onsdag 27. august 2008

Blöjautomat



Ända sen Gullklumpen föddes har jag velat sy en blöjförvaring att ha hängande vid skötbordet. Fråga mig inte varför det dröjt så, det var ju inte alls särskilt svårt! Via sjalbarn och familjeliv fick jag nyligen ny inspiration till att sy en själv. Made by Inferno har sytt en själv och scannat in sin beskrivning. Det finns även en annan beskrivning här.

Jag kunde givetvis inte följa beskrivningen slaviskt (jag utgick från Made by Infernos) utan ändrade lite efter eget huvud.

1. Klipp till botten, 40*16 cm i enkelt tyg.
2. Klipp ut tyg till huvuddelen i dubbelt tyg om du vill ha den fodrad. Jag tyckte 52*110 var lite snålt, höjden är bra men jag skulle vilja ha lite bredare för att inte ha någon glipa längst ner.
3. Klipp till upphängningsdelen i dubbelt tyg efter den galge du valt ut, sömsmån runt överdelen och 3-4 cm sömsmån i nederdelen. Min galge var nog lite väl stor, en barngalge skulle kännas mer lagom.
4. Lägg upphängningsdelarna räta mot räta och sy ihop den övre delen, lämna en liten öppning för att trä över galgen.
5. Klipp jack i sömsmånerna och pressa till upphängningsdelen snyggt. Om det behövs kan man sätta ett par stygn för hand i galgöppningen efter att man trätt på den, jag behövde inte det.
6. Sy ihop huvuddelarnas kortändar räta mot räta, vänd och pressa.
7. Markera mitt på på bottendelens båda långsidor, markera mitt på på huvuddelens ena långsida. Nåla ihop räta mot räta så att huvuddelens mitt stämmer mot bottendelens mittmarkering och huvuddelens två slut möts på bottendelens andra mittmarkering. Sy ihop.
8. Nu får man en rå kant på insidan men den kommer inte synas då en bottenplatta skall läggas över.
9. Markera mitt på huvuddelens övre långsida, och mitt på upphängningsdelens nederkant. Nåla ihop räta mot räta från mitten bak och mitten fram så att framdelarna möts. Nu är det alldeles för mycket tyg på sidorna. Vik snygga veck (antingen som jag gjort eller omvänt) och nåla ihop.
10. Sy ihop, här är det många lager!
11. Klipp till en bit kartong och klä med tyg, jag använde textillim men man kan ju också sy ett foddral.
12. Häng upp bredvid skötbordet och fyll med tyg- eller pappersblöjor eller bruk fantasin och använd den som en interiörsdetalj till något helt annat. Böcker? Björkved? Vad vet jag?

Mönster:
Ja, länker finns ju ovan, fast jag gjorde ju min egen variant. Lätt att anpassa i höjd och bredd.

Material:
Bomullstyg av den lite kraftigare sorten, troligtvis från Ohlssons Tyger för ett par år sedan. Fodrad med rosa lakan från Hemtex. Kartong till botten. Galge i lagom storlek.

Maskinval:
Allt syddes på Easy Jeansen för där hade jag rätt tråd. Kan nog lika gärna sys med overlock.

Kul:
Att jag äntligen kom till skott och sydde blöjautomaten medan vi fortfarande använder blöjor!

Tråkigt:
Att jag har strul med datorn och kameran vilket innebär att jag inte får lagt över bilder och bearbetat de, turligt nog hade jag redan denna bild klar men jag har så mycket jag skulle vilja lägga ut i bloggen!

mandag 25. august 2008

Solhatt nu!


Precis under de regnigaste och mest förblåsta dagarna i augusti så damp en beställning på en solhatt ner i min (elektroniska) låda. Solhatten skulle få den stora äran att följa med på Greklandssemester. Så inspirerande! Jag började genast drömma om att fly till värmen med min familj men det fick bli med drömmarna denna gång.

Solhatten ska pryda huvudet till en tvååring. Jag fick hans huvudmått men för att vara säker på att den skulle passa sydde jag på resår på avigsidan av innerhatten bak. Det går att se på bilden nedan hur det blir. Det syns ju inte från utsidan.

För arbetsordning, se här.

Mönster:
Beppehatt, Föräldrar och barn nummer 6/07

Material:
Metervara från Åhléns, vit lakansväv till foder. Smal resår och vlieseline.

Hur blev den på???
Jättefin! Kika här ska du se!

lørdag 23. august 2008

Prickiga singoallor


Gullklumpen och hennes mammas nya favorit i klädkammaren!

