tirsdag 19. august 2008

Formsydd blöjaVi använder tygblöjor på Mille och i april fick jag för mig att testa att sy formsydda blöjor till honom. Det är en tygblöja som ser ut som en vanlig blöja men behöver ett löst spärrskikt utanpå. Mönstret hade jag redan hemma, i en gammal Ottobretidning. Det som förvånade mig var att det var så mycket lättare att sy en bra blöja än jag hade trott! Vi har använt den mycket och jag har hela tiden tänkt att jag skulle sy flera men det har helt enkelt inte blivit av. Nu står det som ett prioriterat projekt på min lista som tyvärr är lång och mina barns grejer hamnar ju hela tiden långt ner... (Ja, jag har faktiskt en lista över syprojekt i Excel men prioriteringen sker i mitt huvud, så avancerad är inte listan)

Blöjan består av stretchfrotté ytterst och trikå innerst, i trikån är det fastsytt två lager absorberande frotté. Överst i bakkanten och i sidorna är det fastsytt smalt resårband och för att fästa blöjan finns det kardborreband. Det roliga är att de verkligen sluter tätt om låren, det trodde jag skulle vara svårt men det funkar ju!

Mönster:
Ottobre Design nr 3/05.

Material:
Orange stretchfrotté från Stoff och Stil, naturvit trikå, frotté, resårband och kardborreband från gömmorna.

Till nästa gång:
Vill jag försöka göra de absorberande lagren lösa på insidan som i ImseVimses allt-i-ettblöjor. Som det är nu tar det lite längre tid för de att torka.

Kul:
Att det var så lätt att få till bra!

Tråkigt:
Att jag inte hunnit sy flera!

21 kommentarer:

fante sa...

Kul att du hittat en blöja som funkar :-) Är det helt vanlig frotté som du använder som inlägg? Hur många lager? Jag använde bambu/hampa men tyckte att de inte hann suga tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt :-( Och de lär ju vara bland de bästa ...

Gekko sa...

Helt vanlig bomullsfrotté har jag. Det funkar ju, har funderat på att använda bambu nästa gång för att testa men jag tycker att den funkar. Nu använder vi ju inte på natten dock, det tror jag inte skulle gå. Visst bollade vi lite mönster då innan jag sydde förresten?

fante sa...

Vi använde inte heller på natten. Blöjan höll ju ca 2 timmar ... Och då hade jag sex lager bambu eller hampa ... Ingen orsak att byta inlägg om frottén frunkar :-) Hur många lager har ni?

Jag tror att vi bollade lite mönster :-) Jag fastnade ju genast för pocket (enkla att använda, torkar snabbare än all-in-one) men nu har jag börjat fundera på innerblöja + skal.

Thea sa...

Jag har lite dåligt samvet för att jag använder vanliga blöjor. Känns ju verkligen som att man skulle kunna göra något för miljön där. Tvättmaskin har man ju och sy tycker man ju bara är kul!

Gekko sa...

Fante: det är två lager frotté inuti. Inte är det särskilt tjockt heller. Det som funkar minst bra för tiden är flanellvikisar (limpvikta), de blir snabbt genomvåta. Det jag funderar på är att sy bambuinlägg att ha lösa i också. För han lär ju inte kissa mindre framöver gissar jag:-D

Jag hoppas att inte jag ger dig dåligt samvete Thea! Vi kör ju bil som tokar istället, det är nog sämre! Men det är klart, det känns kul att ha hemsydda blöjor:-D

Susanna sa...

Kul att höra att Ottobremönstret på tygblöja funkar, håller just på att botanisera i tygblöjevärlden och funderade på deras mänster. Tyckte det såg kompicerat utmen man kanske ska våga sig på det när man får lite mer tid igen!

Jag kanske återkommer med frågor om sömnaden om det är OK med dig!

Jes sa...

Snygg blöja!!! Roligt att använda såna man gjort själv, vi har ju oxå tygisar på K sen han va 5 månader men då sydde jag ju inte så våra är köpta pocket. Fast nu har vi slutat med blöjor hemma han är jätte duktig på pottan, han är även utan blöja innomhus på dagis och de verkar funka!!!

Får vi fler barn ska jag nog försöka sy egna tygblöjor oxå.

Retro Elephant sa...

Oj vilken fin! Pampers får nog anstränga sig mycket för att göra en lika snygg och MILJÖVÄNLIG blöja som du gjort. Tummen upp från mig!

