onsdag 30. september 2009

Välkommen hem Aussie!


En gammal kompis har bott i Australien ett tag och under tiden hon var där föddes en liten E, en äkta aussie med andra ord! Nu har de kommit hem till Sverige och jag är så sugen på att få träffa de! Men sen blev Gullklumpen sjuk precis den helgen vi skulle ses och nu vet jag inte när vi är på samma kant av landet igen?!
Presenten hade jag sytt klart innan vi skulle träffas så den skickades i posten tillsammans med en liten överraskning till storasyster. Det blev ett litet kit i form av muddbyxor i Jofotex härliga cirkelvelour och en matchande body. Bodyn fick bli i grönt med applikationer av cirklarna i samma tyg som byxorna. Till bodyn och byxorna fick det blir mudd och kantband i turkos för att knyta ihop mathningen och lätta upp färgerna. Visst blev det fint?

När jag ändå hade saxen och tyget framme sydde jag ett par muddbyxor till i samma stuk och samma storlek. De finns till salu i Gekkobutiken.

PÅMINNELSE:
Jag kommer ha ett tillfälligt beställningsstopp fram till mitten av oktober någon gång. Det går att köpa färdigsydda kläder från Gekkobutiken precis som vanligt men jag påbörjar inga beställningar under dessa veckor. Det kan ta längre tid än vanligt att få svar på mail.

torsdag 24. september 2009

Byxhögar, Lilla W och beställningsstopp...



Det är så kul med stora beställningar men jag måste säga att jag var lite less på att sy muddbyxor efter att ha avverkat dessa högar... Beställningen kom från Lilla W som ville fylla upp lagren lite inför höst och vinter. En jätterolig beställning som dock tog sin lilla tid.
Byxor i 5 olika färger och 4 olika storlekar. Bara att klippa till tog ju en evighet.

Material:
All velour frånsett den orange är Hilcovelour, den orange är från Sundbybergs textilcentrum. All mudd från Stoff och Stil.
Färger: mörkbrun, himmelblå, cerise, röd och orange.

Kul:
Att jag trots att jag bestämt mig för att inte sy muddisar på länge efter denna beställning redan första veckan sytt fem-tio stycken, så då var jag väl inte så less ändå?!

Jag kommer ha ett tillfälligt beställningsstopp i tre veckor framöver. Det går att köpa färdigsydda kläder från Gekkobutiken precis som vanligt men jag påbörjar inga beställningar under dessa veckor. Det kan ta längre tid än vanligt att få svar på mail. Jag kommer troligtvis att uppdatera bloggen ändå för som vanligt har jag många bloggufon.
Varför? Overlocken ska på service, jag ska fokusera på familjen och sen ska vi ju flytta långt..

mandag 21. september 2009

Är det apor du har på tröjan?

När min lilla Gullklump går runt med sin grönrosamatchade tunika får hon glada kommentarer på sin klädsel jämt! Det gillar mamman! Gullklumpen som är lite blyg av sig blir däremot inte lika förtjust över alla som frågar "Är det apor du har på tröjan?"...

I vilket fall som helst är tyget med apor och lejon bara så underbart skönt! Min syster beställde redan i augutsi en body i det tyget till sin lilleman, efter att ha velat mellan alla snygga färger bestämde hon sig för turkost med orange kantband. En mycket snygg kombo tyckte tante Gekko och sydde två stycken!

Modell:
Omlottbody i storlek 62/68. Eget mönster, det finns ett bra mönster på omlottbody i Ottobre 6/07.

Material:
Turkosa apor och lejon från JNYdesign. Varför köpte jag inte mer???
Till kantbandet tunn interlock i orange, även den från JNYdesign.