Jag hade nog lite tur på min semester i Norge och kom över en lanthandel som i tillägg till daglivaror som mjölk och socker även säljer tyger och sybehör. Jag föll för detta tyg, ett tunt bomullstyg i brunt med vita prickar. Och när söta S skulle få en ettårspresent fick det bli en singoallatunika i detta härliga tyg! Problemet var bara att jag blev så kär i tunikan att Gullklumpen också måste få en! Fast då hade jag kommit över ett härligt mönstrat tyg i turkos och brunt som jag kände att bara måste få bli en detalj i en klänning tillsammans med prickiga tyget så Gullklumpen fick en singoallaklänning i stället. Då hade jag redan skickat iväg presenten så den fick ingen extra färgklick nederst. Den kan nog få det sen om ägarinnans föräldrar vill.

Båda har smal resår i kanal i halslinningen och fastsydd resår med overlocken som sen vikts in och stickats fast med vanliga maskinen i ärmsluten. Ettåringens nederkant har fållats med rullfåll medan Gullklumpens då fick dubbelt brunturkost tyg.

Mönster:
Eget, str 80 och 86.

Material:
Brun bomull med små vita prickar från lanthandel långtbortistan i Norge. Brunturkos mönstrad bomull från Panduro. Smal resår.

Bäst:
Att de två småflickorna var så söta ihop i sina singoallor. Gullklumpen frågade efter S när vi satte på henne klänningen igen idag, sist hon hade den på sig var ju de två tillsammans! Visst är de fina ihop på bilden?

Att sy kantband med Coverpro

Min Janome Coverpro (täcksömsmaskin) är en underbar maskin som samtidigt ger mig lite huvudbry till och från. Jag har fortfarande mycket att lära mig! Jag tänkte ändå dela med mig av mina samlade erfarenheter av maskinen och då framför allt i användningen av kantbandsapparaten. Thea har tidigare gjort en sammanställning av tips så detta är väl tänkt lite som ett komplement till den.

För den som inte vet vad en kantbandsapparat är så är det en kantbandsvikare som skruvas fast till maskinen, man lägger en muddremsa eller diagonalskuret vävt tyg i vikaren som sen viker och matar in under pressarfoten. Precis framför pressarfoten matar man in tyget mellan de fyra lagren kantbandstyg. Man behöver alltså inte först sy fast remsan, sen vika och nåla och sen sy fast den snyggt utan allt detta görs i ett moment utan att använda en enda nål. Man kan välja att använda kedjesöm eller tvillingsöm när man syr fast.

Visst låter det fantastiskt? Det är det verkligen också! Kantbandet sys snabbt och snyggt på och det ser grymt proffsigt ut. Det kan dock bli lite tjocka kantband då det måste vikas fyra gånger och sen tillkommer ju tyget som ska kantas. Aberet är bara att det vissa gånger kan strula så in i natten! Antingen så matar det inte som det ska eller så får man hoppstygn. Att bara kanta en kant utan sömsmånar brukar inte ge några problem, oftast är det över skarvarna det kärvar.

Hur ska man då göra? Jag brukar tänka på följande:
1. Hitta bra inställningar vad gäller trådspänning, diff och stygnlängd för just de tyger jag jobbar med innan jag matar i apparaten. Alltså fyra lager av kantbandstyget vikt med tyget som skall kantas emellan.
2. Jag änvänder bara muddremsor klippt av Stoff och Stils muddväv/stretchjersey, det blir helt enkelt bäst!
3. Jag är jättenoggrann när jag klipper till remsorna. De ska vara 42 mm breda och det är verkligen värt mödan att få till raka remsor i precis rätt bredd.
4. Till att få muddremsorna bra använder jag rullkniv på skärplatta med en skärlinjal.
5. Problemen kommer ju som sagt mest vid skarvar. Jag plattar till skarvar först genom att sicksacka ner sömsmånerna precis i skarvarna.
6. Jag försöker att mata in starten så gott det går mellan lagren så att även tyget som ska kantas kommer under pressarfoten innan jag börjar sy. (På bild)


7. Samtidigt kör jag ner pressarfotstryckratten i botten om det är tjockt och...
8. ...lyfter upp bakändan av pressarfoten genom att sticka under ett färdigt kantband i bakkant. (På bild)

9. Om det ändå kärvar kollar jag så att nålen är bra, byter nål med andra ord.

Vissa gånger funkar det bra och de gångarna det inte gör det kan jag bli tokig om jag inte kommer på varför. Då kan det vissa gånger hjälpa att bara glömma hela projektet till dagen efter och testa igen.

