tirsdag 30. oktober 2007

Retro raglan

Jag gillar raglantröjor men har aldrig sytt en tidigare. Nu äntligen har jag tagit tag i det. Tyget är den underbara retrotrikån Thea var så snäll att köpa till mig på Jofotex, vad jag har längtat efter att sätta saxen i det!

Jag tog mönstret från Meedom men hittade inte riktigt någon beskrivning av att sy raglan där. Letade kanske inte så noga heller utan körde på enligt mitt eget huvud:

1. Sydde raglansömmarna fram och bak med overlocken. På höger raglansöm fram lämnade jag öppet för ett sprund efter eget tycke.
2. Sömsmånerna stickades ner med trippelsöm på täcksömsmaskinen.
3. Ärmmuddar syddes fast. Från början var tanken att ärmarna skulle kantas på samma sätt som halslinningen men jag fick ett infall och sydde på en muddrullå istället. Just nu känns det lite pyjamasaktigt, jag får se vad jag tycker när jag får testat den på Gullklumpen.
4. Fållade nederkanten fram och bak separat med trippelsöm.
5. Sydde på kantband först i sprundet och därefter halslinningen. Muddväven overlockades på och vändes därefter dubbelt även på avigsidan. Detta är lite pilligare men blir mycket snyggare. Stickade ner detta med kedjesöm på täcksömsmaskinen.
6. Ärm- coh sidosömmen syddes ihop.
7. Sydde för hand in sömsmånen i armslut och nederfåll. Jag gör det i denna ordningsföljd för att det spar mig för en massa trådfästning av täcksömmarna.
8. Tryckknappen trycktes i. Det var denna jag pratade om i mitt inlägg om Prymtången och Stoff och Stilknapparna. Det är alltså 4 lager mudd och 1 lager tröja som S&S-knappen inte ville bita i men som Prymknappen godkände.
9. Namnlappen syddes fast för hand. Jag valde placeringen för att få bort pyjamasprägeln lite.

Mönster: Hanne Meedom (lånad på biblioteket), grundmönster till tröja form 1 i str 80.
Material: Trikå från Jofotex, brun stretchjersey/muddväv från Stoff och Stil
Glädjesmoment: Trippelsömmen och jag verkar ha blivit kompisar! Och tyget är bara för härligt!
Tråkigt: Jag är inte riktigt säker än på vad jag tycker om ärmmuddarna. Får avvakta att ev. göra om det till jag fått testa den på Gullklumpen.
Maskinval: Overlock till att sy raglansömmarna, ärm- och sidosömmarna samt att sy fast mudd i ärmar och halslinning. Trippelsöm på CoverPro till att dekorsticka ned raglansömsmånarna samt att fålla nederkanten. Kedjesöm på CoverPro för att sy på kantband i sprund och halslinning.
Inställningar på CoverPro: Trippelsöm: Trådspänning 4-4-4-3, stygnlängd 3,0, differentialmatning: 0,75. Kedjesöm: Trådspänning 4-6, stygnlängd 3,0, differentialmatning: 1,25

15 kommentarer:

Tea-Louice sa...

Fin modell! Jag gillar mönstret också.

Snux sa...

Utrolig fin brun søm, synes jeg.

Mimmi sa...

Snygg! Och jag blir ju inte mindre sugen på en Coverlock ;-)

Jes sa...

Guuuud så snygg tröjan blev. ser jätteprovsig ut. Helt underbar, lovorden tar inte slut :)Ska ta och läsa igenom sybeskrivningen igen. Toppen jobb!!!

Gekko sa...

Tack! Gullklumpen har testat den nu. Hon kom hem från dagis och blev jätteglad när hon såg den ligga på soffbordet. Den blev mycket bättre på än jag vågade hoppas! Bilder kommer ikväll eller imorgon.

Sica sa...

Mycket fin tröja, och vilka sömmar sen!

Charleston sa...

Snygg! Sömmarna blir så snygga med en sån maskin. - Kul att se vad det blir av tyget, av olika sömmerskor på de olika bloggarna :-) Jag höll i det tyget, men bestämde mig för att låta bli ;-)

Doris Daisy sa...

Oj vilken fin tröja! Och jag håller med Mimmi, man blir ju inte mindre sugen på en overlock eller coverlock när man ser alt fint ni andra gör.

Botilda sa...

Toppenfin! Nu blir jag också sugen på fler maskiner - och på mer kunskap.

Carolina sa...

Snygg!

Gissar att det är du som skickat paket till mig, stämmer det?

Gekko sa...

Carolina: du har så rätt! Vad var det som avslöjade mig? :-)

Tack ni andra! Jag skulle också villa ha mer kunskap förresten. Botilda och Charleston ni är ju riktiga lyckostar som har möjlighet att gå er kurs!

Thea sa...

Supersnygg, Gekko! Jag älskar verkligen det tyget och det blev toppen som tröja. Tycker att raglanmodell passar så himla bra till retro.

Gekko sa...

Tack Thea! Jag är så nöjd med den, blir glad varje gång jag ser den!

OttoPippi sa...

Gecko! Har en fråga på denna "gamla tröja" till dig. (Väldigt fin förresten) Hur gör man exakt när man "stickar ner sömsmånerna med trippselsöm".Antar att man syr från avigan med covermaskinen men var på overlocksömmen skall man hålla sig och åt vilket håll skall overlocksömmarna läggas? Alltså, vad är det man skall tänka på mest när man dekorsyr med covern? Jag är ju en riktig "retrogris" så jag antar att jag kommer att vilja göra det här en del :) :)

Gekko sa...

Jag kan säga att det är inte helt lätt att sticka ner sömmar med CP. Denna tröjan lyckades jag med men ofta är det riktigt bökigt! Vilket håll man lägger sömsmånerna/overlocksömmarna är nog en smakssak. Jag lägger de alltid ut mot ärmen och så syr jag så att trippelsömsnålarna går genom overlocksömmen, den innersta precis mitt i sömmen om du förstår. Tyvärr gillar trippelsömmen oftast inte att det blir ojämnt så det blir hoppstygn. Ett tips för att minska på detta är att ha perfekta inställningar och pressarfotstryck och där har jag fortfarande massor att lära! Ett annat tips är att stryka på formband innan man syr overlocksömmen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no