mandag 31. august 2009

Ia, Kaninis och en liten docka


Det är så mysigt att få bilder av mina alster i användning! Här visar jag bilder av en stor tjej sitt flodisnattlinne med matchande nattlinne till Kaninis. De ser ju så glada ut!
Sen har jag också fått en bild av pyttelilla S med sin turkosa byxpåsa köpt genom Lilla W. Härligt! Hon är bara så söt!

fredag 28. august 2009

Kura-ihop-sig-höstigt!

Det är något visst med hösten! Just nu har jag en sån riktigt skön höstkänsla, en längtan efter att kura ihop mig i soffan med något varmt att dricka, levande ljus och bara mysa! Och inte blev den känslan mindre stark av denna beställningen via JNYdesigns webshop!

V-ringad velourtröja av modellen August. Lila velour med lime mudd och halsringning, så skön! Modellen är lagom retro tight och har långa gosiga armar, visst känns den som det perfekta höst- och vinterplagget?

Jag passar på att även lägga in en turkos V-tröja i samma modell till försäljning i Gekkobutiken. Den är sydd i mysig turkos velour med röda kantar.

onsdag 26. august 2009

Moln och en sötnos!


Jag tänkte visa bild på min aller finaste systerson! På bilden är han ungefär en vecka gammal och har på sig sitt BB-kit som jag sytt. Jag tycker förstås att han är underbart söt!
Ser ni filten han ligger på? Den har min mamma sytt åt honom, den har ett tåg nederst och i varje tågvagn finns ett djur som mamma sytt i vintagetyger. Ett av djuren (det man skymtar längst) är sytt av min systers nattlinne som hon älskade över allt på jord när hon var liten. Som jag minns det var det helt tunnslitet men hon vägrade sluta använda det. Och nu får hennes son mysa med det, det känns så mysigt!

Sen måste jag passa på att påminna om att det nu går att beställa de nya molntygen från JNYdesign!! Även det nya tyget med apor och lejon går att beställa men de har inte kommit ännu. Jag är riktigt förtjust i de nya molnfärgerna, jag hade ju förmånen att få hem provbitar, de har gått åt! Risken finns att tygerna går åt snabbt även denna gången.

søndag 23. august 2009

Cykla på!


Okej, jag förstår att ni vill ha en actionbild på tröjan i det förra inlägget. Det går att se rynket och man får ju en känsla för fuskmudden eller hur?

Rynkig raglan 1.0


Här får ni se version 1.0 av en rynkig raglan som lever sitt eget liv i mitt huvud. Den kom in i mitt liv under semestern och det var denna tröjan som fick mig att ens vilja börja sy då jag kom hem från semestern. Sen att jag inte blev riktigt nöjd med den är en annan sak, utmaningar är kul!

Tanken är en smal raglantröja där det ska vara rynk i raglanskärningarnas ärmdel fram och bak. Falsk muddkant i kontrastfärg i nederkant och ärmslut. Med falsk muddkant menar jag att jag fållar genom att sy på en dubbelvikt rundel men att den bara är marginellt smalare och i samma tyg som resten av tröjan.
Jag tycker den blev bra men ändå inte riktig som jag tänkt mig. Så då det är väl bara att säga att detta är version 1.0 och att det kommer komma en ny och bättre version!

Just nu håller jag på med en stor beställning till Lilla W samtidigt som tiden att sy är minimal. Det blir bara korta stunder då och då. I vilket fall är tanken med nästa version att konstruera ett nytt vanligt tröjmönster från grunden, det gjorde jag igår. Nästa steg är att sy en provtröja av grundmönstret med vanlig ärm, göra de ändringar som behövs, ändra mönstret till raglan och sen göra de ändringar som behövs för att få rynket. Inte bara något jag gör på en kväll med andra ord. Mönsterkonstruktion är kul men för mig tar det tid!

Mönster:
Jag använde Meedoms grundmönster som grund men är inte helt nöjd med vare sig grundmönstret eller mina ändringar.

Material:
Bomull/lycra i mörk turkos och mörk brun.

fredag 21. august 2009

Virkad bil och mumintrollet


Min finaste Gullklump fyllde år i början av sommaren och kolla bara ett utval av det hon fick!
Syserine hade virkat en brosch att fästa på kläder, väskor eller varhelst hon önskar. En rosa bil med glittrande lila hjul, en riktig hit!
ManMade sydde en mumintrolltisha med gula kantar, jättesöt! Roligt med ett tyg jag inte själv har i gömmorna!