//Lina

jejja_79 sa...

vilken fruktansvärt ovanlig och helt fantastisk grej att hitta här på bloggen. Själv har jag aldrig förstått mig på själva tygblöjan, men efter att ha sett ditt inlägg här så verkar det ju ganska smidigt =) kanon

Camilla sa...

Först av allt, tack för en otroligt inspirerande blogg som på kort tid blivit en av mina absoluta favoriter!
Sen har jag sett att du har en Janome Easy Jeans, och undrar om du är nöjd med den? (Måste lämna tillbaka min lånade symaskin snart o har bestämt mig för att köpa en egen o Easy Jeans är en av kandidaterna.)

Det jag mest funderar över är om sömmarna räcker till, tänker spec. om man vill sy i trikå?

Gekko sa...

Susanna: absolut! :-) Fast jag är nog ingen expert...

Camilla: Jag är riktigt nöjd med min, sen kan jag säga att till trikåsömnad är ju en overlock mycket bättre, men det gäller ju oavsett vilken grundmaskin man har. Maila mig gärna om du har mer frågor!

Tyrvi sa...

Visst är det där mönstret bra! Jag har använt det till blöjor som både H haft och nu S. Fast jag pottar ju så jag bryr mig egentligen inte om hur mycket de suger upp för jag byter så fort de är lite blöta så att S inte ska vänja sig vid blöta blöjor utan säga till när hon behöver gå på pottan.

Jag har använt samma mönster för att sy pockets också. Det fungerar bra. Då har jag haft "fuskmocka" innerst och PUL ytterst och lämnat dem öppna bak i ryggen och sytt en resår i pulen och en i fuskmockan. Då blir det lite torrare för barnet, men det motverkar mitt syfte lite just nu :-)

Pottning av bebis är annars min favoritgrej just nu. Jag gillar inte bajsiga blöjor nämnvärt :-)

Gekko sa...

Oj Tyrvi, vad du är duktig! Jag blir så imponerad över pottade bebisar, det är så häftigt! Själv fanns inte energin att göra det med Mille och med Gullklumpen visst jag inte om att det fanns. Kanske jag skulle testa PUL och fuskmocka ändå någon gång och göra pockets då. Får skriva det på min lista!!!

Susanna sa...

Vad för resår har du använt i blöjan? Jag har provat att sy ett par men min resår (barnresår) töjde ut sig när jag sydde i den och den blev nästan inte elastisk alls... Några tips?

Ullbyxor som fuktspärr, funkar bra förstår jag på ditt andra blöjinlägg. Funderar på att sticka sådana också.

fante sa...

Jag hoppar in och ger min syn på det hela ;-) Min favorit är framilon. Det är ett elastiskt och genomskinligt rätt smalt band som är superbra. Jag har också använt silikonband, men det brast ett par gånger när jag sydde och också efter några månaders användning :-(

Susanna sa...

Tack fante!

Gekko sa...

Jag använde vanlig smal resår från Coop, vilket än så länge har funkat tokbra. Kan förstå dock att framilon är bättre. Och visst finns det väl någon sorts resår som är gjorda för blöjor? Typ att den inte blir våt? Eller är det samma sak?

Yllebyxorna funkade hur bra som helst tyckte jag men nu känns det lite klumpigt med de hemsydda så vi använde de främst de första månaderna. Då var de guld! Vi hade med 6 st vikblöjor och två yllebyxor till Brasilien (dryga tre veckor). Inga problem!

Susanna sa...

tack tack, ska ge mig i kast med lite framilion på utsidan!

sydde du fast hela resåren med sicksack eller bara ändarna och låter dem löpa fritt i kanalen som blir när man syr stickning?

ska prova vikisar och ullbyxor på I, hon är ju trots allt bara 3 veckor än så det funkar nog ett bra tag till om det funkar för oss!

tack för all hjälp!

Gekko sa...

Jag sydde fast med sicksack hela vägen, fast man kan säkert göra den andra varianten också. Vad pyttigt med tre veckor! Drömmer mig bort lite:-)

Susanna sa...

http://svenska.yle.fi/sissi/bloggar.php?id=94 här syr de inte fast resåren, så ska prova det i nästa... Har försökt sy i ny resår idag men det blev ännu värre, haha! Men kanske om en låång tid hon kan växa i dessa också...

Ja tre veckor är pyttigt, fast jag tycker att hon blivit stooor!

Gekko sa...

Åh, tack för den länken, kanske jag skulle testa det mönstret nästa gång (när det nu blir...)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no