tirsdag 26. april 2011

Gatas skrekk -DIY

Gatas skrekk cyklar med pimpad vimpel förstås!
För ett par år sen såg jag några riktigt coola cykelvimplar hos Lilla W, den gången hade vi inte så cyklande barn och jag köpte ingen. I år däremot har vi två stycken som terroriserar gatan, en liten racer på springcykel och en stor tjej som stolt visar fram diamanterna på sin cykel.

I år hittade vi ett par billiga vimplar, fula som få. Pimpdags!
Mille ville inte pimpa sin vimpel, han föredrog den knallorange, och det syns kanske bäst i trafiken också. Stora tjejen däremot ville hänga med in i syrummet och välja ut tyger till att pimpa sin vimpel. Och gissa om hon är nöjd! Nu terroriserar hon gatan med sin cykel med hissad flagga i två olika färger.
En aldrig så liten bild av vimpeln pre-pimpning
Do it yourself?
1. Köp en färdig vimpel eller tillverka en själv om du har lust.
2. Använd vimpeln som mall, jag tog två olika tyger till samma vimpel, en på var sida. Rita av och klipp ut utan sömsmån.
3. Vik in en liten kant i tyget mot pinnen. Sy fast det med raksöm, antingen genom båda tygerna samtidigt eller i två omgångar.
4. Sy fast kantband kring de två andra sidorna.
5. Klart!

Alternativ:
-Sy fast med raksöm runt hela i stället för kantband.
-Stifta fast tyget runtom.
-Måla figurer på vimpeln om du vill behålla den knalliga färgen (som nog är ännu lättare för bilisterna att se)

Har du gjort något liknande själv? Lämna gärna en länk i kommentarsfältet så kan vi inspireras av varandra!

Go go go!

mandag 18. april 2011

Att sy en filt med bandkantning

Jag får så mycket frågor om hur jag syr och bandkantar mina filtar så här kommer en liten guide. Den gäller alltså om man bandkantar med kantbandsapparat Janome Coverpro. Om man bandkantar för hand kan man också använda andra sätt.
Man kan förstås vändsy eller overlocka kantarna också men då får man använda ett lite annat framgångssätt.

1. Klipp till två lika stora delar tyg.
Hur stor filten ska vara är förstås valfritt. Mina är oftast 65*80 cm.
Vilket tyg du väljer att använda är ju också en fråga om tycke och smak. Jag har oftast en mönstrad trikå på den ena sidan och enfärgad velour på den andra sidan. Men alla sorters tyg kan ju användas. Ull, fleece, trikå, bomull, bambu. Fritt val!

2. Jag klipper till den ena tygbiten först och passar på att de rundade hörnen rundas lika mycket i alla fyra hörn. Sen lägger jag tygstycket aviga mot aviga på det andra tyget och klipper runt. Då vet jag att de är lika stora sen.

3. Klipp ett jack rakt in från kanten genom båda tyglagren. Här kommer kantbandet börja och sluta. Jag döljer skarven med en Gekkolapp sen, så jag klipper jacket där jag önskar att ha Gekkolappen.

Jacket där kantbandet börjar och avslutas
4. Vik in filten i bandkantaren så att du börjar bandkanta precis där du klippt jacket. Bandkanta runt hela och vik undan så att du kan avsluta vid jacket.



5. Klipp kantbandet tvärt av så att du får rena kantar. Sy ihop med en bred sicksack. Lägg inte kantarna omlott utan bara snyggt intill varandra.

Skarven sys ihop kant i kant med en bred sicksack.


6. Sy på ett dekorband eller en namnlapp för att dölja skarven. Jag brukar tejpa fast lappen i omgångar och sy noggrant för att det ska se snyggt ut från båda sidor.

7. Om du inte har kantband som är tillräckligt långt kan man skarva bandet. Det bästa är att sy en diagonalsöm på samma sätt som när man skarvar snedslå. Då matas det lättare genom bandkantaren.
Ett alternativ är att klippa remsan från rundstickad trikå.

