onsdag 24. mars 2010

Orden i sysakeneInte bara har jag fått mitt eget syrum, det har även en fantastiskt vacker utsikt! Fram tills vi flyttade till Norge har jag sytt omväxlande i vardagsrummet och i vårt sovrum. Inte så kul för någon egentligen. Nu har jag ett rätt stort syrum i direkt anslutning till vardagsrummet men det går att stänga dörren. (Wow, bara en sån sak!)

Det är rätt begränsat med väggplats i rummet, det finns tre dörrar och två fönster, en vedkamin och en skorsten. Jag har ändå fått plats för väggfasta hyllor, plats till plastbackar under, en egen förvaring för avklippsbitar som är tillräckligt stora för småprojekt, strykbräda, stort arbetsbord med plats till fyra maskiner, hylla till sybehör, pärmar och lådor med färdiga projekt, under construction och ufon (unfinished objects). En gammal cd-hylla till overlockkoner. Sen har jag ett stort härligt klippbord med påklistrat måttband.
Bli nu inte för avis! Jag har bara mitt underverk av ett arbetsrum i en begränsad period.

Som ni ser på bilderna togs de i den mörkaste mörka tiden med adventsstjärnan uppe. Nu strålar solen in genom först östfönstret och sen söderfönstret. Utsikten är magnifik och lusten att åka skidor istället för att sy stor :-)

Nära till över symaskinerna har jag hyllor med nålar och småsaxar, mailingbags, mellanlägg och våg.
Under hyllan har jag hängt lite snygga krokar där jag har undertrådsspolarna hängande i sköna gummihållare.
Jag köpte en söt liten vitmald hylla med massor av småfack på loppis som jag fyller med de småtrådrullar jag använder mest för tillfället. Resten av trådullarna finns sorterade efter färg i en snygg trälåda med fack från Ikea.

Över klippbordet (60*150 cm) har jag monterat en tavelhylla där linjaler och lite mönster ligger. Nedanför hyllan har jag hängt upp en stång från Ikea Kök, bak den står skärmattan och skärlinjalen. På stången finns lösa S-krokar där saxar med mera får hänga.
På klippbordet har jag limmat fast ett måttband i teipform längs hela längden. Under bordet har jag monterat fast en skräplåda på skenor. Systemet finns att köpa på Ikea Barn, jag har fäst skruvor längst bak som stopp så hyllan inte halkar ut bak. Under klippbordet leker nämligen barnen flitigt...

Ps. På norska har vi uttrycket orden i sysakene. Vad jag vet finns inte det uttrycket på svenska. Det har i dagligtal ingenting med sömnad att göra men betecknar någon som har ordning i sina saker.

35 kommentarer:

Jennie sa...

Oj vad många smarta lösningar! Det där med skräplåda på skena under bordet var ju supersmidigt!

SiriR sa...

Så gøy å se hvor du sitter og syr! Bare synd det er for en kort stund da..

Masse smarte løsninger, fine stoff, og så er jeg imponert over de fire symaskinene dine:)

Hanne sa...

Fantastisk - er veldig misunnelig. Heldig du som har sånnt et fint rom. Der må det være rom til inspirasjon og kreativitet... det kan en jo se på alt du lager :-)

BillaBa sa...

Vad kul att få kika in i din syverkstad!! Många smarta lösningar och väldigt välstädat!!

carin sa...

Vilket härligt syrum! :-)

Vindling sa...

Härligt med ett syrum. Det står högt på min önskelista nu när vi letar nytt hus.

Det svenska uttrycket som passar bäst är nog "Ordning på Torpet".

Heimlaga sa...

Så fint och så praktiskt! Det är du värd! Men hur skall du kunna överge det rummet!Det blir stora krav på nästa bostad...

Mossi sa...

Wow, kort och gott : )

Gunnhild sa...

for et flott syrom!!
tid til å være kreativ og kose seg, i stedet for å irritere seg over rot, og ha dårlig samvittighet over at man bruker " hele huset" til sysakene sine..slik som mange av oss andre gjør.. :)

grønn sa...

Åhh-for et syrom du har. Så praktisk og ryddig...virkelig orden i sysakene. Jeg drømmer om å få et eget rom til sy-prosjektene jeg og...

Venke sa...

Ja - det må man si er å ha orden i sysakene bokstavlig talt! herlig med masse plass og smart løsninger - hos meg blir det alt for fort rotete igjen..
Men ryddige syrom hjelper på kreativiteten!

Na2sya sa...

Excellent work plase! I dream about that. How many sewing machine do you have :)

Madeleine sa...

Blir så avundsjuk vill också ha ett syrum . Min sambo frågade häromdfagen om vi skulle äta i syateljen eller vardagsrummet. Då insåg jag att symaskiner tyger och mönster har brett ut sig enormt i vårt kök. Nu fixar han en syhörna till mig . Har precis upptäckt min passion att sy så jag är helt nybörjare men oj vad kul det är och jag inspireras både av din blogg och flera andra . alskadesockergryn.blogspot.com

Le Petit sa...