Den andra då?
Ja, den ena är ju till systersonen, och den andra? Jag har en beställning från en kompis på valfri body, om hon inte tycker att den fungerar får jag lägga in den i Gekkobutiken.

søndag 20. september 2009

Orange V


Jag hade tänkt blogga om något helt annat men nu sitter jag plötsligt och bloggar om denna gosiga tröjan! Den klipptes för ett år sedan, och var tänkt till Gullklumpen. Nu har jag tagit ett litet uforyck och sytt ihop den. Den passar inte riktigt Gullklumpen ännu och är lite stor för min smale Mille. Så då får den läggas in i Gekkobutiken.

Tröjan är i samma modell som mina andra V-tröjor. Den är sydd i en härlig orange velour och fått gula kantar i ribbad mudd.
Idag fick jag förresten höra att kompisar som fått en turkos v-tröja till sin lillskrutta faktiskt använde den tröjan på dagisfotograferingen. Det tar jag som en komplimang!

Mönster:
Eget, storlek 92.

Material:
Orange velour från Jofotex, gul Hilcomudd från Nea Nobelle.

torsdag 17. september 2009

Hela höstgardroben?



En riktigt storbeställning till ett syskonpar!
En återkommande kund mailade mig förra veckan och undrade om jag kunde sy fem tunikor i storlek 98/104 och fem bodies i storlek 74/80, hur kul är inte det? Det måste ju täcka stora delar av höstgardroben! Sen ville hon ha ett par byxor från Gekkobutiken också men de var ju färdigsydda.

Hon hade kollat in hos JNYdesign och valde bara tyger därifrån. Hon hade önskemål om cerise kantband till just tunikan med gröna apor och lejon, iövrigt skulle jag välja färger på kantband själv. Verkligen en beställning efter mitt hjärta, mixa och matcha och sy i alla underbara JNYtyger! Jag fick kompletteringsbeställa lite så då passade jag på att ta i lite så jag har av de tygerna jag inte tyckte jag hade råd med första omgången.

Turligt nog var jag på syhelg i helgen och hann klart med alla plaggen och fler därtill. Vilken lyx med en helg helt i sömnadens tecken! Massor av skratt och prat och dela med sig, och sen sömnad, sömnad, sömnad! Och tur att jag hade möjlighet att sy hela storbeställningen. Det händer rätt mycket i vårt liv för tiden med förestående flytt om kort tid...

Vilka tyger blev det då?
Gröna apor och lejon med cerise kantband till tunikan, till bodyn blev det orange kantband och cerise stickningar i raglanskärningen.
Röda husvagnar med svart kantband. Mums!
Gröna moln med vita kantar, lättmatchat och fräscht.
Kaniner i cerise på naturvit botten till tunika och blå på naturvit body till body, båda med samma bruna kantband.
Röda kaniner på lime bakgrund med turkos kantband.
Alla tyger kommer från JNYdesign, kantbandstyger från JNYdesign, Swelogent och Hilcointerlock.

Så kul...
...med återkommande kunder! Just nu håller jag på med en ny beställning från samma kund, en fleeceoverall som jag tror kan bli hur fin som helst!

Dagens sytips:
När jag ska förstärka för tryckknappar använder jag påstrykbar bomull från Stoff och Stil. Den är stadig och håller bra. Jag använde den mycket förut men sen glömde jag bort det. Under en av alla livliga sydiskussioner i helgen kom jag plötsligt ihåg den. Den är mycket stadigare än andra mellanlägg samtidigt som den är lätt och tunn att stryka på.

tirsdag 15. september 2009

Mei Tai


Har jag verkligen inte bloggat om denna? Med inspiration från Syserine sydde jag en Mei Tai till Mille för ett år sedan. Den användes med stor succé men kanske inte så flitigt. Mille var helt enkelt inget barn som behövde bäras. Nu för tiden används den däremot mycket flitigt! Min syster använder den och bär runt på sin lille sötnos, det är de du ser på bilden!

En Mei Tai är en mellanting mellan bärsjal och bärsele för barn. Man knyter fast barnet på sig, antingen på ryggen eller på magen. Små barn och rätt stora barn kan bäras i den. Jättepraktiskt, och snyggt också!

