tirsdag 30. mars 2010

Necessär eller börs eller så...



Jag har så mycket saker jag glömmer blogga om. Här är en liten börs slash sminknecessär, slash miniväska eller vad man nu vill ha den till. Den syddes för ett bra tag sen och såldes nästan direkt.

Modellen är enkel, en rundad men rak överdel, rynkad stor nederdel med rundade kanter nertill. Svart bomullstyg ned turkosa fåglar och små blommor på utsidan med ett matchande storprickigt tyg till foder.

Ser ni något annat nytt då? Labeln welanski design?
Jag tror inte jag bloggat om det men vuxensaker jag syr har sedan ett tag gått under ett annat namn än barnkläderna.

:mönster:
Eget, jag inspirerades nog lite på ett hörn av någon necessär sydd av Kort og søm.

:material:
Tunna bomullstyger från Stoff och Stil, volymmellanlägg.

lørdag 27. mars 2010

Hjärtan med lätt klockning


Jag tror att detta härliga velourtyg i ljust brunt med små sköna hjärtan på var rätt svårt att missa för den som var på Syfestivalen i februari. Visst är det underbart? Det har en härligt retro känsla och jag har fått tusen idéer om vad jag helst ville göra med tyget!

För den som inte var på Syfestivalen så finns tyget hos Miniskunk. De har även ett par olika randiga velourer och massor av fräscha knappar. Jag är rätt sugen på att köpa Hello Kittyknapparna de har, jag har inte riktigt någon minnesbild av att de fanns med på mässan men å andra sidan hade jag inte så mycket tid att titta runt då.

Kjolen då, det är ett helt nykonstruerat mönster. En kjol med mudd i midjan och fyra vådar. Vådarna är lätt klockade och lägger sig mjukt och härligt under användning. Den är sydd till Gullklumpen som är på väg att växa ur alla sina kjolar. Det är förresten alldeles för länge sen hon fick något hemsytt!

Det lilla härliga bruna bandet med hjärtan kommer också det från Miniskunk. Jag såg det inte på hemsidan nu men det är ju möjligt att det fortfarande finns hemma. Jag tyckte det matchade så bra så jag använde det som dekor i midjemudden. Jag hade först tänkt att sy på det som en liten rosett men ändrade mig.

:mönster:
Eget, storlek 104.

:material:
Härlig velour i brunt med små hjärtan, och mörkare brunt band med små hjärtan. Allt med en skön retrokänsla och båda från lilla webshopen Miniskunk. Hoppas vi får se mer därifrån!

:skönt:
Att jag mitt i alla högar av beställningar och andra saker jag bara måste fixa tog mig tid att sy något till min sötnos. Synd bara att hon hann spilla ner kjolen helt innan jag fick tagit någon bild. Får se om det kommer någon annan bild efterhand!

fredag 26. mars 2010

Gula och lila moln

Äntligen bloggar jag om andra delen av denna beställningen. Klänningen syddes för länge sen men blogginläggen haglar inte precis tätt för tiden.
Samma beställare som ville ha en djungelklänning i velour ville alltså ha en klänning med molnen. Problemet var bara att det var så svårt att bestämma sig för om den skulle vara gulorange eller lila. Till slut föll valet på en kombination. Och de två färgerna är ju jättehärliga ihop!

:mönster:
Eget

:material:
Härliga moln i gulorange och lila, samt lila interlock till kantband, allt från JNYdesign.

:påskgul?:
Jag vet, påsk skiljer sig mellan Norge och Sverige men här har i varje fall påskfirandet börjat! Jag önskar alla en skön och solfylld påsk med massor av snö, skidor, appelsin och choklad!

onsdag 24. mars 2010

Orden i sysakene



Inte bara har jag fått mitt eget syrum, det har även en fantastiskt vacker utsikt! Fram tills vi flyttade till Norge har jag sytt omväxlande i vardagsrummet och i vårt sovrum. Inte så kul för någon egentligen. Nu har jag ett rätt stort syrum i direkt anslutning till vardagsrummet men det går att stänga dörren. (Wow, bara en sån sak!)