Om du har några tips får du gärna berätta!

torsdag 21. august 2008

Vit frotté och blå blomst


Han växer ju ur alla sina klär jämt min Mille! Och bra är det för då har jag ju en anledning att sy mer. Under semestern knåpade jag ihop dessa två byxor. Den ena är i vit stretchfrotté med aqua mudd, den andra är ur ett påslakan som Man Made hittade på sommarstället, min sambo använde nog det då han var yngre. Vi delade påslakanet rakt av, det ska bli kul att se vad Jes gör av sin del! Själv har jag lite Gullklumpenplaner också, får se när jag hinner bara för jag måste nog rita ett nytt mönster först om det skall bli av.

Båda byxparen är redan välanvända, de blå har redan använts innan de fotades tyvärr, jag sydde de nämligen en kväll då jag insåg att vi inte hade något rent alls. Ren desperationssömnad med andra ord!

Arbetsordning:
Se här.

Mönster:
Eget.

Material:
Vit stretchfrotté, aqua och vit mudd från Stoff och Stil, påslakan från sambons barndom.

Kul:
Nöden gjorde att jag snabbt fick svängt ihop två somriga byxor som båda sitter snyggt.

tirsdag 19. august 2008

Formsydd blöja



Vi använder tygblöjor på Mille och i april fick jag för mig att testa att sy formsydda blöjor till honom. Det är en tygblöja som ser ut som en vanlig blöja men behöver ett löst spärrskikt utanpå. Mönstret hade jag redan hemma, i en gammal Ottobretidning. Det som förvånade mig var att det var så mycket lättare att sy en bra blöja än jag hade trott! Vi har använt den mycket och jag har hela tiden tänkt att jag skulle sy flera men det har helt enkelt inte blivit av. Nu står det som ett prioriterat projekt på min lista som tyvärr är lång och mina barns grejer hamnar ju hela tiden långt ner... (Ja, jag har faktiskt en lista över syprojekt i Excel men prioriteringen sker i mitt huvud, så avancerad är inte listan)

Blöjan består av stretchfrotté ytterst och trikå innerst, i trikån är det fastsytt två lager absorberande frotté. Överst i bakkanten och i sidorna är det fastsytt smalt resårband och för att fästa blöjan finns det kardborreband. Det roliga är att de verkligen sluter tätt om låren, det trodde jag skulle vara svårt men det funkar ju!

Mönster:
Ottobre Design nr 3/05.

Material:
Orange stretchfrotté från Stoff och Stil, naturvit trikå, frotté, resårband och kardborreband från gömmorna.

Till nästa gång:
Vill jag försöka göra de absorberande lagren lösa på insidan som i ImseVimses allt-i-ettblöjor. Som det är nu tar det lite längre tid för de att torka.

Kul:
Att det var så lätt att få till bra!

Tråkigt:
Att jag inte hunnit sy flera!

torsdag 14. august 2008

Plain as plain can be

Så dags nu att blogga om denna t-shirt som *pinsamt* syddes i april till Mille inför Brasilienresan. Jag får nog medge att jag har lite väl många bloggufon på lur, färdigsydda alster som har använts flitigt men som jag inte kommit mig för att skriva om.

T-shirten var nog mitt första alster i det bruna uggletyget. Tanken var just en lättmatchad t-shirt att ha i Brasilien så det fick inte vara någon extravagance i färgval därav vit mudd i halslinning och fållade ärmslut med vit tråd. Det funkade bra! Den var nog tillsammans med denna t-shirt Milles mest använda överdel på resan (och i sommar).

Arbetsordning:
1.Sy axelsömmar.
2. Sy ihop halsmudden till en rundel, vika på längden och sy på halslinningen räta mot räta.
3. Sticka ner sömsmånen.
4. Sy på ärmarna.
5. Fålla nederkanten och ärmsluten.
6. Sy ärm- och sidosömmar.
7. Sticka ner fållsömsmånar med vanliga maskinen.
8. Sy på namnlapp.

Mönster:
Meedom, form 1, storlek 62. (Stor storlek!)

Material:
Uggletyg från Jofotex, vit mudd från Stoff och Stil (inte helt rätt match men ok för egen användning).

Inställningar på coverpro: Fållar med fållguide: Trådspänning: 3-3-2, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0., pressarfottryck 7 mm.

mandag 11. august 2008

No hood in da hood...