Tack snällaste kompisarna för att ni ger så fina hemgjorda presenter till min stora tjej! Det uppskattas utav hela familjen!

onsdag 19. august 2009

Röd och olivgrön siklesmekke


I inlägget om hjälmmössorna lovade jag att återkomma med alster i de två andra nya molnfärgerna. Här får ni se! Det bidde en siklesmekke i varje färg, en i rött med orange velour å baksidan och en i olivgrön med orange baksida. Kul färgkombos tycker jag!

Dessa färgerna är precis som de två andra hur härliga som helst! Den röda känns riktigt användbar och kan väl matchas med i stort sett vad som helst. Den gröna är hur kul som helst då den är lite oväntad, jag ser för mig många fräsiga kombinationer och framför allt är den ju riktigt bra även till vuxenkläder!!

Material:
Molntyg från JNYdesign i två nya färger. Det kommer alltså komma fyra nya färgställningar i slutet av månaden och jag hade sån tur att jag fick ett litet tygprov av varje färg i posten. Det räckte precis till två hjälmmössor i grönt och brandgult och sen nu två stycken dregglisar.
Återigen är inte färgåtergivningen den bäste, jag hade inget bra ljus när jag fotograferade...
Orange velour från Sundbybergs Textilcentrum.

Varför?
Varför jag säger just siklesmekke? Jo, jag måste träna mig lite på norska innan vi flyttar dit! Det ni!
(För den som inte vet betyder siklesmekke dreggellapp)

mandag 17. august 2009

Ny favoritfärg?


Jag ska inte påstå att jag alltid styrs av logiken. Jag fick en beställning via Lilla W på ett par muddbyxor i orange. Mille behöver flera byxor, så då vore kanske det rimliga att sy ett par identiska till honom när jag ändå klipper i orange och syr med orange tråd. Inte då, jag sydde ett par identiska till honom fast i ett helt annat tyg och med helt andra trådfärgar. Jag blev bara så inspirerad!

Den nya färgen är en Hilcovelour i en härligt kornblå färg som legat i mina gömmor sedan i våras. Jag har använt till ett par dregglisar men annars har jag inte kommit mig för att sy i den. Nu förstår jag inte varför, den är otroligt snygg! Byxorna fick muddar i turkos som bryter lite men ändå matchar. Svårt att förklara, när jag först kikade på muddhyllan kände jag att den turkosa inte skulle gå men när jag höll upp en liten bit mudd intill en stor bit velour började min "full match-lampa" att lysa. Resultatet blev precis som jag trodde, lite förvånande kombination som känns helt rätt!

Mönster:
Eget, storlek 1-2 år

Material:
Orange velour från Sundbybergs Textilcentrum, blå velour från Hilco, muddar från Stoff och Stil.

Måste sys:
Hoodie eller v-tröja i den kornblå velouren!

Synd:
Att den blå färgen är så svår att återge på bild, den stämmer inte riktigt på min skärm, lite samma problem som jag har med rött.

lørdag 15. august 2009

Snart kommer de!!


I slutet av månaden förväntas helt nya färger av JNYdesigns härliga molntyg komma! Grön, mörkt grön, röd och sen samma härliga orange som den första laddningen kaniner.

Jag mitt lyllo fick en överraskning i posten, Jenny hade fått små färgprov på tygerna och var så snäll att hon skickade ett litet prov på varje färg till mig! Fatta hur glad och stolt jag blev när jag öppnade och såg de härliga tygerna! Av det gröna och orangea fanns precis så mycket att jag kunde sy en liten hjälmmössa av varje, sen får jag se vad jag kan knåpa ihop av de två andra färgerna, återkommer! Så nu är det bara att vänta på att den stora laddningen kommer, de förväntas i slutet av månaden och sen lär vi få se massor av fina höstkläder i molntema runt om i landet!

Material:
Grönt och orange molntyg från JNYdesign, orange interlock är den enfärgade interlocken som följde med det första kanintyget i orange, också från JNYdesign. Lime och naturvit interlock från Hilco, Nea Nobelle.

Var?
Mina små är ju alldeles för stora för såna här små mössor så jag får lägga ut de i Gekkobutiken.

Tack snällaste Jenny!!!

onsdag 12. august 2009

Y får en kjol


En liten present till en liten tjej. Våra kompisar fick en lillasyster till sin stora tjej och jag skickade aldrig någon present! Jag hoppades hela tiden att jag snart skulle få träffa de allihop men vi bor inte så nära så till slut skickade jag istället en present i posten.

Hur? (Dagens sytips)
1. Klipp till två rektangler i lagom storlek, framstycke och bakstycke. Jag tar ungefär dubbelt så brett som midjemuddens färdiga bredd för att få lagom med rynk.
2. Lägg bitarna räta mot räta, sy ihop de två sidosömmarna.
3. Pressa upp och sy fållen nederst. Här har jag använt en dekorsöm på vanliga symaskinen i rött för att matcha midjemudden.
4. Klipp till midjemudden, sy ihop till en rundel. Vik mudden dubbelt på höjden med rätsidan utåt.
5. Markera fjärdedelar på mudd och kjol, sträck och sy på mudden.
Klart!

