mandag 15. desember 2008

Lilla gumman


Gullklumpen envisades länge med att kalla Mille för lilla gumman, Maja och lillasyster. Fråga mig inte varför! Till jul skall i vilket fall lilla gumman få bli lilla gubben iförd en riktigt gubbig outfit med skjorta, slipover och bruna byxor. Fast skjortan är av mjukaste trikå, slipovern i skön velour och de bruna byxorna är sydda i stretchig och följsam velour med resår i midja och benslut.

Det känns lite galet att sätta på en knappt ettåring kläder som är fina men som det inte riktigt går att röra sig i. Han skulle ju få spel om han fick på sig kläder som inskränkte hans eviga upptäckande av världen (han är överallt just nu). Fast bekväma kläder kan ju också vara snygga! Eller gubbiga, det beror väl på hur man ser det...

Skjortan är sydd i trikå som jag fick hjälp av Thea att köpa från Jofotex för ett drygt år sedan, jag har tidigare sytt en tröja i samma tyg. Den har krage med snibbar med retrostuk och knäpps med tryckknappar fram. I ärmarna är det en påsydd mudd i samma tyg, inga knappar här.

Slipovern är sydd i en riktigt gubbig velour som inhandlades på Syfestivalen. Den känns lite tunn om jag jämför med Hilcos velour men efter att ha tvättat tyget före sömnad känns det rätt bra ändå. Den fick v-ringning med brun mudd, dito mudd i ärmöppningarna samt i nederkant. När jag skulle skriva detta googlade jag på slipover och hittade denna underbara kreation. Undrar om jag undermedvetet fick min inspiration därifrån? Fast jag verkar ju inte ha kommenterat den vilket känns konstigt.

Byxorna är ett par helt vanlige velourbyxor i brunt, smal och lång modell med resår i benslut och midja.

Arbetsordning skjortan:
1. Vanligt tröjmönster förändras enligt mönsterbeskrivning nedan.
2. Stryk på vlieseline på bakstyckets axelsömsmånar, ena kragdelen, nederkanten och på insidan av de två knapptilläggen.
3. Sy axelsömmarna.
4. Sy på ärmar.
5. Sy muddslut i samma tyg i ärmsluten.
6. Sy ihop de två kragdelarna räta mot räta, vänd, pressa noggrant.
7. Sy en smal stickning runt kragen med raksöm.
8. Sy på kragen. Passa mittbakmarkeringar. I början och slutet av sömmen viker jag knapptillägget över så att knapptillägg och framstycke ligger räta mot räta med kragen emellan. 9. Vik över knapplisten så den ligger aviga mot aviga och och döljer kragsömmen, pressa.
10. Fålla nederkanten.
11. Sätt i tryckknappar. Fast om jag ska vara ärlig har jag inte gjort det än. Jag har inte bestämt mig för om jag ska ha knappar med orange kappa eller om de ska vara helt plain. Och jag har inte sytt på namnband heller än. Jag väntar på att det ska finnas rätt färg på tråden i maskinen.

Mönster:
Skjortan är ett vanligt tröjmönster som jag gjort om. Jag har klippt framstycket i två delar med ett tillägg för knappar på ungefär 2 cm. Knapplisten är alltså inte påsydd utan viks bara in, se moment 7 ovan. Kragen har jag ritat själv, för att få rätt längd på delen som ska sys på skjortan sätter jag ett måttband på höjden och mäter, då är det lättare att följa kurvorna och få rätt mått.

Material:
Trikå från Jofotex inköpt för ett år sedan till skjortan.
Randig gubbvelour från Blötbergsboden och brun mudd från Hilco till slipovern.
Brun Hilcovelour till byxorna.
Hilcotygerna kan köpas hos Nea Nobelle.

Mysigt:
Att snart få fira första julen med Mille. Och tredje julen med Gullklumpen! Vi åker till Norge och snön och släkten och det ska bli så skönt! Den stora farhågan är bara hur jultallen (ja, du läste rätt, vi har tall istället för gran) ska klara sig undan Mille...

