mandag 13. juli 2009

Molnfilt

Mina barn fick nyligen en liten pojkkusin på fadernet, han fick ett par köpebyxor från Lilla W i present och sen förstås något Gekkoigt också. Det bidde en mjuk och mysig filt med molntyget på ena sidan och brun Hilcovelour i härlig tjock kvalitet på andra sidan. Till kantbanden tog jag naturvit interlock. Han ser väl nöjd ut med sin present? Bilden togs en riktigt varm junidag som blev lite sval mot kvällen så han kunde testa filten.

Material:
Molntyg i turkos från JNYdesign. Naturvit interlock till kantband och brun velour från Hilco; Nea Nobelle eller Michas Stoffecke.


Tillägg: Dagens sytips:
När jag bandkantar mina filtar gör jag det med kantbandsapparaten på Coverpro (täcksömsmaskin), då lägger jag de två tygbiterna aviga mot aviga och stryker noggrant över de två med handen så att de ligger snyggt (jag lägger rätt mycket tid på att klippa så att de ska vara exakt lika stora).
För den som inte är van vid kantbandsapparat kan jag berätta att det är svårt att avsluta kantband snyggt, man matar genom en stor mojäng och det går inte att snyggt vika in och avsluta som när man syr de på det vanliga sättet.
Jag gör så här: jag klipper ett jack i båda tygerna rakt in där jag vill börja och avsluta kantbandet. I detta jacket börjar jag bandkantningen genom att föra in de två lagren och vika undan den andra skänkeln av jacket. Sen bandkantar jag runt hela vägen. När jag kommer runt viker jag undan skänkeln där jag började och syr kantbandet en liten bit utanför.
Sen renklipper jag av kantbanden där de sticker utanför jacket, passar jacket snyggt mot varandra. Jag syr ihop kantarna och syr sen fast Gekkolappen utanpå. Snyggt!

25 kommentarer:

Karin sa...

Söta, båda två! Hoppas att du inte misstycker att jag frågar hur du får fina avslut, när du kantbandar filten med bandkantaren? Sätter du Gekko-lappen över skarven?
Tack på förhand!
/Nyfiken i en strut.

Pernilla sa...

vilken söt liten kille!! Molntyget gör sig riktigt bra som filt kanon snygg =)

Gekko sa...

Karinottilia: bra att du frågade, jag hade tänkt ta med det som ett sytips vid tillfälle. Skriver till det nu men har tyvärr ingen bild.
Tack Mockolini!

Inredning i vitt, gammalt och nytt sa...

Åh vilken fin filt såväl som lillkille! Är imponerad över din kreativitet och över vilka fina saker du gör!
Ha det så bra!
Kram
Maria

Anonym sa...

Så herleg teppe! Likar godt det fine stoffet med skyene (moln) på! Gutten må jo vere kjempefornøgd:)

MinaMirakel sa...

Jättefin filt och kille!
Ser verkligen proffsigt ut./Åsa

Lallis/Helene sa...

Jättefin filt! Vilken smart sätt du bandkantar på! Har funderat på hur man skulle göra med bandkantaren men inte kommit på något bra sätt. Men nu ska jag kanske prova att sy en filt efter ditt braiga tips :)

LillaBarn sa...

Och på vanlig symaskin!??! =)

Fin filt, en sån skulle man haft när terroristen var liten... Eller mindre skullen jag väl säga, för liten är man väl fortfarande när man precis fyllt 1!

Bravo sa...

Så smart! Og kjempefint teppe:)

Fia sa...

Jättego filt! och en liten go kille också!

Vecka - Vecka sa...

Så fina! Snart får jag också en bit av det härliga molntyget!

Syserine sa...

Fine, begge to! Det ser ut som onkel holder?

Heilt spesiell sa...

Ett genialt tips!!Det må testes!Nydelig filt.

Karin sa...

Tack Gekko för bra förklaring. Ikväll blir det en babyfilt! Må så gott!

od Andulky sa...

Så fin filt och så underbart söt bebis!!

LillaBarn sa...

Great tip. Tänkte fråga en helt orelaterad fråga.... Jag har hört himla mycket bra om Sy og stik bornetoj 4-10 år by Ulla Welinder. Har försökt hitta den på nätet, men letar jag på helt fel ställen?? Vart hittar man den!!? Du som är sybloggens drottning och känner en hel del syfolk kanske känner nån som vill sälja ett exemplar?? Det finns liksom inga mönster här för barn över 4 år...

LillaBarn sa...

Hoppsan, det blev lite abrupt. Vet inte vad som hände, måste ha tryckt på enter... Iallafall, tack på förhand...
Emilie

UNDRING sa...

Så fint teppe du har laget. Takker også for informasjon om kantbånd. Jeg har n kjøpt meg en CoverPro som ankommer i disse dager. Gleder meg til å teste den og da kan dine tips komme godt med. Du har en kjempefin blogg og lager mye fint.
God sommer!

Marie Frost sa...

Sicken liten söting till bebis! Han ser ut att trivas gott under filten. Vilket superbra tips om bandkantaren! Inte för att jag är någon lycklig ägare av en sådan än, men nu fick jag ju ett argument till för att bli det! :D

Gekko sa...

Lilla Barn: får se om jag får gjort en tut på det någon gång, lovar inget! ;-)
Jag vet tyvärr inget ställe man kan köpa Welinder 4-10 då den verkar vara utsåld från förlaget. Om du hittar nåt ställe i Sverige får du gärna tipsa mig! ;-) Annars kan du ju testa Meedoms bok för större barn? Mamma har den så jag har använt ett par mönster. Stora i storleken även där men annars verkar den bra!

Grattis Undring till CP! :-)

fru-jansen sa...

Flott teppe, og en super gave som sikkert kommer til å bli brukt masse! Det vil nok være til glede i mange år!!
Og takk for CP-tips også, kan aldri bli for mange av dem.... ;o)

LillaBarn sa...

Ska kolla upp den, har sett att det är fler bloggare som använder den. Tack för tipset!!

Petronella sa...

Tack för bra tips med hur man kan börja/avsluta kantbandet på filten. Det har jag fått användning av.
Men jag har en fråga... Jag får inte kantbandet att räcka runt hela filten. Hur gör du där? Har du någon extra bred interlock (den bredaste jag hittat är JNYs) eller något speciellt mått på filten för att det ska räcka runt?

Gekko sa...

Petronella: om tyget inte räcker runt så tar jag oftast två skarvar då jag ändå har två lappar att sätta dit, en gekkolapp och en tvättrådslapp. Annars gör jag ofta så att jag spiralskär rundvävd trikå, som den från JNY

jenny sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no