Material:
Tunn och mjuk manchester, har funnits båda hos MG-tyger och Jofotex. Röd mudd från Stoff och Stil.

Mönster:
Eget, storlek 74/80.

fredag 7. august 2009

Jag vann!


Fatta hur otroligt glad jag blev när jag insåg att jag vunnit tävlingen hos Stora Lilla J tidigare i somras! Hon gör grymt coola meps och just virka är ju något jag inte ägnar mig åt själv. Tyvärr kom mepsen fram precis efter att vi åkt på semester så detta inlägget är verkligen sent ute... Tur för henne att hon själv tog bilder av mepsen innan hon skickade den.

På min bild syns det tyvärr inte riktigt hur grymt cool Mille är i sin meps, imorse strosade han runt och kastade den i vädret, plockade upp den, satte den på huvudet och kastade iväg den igen... Det är ett tydligt tecken på att han gillar den!

Hur som haver: tack fantastiska Stora Lilla J för att jag fick vinna din tävling! Den sitter såååå bra på Mille och han kan nog använda den länge!!

tirsdag 4. august 2009

Mössor mitt i sommaren - eller mössorna som försvann...







Varför syr man mössor mitt i sommaren?
Under semestern var vi i Norge och där hade vi ett mössborttappningskalas! Vi hade med en mössa var till Gullklumpen och Mille. Vilket var tur med det vädret vi hade där. Problemet var bara att vi redan första dagen tappade bort Gullklumpens mössa. Och då måste jag säga att vi vad jag vet inte tappat bort en enda mössa i vår familjs historia. Tills nu.

Fine, Gullklumpens kusin hade en mössa hon kunde låna men det tog bara ett par dagar så var den borta också. Sen tappade vi bort Milles mössa. Av tre hade vi ingen kvar. Så jag satte mig och sydde en mössa till Gullklumpen i det rosa stjärntyget från JNYdesign, Mille fick en grön med husvagnar på. Sen sydde jag en mössa till kusinen. Då fick jag genast beställningar från kusinens syskon på varsin mössa. Mille tappade bort sin nya mössa. Gullklumpens försvann också. Kusinens mössa som vi tappade bort dök plötsligt upp och sen dök även Milles första mössa upp. Förvirrad? Jag med.

Sen ville min syster beställa en mössa till sin kompis barn som precis fyllt ett år men den jag sydde blev för liten så jag fick sy en ny. Och nu idag ska jag iväg och hälsa på en jobbarkompis för första gång och vill ha med en present till hennes barn. Så då får det bli mössor till de också. För visst är det snart höst?

Mönster:
Fyrismössa med fyra kanter överst. Riktigt coola tycker jag! Mönstret gjorde jag själv.
Plastisock har såna (reas på Lilla W just nu), Syster Blå har sytt flera än hon kan räkna tror jag. Det finns ett mönster i Ulla Welinders bok tror jag men jag tittade inte på det då boken inte följde med på semestern.
Ett par av mössorna blev runda på toppen.

Alla mössorna fastnade tyvärr inte på bild.

Cool?
Visst är mössdockan snygg? Den är gjord i trä och mamma har den till att förvara en karnevalsmask från Venedig på. Till hösten hoppas jag kunna sno den under en period.

mandag 3. august 2009

Svårt att välja


Via omvägar fick jag en beställning på tre par byxor i kanintyg, storlek 62/68. Beställaren är en barndomskompis som skickade sin mamma till min mamma för att beställa. Lite komplicerat. Vi hade lite mailkontakt som klarade upp det hela lite mer men jag bestämde mig ändå för att lägga i en högre växel och sy upp lite flera byxor när jag ändå var i gång. Resultatet ser ni här.

Tolv byxor, tre färgställningar i storlek 50/56, 62/68 och 74/80, tre par byxor i storlek 62/68. Kompisen kom förbi med sin mysiga lilla bebis och verkade nöjd med urvalet. Kul!

Mönster:
Eget.

Material:
Brunt molntyg, lime med blå kaniner, vitt med cerise kaniner, orange med bruna kaniner och turkos med lila kaniner från JNYdesign.
Turkos med vita flodhästar från Jofotex.
All muddväv från Stoff och Stil.

Var?
Alla byxorna såldes inte, de flesta finns i Oslo för att få vara med på Gekkoparty! De kan också skickas därifrån om någon är intresserad. Kontakta mig på mail för mer information.
Vissa av byxorna kommer dyka upp i Gekkobutiken framöver.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no