Förhoppningsvis:
Kan jag lägga in en fin bild på Mille och Gullklumpen i sina julkläder sen. Fast först måste jag blogga om Gullklumpens julklänning och den har jag kvar kanske 5 minuters handsömnad av. Handsydda detaljer innebär en rätt stor UFO-risk för mig så ni får hålla tummarna för att jag ska få andan över mig och få klart den!


47 kommentarer:

Mallaching sa...

Riktigt snyggt! För gubbigt är ju snyggt! (till en viss gräns då kanske...:))

r e b e c k a sa...

O, han kommer att bli så stilig! Bra att han slapp slipsen! ;)

Syserine sa...

Utrolig fint!! Trikåen i skjorten er jo bare toppen! Slipover er riktig fint! Tips om julefuruen: mye fiskesnöret som man binder hele greie fast med mot tak og vegger, da går det visst fint sier de : )

Anonym sa...

Men vad roligt. Så snygg han ska vara. /Klockarbarn

plyschmyran sa...

Han kommer att bli en extremt söt gubbe... Jättesnyggt skjorttyg!

Vindling sa...

Så himla gulligt! Han kommer bli så stilig så.

OttoPippi sa...

Helt rätt inställning att "lilla gumman" skall ha bekväma gubbkläder att var fin i :-) :-)

Katarina sa...

Jättefint!! Supercool skjorta!

Gulligan sa...

stiligt!!

Mimmi sa...

Åh, underbart snyggt!!!!! G skall även han få lite "gubbigt stuk på julafton hade jag tänkt med ett par tweed muddbyxor och en velourväst. Jag för min del orkade dock inte att sy skjortan så den inhandlades på Polar´n och Pyret i helgen.

P.S Önskade dock att jag hade sytt en när jag såg Milles för den var ju helt underbar!!!!

Mimmi sa...

Glömde kommentera ditt blogghuvud - SNYGGT!!!

Anonym sa...

Åh herregud vad snyggt!! Jag älskar slipovern och trikåskjortan, de är ursnygga tillsammans! Verkligt läcker outfit till liten gubbe... =)
/June på www.junebacken.se

Anneli sa...

Riktigt läcker! Han kommer att bli urtjusig! Härligt att kunna klä även de små fina utan att ge avkall på det bekväma.

mustafa sa...

tjusigt. och tack för berömmet. tänk att jag också har en skjorta på g, den har legat halvfärdig sedan i somras, kanske syr jag klart den nu.

Cantina sa...

Riktigt snyggt!! Gillar verkligen den "gubbiga" stilen!

Cecilia sa...

Klockrent, och självklart ska det vara tall, det har vi alltid :D

Anna-Snoddas sa...

Helt underbart! Han kommer ju va sååå fin!

Ida sa...

Hej!
Har följt din blogg ett bra tag nu, och nu tar jag mod till mig och lämnar ett litet spår :)

Jisses, va duktig du är!! Blir väldigt imponerad av dina alster.. men jag måste erkänna att jag känner inspirationen flöda... Får många bra tankar och idéer av din blogg!

Snyggsetet du sytt till din lille son va ju för sött!! Jag syr inte kläder det överlåter jag till syrran, jag håller mig till väskor, och lite lättare saker... =)

Din blogg ligger i mina favoriter på min blogg, hoppas det är okej?!

Ha det så bra./ Ida

Anonym sa...

Så gryyyyymt snyggt! Vilket otroligt häftigt set! Skjortan är ju bara så cool! Jag hann inte ens läsa inlägget så exalterad blev jag ovh var tvungen att kommentera. Läsa ska jag göra nu!
//Thea

lilla hjärtat sa...

Vilket tufft litet set. Sydde en slipover till sonen som fick invigas på lucia. Den blir nog också använd i julhelgen men någon skjorta ger jag mig inte in på, men man blir ju lite sugen när man ser denna läckra skjorta.

Anonym sa...