Material: Tyget är ett loppisfynd och som vaddering har jag använt tjock fleece som vikts dubbelt ett par gånger.

Så kul: att min MT används flitigt! Den blev ju bra!

søndag 13. september 2009

Massor av plats!

Jag och Syserine hade en sydag för ett par veckor sedan, så mysigt! Vi pratade massor, jag inspirerades och så åt vi förstås norska boller. Nam!
På vägen dit stannade jag till på Ikea och föll för ett orange tyg, visst är det tjusigt? Det var inte riktigt tanken att det skulle bli en väska men det blev visst så!

Modell:
Inget mönster utan en idé som dök ner i mitt huvud och nu finns väskan här. Kan användas till allt då det är massor av plats i den, det främsta användningsområdet just nu är nog transport av kläder till Lilla W.
Ofodrad, rosa kantband. Avsydd botten.

torsdag 10. september 2009

Tyget pratar!


Egentligen skulle jag sy byxor till Lilla W men då började det röda husvagnstyget ropa till mig att det måste få bli mössor! Och var ska man säga till ett ropande tyg? Inte kan man säga nej till en sådan vädjan?! Särskilt som maskinen var trätt i rätt färg.

Resultatet blev två mössor, en till Mille och en i storlek mini. Jag har inte bestämt helt ännu vem som ska ha minimössan, det kan vara att den dyker upp i Gekkobutiken framöver.


Modell:
Fyrismössa med fyra toppar som sticker ut, min nya favorit i mössvärlden. Kan användas toppig eller med uppvikt kant nederst.

Material:
Rött tyg med svarta husvagnar i bomullsjersey med lycra. Nyinkommet tyg hos JNYdesign. Visst är det coolt med ett tyg som pratar?

tirsdag 8. september 2009

Gullklumpens egen design

Min lilla Gullklumpen har blivit så stor! Varje dag går hon själv in på sitt rum och plockar ut kläder som hon ska ha på sig. Idag blev det två tröjor, det är tjejen som vet vad hon vill ha!
Som igår när hon såg detta nya tyget från JNYdesign, hon berättade genast att hon ville ha ett par byxor i tyget, och hur de skulle vara. Så då fick det bli så!

Byxorna är tajta i modellen med mudd med bred resår i midjan. Bensluten är avslutade med en bred kant påsydd. I princip kan man nog säga att den är påsydd som en mudd. Jag gjorde ett par såna för länge sen och de används fortfarande, nästan två år senare!

Mönster:
Min egen kombination av leggingsmönster och byxmönster från Ottobre och favoritkläder hemma. Lång modell med massor av längd att växa i.
En bra grund till leggings och tajta byxor finns i Ottobre 4/04.

Material:
Underbart orange husvagnstyg från JNYdesign, svart mudd från gömmorna (inte Stoff och Stil vilket gör det viktigt med resåren)

Myspys:
Att Gullklumpen visste så väl vad hon ville ha, sen låg vi tillsammans på golvet och klippte. Hon stack fram foten nära saxen och bad mig akta den så jag inte skulle klippa den. Sötnosen!

mandag 7. september 2009

Matcha rosa och grönt




Efter att ha sytt den gröna tunikan med apor och lejon till Gullklumpen insåg jag att hon inte bara hade ont om matchande byxor utan även ont om byxor överhuvudtaget... Till just tunikan fick det bli pösleggings i cerise. Sen får jag nog ta ett ryck och sy en uppsjö byxor till långa Gullklumpen!
Hon påstår förresten att det inte finns några lejon på tunikan utan den har bara apor... Förnekelse?

Mönster:
Eget, str 104. Jag trodde först att jag gjort de alldeles för smala men när de kom på satt de jättebra!

Material:

Cerise Hilcovelour. Bred resår och halvbred resår till midja och benslut.

Dagens sytips / arbetsordning: För bilder av moment 3 och 4 se här.

