onsdag 24. juni 2009

Att sy en omlottjacka

Detta har dröjt så länge! För ett tag sedan fick jag en fantastiskt kul beställning från min svägerska. Hon ville ge bort ett sy-det-självkit till någon i hennes närhet som väntar barn. Jag är lite osäker på hur mycket hon sytt själv tidigare men vet att hon har en stark önskan om att börja sy! Hon kommer få ett par färdigklippta men osydda muddbyxor i brun velour och en färdigklippt men osydd omlottjacka med raglanskärning.
Och beskrivning? Jag har ju redan gjort en tutorial om att sy muddbyxor, här kommer en motsvarighet för omlottjacka. Hennes omlottjacka blev i det gröna elefanttyget, till tutorialen har jag sytt i det limefärgade kanintyget med sköna röda kaniner.

bild 1 har jag lagt ut alla mönsterdelarna, två framstycken överst. Den röda cirkeln markerar raglansömmen där den ska fästas mot ärmen. Nedanför framstyckena ligger ärmarna till vänster och bakstycket till höger.


Sömval: Jag syr ju på en overlockmaskin men det går också fint att sy på en vanlig maskin. Då tyget är stretchigt kan man inte sy med raksöm utan det måste vara en söm med lite stretch i. Nedan visar jag en bild på den fuskoverlocksöm jag har på min symaskin, det är den sömmen som syns under den röda markeringen på bilden nedan, nedersta raden, nr 5 från vänster. Har din maskin inte såna sömmar går det också bra att sy med smal sicksack med lite långa stygn.bild 2 syns det vänstra ärmet. Jag har klippt ett jack i raglansömmen fram på ärmet som alltså ska passas mot motsvarande jack i framstycket raglanskärning.

Börja sy: lägg ena ärmet räta mot räta mot bakstycket, bakre raglanskärning mot bakre raglanskärning. De två delarna har olika form men är lika lång, forma de efter varandra, nåla och sy.

Bild 4: Sy den andra bakre raglanskärningen på samma sätt.

Bild 5: Nu ska de två framstyckena sys fast mot ärmarna, raglanskärning räta mot räta mot raglanskärning. Det är här stämhacken ska passas mot varandra.

Nu är alla fem mönsterbitar ihopsydda. Dags för ärm- och sidosöm men innan de kan sys ihop ska man lägga in knytbanden (bild 6). Jag brukar lägga det högra framstycket över det vänstra när jag syr omlott. Knytbandet som ska knytas på insidan läggs som på bilden nedan. Tejpa eller nåla fast det, eller sy fast det med en hjälpstickning i sömsmånen. Jag brukar bara hålla koll på det med händerna.

Bild 7: Sy sen ärm- och sidosömmen på samma sida i en enda söm. Här är det viktigt att se till att sömmerna i raglanskärningen möts snyggt. Det ska bli ett snyggt kors under armen. Knytbandet sys fast i sidosömmen precis under raglansömmarna.


Dags för den andra sidans ärm- och sidosöm, bild 8. Även här ska man ju ha ett knytband. Det ska vara på utsidan och får därför läggas mellan bakstycket och framstycket. Jag väljer att använda samma band som jag ska använda till kantningen sen. Det är vikresår som får sys ihop först. Jag lägger det aviga mot aviga och syr ihop det med en smal sicksack, bredd 0,5 och längd 2,2.

bild 9 har jag vrängt omlottröjan så utsidan syns. Nu syns det att det "fina" knytbandet sitter på utsidan på vänster sida medan bomullsbandet sitter på insidan på höger sida.

Nästa steg är att fålla framstyckenas kanter och hela nederkanten. Jag gillar att göra det i en enda söm men då måste man först sy hörnen nederst. Jag har gjort en egen tutorial på det tidigare och som komplement på hur jag klipper hörnen på bild 10, 11 och 12:


Jag fållar kanterna med fuskoverlocken på vanliga maskinen. Det är samma söm som jag beskrev ovan. Jag fållar hela vägen i en söm, jag börjar överst på det högra (översta) framstycket, när jag kommer lagom långt ner stannar jag, vrider plagget och fortsätter längs nederkanten, sen vrider jag upp och syr upp längs det vänstra framstycket.

