fredag 27. november 2009

Dagens sytips: resår


Jag ser nu att jag inte svarat på frågor om resår i samband med ett tidigare inlägg.
När jag syr fast resår på overlocken är det nästan alltid mjuk barnresår jag använder så jag pratar utifrån den erfarenheten. Jag syr alltså fast resåren först genom att fälla undan overlockkniven och sen sy ihop resår och plagg längst ut. Man behöver inte fälla undan kniven men det är förstås bra att inte skära i resåren och det är lätt att undvika om kniven inte är där.
Sen syr jag fast resåren och plaggets resårtillägg genom att vika dubbelt och sy genom tyg-resår-tyg med täcksöm, det går också bra med vanlig maskin.

Sen till problemet med detta, resåren töjer sig en del när man gör så. Iallafall för mig och även för flera andra om jag förstått det rätt. Min lösning fungerar bra, om andra gör på andra sätt så tar jag gärna emot förslag!

1.Jag tar alltid rätt mycket kortare resår när jag syr fast den än om jag ska ha resårkanal!

2. Jag ångar resåren med strykjärnet efter att jag sytt fast den med overlocken men innan jag syr fast tillägget med täcksöm. Det gör jag med mitt helt vanliga strykjärn med ångfunktion, jag håller strykjärnet precis över resåren utan att stryka direkt på den, sen ångar jag kraftigt. Då återkommer en del av spänsten!

I brist på passande bild har jag lånat en bild härifrån.

11 kommentarer:

mysigtdesign sa...

Älskar bra tips...

Doris_Assar sa...

Aha, tack, får testa det! :-)

KRUMELEJ sa...

Tack för tipset om att ång. Det ska jag prova nästa gång. Ha en trevlig helg.

LillaBarn sa...

Bra tips, ska lägga det på minnet. Din blogg är alltid bra att hitta masa användbara tips på!!! Det tackar vi för...

od Andulky sa...

Tusen tack!!

Syserine sa...

Jeg gjör ingen av delene, har faktisk ikke tenkt på at ha kortere strikk når jeg syr fast, selv om jeg i og for seg har efrat med noen plagg at det har blitt vidt, mest med fast, vevd stoff, faktisk. Skulle gjerne kommet på ditt marked!! Klem!

MadebyMammaMia sa...

Har klurat lite, provat lite men går trota allt bet. Hoppas du kan leda mig rätt:)

Jag har börjat sy på bred resår nedtill på ärm o benslut bara för att variera mig. Men ngt går knas. Läst ditt sytips och har en följdfråga:
Jag syr på resår med overlocken innan jag syr ihop sidosömmarna så att säga. Efter att ha sytt sidosömmen så viker jag tyget dubbelt och ska sy fast med raksömmen på vanlig maskin, men tycker det blir alldeles för tajt att sy den. Ska det vara så eller finns det något trix eller gör jag ngt fel?
Hoppas på svar

ps GILLAR din blogg jättemycket:)

Gekko sa...

Madebymammamia: kan det vara så att du behöver sticka ner resåren innan du syr sidosömmen? Eller så kan du ju sticka ner utan att använda friarmen, utan bara vika undan resten av tyget medan du syr. Om du förstår vad jag menar? Det ska gå!

MadebyMammaMia sa...

Tck för ditt svar, nu förstår jag bättre;) Så efter man sytt fast resåren nedtill, vikt och stickat ned resåren så syr man sidosömmen? Då får man sidosömmen hela vägen nedtill på benslutet så tar man bara" overlock-svansen" och drar tillbak den då? Usch vad dålig jag är förklara.....

Gekko sa...

MadebyMammaMia:
Det var väl inte så dålig förklaring? Det stämmer bra det! :-)

MadebyMammaMia sa...

Tack!
Måste bara tacka dig så hjärligt. Du tar dig alltid tid att svara och hjälper till. Du är SUPERBRA!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no