mandag 18. april 2011

Att sy en filt med bandkantning

Jag får så mycket frågor om hur jag syr och bandkantar mina filtar så här kommer en liten guide. Den gäller alltså om man bandkantar med kantbandsapparat Janome Coverpro. Om man bandkantar för hand kan man också använda andra sätt.
Man kan förstås vändsy eller overlocka kantarna också men då får man använda ett lite annat framgångssätt.

1. Klipp till två lika stora delar tyg.
Hur stor filten ska vara är förstås valfritt. Mina är oftast 65*80 cm.
Vilket tyg du väljer att använda är ju också en fråga om tycke och smak. Jag har oftast en mönstrad trikå på den ena sidan och enfärgad velour på den andra sidan. Men alla sorters tyg kan ju användas. Ull, fleece, trikå, bomull, bambu. Fritt val!

2. Jag klipper till den ena tygbiten först och passar på att de rundade hörnen rundas lika mycket i alla fyra hörn. Sen lägger jag tygstycket aviga mot aviga på det andra tyget och klipper runt. Då vet jag att de är lika stora sen.

3. Klipp ett jack rakt in från kanten genom båda tyglagren. Här kommer kantbandet börja och sluta. Jag döljer skarven med en Gekkolapp sen, så jag klipper jacket där jag önskar att ha Gekkolappen.

Jacket där kantbandet börjar och avslutas
4. Vik in filten i bandkantaren så att du börjar bandkanta precis där du klippt jacket. Bandkanta runt hela och vik undan så att du kan avsluta vid jacket.5. Klipp kantbandet tvärt av så att du får rena kantar. Sy ihop med en bred sicksack. Lägg inte kantarna omlott utan bara snyggt intill varandra.

Skarven sys ihop kant i kant med en bred sicksack.


6. Sy på ett dekorband eller en namnlapp för att dölja skarven. Jag brukar tejpa fast lappen i omgångar och sy noggrant för att det ska se snyggt ut från båda sidor.

7. Om du inte har kantband som är tillräckligt långt kan man skarva bandet. Det bästa är att sy en diagonalsöm på samma sätt som när man skarvar snedslå. Då matas det lättare genom bandkantaren.
Ett alternativ är att klippa remsan från rundstickad trikå.

Här har jag skarvat kantbandet.

15 kommentarer:

Knuffodragen sa...

Vilket bra tips. Det går ju definitivt att applicera på andra produkter också. Att jag inte har tänkt på det = )

Susanna sa...

Åh, helt plötsligt förstod jag det där som det pratats om, att klippa ett jack att börja och sluta vid! :) Tack för det! :D

Jo sa...

Tack för tuten! Jag har funderat på det där med skarvningen, men inte kommit mig för att testa själv så jag tackar för det tipset! :)

Heilt spesiell sa...

Det er lik fremgangsmåte jeg har brukt.Herlig forklaring og gode bilder.
Jeg syns forøvrig aldri jeg blir 100% fornøyd uansett når jeg syr tepper...må nok øve mer;)

Johannah sa...

Åh tack!!

od Andulky sa...

Drömmer fortfarande om en cover...

Anonym sa...

Åh, så bra. Nu kan sy en filt utan att behöva tänka ut bästa sättet att göra det på. :-) Jag har en ide på gång, och en kompisbäbis på gång, så nu är rätt läge.

Anonym sa...

Litt komisk:
- Jeg var nemlig i ferd med å sende deg et spørsmål om skjøting av kantbånd her en kveld, men kom ikke så langt før kvelden ble til natt...
Så takk. Da fikk jeg bekreftet mine mistanker: Det går an!
Marit RB

Inreda Mera Hemma sa...

Vilket bra tips!

Mrs.Bao 包 sa...

Det behövs verkligen någon som dig som delar med sig av sina kunskaper! :) Bara synd att jag inte är någon fantast av mjuka tyger...

Magnhild sa...

Så fine klær du lager! Har lagret deg i favoritter. Her må jeg innom flere ganger for å få litt inspirasjon. Ta gjerne turen innom min ganske nye syblogg: http://magnhildn.blogspot.com =)

Anna sa...

Syr du med tvillingnål?

Anna sa...

Syr du med tvillingnål?

Anonym sa...

Syr du hela filten utan att overlocka ihop kanten först? Håller det sig bra då utan att bli knöligt? Vore ju toppen om man slapp OL ihop hela filten först. :)

Eva sa...

Använder du en 3eller4 kantsvikare till kantbandet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no