Suuuupersnyggt!!! Försäljningssuccé! Eller du kanske bara har gjort Milles förtås. Det randiga tyget är verkligen himla fint.

stora lilla j sa...

snyggt, jag håller med om att gubblook i mjuka tyger är oslagbart snyggt, och härligt med schysst tut för skjorta, har aldrig provat det, men med tre grabbar borde jag kanske det! ;-)

Anki på sytt/vurm sa...

Så snyggt,
gubbstuk kan tydligen vara hur coolt som helst ;)

prickig design sa...

Kul att se det klart!Skjortan va helt underbar!Skulle verkligen vilja se "lilla gumman" i den!!=0)
Om du får så här måna kommentarer till detta inlägg är jag väldigt nyfiken på hur responsen kommer bli till klänningen!;o)

LilleBus sa...

Åhh, riktigt coola ´kläder, lagom farbror över det tycker jag :-)

HugOlle sa...

O va fin han ska bli! Önskr min ettåring kunde hinna bli så fin o bekväm till julen. Men det hinns nog tyvärr inte. Skjortan o skjorttyget var ju bara helt underbart! Superfint!

Josefinaste sa...

Haha! Vad gulligt med lilla gumman. =) Och riktigt söta små gubbkläder! =)

Tygterrier sa...

Snyggt!! Har en 10 månaders som helt plötsligt blev sugen på en ny outfit till jul :-)

Jes sa...

Gud så fint de blev alltihop!!! skjortan är såååå tuff. "Mille" kommer va så fin i jul :)

JNYdesign sa...

Otroligt snyggt och jag tror att Mille kommer att göra succé på Julfesten. Hittade förresten Mailingbags, jag mailar dig.

Jenny sa...

Helt underbart set. Vilken liten retrokille han kommer att bli på julafton. Väldigt fiffig kombination av mjukt och snyggt. På mitt dagis kom en liten 1-åring till julfest i de hårdaste jeans man kan tänka sig, och en styv skjorta till. Han kunde ju inte röra sig alls den stackaren.

Lykke sa...

Virkelig tøft! Bøyer meg i støvet :)

Jubel sa...

Det var var bare helt vanvittig stilig!! Gleder meg til å se actionbilde av en gubbete ett-åring ;)

Og som jeg misunner dere alle de fiiine stoffene dere har i Sverige!

Fiffiluren sa...

Vilken finfin kombination och det där trikåtyget lurade mitt öga att tro att det var ett skjorttyg. Riktigt snyggt var det!

DORIS DAISY sa...

Åh vad fint! En riktig liten julgubbe kommer han att bli! Ser fram emot bilder på dina båda fina små. Julkram från Doris

Anonym sa...

Underbart set! Skjortan är min favvis!! :)

Krimskrams sa...

Du syr så underbart fina kläder som ger mig massa inspiration! Får jag fråga efter måtten på sparkpåsen du syr till nyfödda? Vore jättetacksam för svar!

Anonym sa...

Wow superfint! En liten fluga i brunt silke/siden till kanske? :P

mammaM sa...

Oj vad fint! Vilken bra idé att sy shorta i trikå. Det ska jag också prova. Kragen var jättesnygg!

Heilt spesiell sa...

Jeg tror jeg dåner!!!Sinnsykt stilig!!

jenny sa...

Jättesnyggt. Speciellt skjortan.

Cecilia & Busiga ungar sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Cecilia & Busiga ungar sa...

Kläderna var jättefina. Lille gubben måste ha varit julens höjdpunkt.

Helena sa...

Wow vilket jättefint set!

Gekko sa...

Syserine: takk for tipset! Det gikk faktisk helt fint, vi sa nei et par ganger og så var det ikke så spennende lenger.

Cecilia: kul att vi inte är ensamma om tall då! :-)

Tack för berömmet Ida, jättekul!

Snart ska jag försöka ta mig tid att lägga in bilder av julbarnen också...

ealina sa...

Snyggt, lagom gubbigt set :)

Himla smart med sköna och följsamma finkläder! :D

Gekko sa...

Humnum: tack! Helt knäppt för den skjortan har använts till nu nyligen, då fick den ärvas av lillkusinen :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no