Det är rätt begränsat med väggplats i rummet, det finns tre dörrar och två fönster, en vedkamin och en skorsten. Jag har ändå fått plats för väggfasta hyllor, plats till plastbackar under, en egen förvaring för avklippsbitar som är tillräckligt stora för småprojekt, strykbräda, stort arbetsbord med plats till fyra maskiner, hylla till sybehör, pärmar och lådor med färdiga projekt, under construction och ufon (unfinished objects). En gammal cd-hylla till overlockkoner. Sen har jag ett stort härligt klippbord med påklistrat måttband.
Bli nu inte för avis! Jag har bara mitt underverk av ett arbetsrum i en begränsad period.

Som ni ser på bilderna togs de i den mörkaste mörka tiden med adventsstjärnan uppe. Nu strålar solen in genom först östfönstret och sen söderfönstret. Utsikten är magnifik och lusten att åka skidor istället för att sy stor :-)

Nära till över symaskinerna har jag hyllor med nålar och småsaxar, mailingbags, mellanlägg och våg.
Under hyllan har jag hängt lite snygga krokar där jag har undertrådsspolarna hängande i sköna gummihållare.
Jag köpte en söt liten vitmald hylla med massor av småfack på loppis som jag fyller med de småtrådrullar jag använder mest för tillfället. Resten av trådullarna finns sorterade efter färg i en snygg trälåda med fack från Ikea.

Över klippbordet (60*150 cm) har jag monterat en tavelhylla där linjaler och lite mönster ligger. Nedanför hyllan har jag hängt upp en stång från Ikea Kök, bak den står skärmattan och skärlinjalen. På stången finns lösa S-krokar där saxar med mera får hänga.




På klippbordet har jag limmat fast ett måttband i teipform längs hela längden. Under bordet har jag monterat fast en skräplåda på skenor. Systemet finns att köpa på Ikea Barn, jag har fäst skruvor längst bak som stopp så hyllan inte halkar ut bak. Under klippbordet leker nämligen barnen flitigt...

Ps. På norska har vi uttrycket orden i sysakene. Vad jag vet finns inte det uttrycket på svenska. Det har i dagligtal ingenting med sömnad att göra men betecknar någon som har ordning i sina saker.

mandag 22. mars 2010

Lime kanin och cerise manchester



Hmmm, dessa byxorna i lime kanintyg dök upp inför mitt senaste Gekkoparty. Jag minns inte när de syddes men fina är de ju! De såldes under partyt så jag har inte kvar de nu i vilket fall. De är sydda i det sköna limegröna kanintyget med blå kaniner, ljusblå mudd.
Jag har så mycket kläder spridda överallt som sys när andan faller på. Egentligen skulle jag kanske vara bättre på att blogga om allt direkt men då skulle bloggen vara alldeles för full!

Jag passar på att blogga om en beställning på mönstrade cerise manchesterbyxor med ljuspetrol mudd. Pinsamt nog minns jag inte beställningen. Jag hittade bara bilden nu när jag sitter här och skriver, men vem sydde jag de till? Tror jag minns att jag sydde de i januari. Börjande demens eller bara alldeles för mycket sömnad???

:mönster:
Eget. För tips på muddbyxmönster se här.

:material:
Lime kanintyg med blå kaniner från JNYdesign. Manchester från Jofotex. Ljusblå och ljus petrolfärgad mudd från Stoff och Stil.

fredag 19. mars 2010

Retrocirkel igen - påsbyxor

Hur kan man bli så ledsen över att ett tyg är på väg att ta slut?Tyget är förstås retrocirkeltyget som fanns i denna ena färgställning hos Jofotex för något år sedan. Som tur är har jag kvar till en beställning som väntar och troligtvis ett par alster till.
Denna gången fick jag sy påsbyxor till en bebis som väntades till världen vilken dag som helst! Mysigt!