Frågar ni mig så tycker jag detta är en riktig fräck, härlig och lite oväntad färgkombination! Modellen är min vanliga omlotthoodie fast utan huva och vad kallar man det då? Omlottjacka i fleece låter inte lika coolt...

Jag ville testa mitt mönster utan huva och då fick jag ju sy till Gullklumpen, hon verkar nöjd! Den är sydd i härligt lila fleece med lila ärmmuddar och limegrön kantning. En liten ändring i halsöppningen tror jag krävs annars är den bra! Sen är frågan om jag skulle haft lime muddar i ärmarna också eller om det blir för mycket.

Mönster:
Eget, storlek 2-3 år.

Material:
Lila fleece, lila och lime muddväv, allt från Stoff och Stil. Namnlapp för dagis på insidan av nacken är utsuddad på bilden!

Maskinval och -inställningar:
Overlock att sy ihop, vanliga maskinen till fållar, coverpro med kantbandspressarfot till kantband: Trådspänning: 3-6, differentialmatning: 1.5, steglängd: 3.5, pressarfottryck: 7mm, i botten över skarvar.

Skönt:
Att min magkänsla med lila och lime var rätt.

fredag 8. august 2008

Rätt retro in da hood


Jag fick en trevlig beställning från Norge på ett matchande set med hoodie och byxor i velour till en ettåring. Byxorna skulle vara utsvängda i bensluten som Theas retrobrallor men ha mudd nederst. Häftig idé tyckte jag! Nu är de verkligen växabyxor, mudden är smal för att hålla uppe pöset och är så lång att man först kan vika upp den och sen ner efter behov. Nästan så jag blir sugen på att sy till egen användning också! Hoodien är i mitt vanliga mönster, denna gång med cerise ärmmuddar och kantband.

Att sy detta kit i kombination med stormigt och surt väder utanför har försatt mig i riktig höststämning, jag får verkligen övertyga mig själv om att det bara är i början av augusti. Förhoppningsvis kan lilla tjejen njuta av sina kläder hela hösten och vintern också!

Mönster:
Eget, storlek 1 år med plats att växa.

Material:
Brun velour, brun och cerise mudd, allt från Stoff och Stil.

onsdag 6. august 2008

Att sy i resår - triss i dockbyxor




Jag skulle bara sy ett par dockbyxor och kom plötsligt på ett nytt sätt att fålla byxbenen på overlocken. (Exakt samma sätt som jag gjorde resårkanalen på Gullklumpens leggings.) Sen skulle jag sy i resår i midjan, av den smala sorten. Jag tänkte att jag skulle testa att sy i den på overlocken och insåg att det finns ett hål i pressarfoten, i exakt rätt storlek för resåren. Det var bara att trä in resåren och sen sträcka lagom mycket, nästan magiskt! Ingen resårkanal , snyggt resultat och hålet gör att resåren hålls borta från kniven. Jag vet inte om det är det hålet är tänkt för men det funkar ju och det är det viktigaste!

Det blir givetvis även snyggare om man sen viker ner resåren och stickar fast den så den inte syns men det tänkte jag inte på då. Nu pryder byxorna E och A:s dockor som tack för att deras mamma ropade in tyget för mig på Tradera, tack K!!!! (Tänk att jag har turen att ha såna tygängelkompisar som ser ett snyggt tyg och sen köper det till mig i present!) Det sista byxparet har flyttat hem till Theas ena dotter.

tirsdag 5. august 2008


Man Made har dragit igång ny sambeställning på storleksetiketter vilket är billigare än att beställa ensam (om man inte beställer hutlösa mängder förstås). Kolla här för detaljer!

søndag 3. august 2008

Kaniner och haklappar till Reflex!


Fyra intensiva veckor har vi spenderat i Norge nu, helt underbart! Till råga på allt har jag hunnit med en liten kollektion till Reflex i Oppdal. Det har blivit två uppsättningar med byxor och sparkpåse i benvita kaniner med lila mudd och turkosa kaniner med aqua mudd. Sen har jag sytt en enorm mängd haklappar i olika färgkombinationer och vaxtyger. Problemet med haklapparna var att de hade en tendens att försvinna under tiden jag sydde. De såldes (och ett parstycken kunde jag inte låta bli att behålla själv) så jag har säkert sytt trettio haklappar under semestern! Som en bonus har jag även sytt några mössor och planerar sy några flera. Allt som finns i butiken har inte fastnat på bild tyvärr men det är väl värt att åka dit för att spåna in vad som finns! Sen har butiken ett bra utval av sköna och snygga funktionskläder.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no