søndag 31. oktober 2010

Lite konstigt?

Det känns nästan lite konstigt, fast också väldigt kul. Först får jag en beställning som får mig att blogga om obloggade kläder, sen tar det bara ett par dagar innan jag får en ny beställning som påminner mig om obloggade men för bloggen helt nya alster.

Denna gången var det en för mig okänd kund som träffat på ett barn med Gekkokläder, byxor med namn på rumpan! Slumpen (igen) ville det så att jag inom samma vecka i våras fick två olika beställningar på byxor med namn på rumpan. Någon av dessa måste kunden alltså ha träffat på. Nu äntligen får alstren se bloggvärldens ljus, tack vare en förfrågan i samma anda!

Jag tror båda namnbyxorna skulle ges bort i present, men känner mig lite osäker.
Ett rött par skulle pryda en liten Östens bak. Byxorna syddes i härligt röd velour med applikation i svart interlock. Fräscht!

Det andra paret ingick i ett litet kit, jag tror att det kanske var en dopspresent?
En härligt randig v-tröja i frotté med bruna velourbyxor till med namnet Liam applicerat i samma tyg som tröjan. Jättekul kombination!



:mönster:
Eget till både byxorna och tröjan

:material:
den randiga frottén är den samma som jag använt tidigare, bl.a till denna tröjan. Den kommer från Calletex utanför Örebro men verkar vara slutsåld sen länge.



fredag 29. oktober 2010

Long forgotten

Jag har en tendens att glömma att blogga om saker om jag inte gör det på en gång, och helst redigerar bilderna på en gång. Idag fick jag en påminnelse om det. I mailen kom en förfrågan om att sy ett par sparkbyxor i storlek 80 och då tyckte jag det skulle vara perfekt att  visa till ett par jag redan sytt, för länge sen. Men de fanns förstås inte i bloggen.
Ingen fara på taket, det fick bli en spark i baken för mig att blogga om en mysig storbeställning från i våras, kolla bara!

Kunden ville har tre kit, ett par muddbyxor, ett par Syverbyxor och ett par sparkbyxor, alla med matchande överdel som jag fick välja själv. Haha, såna beställningar är alltid extra kul!


Resultatet blev tre mix-and-matchkit:
Överst: turkosa sparkbyxor med aqua mudd, till det en skön body i turkos vågade ränder. Min favvosnedöppning i halsen.
I mitten: gröna Syverbyxor med grön-brunrandigt ok och bruna kantband. Utställda ben.Till den en härlig body i samma modell, denna gången med bruna moln med bruna kantar.
Nederst: Turkosa muddbyxor med aqua kantar, till den en turkos molntröja med blå kantband i halsen.

Härligt eller hur?
Nu ska jag maila dagens beställare, nu som jag har ett blogginlägg att visa till :-)

torsdag 28. oktober 2010

Rosa tråd idag

Jag skulle sy en rosa stjärnmössa på beställning och då fick jag ju byta till rosa tråd i overlocken. Det jag inte visste när jag gjorde det var att resultatet skulle bli inte bara en rosa stjärnmössa utan också ett gäng rosa mössor med bondgårdsdjur, matchande scarves och till och med en rosa bondgårdsbody! Det var väl inte så illa?

Den rosa stjärnmössan får jag visa vid ett annat tillfälle, i detta inlägget syns bara farmertyget från JNYdesign till!
Mössorna är sydda med fleecefoder och härligt häng. Fleecen är rosa i och fodret sticker lite utanför mössan, det är rätt snyggt tycker jag! Mössorna har alla fått en [på topp!]-lapp på sig förstås.

Dreggelscarvsen är det väl inte så mycket att säga om? Mitt vanliga mönster och rosa fleece på baksidan. Perfekt i kombination med mössorna, till bodyn blir det kanske för mycket?


Bodyn då, det blev bara en i storlek 62/68. Rosa bondgårdstyg i kombination med orange kantband och muddavslut i ärmarna. I halsen gjorde jag mitt favoritsprund och sen toppade jag med härligt röda plasttryckknappar från Lykkedragen.

:mönster:
Eget till allt.

:material:
Rosa farmertyg från JNYdesign
Rosa fleece från Swelogent
Orange interlock till kantband och mudd till ärmsluten från Hilco.