Innan jag syr på kantbandet hittar jag mitt bak på insidan av halsöppningen och syr fast storlekslappen med en hjälpstickning långt ut eller så tejpar jag bara fast den (bild 14). Då blir den fastsydd under kantbandet sen.

Nu är det bara kvar att kanta ringningen. Det ska vara knytband på båda sidor, jag syr de i en och samma söm som kantningen av ringningen. Även här syr jag bandet med en smal sicksack, bredd 0,5 och längd 2,2.
Jag börjar med att vika in och sy ihop knytbandet som sen går över till kantband på det vänstra framstycket. För att vikningen längst ut ska bli snygg klipper jag av hörnen lite som på bild 15, sen viker jag in den yttre delen och sen viks bandet i vikkanten. Nu kan man börja sy. Om det är svårt att få maskinen att börja sy så långt ut på bandet börjar jag sömmen lite längre in som på bilden. Den första biten som då inte sys ihop syr jag ihop från andra hållet (inifrån och ut) efteråt.

Efter att ha sytt en lagom lång bit knytband (ca 20 cm) fortsätter jag rakt på vänstra framstycket. Jag nålar inte, tycker det är krångligare. Istället lägger jag vikbandet runt kanten och syr långsamt och försiktigt. Man får inte sträcka så mycket i bandet för då drar det sig och blir inte så snyggt.
Sy hela vägen runtom nacken, på andra sidan (högre framstycket), när framstycket är slut ska bandet sys ihop lagom långt till knytband på andra sidan.

Förtydligande: när jag pratar om höger och vänster är det plaggets höger och vänster som gäller, som personen har det på sig alltså!

Nu är omlottröjan färdig! Den är nog för liten för mina barn så jag lägger den till försäljning i Gekkobutiken.

16 kommentarer:

od Andulky sa...

Vilken bra förklaring :-)!!

Gekko sa...

Vad kul om du orkade med att läsa igenom hela! :-D Det blev lite långt...

Anna-Karin sa...

Väldigt tydlig och pedagogisk beskrivning. Jättebra!!

Doris_Assar sa...

Vilken bra tutorial, du får återkomma med info om hur det går för hon som fick sy-kitet ;-)
Tycker du det blir lika bra med vikresår eller är muddkant snyggare? :-)

Therese tulleTrOlle sa...

For en fantastisk forklaring, gøy å se alt du lager, jeg følger med bloggen din ;)

LilleLeo sa...

Meget bra!

Jes sa...

Superbra beskrivning! Det uppskattas alltid när någon tar sig tid att göra sånna fina beskrivingar på hur de gör. Den kommer hjälpa många :)

Kajsa sa...

Hej!

Det var en rejält bra förklaring det. Nu är jag igång med min sybloggsblogg och började med att blogga om det här inlägget!

Nilla sa...

Undrar precis som Doris & Assar vad du tycker om att använda muddremsa istället för vikresår. Blir det tjockt och knöligt? Tänker mig fyrvikt muddremsa som kantband då.

Gekko sa...

Nilla och Doris Assar: Jag brukar oftast använda fyrvikt kantband av mudd eller interlock och tycker det blir jättebra, just till den här valde jag vikresår för att det skulle vara mindre komplicerat för tjejen som ska sy sin egen. Fördelen med vikresåren är just att det blir tunnare och mindre bylsigt :-)

Molle sa...

Jag är så glad att ja har hittat din blogg. Tack för underbara förklaringar. Nu ska här sys ;))

Jonglören sa...

Tack och lov för sådana snälla själar som du som lägger ut lite tips och trix till oss andra. Ska genast lägga in denna beskrivning som en länk på min egen sida så jag inte tappar bort den till det att det är dags att sy en sådan här.

*Johavicis* sa...

Du er kjempe flink:-) jeg får masse inspirasjon og hjelp fra deg. Tusen takk:-D

Cecilia sa...

En liten fråga bara .. men när d gäller kantbanden... får man ej använda raksöm på dom heller då el?

Anonym sa...

Cecilia: jag skulle inte använda raksöm på ett elastiskt kantband då sömmen inte är elastisk. Sicksack däremot är ju det.elastisk så det funkar bra.
/Gekko

cecilia sa...

ok.tusen tack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no