:mönster:
Eget

:material:
Velour från Jofotex, tyvärr slut sen länge.
Aqua mudd från Stoff och Stil
.

tirsdag 16. mars 2010

Att sy en brudslöja


Lugn i stormen! Jag är inte gift och detta inlägg handlar inte om att jag ska gifta mig. Så är det avklarat redan nu... ;-)
Min syster däremot gifte sig för ett tag sedan och i samband med det sydde jag hennes brudslöja. Jag har länge tänkt skriva här hur jag gjorde men har inte kommit mig för det. Inte förrän nu då jag diskuterat det med brudklänningsexperten. Hon ska sy en brudslöja nu och jag lovade visa en bild.

Det är rätt enkelt. Man klipper till mjuk brudtyll (obs att den måste vara mjuk, det finns även hård men den lär förstöra kvällen för alla involverade). Sen syr man med rullfåll på overlocken runt hela. Jag hade en guldtråd och två tunna nästan genomskinliga trådar. Det enda kruxet var att hitta bra inställning på maskinen och att leka med differerentialmatningen. Till slut rynkades den övre delen ihop och syddes för hand på en genomskinlig hårkam som fästes under håruppsättningen.

:inställningar:
Nåltråd och nedre gripare: Tunn overlocktråd, jag hade metrolene.
Övre gripare: metallisk guldtråd
Trådspänning: 5-9-5
Bredde: 5
Längd: 1,5
Diff.matning: N (=1.0)

Jag ska se om jag hittar någon bättre bild av själva rullfållen, det blev jättesnyggt!

søndag 14. mars 2010

Snaskens til Sukker!


Spännande! Det finns en gemenskap för designers i Trondheim med en butik på Bakklandet, Sukker. Där kommer även Gekko finnas med framöver! Jag har nyss skickat dit massor av kläder jag har hemma. Som jag förstått det kommer de finnas där från fredag. Välkommen in och kika!

Jag hann inte riktigt fotografera, men här är det i varje fall en bild på byxor med härliga orange-svarta ränder som finns i några storlekar. Annars finns bodies, byxor, mössor, dregglisar, haklappar, napphållare, hoodies med mera där!

lørdag 13. mars 2010

Dregglisar och byxor till Lilla W



Jag levererade en stor laddning muddbyxor till Lilla W före jul. I januari var det dags att fylla på lite igen! Mest i orange denna gången. Jag hade kunnat sy fler men hann inte riktigt. Även dregglisar går åt snabbt så jag passade på att fylla efter lite med snygga dreggelscarves i massor av färger och mönster!

För ett par veckor sedan hade förresten Lilla W nypremiär på webshoppen. Samma adress men helt nytt utseende, fräscht och bättre! Kika in vet jag!

Det har kanske varit lite tystare på bloggen på sistone. Jag har ungefär hundra saker på G. Världen snurrar rätt fort just nu! Men syr, det gör jag ju ändå förstås!

tirsdag 9. mars 2010

Det kallar jag bra vänner!





Jag fick ett mail från en tidigare beställare. Sonen till en kompis av henne är sjuk, de är trötta på sjukhuskläder, han behöver omlottbodies men det är svårt att hitta i hans storlek. Så då undrade hon om jag kunde sy? Klart jag kunde! Jag fick fria händer med tyger och färger, det enda viktiga var att det skulle vara så lite skav som möjligt. Så jag sydde bodyn ut och in och stickade ner overlocksömmarna på utsidan.

Den ena bodyn fick bli i ett randigt tyg i svart och vitt. Turkosa kanter, orange mudd i ärmsluten och orange overlocksömmar och stickning gjorde bodyn! Det är så häftigt hur två färger så där kan bryta rakt av så att det randiga utan så mycket färg helt plötsligt blir fullt av liv!
Body nummer två blev en djungelbody. Jag tänkte att den kanske kan bli till en saga på sjukhuset? Bilderna är ju som en liten bilderbok om härliga djur i djungeln! Även denna body fick kantar i turkos och stickningar och muddar i orange.