:var?:
Hittas så småningom på Epla och i Gekkobutiken, tror jag.

tirsdag 26. oktober 2010

Nya Bra Barnkläder




Efter att mina lager hos Bra Barnkläder i stort sett tömts helt mot slutet av sommaren har jag äntligen lyckats fylla på lite där igen.
Byxor, klänningar, mössor och dregglisar blant annat. En del har hunnit hamna i deras webshop men ännu mer finns i butiken om någon nyfiken har vägarna förbi Söder i Stockholm.

Det jag ville visa idag är att jag äntligen efter kanske tre år lyckats klippa i ett favorittyg! Tyget är en randig trikå med orange och röda ränder som jag tror att jag hittade hos MG-tyger på en Syfestival för vad som känns som 100 år sedan.
Tyget har legat sig till längre än längst. Jag har känt och kramat på det, sytt av ett snarlikt tyg köpt av "Trikå-Eva" om någon minns henne men alltså inte använt det. När jag nu tog mod till mig så klippte och sydde jag upp nästan eller allt av mina 2-3 meter på nolltid. Jag är riktigt förtjust, vilket härligt tyg! Färgerna värmer mig och känns otroligt sköna! Allt jag sytt av tyget har hamnat hos Bra Barnkläder.

Det blev klänningar, byxor och dregglisar av det. Allt i härlig unisexstil frånsett kanske klänningarna då...

Klänningsmodellen är ny i bloggen men har använts till flera olika klänningar under hösten, de har bara inte visats i bloggen ännu. Visst ser det ut som att den har kuvertöppning i axlarna? Det är fel! Jag ska se om jag kan visa vad jag gjort i ett annat inlägg, håll med om att det är snyggt? Praktiskt är det också. Klänningen är perfekt att ha som utanpåklänning och kan användas riktigt länge.

Dregglisarna är det inte heller så mycket att säga om, mitt vanliga mönster. Mönstret säljer förresten hur bra som helst. Det kommer finnas till försäljning även på Syfestivalen i Stockholm nu snart, då jag återigen medverkar i samarbete med JNYdesign och håller workshop med dreggelscarf som tema.

Byxorna är muddbyxor i trikå. Det enda nya här är placeringen av Gekkolappen. Vet inte om jag har bloggat den placeringen förut? Jag varierar lite.

:mönster:
Eget på allt. Dregglismönstret finns till försäljning som sagt, se under fliken Mönster ovan.

:material:
Randig trikå som mognat till det guddomliga i mina tyghyllor. Orange mudd från Stoff och Stil, rosa interlock från JNYdesign till kantband.

søndag 24. oktober 2010

Vinter? Höstutmaning??

Det florerar en höstutmaning i svenska sybloggar för tiden. Jag funderade på att haka på redan i våras (på vårutmaningen då förstås) men tiden sträckte inte till. Grejen är att man ska sy kläder till sig själv, och just det gör jag så gärna men det är alltid så svårt att ta sig tid till det.

Mer om höstutmaningen hittar du här. Jag har inte "anmält" mig rent officiellt ännu, jag vet helt enkelt inte om jag kommer hinna sy något mer till mig själv innan slutet av november då jag har endel på agendan just nu.

Vad har jag sytt då? En kjol med en matchande tröja. Det mesta av jobbet bak kläderna ligger i mönstren!

Det började med kjolen. Jag fick ett påslakan av ManMade, eller egentligen var det väl så att hon fick en massa påslakan av någon i vår gemensamt ingifta släkt och ville dela av sig med mig. Detta var någon gång i våras tror jag, hon mailade bilder av alla påslakanen och jag valde ett jag ville ha. Sen glömde jag det helt, fram tills nu för ett par veckor sen då vi träffades och hon hade med ett snyggt grönblommigt påslakan som jag genast såg för mig som en kjol till mig med spetskant nederst!
Mönstret hade jag redan. Jag har konstruerat ett grundmönster på kjol till mig själv, sen har jag ritat en utställd variant av det med dold dragkedja.

