torsdag 16. oktober 2008

Vad Greger Sy sa om Coverpro!


Jag var i Malmö för ett litet tag sedan och gick in i min "gamla" symaskinsaffär, Greger Sy. Det var där jag köpte min första symaskin. Vi pratade ett tag och så började vi prata om Janome Coverpro. De säljer den där men det var (tyvärr) inte där jag köpte min. Så här sa Greger om de problem med hoppstygn över skarvar och framför allt med kantbandsapparaten som jag och många med mig upplever:

- Använd 90-nålar och helst EL-nål.
- EL betyder extra long vilket ger stöd åt griparen, om den får stöd är risken för hoppstygn mindre.
- Då 90-nålen är tjockare är den också starkare vilket ger ett bättre stöd för griparen.
- EL är gjorda även för att sy i stretch.
- Man kan testa olika märken med EL-nålar för att se om det gör skillnad, de är gjorda i olika fabriker så det kan vara lönt att se om just den maskin man syr med har någon särskild preferens.

Efter att ha sagt den sista punkten gav han mig ett par Organ EL 90-nålar för att testa. Bussigt!

Iövrigt fick jag veta att det borde hjälpa att köra pressarfotstrycket i botten precis som jag redan gör när jag kör över extra tjocka områden och att man gärna kan mata sig fram för hand.
Tänkte bara att jag skulle delge denna information. Alltid kul med nåt nytt eller hur?

Nu som jag ändå skriver detta så måste jag understryka att maskinen syr snygga fållar och stickningar, bara så jag inte avskräcker från köp!

Bilden har inget med texten att göra och är lånad från Museumsnett.

12 kommentarer:

fante sa...

Superbra tips! :-) Synd bara att mitt största problem är att den vill sy bredvid kantbandet ... Vad gör man då?

Bravobravo sa...

Tusen takk for tips:)

Karinottilia sa...

Tack för tipset, jag samlar på hög eftersom jag inte gjort mig råd med kantbandspressarfoten än. Men när det är dags ska jag se till att ha den där 90-nålen hemma. Tack igen!

Anki på sytt.blogg.se sa...

Synd att jag inte har nån ...
däremot har jag en liknande den på bilden :D
Arvegods från min mormor

Carolina sa...

Tackar för tipsen!

Mia sa...

Har precis en sån gammal singer ståendes i min hall. Är arvegods och min mammas mormor tror jag det var som köpte den från första början. Har aldrig sytt på den själv, men mormor sydde alltid på den. Har minnen från när jag satt i sängen hos mormor medans hon trampade på maskinen.

mari78 sa...

Toppen med dessa tips. Vi är ju några stycken som funderar på coverpron. Hoppas på beställning i början av det kommande året. Detta skall sparas.

Thea sa...

Å, jag är så glad för det här inlägget! Tänk vad bra när folk bloggar om bra tips de hör. Tack!!

Jag gjorde just erfarenheten att byta ut 75-nålarna mot 90-nålar och det gjorde verkligen stor skillnad. Hoppstygnen försvann!

Spenatmamman sa...

Vilket superbra tips med längre nål! Har haft problem med hoppstygn på min vanliga symaskin men inte tänkt på att det är nålen som är för kort, nu bytte jag till en längre nål och den syr hur fint som helst! Tackelitack :)

Gekko sa...

Fante: ja du, jag misstänker att du redan har justerat skruvarna så att kantbandaren står rätt i förhållande till nålarna? Annars vet jag inte. Hos mig händer det att den syr i en båge precis över skarvar men sen går den tillbaka igen.

Kul att du gjort samma erfarenhet Thea!

Jag hade nog gärna haft en sån symaskin som på bilden men med den platsbrist vi har är jag glad jag har plats till mina "vanliga" tre! :-)

Anonym sa...

Jätteskönt med tipsen. Vill dock påpeka att jag upplevt att EL 90- nålarna tyvärr gör hål i vissa trikåer...t.ex. i ugglorna....tycker inte att den klarar trikå som det sägs att den ska göra. Så testa gärna först...

fante sa...

Jo, jag har nog justerat skruvarna ... Lustigt att man kan ha så olika problem med samma maskin ;) Min syr ju knappt hoppstygn alls och problem med skarvarna har jag sällan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no