Vilket fantastiskt syrum! Det skulle jag också vilja ha någon dag. Jag minns att du berättade om den där skräplådan under bordet när vi var på mässan, smart tips! Kul att få ett titt på din vardag!

makrill sa...

Härligt!! Så inspirerad man blir!! Jag drömmer mitt syrum (eller rättare sagt, ett gemensamt hobbyrum) som ska fixas iordning i vår källare. Tids nog. Och ditt syrum hade ju massor med fiffiga lösningar att ta efter!

klaramell sa...

Guri malla. Her var det skikkelig orden i systemet. Veldig mange smarte løsninger. Jeg trodde jeg hadde fått det bra til, men her var tips til forbedringer. Jeg er litt misunnelig på alle symaskinene. Har selv bare en vanlig symaskin. Men en overlockmaskin står høyt på ønskelisten. Det ser ut som du har litt erfaringer med ulike typer. Hvilken anbefaler du?

NelloLi sa...

Härligt med ett rejält syrum!! Förut hade jag ett pyttelitet uppe i huset, men sen mer eller mindre krävde jag att huset skulle dräneras, vilket nu är gjort, så nu har jag ett rejält rum i källaren. Sen är det ju så att dräneringen blev färdig dagen innan snön föll som sedan har legat..tills nu, så LERA har vi..överallt. Trädgården hann ju inte fixas till, skräpet hann inte köras bort efter arbetet..men men, det ska jag med glädje ordna..en annan dag. Jag har ju ett stort syrum nu!!

NelloLi sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ninne sa...

Åh wow, här syr ett proffs! Hur ska du kunna toppa det här senare?

rockefår sa...

Det var et flott syrom med fantastisk god orden. Mange smarte løsninger du har, som kan være til inspirasjon dersom jeg engang får meg et syrom. Takk for titten!

Kool Inka sa...

Vilket stort rum! Är inte alls avis!!! Försöker också få "orden i sysakene" och är på god väg, ska nog göra som du med stången för att hänga saker på och linjalen fasttejpat på bordet var jättesmart. Tack för tipsen.

Simsalabim sa...

Vad avundsjuk jag blir! Skulle också vilja ha ett sådant syrum med plats för mycket tyg och finurliga finesser!

Holdbart sa...

Jag blir så avundsjuk!!!!
Sitter själv ihoptrykt i vardagsrummet, men nu har lillkillen lärt sig att klättra upp på alla bord, så nu vet jag inte riktigt vart jag skall vara...

malinjohanna sa...

Smart med skärmattan sådär, och saxar etc som får hänga framför! Hoppas jag kommer ihåg det sen när jag har rum för ett syrum. Lycka till med allt fint som kommer ur ditt rum!

Benglan sa...

Vad härligt med ordning! Håller också på och fixar ett syrum/konto/gästrum och det ska bli helt fantastiskt när det är klart :)

Majtjho sa...

Oj vilken ordning du har, jag får dåligt samvete hur rörigt jag har det. Får kanske ta och städa en dag.

Minxy sa...

Men vad avundsjuk jag blir! Jag sitter i köket och syr...något som inte direkt uppskattas av sambon.
Men men - när vi i framtiden skaffar större hus så lär det bli ett syrum till mig också :)

Kaja sa...

Tjusigt! Det är SÅ mycket enklare att sy när man har ett eget syrum...

Anonym sa...

Det där ser ut som himmelriket.Din systuga är verkligen något att sukta efter. Snyggt och smart organiserat och mycket plats. Själv har jag en hylla i vår knökfulla klädkammare där jag pressar in allt. Köksbordet med vår minst sagt usla kökslampa får agera syateljé när ungarna sover.

Rikans sa...

Vilket drömrum:) detta måste du bara njuta så länge du kan!!!! Har själv suttit på köksbordet och sytt... Men nu har gubben tröttnat och satt upp en vägg i ena hörnet av vardagsrummet... Där har jag fått min egen lilla syhörna. Alls inte stor, men fantastiskt att ha allt på ett ställe och slippa stända undan allt hela tiden:)

Maria sa...

Oj vad härligt! Jag som just fått byta bort mitt syrum och nu sitter vid köksbordet (det kallas familjeplannering =)

Gekko sa...

Klaramell: det er ikke et enkelt spørsmål å svare på. Mine tips er:
-hvis du har penger, kjøp en Babylock. De er helt overlegne!
-kjøp ikke en kombinasjonsmaskin, hvis du vil ha en covermaskin så er det bedre å ha en separat, som f.eks CoverPro fra Janome
-hvis du ikke kjøper Babylock og ikke har så mye erfaring av overlocker, kjøp fra en lokal forhandler, da har du mulighet til hjelp og service.
-jeg har mest erfaring av Janome og Pfaff, de er bra, jeg har også hørt mye godt om Bernina.

Hello sa...

Vilken fantastisk syateljé! Blir inte lätt att överge!

Thea sa...

Oj vilken ordning och reda! Inte lite avis man blir nu. Och så utsikt dessutom. Och centralt... Finns bara ett ord...lyllo!

Jes sa...

Vilket härligt syrum, man blir så avundsjuk!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no