Här har jag skarvat kantbandet.

fredag 15. april 2011

Silver och guld!


Hemma igen efter häftiga dagar i Istanbul och vad väntar mig här?

Silver i kategorin beste håndarbeidsblogg i tävlingen Håndlaga 2011, tack till alla ni som röstade på mig! Det visade sig att jag även fått en premie i form av ett presentkort hos Laima på Epla!

Guld att mitt cirkustyg visar sig i senaste utgåvan av Ottobre Design! Kolla in sidan 46 så får ni se mer! Det verkar som att Ottobre tänker lägga ut ett mönster på omlottbodies på sin hemsida och till det har de valt mitt tyg! Jag hann inte scanna bilden så ni får hålla tillgodo med ett foto från tidningen.


Jag hade tänkt blogga från Turkiet men det verkar som att turkiska myndigheter stängt ner all tillgång till alla bloggar så se det gick inte!

søndag 10. april 2011

Årets første


Litt dårlig med bloggingen og i morgen skal jeg ut og reise. Får se om det blir et søminnlegg i kveld.
Ville bare vise at årets første hestehover - tussilago har dukket opp i snøland!

Hva hender forresten når jeg blogger på norsk? Si noe om det!

Sendt fra min iPhone

torsdag 7. april 2011

Lite av en intervjusits...


Okej, det här är  kanske ett sånt inlägg som ingen kommenterar men jag skriver det ända! :-)

Förra helgen var jag i Oppdal och levererade saker personligen på Husfliden. De är en av mina nya återförsäljare, vilket känns jättebra! Där ligger Gekko som ett av de utvalda märkerna i deras nysatsning barnkläder, sida om sida med blant andra Ugly!
Och här har jag alltså en udda intervjusituation. En reporter från lokaltidningen intervjuar mig medan jag packar upp kläderna där! Mitt i lördagsrusningen och med folk som provar in folkdräkter på alla håll och kantar (snart är det ju konfirmationstid här och folkdräkterna sys efter mått)


Det gick bra det också! Trots den bisarra känslan... Fast läskigt är det, jag kan inte styra fokuset och är allt lite rädd för Jantelagen.

Husfliden tar in delar av min kollektion samt assorterade mössor, så är du oppdaling, på genomresa eller ska på påsklov dit så passa på att sticka inom och se, inte bara Gekko utan lokalt handverk, massor av garn och sen förstås norsk design.

onsdag 6. april 2011

Finland möter Norge


Finsk design på sitt allra bästa! Folklore Fish från Ikasyr, här i möte med norsk design genom mitt mönster på  vippkjol! Hjärtat slog lite extra när jag fick hem tyget, visst ser det snyggt ut på bild? I verkligheten är det ännu lite snyggare och så mjukt och skönt!

Kjolen sydde jag med tanke på Gullklumpen. Hon är väldigt fin i blått men har som (kanske?) bekant högt och tydligt basunerat att lila är det enda som duger. Det funkar också med rosa men de flesta andra färger ratas.
Om hon vägrar blir det nog att jag lägger in kjolen på Sukker, den är alldeles för härlig till att bli hyllvärmare!



:mönster:
Mitt eget till vippkjol, storlek 110. Jag har lite funderingar på att börja sälja detta mönstret. Finns det intresse? Det finns från storlek 86 till 122 i enkeltstorlekar.

:material:
Öko-texmärkt interlock i turkos från Ikasyr i Finland. Det finns att köpa även hos Strömming i Sverige och Cetho i Norge.
Mudd i aqua från Stoff och Stil, jag tror tyvärr den färgen har utgått från deras sortiment.

:åsikt?:
Jag får mycket önskemål om att sälja många av mina mönster. Är vippkjolen intressant? Kommentera eller maila mig gärna om det!

mandag 4. april 2011

Färggrann och mjuk

Godbitar till Sukker? För ett tag sen sydde jag ett par byxor och en klänning i den sista biten jag hade kvar av en mjuk röd babymanchester med stora ljusrosa prickar. Tyget har varit en långfavorit av den sorten som ligger och ropar till mig från tyghyllan men som jag har svårt att sy i för att jag vet att sen är det slut...