Sen när jag sytt kjolen så insåg jag att jag behövde en tröja som kunde matcha. För man kan säga mycket om kjolen men särskilt vintrig eller höstig är den ju inte... Jag är nog inte alltid helt i fas med årstiderna när jag syr till mig själv!
Samma dag hade jag varit förbi Stoff och Stil för att se efter stjärnvelour då jag råkade se en mjukt naturfärgad strukturjersey som bad snällt att bli en tröja. Jerseyn var till och med rätt specifik, den ville bli en åtsittande tröja med rund lagom ringad halsringning och generösa ärmar med lång smal muddavslut i ärmarna. Något sånt mönster hade jag inte... I ett gammalt Ottobre dam från 2007 hittade jag lite basmönster på t-shirts så då tog jag ett sånt och ritade om ärmarna helt.


:mönster:¨
Egenkonstruerat till kjolen. Jag har rätt stor skillnad på höfter och midja så jag har två insnitt bak och ett insnitt fram på mitt grundmönster. Man fördelar alltså skillnaden mellan två olika insnitt för att sömnaden då blir snyggare. När man sen ställer ut en kjol ska man sluta insnitten. Jag sluter bara det ena insnittet bak och syr det andra som ett vanligt insnitt. Det blir tydligen snyggast så!
Tröjans mönster är egen design och idé men grunden till mönstret kommer alltså från ett t-shirtsmönster i storlek 36 i Ottobre. Tröjan är åtsittande, har bra längd att ha till kjol och har kantband i halsringningen. Ärmarna är puffiga överst och har mycket vidd och pös innan de avslutas med en lång "mudd" sydd i samma tyg som resten av tröjan. Just tröjans ärmar och framför allt ärmsluten är min favoritdel!

:läst allt?:
Då är jag imponerad! Jag borde inte skriva så här långt, risken är ju att ingen ids läsa! Å andra sidan hade jag en del att berätta så det fick bli så.

:foton:
Takk snille Thea for at jeg fikk bruke din ekspertise og fotografkunnskaper!

fredag 22. oktober 2010

Vilken glad tjej!



Kompisen Jes med bloggen Man Made fick en dotter i våras och först nu har jag fått tillfälle att träffa henne! Och vilken glad liten baby sen! Hon är riktigt nyfiken och glad tjej som var helt härlig att få träffa!
Som den synörd jag är ville jag ju helst sy presenten själv och det är ju inte alltid lika lätt när mamman syr så bra själv!

Jag vill sy något som jag vet att Jes inte själv sytt och helst av ett tyg hon inte redan har. Och sen måste det ju förstås vara snyggt! :-)
Till slut föll valet på min klänningsmodell Rapallo i ett tyg jag med säkerhet vet att hon inte har.

Rapalloklänningen är öppen i sidorna, bakstycket går fram över framstycket och knäpps där. Den är vändsytt med två olika bomullstyger. Yttertyget är ett tyg jag hittat på en lanthandel i Norge, brunt med vita sköna blommor. Innertyget är rutigt med små broderade blommor. Härlig match tycker jag!

:mönster:
Eget med idé från en vintageklänning sett just i Rapallo

:material:
Från gömmorna, det blommiga från norsk lanthandel, det rutiga köptes på Stoff och Stil för ett bra tag sen.

:mysigt:
Med en glad och skön bebis!

torsdag 21. oktober 2010

Nytt i butik


Jag har inte varit så bra på att uppdatera Gekkobutiken och min Eplabutik på sistone men idag har jag gjort ett litet ryck och lagt in ett gäng dreggelscarves åtminstone. Ska se om jag hinner med lite mer framöver.
Just nu planeras det inför Syfestivalen i november och ett par olika julmarknader i adventstiden.

Annars har jag skickat in massor av kläder till Bra Barnkläder, har inte hunnit redigera bilder där ännu men det finns en del ögongodis där!

:dagens sytips:
Är mest till mig själv. Hur slö kan man vara? Läs mer på Gekkos Facebooksida!

tirsdag 19. oktober 2010

Kusiner




En kompis och tillika återkommande kund köpte denna härliga tunika från Lilla W till sin lilltjej för ett tag sen. Nu undrade hon om det gick att sy en i velour med långa ärmar. Visst!
Klänningen är alltså i raglanmodell med A-form, långa mysiga lite utställda ärmar och lite lätthoprynkad med kantband nederst. Den syddes i brun velour med vita moln och ljust rosa kantband till.