1. Klipp höger och vänster ben.

2. Sy fast resår i bensluten innan du sytt ihop byxbenet. Jag syr ingen kanal utan syr först fast resåren på avigsidan med overlock, sen viker jag upp resåren och resårtillägget och syr fast det med täcksöm.

2a. Fäll undan överkniven på overlocken. Sy fast resåren på avigsidan av benslutet. Jag brukar sy fast de första par stygnen innan jag drar som bara den i resåren.

2b. Vik upp resåren så att den omsluts av tyg. Jag syr fast resåren och resårtillägget med smal dubbelsöm på täcksömsmaskinen. Passa på att sträcka på resåren medan du syr fast den och resårtillägget.

3. Sy ihop vardera byxbens innerbenssöm, räta mot räta. Börja nederst och passa nederkanterna noga.

4. Lägg det ena byxbenet rätvänt i det andra (som har avigan utåt), då ligger de räta mot räta. Sy grensömmen från högst upp mitt fram till högst upp mitt bak.

5. Sy fast resåren överst med overlock som i punkt 2b. Jag syr inte ihop den till en rundel först utan passar på att lägga den lite omlott när jag kommer runt, den sys bra ihop sen när jag syr ner resåren med täcksömmen.

6. Vik ner resårtillägget i midjan. Jag syr ner det med täcksöm runt hela vägen. Här började och slutade jag mitt bak och fäste trådarna för hand, just det med att fästa för hand gäller bara täcksöm där trådändarna inte kan fästas i en annan söm.

7. Jag passade på att fästa Gekkolappen över täcksömsskarven mitt bak som en rolig detalj.

lørdag 5. september 2009

Bara för snyggt...


Jag vet inte riktigt hur det går till! JNYdesign kommer med det ena snygga tyget efter det andra, denna gången är det apor och lejon i samarbete med Johanna Ahlard. Tyget är bomull/lycra i samma sköna kvalitet som husvagnarna och stjärnorna.

Jag fick mina första tyger igår, dels gröna och gula apor och lejon och sen några härliga nya färgställningar i husvagnstygerna. Nästa vecka kommer även de nya molntygerna skickas ut, jag längtar! Problemet är mest att hitta tiden att sy allt jag vill, det är bara så härligt att bli så motiverad av alla fina tyger!

Här har jag sytt en tunika till Gullklumpen i det gröna apor/lejontyget, för att spexa till det lite sydde jag på rosa kantar. Nu vill jag bara sätta saxen i resten av tygerna, vad har ni för planer med era tyger förresten? Jag vill sy bodies i turkosa apor och lejon med orange kant, blanda gul-orange apor och lejon med rött, sy mössor i hundratal och ja, listan är lång!

onsdag 2. september 2009

Stor efterfrågan!

Ojdå, helt slut på dregglisar på Lilla W!
Jag håller på med en stor laddning muddbyxor till Lilla W men fick frågan om jag kunde prioritera nya dregglisar istället. Så nu har jag producerat ett otal dregglisar i olika uppsättningar. Flera kombinationer finns i mitt huvud men först ska jag sy fler byxor. Alla dregglisarna på bilden finns redan i butiken. (Tryck på bilden för att se en större version)

Material:
Vit interlock med svarta hjärtan, JNYdesign, finns med orange eller lime fleece.
Rosa-rödrandig jersey från Stoff och Stil, från en av mina tygänglar Snux.
Vit interlock med rosa hjärtan, JNYdesign, marinblå fleece.
Lila elefanttyg, Jofotex, vit fleece.
Landskapstyg, Jofotex, orange fleece.
Cerise-blålilarandig Eisertrikå (tack Karinko för ditt Traderakap!), marinblå fleece.
Orange kanintyg, JNYdesign, marinblå fleece.
Fleecen kommer från olika leverantörer, det mesta från Stoff och Stil.

Bäst!
Att sy i de orangea kaninerna, de har legat och väntat på mig hur länge som helst och jag massor kvar! Undrar vilket av de andra tygerna som finns som kommer bli en sån klassiker?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no