När jag väl bestämde mig för att sy i det var det klänningen som kom till mig först. Jag började klippa och tanken till en början var en helt annan än hur slutresultatet faktiskt blev... Jag hade tänkt kanta med mudd i samma rosa som jag använt till byxorna men blicken drogs till ett härligt blomrutigt som så gärna ville ble både infodring och kant nederst. Först tänkte jag just kanta nederkanten också, med blomtyget. Men så var det så snyggt med en bredare fåll så då blev det så. I halsöppningen fick klänningen ett öppet sprund.

Byxorna är i samma storlek. De är sydda i mitt eget byxmönster med lite extra rörelsesvidd då manchestern inte stretchar. Byxorna fick mudd i liv och benslut. Tanken är att de två kan användas som ett set om man vill, eller inte.

:mönster:
Egna. Grundmönster till klänning finns i Meedoms bok blant annat.

:material
Allt kommer från Stoff och Stil, inköpt för länge sen.

:var:
Sukker i Trondheim

:just nu:
I lördags blev jag intervjuad av en lokaltidning medan jag sto och lämnade en leverans Gekkokläder till Husfliden i Oppdal.
Kul och ändå en lite konstig känsla! Det var rätt många kunder där som kunde lyssna på vad jag berättade. Liiite pinsamt... Ska bli kul att läsa artikeln dock.

Att känna sig som en femåring...


Vilken lycka när jag öppnade detta paket från Miniskunk! Hon sålde de härliga Hello Kittybanden på Syfestivalen men jag hann inte köpa innan de breda tagit slut. Nu har de fått in igen och jag har massor av planer för mina band och knappar, återkommer!

Förresten tycker Gullklumpen att alla banden är hennes, inte lätt då att ha en mamma som likt en femåring tar allt själv :-D

fredag 1. april 2011

Goodie bag


Några sköna vänner är på väg att flytta långt bort och för ett par dagar sedan invaderade ett stort gäng en hel restaurang för att säga hejdå. Jag vet inte hur många barn det var, det var många!
Hur som helst bestämde jag och sambon oss för att göra en goodie bag med lite personliga favoriter i köket som hejdåpresent.

Jag har tidigare skrivit om en tygskatt jag fick i höstas, den kom från just denna familj. Så valet av förvaring till goodie bagen var rätt lätt. En liten förvaring sytt i ett av tygskattens tyger! Visst är det härligt, ge bort ett tyg, få en goodie bag tillbaka! ;-)

Yttertyget kommer alltså från tygskatten, ett härligt lila och turkost tyg med massor av liv och spenst. I love!
Till innertyg valde vi (jag och mannen i huset) vaxtyg i turkos med vita prickar. Brödkorgen syddes sen på ett lite annat sätt än det jag visat senare Som en dubbelsydd påse med avsydda hörn. Inget mellanlägg då vaxtyget i sig är så stelt och yttertyget är rätt kraftigt. Jag gjorde den rätt hög, så kan man antingen vika ner kanterna och ha som brödkorg eller inte vika ner och använda till förvaring av precis vad som helst.

Goodie bagen fylldes av ekologisk camembert, min favoritpasta, mörk choklad med saltflingor i, en favoritkorv och en supermarmelad. Jag tror det uppskattades av båda. Barnen brydde sig kanske inte.


:tyg:
Härligt kraftigt bomullstyg från tygskatten i turkos och lime. Turkos vaxtyg från gömmorna. Kan ha varit en duk från Kid eller liknande?

:mönster:
Eget, superenkelt. Jag har en tanke på att lägga ut mönstret i en tutorial, får se vad det blir.

:tråkigt
Att de ska flytta, och så långt också! 
Vi kommer til å savne dere!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no