onsdag 27. januar 2010

Finsauen!


Denna julklappen är redan mycket välanvänd!
Min brorsdotter är 8 år och härligt begåvad vad gällar att måla och rita och formge. Hon går formgivning i Kulturskolan vilket jag nog är lite avis på, hon har lärt sig så otroligt mycket!

Till jul fick hon en tröja, det speciella med tröjan är screentrycket, det är hennes egenritade får! Vi åt middag tillsammans och då fick jag henne att lära mig att rita får med hjälp av hennes snabbmetod. Sen jobbade jag med fåret i photoshop för att göra alla streck helt svarta och lite tjockare. Resten av trycket gjorde jag ungefär så här (KokaLals bra beskrivning). För mig tar det rätt lång tid med hela trycket men det är så kul och jag blev riktigt nöjd! Om jag gjorde det oftare skulle jag kanske få upp farten lite?

Tröjan är i brunt med cerise kantar i armslut och halslinning, nederst är fållen i cerise. Armsluten har fått härligt pös genom att jag förlängde och ställde ut ärmarna. Jag sydde en rynktråd innan jag kantade.

:mönster:
Grund i Ottobre 4/04.

:material:
Brun interlock från Hilco, rosa kantar är interlock från gömmorna, JNYdesign?
Screentrycksutstyr från Screentec.

:härligt:
Att tröjan används så flitigt! Och den passar perfekt till vissa av Gekkoplaggen hon har sen tidigare! Sen tror jag hon är rätt stolt över att hennes sau (=får) finns på tröjan.

:måste:
Trycka mer! Det är så kul! Jag har ett färdigtryckt får på en bit orange tyg som är färdig att klippas i och sy något av. Skulle gärna trycka många fler saker!

:dagens sytips:
För att få pös i ärmsluten kan man ställa ut och förlänga ärmarna lite. Det har jag nog pratat om förut. För att kanta ärmsluten med rynk sen kan man sy en rynktråd längst ut i armslutet (raksöm med lång stygnlängd). Rynka till lagom vidd, här är det bra att jämföra med grundmönster eller en färdig tröja. Sy sedan på kantbandet som vanligt. Det blir lite trångare att mata om man har kantbandsapparat men det går!

20 kommentarer:

Tanja sa...

Jättefin!
Förstår att hon är stolt över att ha ett "eget" tryckt motiv på bröstet.
Dessutom var det ett riktigt gulligt får.

Mimmi sa...

Jättehärlig! Så skoj med tryck, sådan utrustning står närmast på min investeringslista (mycket vill ha mer ;-) )

SiriR sa...

Kjempefin! Og så gøy med eget trykk, kan tenke meg niesen din synes det er stas:)

Singh sa...

Jättefin tröja! Trycket blev ju superbra, och fint med den cerisa kontrasten!

KroKKoFin sa...

Hej. Jättefin tröja...och trycket också. Har en fråga om rynktråd som bekymrat mig mycket. Har läst i många sömnadstidningar att sättet du beskriver;att man ska sy med rynktråd för att få rynket i ärmslutet; är det bästa. Men när jag sen går in i tygaffärer, symaskinsaffärer och dylikt så har de INGEN aning om vad det innebär. Är det någon speciell tråd som kallas för rynktråd eller är det sättet att sy på eller lägga tyget? HJÄLP!!! :-)

Pyssellycka sa...

Så fin! Roligt med trycket!

KATTCHING sa...

snygg! motivet på tröjan ser ut som många av de moderna tshirts som går köpa i butikerna nu.

Jes sa...

Vilken superfin tröja, va roligt att hon fick ett tröja med "sitt" får på :) Hon måste verkligen ha blivigt glad :) Snygg färg.

Benglan sa...

Schysst med ärmslutet! Har också tänkt att det nog är så man måste göra om man vill ha pös och kantband. Måste också prova!

Syserine sa...

Sauen var jo bare toppen! Kanskje jeg må bestille et Gekkoplagg snart : ) E synes det er veldig göy med figurer på klärne for tiden! Nå skal hun opp av vogna! Vi har fridag, har badet i svömmehallen, men det ble en kortis for det var kaldt.. Jeg syr kjole til meg selv i ullen fra Myllymuksut! Vedlig spent.. Og jakken ble ikke bra, jeg syr i knapper nå.

MinaMirakel sa...

Jättekul med egna tryck!/Åsa

LizA sa...

Jättefint, både fåret och tröjan! Skoj när dom är så stora att man kan involvera dom i processen på det där sättet. Jag måste få ändan ur och trycka mer, är ett bra tag sen nu och det blir ju så fint:)

KRUMELEJ sa...

Hi,hi det är nästan som om du läst mina tankar. Gick nämligen och funderade över "dagens tips" idag :D. Tack för tipset!

herksmester sa...

Tøffe sauen på en veldig lekker trøye!

Anki sa...

Åh, vad kul med sin egen teckning på tröjan! Har sett att du gör jättefina dreggelscarves. Försökte mig på en igår men fattar inte hur du får så fin overlocksöm runt ändarna där knapparna sitter. Mina stygn hamnade i luften eller så skar kniven bort för mycket tyg. Har du något bra tips?

Wimsan Mari sa...

Wow, säger jag bara. Vilken tur du har som har en sådan duktig dotter. Ni kommer att kunna göra mycket fina saker ihop, kul ...
Tröjan blev ju hur underbar som helst. Flickig, men inte töntig ...

little ekidna sa...

Så fin!! Härligt med unikt och eget motiv.
Och vilket bra sytips, ska nog prova sy en tröja med sådana pösärmar snart... :-)

Gekko sa...

Krokkofin: förlåt att mitt svar dröjt. Rynktråd är helt vanlig sytråd som man syr där man vill rynka, en eller två rader med längsta möjliga stygnlängd. Sen tar man undertråden och drar i den, då rynkas tyget ihop. Nu kan man sy ihop, kanta eller vad man vill och sen drar man ut rynktrådarna. Hoppas det hjälper!

KroKKoFin sa...

Tack så jättemycket för din beskrivning. Men nu fick jag ytterligare en fråga som du kanske kan svara på: När man syr rynket på detta sätt - då blir ärmslutet alltså inte elastiskt och töjbart om jag har förstått det rätt. Om man vill ha rynket fast MED elastisitet så att tex en singoalla-halsringning kan krängas över huvudet på en litet tjej. Hur gör man då? Vad är det för elastiskt band du använder då och HUR syr du i det?

Gekko sa...

Ja och nej :-)
Det blir inte elastiskt om det man syr på och den söm man använder inte är elastiska. Det kan bli en viss elasticitet ved kantning med mudd och täcksöm. En singoalla är ju ofta rätt lös i halsen så där behöver det kanske inte vara så elastisk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no