søndag 19. juli 2009

Semestergodis

Det är så tacksamt att sy till mina brorsbarn i Norge, varje gång de får något jag sytt så används det jämt! Nu i sommar har vi givetvis varit en sväng till Norge och då fick jag ju sy semesterpresenter till alla tre! Jag kunde förstås inte hålla vantarna borta från de (då) nyanlända tygerna från JNYdesign med stjärnor och husvagnar och resultatet blev två stycken singoallatunikor i cerise och ett linne i turkos.

Linnet är sytt i turkost hysvagnstyg med lime kantband. Det bäst matchande tyget jag hade i lime var tyvärr mudd från Stoff och Stil och även om det matchar bra och är perfekt till muddavslut så är det ärligt talat inte så snyggt som kantband. Tyget som kantas drar sig rätt mycket då mudden är så stretchig. Smak och behag men alltså inte min favorit. När linnet används av sin nye ägare syns det inte alls lika mycket men det stör mig ändå lite. Till mönster har jag använt ett gratismönster från Ottobre som jag sett lite olika bloggare använda, tyvärr minns jag inte riktigt var jag först såg det. Jag ville inte ha brottarryggen så jag tog framstyckets armöppningsskärning även på bakstycket.

Tunikorna är sydda ur ett singoallamönster från Ulla Welinder som jag testar för första gång (från boken 4-10 år, tack för hjälpen Jes!). Till skillnad från i boken valde jag muddavslut i halslinning och ärmslut, och nederkanten fållades med snabbaste fållen på overlocken.
Till åttaåringen sydde jag storlek 8 år och till snart sjuåringen tog jag storlek 6 år. De blev jättestora! Jag testade faktiskt den i storlek 8 år på mig, det gick!

Mönster:
Singoalla med kort ärm och längd lite längre än jacklängd, storlek 6 och 8 år från Ulla Welinder "Sy og strik børnetøj 4-10 år".
Linnet är ett gratismönster från Ottobre.

Material:
Husvagns- och stjärntyg från JNYdesign. Har ni förresten sett den nya snygga layouten med bilder på kommande tyger? Farligt för plånboken...

Dagens sytips:
När jag syr den enkla fållen med overlock är det ju rätt lätt att få snyggt på raka fållar. Om nederkanten däremot är rundad som på singoallorna får man jobba mer och sen pressa noggrant efteråt. Då blir det bra ändå!
Ett annat tips med denna fållen är att inte göra fållen för smal, jag misstänker att den lätt viker sig uppåt då som någon bloggläsare råkat ut för.

20 kommentarer:

Madelene sa...

Ser så välsytt ut! Och tygerna från JNY är ju bara såååå fina i färgerna! Tunikorna ser helt underbara ut! Japp! Underbart allting! :0)

Doris_Assar sa...

Supersnyggt alltihop!!

Anna, Tvillingtand sa...

Jättehärliga kläder! Husvagnstyget gör sig så bra på barn när det är så starka färger och glada motiv =)

Heilt spesiell sa...

Flott og forsegjort ja.Herlig å se på klærne du lager.Jeg digger ALT! Heldige de som har ei tante som syr så masse flott:)

Pernilla sa...

Färg glada och härliga plagg =)Jätte fint!!

Strömming sa...

Vilka härliga kläder! Nu fick jag massor av inspiration att sy igen, linnet var toppen i modellen och gjorde sig verkligen med det turkos och lime!

prickig design sa...

Dessa är så fina!!! Funkade storlekarna till tjejerna eller har du fått sy om dom? De var ju jättefina...men såg ju som sagt lite stora ut.
Tar gärna hjälp av dig med muddmått sedan när du har tid.Ha det gott!Kraaam

LillaBarn sa...

Åååååh, vad fina... Och lyckos dig som har fått tag i den boken =)

MinaMirakel sa...

Dom ser jättefina ut!
Blir det ett finare fall med sigeljersyn än med vanlig interlock?
Åsa

od Andulky sa...

Únderbart! Det där linnemönstret har jag suktat efter, tack för länken!

Åsa Tidqvist sa...

väldigt snyggt, så fina färger på tygerna - jag blir helt lycklig av det cerise! mkt välsydda o fina!

Bravo sa...

Så kjempefine klær, og takk for link også, må kikke nærmere på den en gang jeg har printeren i form:)

TIA sa...

Så flotte ting ! Og så fiiiine stoffene er "live"... *sukk* drømme seg bort

Recoll sa...

Supersnyggt! Är verkligen förtjust i de lila klänningarna. Så färgstarkt. Har en liten undran: vad för slags tyg föredrar du att använda när du syr kantband?

Nilla sa...

Linnet ser superhärligt ut! Vilka sköna färgkombinationer.

Tindra-Star sa...

sååå läckra...

Retro Elephant sa...

Underbart!

elin sa...

kjempe tøffe stoffer på fine singleter!heldige de som får disse!!!

rino sa...

du syr härliga tröjor:-)

jättebra med alla dina tips, den där snabbfållen var finurlig!
Det där med för smal fåll har jag också råkat ut för.

Gekko sa...

Tack alla!
Syster Blå: jag sydde inte om de och de funkar bra på tjejerna men jag skulle tro att de också funkar bra om ett par år...

MinaMirakel/Åsa:
Jag tycker att det blir finare fall och framför allt att bomull/lycran håller sig så bra. Sen är det kanske svårare att sy än interlock, fr.a om man inte har overlock och täcksöm.

Recoll: när jag syr kantband med kantbandsapparat föredrar jag interlock men jag har även använt mudd och bomull/lycra. Allt går men interlock blir snyggast resultat tycker jag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no