Kompisenes syskonbarn skulle fylla år också så det fick jag sy en singoalla i röd velour med vita moln, långärmad modell inför vintern. Minns någon att jag nyligen sytt en provsingoalla till dottern som jag bloggade om för ett litet tag sen? Den var ett prov inför just denna singoalla.
Mönstret var ju bra det, tyget får ett härligt fall. Däremot tyckte jag att ärmarna var lite väl vida så jag smalnade av de något. De har fortfarande massor med pös men alltså inte riktigt lika mycket som förut.

Jag misstänker att de två kusinerna är jättesöta ihop i sina molnoutfits!

:mönster:
Eget till den bruna klänningen.
Till singoallan ett mönster köpt på danska Stof 2000.

:material:
Velourmoln i brunt och rött från JNYdesign, rosa interlock till kantband och resår från gömmorna.

:dagens sytips:
Jag syr på kantbanden med Janome Coverpro och kantbandsapparat. För att få kantbandet att dra ihop tyget det sys fast i, som i den bruna klänningens nederkant, ställer jag upp differentialmatningen till 2. Vilken effekt det får varierar lite beroende på tyg och kantband, testa dig fram!


tirsdag 12. oktober 2010

Randigt, lime och söta bin



Sicken kille! Store pojken poserar glatt i sitt nya favoritoutfit, tröja i brun jersey med bin med lime kantar och till det ett par sköna pösiga velourmuddisar i randig velour med brunbeige muddar. Härligt!

:mönster:
Muddbyxorna eget mönster.
Tröjan däremot är premiär för mig på mönster från Åsa Lennartssons bok, vad heter den nu igen? En klassiker i bloggvärlden. Jag tog storlek 90 och förlängde rejält. Sen fick jag ändra halslinningen efter att jag sytt klart och skulle sy på halsmudden. Jag fick ringa ut mer hela vägen och till nästa gång ska jag nog ändra axelskärningen också. Annars var det ett bra mönster och tröjan sitter jättefint på!

:material:
Velouren är mörkbrun med vaniljebeige ränder. Jag köpte den av MG Tyger på Syfestivalen i våras, sen har den fått ligga till sig till mörkare tider. Efter att jag sydde detta kitet har jag sytt 3 par byxor till!
Mudden till både byxorna och tröjan är från Stoff och Stil.
Tyget till tröjan är brunt med naturfärgade bin, jag fick det i ett byte med Ika Syr, numera finns det till försäljning även i Sverige via Strömming.

søndag 10. oktober 2010

Dansanta ben


En av världens bästa brorsdöttrar har fyllt 8 år! Hon får nästan bara Gekkokläder till jul och födelsedag och verkar gilla det! Frågan är bara om jag får reda på det när det slutar vara kul att få hemsydda kläder av tante?
Jag frågade lite vad hon önskade sig i present. Hon ville ha "rosa byxor" (pösleggings), "såna som kusinen hade fast med annan rosafärg". Jag hade ju ingen annan rosafärg men väl en härlig lila från JNYdesign som matchade den tunika jag visste hon skulle få av föräldrarna perfekt. Så då blev det lila. Och byxorna blev en hit! Kul så länge det varar!

:mönster:
Eget, pösleggings

:material:
Lila velour från JNYdesign.

:mysigt:
Att brorsbarnen verkligen verkar uppskatta kläderna de får!

lørdag 9. oktober 2010

Facebook


Som många redan har uppmärksammat så finns Gekko på Facebook sen ett tag. Det är rätt kul, för det är redan en del som postat bilder av söta barn i sköna Gekkoalster. Lägg gärna in bilder ni som har!
Tanken är att jag ska hinna uppdatera olika saker i bloggen och på Facebook. I bloggen får det bli de långa inläggen med bilder och beskrivningar, på Facebook blir det mer korta uppdateringar, frågor och åsikter. Och meddelande om blogguppdateringar.
Vad tycker ni? Funkar det? Det är på FB som jag kommer publicera tävlingar efterhand.

Annars fick jag nys om att JNYdesign precis startat sin egen Facebooksida, det är ju verkligen ett perfekt ställe att publicera nya tyger och färger och andra nyheter. Gillar!