Sen kunde jag inte låta bli att skicka med en liten present till pojken och storasyster. Två matchande svarves. Vi använder ju våra scarves flitigt till Gullklumpen som halsduk och storasyster såg ut att kunna vara i samma ålder.

:mönster:
Eget.

:material:
Djungeltyg och turkos kantband från JNYdesign, randigt tyg och orange mudd från Stoff och Stil.

:fatta:
Jag blev helt rörd över att beställaren skaffar omlottbodies till en sjuk liten 1½-åring. Vilken kompis! Och så känner jag med pojken och hans familj så otroligt mycket, vilken kämpe!!


søndag 7. mars 2010

Hoodie med husvagn


Hoodies är så roliga att sy! Nu finns det några stycken hos Bra Barnkläder, i mjuk orange velour med bruna kantband och fodrad huva med husvagnstyg i. Fräscht tycker jag!
Det är ju inget originellt med hoodien men mönstret är faktiskt helt nytt! Jag har ju sytt ett otal hoodies och egentligen varit nöjd med mitt mönster men nu kände jag för att göra om det från grunden. Jag har ju utvecklat mig och då borde kanske mönstren utvecklas också!

:mönster:
Eget. I storlekarna 62/68, 74/80 och 86/92.

:material:
Orange velour från Sundbybergs Textilcentrum, orange husvagnstyg från JNYdesign och brun interlock och mudd från Hilco.

:mysigt:
Jag tycker ju fortfarande att hoodies är det perfekta mellanplagget, till våra barn har de helt enkelt funkat till allt!

fredag 5. mars 2010

Blöjautomat till blöjfri familj

Jag var hemma hos syster i helgen och insåg att jag glömt blogga om året syskonjulklapp.
Min syster har en bebis som förstås fortfarande använder blöjor. Min brors barn däremot har slutat sen länge. Nu ville det sig så att både min syster och min svägerska spånat på min blöjautomat och uttryckt en önskan om en liknande.

Nu är det så att vi (jag?) har ett halvseriöst köpstopp sen ett halvår. (Obs, gäller bara delvis tyg!) Då passar det perfekt att egentillverka alla presenter. Så mina syskon fick varsin blöjautomat till jul. Bara en av de fastnade på bild men de är helt lika. Min syster med man använder sin till sina fina tygblöjor medan min bror med familj använder den till tvättlappar och små handdukar på badrummet. Fiffigt och populärt!

:mönster:
Eget, små ändringar jämfört med min förra. Beskrivning här.

:material:
Tjock bomull från Ikea, galge och bottenplatta i kartong.

:mysigt:
Att ge bort hemgjorda presenter som uppskattas. Sen dess har jag hunnit ge födelsedagspresent till alla involverade, både hemgjorda och köpta.

torsdag 4. mars 2010

Dreggelfavoriter och mysklänning


Mitt lager hos Bra Barnkläder har utökats. Nu finns förutom de första Syverbyxorna även ett gäng dregglisar, hoodies och klänningar.
Hoodieserna får komma i ett eget inlägg senare men redan nu finns de att beskåda i webshopen.

Dregglisarna är i mitt vanlig utförande, stjärnor, kaniner, moln och sen nyheten från JNYdesign, farmertyget! Farmertyget finns i både interlock och jersey och med turkos, lime, cerise och vit bakgrund.

Klänningarna är av samma sort som jag hade med till Syfestivalen, jag fick bara kompletteringssy lite. En ärmlös klänning i brun velour med vita moln, kantarna är röda och i halslinningen finns ett litet sprund med knäppning. Klänningen är perfekt som utanpåklänning nu på vintern och våren, sen är den också jättesnygg som tunika över jeans eller leggings.

:mönster:
Eget

:material:
All trikå och velour från JNYdesign, fleece från gömmorna.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no