar, fodret är rosa. Modellen är klockad med sex stycken tårtbitar. Den sitter jättesnyggt på och jag är faktiskt lite sugen på att sy en till mig själv! Här sydde jag i två olika storlekar, baby och barn.

Material:
Det mönstrade tyget är en duk som jag kan ha köpt på Hemtex förra sommaren, fodret kommer från gömmorna.

Kul:
Att solhattarna var så populära! Det kändes dock lite tråkigt att jag helt utan tänka på det bara sytt solhattar som uppfattas som flickiga. Ett par Beppehattar hade nog inte varit fel!

Den sista då?
Det fanns en solhatt över, den kommer finnas till försäljning på en utställning i Oppdal, Norge till helgen.

lørdag 6. juni 2009

Dagen till ära!


Dagen till ära visar jag bilder från 17:e maj. Jag firade i Norge för första gång på 10 år, för resten av min familj var det premiär! Ser ni vilka kläder den glädjesstrålande Mille med flaggan till topps har på sig? Sina julkläder förstås! Jag lovade en bild på kläderna i användning men det har visst inte blivit av.

Sen har jag fått en del bilder som samlats på hög. Bilderna är av små fina barn i alster som jag antingen bloggat om eller som av olika anledningar inte kommit i bloggen än.

Här ser ni tvillingarna i sin bilskyddspåsar:


Så här fin blev Fantes son i sin tjamas!


Här kommer en bild på Näbbgäddas son i en Gekkomössa (den är nog obloggad tror jag...):


Min kompis skickade en bild på sin fina nyfödda tjej i sitt Gekkokit:


Här kommer en bild på en återkommande beställares lillskrutt i sin overall:


Jag har nog flera bilder liggande men hittar de inte i farten, jag får återkomma!
Ha en trevlig flaggans dag i Sverige och så hoppas jag att det går bättre för Sverige i kvällens match än det gjorde för Norge!

torsdag 4. juni 2009

Skulle behöva flera...


Förra sommaren bestämde sig min Gullklump för att hon skulle gå på pottan och toaletten, precis som storkusinerna. I samband med det sydde jag ett antal trosor som av någon anledning inte visades här i bloggen. Nu är de urvuxna nästan allihopa! Så här om kvällen gjorde jag ett ryck och fick ihop två trosor.

Det borde blivit flera men jag ville testa storleken först, jag får se om jag får andan över mig någon annan kväll. Jag vet inte riktigt var syglöden tagit vägen denna veckan, jag verkar ha tagit en liten semester efter Galleri Hemsytt och torgförsäljning i Karlskoga, dessa trosor är det enda jag åstadkommit frånsett en nästan färdig t-shirt. Skärpning!

Mönster:
Helt slaviskt efter Ottobre Design 4/04, storlek 104. Jag tror inte jag ändrat det allra minsta! Trosorna är lite stora så jag ska kanske göra en halvstorlek mindre nästa gång.

Material:
Härliga nya kaniner i gult och rött från JNYdesign.
Ugglorna kommer från Jofotex, tröttnar aldrig!
Kantbanden är vit Hilco-interlock och landskapstyget från Jofotex.

Kul:
Gullklumpen hann se trosorna på datorn innan hon fick se de i verkligheten. Hon utbröt genast att hon ville ha de gula!

Lyxigt:
Att sy trosor istället för att köpa. De är rätt billiga på HM, de syns inte för andra, jag syr trosorna bara som ren glädjessömnad helt enkelt!

onsdag 3. juni 2009

Bevingad klänning och sköna mamelucker



Har ni sett vilket härligt tyg? Sköna blommor på tunn mjuk trikå. Det ena är brunt med vita blommor, det andra ljusblått med samma vita blommor. Jag tycker de är fantastiska i kombination!
Här har jag sytt en outfit till min stora flicka. (Ja tänk att hon är stor flicka, hon fyller 3 år om ett par veckor!!!)

Det fick bli en klänning i det bruna tyget med rynkade vingärmar och ett ok, oket är rundat framtill och rakt på baksidan. Framtill är det rynk på kjoldelen men inte bak. Ärmarna slutar lagom till okskärningen fram och bak. Mitt fram satte jag en liten rundad ficka i det blå tyget, den har resår överst på insidan. Nästa gång får det nog bli två fickor, hon letar nämligen efter den andra fickan!
Ärmar och nederkant är fållade med tvillingsöm på täcksömsmaskinen. Halslinningen är kantad med det kontrasterande tyget i blått, visst känns det som ett lyft?!

Till klänningen sydde jag ett par vida härliga luftiga mamelucker. De har massor av pös, perfekt till varma dagar då man vill skydda mot solen utan att bli alldeles för varm! Överst är det en resårkanal, nederst är byxorna avslutade med rullfåll och några cm över nederkanten sydde jag fast ett smalt resårband på insidan.



Mönster:
Utgångspunkten var ett Multisnitmönster. Som vanligt ändrade jag rätt mycket, okskärningen, rynket och fickan fanns inte med, sen fanns det ett sprund som jag inte ville ha.
Jag stör mig nog lite på just detta Multisnitmönser och tror inte jag kommer använda det igen. Ärmöppningarna är inte helt snyggt skurna. Någon som känner igen sig? Jag hade kanske otur med just mitt mönster? Jag har aldrig använt Multisnit innan så jag har inget att jämföra med.
I vilket fall är jag glad att jag såg i tid att jag ville ändra på vissa saker!
Byxmönstret tror jag var från samma Multisnit eller så var det kanske Meedom? Jag minns att jag ändrade längden då jag tyckte att de var kortare än jag ville. Det känns som att det är skönt om de går över knäna om de ska skydda för solen!

Material:
Tunn singeljersey med 5% elastan från Michas Stoffecke. Vad jag vet är de helt slut nu.
Resår (smal och bred).

Pinsamt:
Att jag tagit sån tid på mig att blogga om den lilla outfiten. Den syddes dagarna före påsk!

Pinsamt värre:
Fatta, när jag skulle klippa till framstycket klippte jag upp och ner! Jag som alltid noggrant (nästan tvångsmässigt) dubbelkollar det på tyger med mönster och lugg! Jag började nästan gråta. Det roliga (?) är att jag gjorde det framför ögonen på Thea som verkar tro (trodde?) att jag vet vad jag gör när jag syr och klipper, tji fick du! ;-)

Mysigt:
Att min stora lilla tjej ser så fin ut i sin sommarutstyrsel! Hoppas vädret tillåter flitig bruk! Sen såg det så gulligt ut när hon nästan argt letade efter den obefintliga andra fickan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no