Spännande med sociala medier! Ha en fin lördagskväll, det ska jag ha!

onsdag 6. oktober 2010

Karamell till min sötnos


Min fyraåriga Gullklump är en flitig gäst i mitt syrum. Hon klämmer och känner på tygerna och önskar sig olika plagg. Allt som oftast får hon inget och samvetet gnager lite.
Nu skulle jag sy en långärmad singoalla i velour som en beställning men behövde prova ut mönstret först. Den beställde singoallan skulle sys i ett tyg jag inte hade så mycket av (av en slump samma tyg som jag pratade om i detta inlägget men till en annan beställare), så då vågade jag inte sy i blindo utan bestämde mig för att äntligen få sytt något till min fintjej!

Tyget köpte jag i Danmark i somras. Jättefint och väldigt småblommigt. För att det inte skulle bli alldeles för småblommigt valde jag att använda matchande rosa i ärmarna.

:mönster:
Från Stof 2000. Resår i halslinning och armslut. Fåll i nederkanten. Till skillnad från singoallamönstret i Welinder har detta mönstret olika form på halsöppningen på fram- och bakstycket.
Modellen har massor av pös i ärmarna och ett härligt fall med massor av tyg!

:material:
Röd velour med rosa blommor, Stof 2000 i Danmark. Samma velour går också att köpa både i Norge och Sverige tror jag.
Cerise velour från Hilco.

:reaktion:
Dottern blev så glad att hon inte kunde stå stilla när hon fick sin klänning! Sen har den använts på hela fyra kalas, tre helger i rad, och så mycket som möjligt mellan kalasen. Bättre kan det inte bli!


mandag 4. oktober 2010

Tvillingpappamatch

Kolla in coolaste matchen!
Jag har inte sytt så många matchningsplagg mamma-barn. Och jag kan med säkerhet säga att jag aldrig sytt en beställning som skall matcha två tvillingpojkar och deras pappa!
Pojkarna är lite svåra att se någon skillnad på så föräldrarna önskade lika mössor fast med olika färger. Pappan verkade gilla mössorna så mycket att han ville ha en egen, i samma tyg som sönernas fast i en och samma mössa. Hoppas jag får se de tre tillsammans med mössorna på!

:mönster:
Eget, baggy mössa

:material:
Jersey med lejon och apor från JNYdesign.

:på topp:
Högsesong för mössömnad, här produceras det för fullt!

fredag 1. oktober 2010

Svårigheten att välja...

Det hade nog varit lättare om jag inte var så illa tvungen att hitta kontraster jämt...

Grejen är att jag har ett helt underbart tyg i lila ränder från JNYdesign. Tanken från början var att göra en välarbetad tröja till Gullklumpen med de lila ränderna men så fick jag en bild i huvudet, av babybyxor slash långkalsonger slash leggings.

Bild: lila ränder, muddar i midja och benslut i kontrasterande färg, minipös i bensluten men inte som på muddbyxorna etc etc etc...
Problemet var ju bara att byxorna i bildspelet i mitt stackars huvud jämt och ständigt bytte färg på mudden!

Lösningen på detta heter Facebook. Jag skrev en liten rad om det på Gekkos Facebooksida och vips hade jag fått förslag på brunt, svart, orange och lila (i mailen). Själv hade jag tanken på lime långt framme. Jag insåg att jag var tvungen att testsy några varianter! Brunt och svart tror jag också skulle kunna vara grymt snygga men inte lika kontrasterande.

:mönster:
Eget, byxorna syddes i str 50/56, 62/68 och 74/80.

:material:
Lilarandig jersey från JNYdesign. Lime, orange och syrén (utgått) mudd från Stoff och Stil. Den randiga jerseyn är så härlig, måste testa någon av de andra färgställningarna! Kanske en tröja med applikation eller tryck på?

:dagens sytips:
Jag är alltid noggrann när jag klipper ut mönsterdelarna i tyg, och extra noggrann när jag klipper ut i randigt tyg. För att vara säker på att matcha ränderna klipper jag först det ena byxbenet separat, sen lägger jag det på tyget räta mot räta och klipper det andra enligt det första för att ränderna ska ligga perfekt mot varandra. (Jag har för mig att jag blev tipsad om detta av Thea för lääääänge sen, tack!)
På trikå klipper jag alltid bort ett par centimeter nära råkanten innan jag lägger dit mönstret. Längst ut på trikå och velour verkar det som att tyget alltid drar sig och ränderna böjer sig lite här.

:slutligen:
Vad tycker du? Vilken färg blev bäst? Skulle du valt en helt annan? Det vore jättekul att få höra era åsikter!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no