tirsdag 6. oktober 2009

Let me introduce the new bästa prylen ever!!!Jag vet, jag är totalt pryltokig. Men vissa prylar underlättar sömnaden och förskönar slutresultatet och vem önskar inte det?
Mitt nyaste inköp är en ny kantbandsapparat till min täcksömsmaskin Janome Coverpro. Sedan tidigare har jag en kantbandsapparat som är originaltillbehör till maskinen. Efter en inköringsperiod är jag och gamlan nu BFF och jag älskar den! Starka ord, jag vet men så är det!

Min gamla kantbandsapparat viker en trikåremsa fyra gånger runt en kant, vilket är perfekt när jag vill sy hoodies eller knytmössor. Problemet är att det kan bli lite tjockt.
Jag har länge velat ha en kantbandsapparat som viker bara tre gånger, det innebär att trikåremsan viks två gånger på plaggets rätsida men att man på undersidan får en råkant som omsluts av täcksömmen. Nu har jag en sån!!!

Härligheten köptes på E-bay och är inte originalprodukt till Janome, utan ett generika. Jag skruvar loss min gamla kantbandsapparat från plattan den står på och sen fäster jag den nya apparaten med en skruv (till skillnad från två skruvar som får plats på originalet) och fäster lite extra med häftmassa. Plattan fästes sen till maskinen precis som vanligt.
Man får jobba lite mer för att ställa in den rätt men är man van vid att jobba med kantbandsapparat går det rätt fort att lära sig även denna.

De senaste plaggen (denna, dessa och dessa) har sytts med 3-vikning och jag är så nöjd!!!

På bilden ovan syns den allra allra första sömmen jag sydde med nya kantbandsapparaten. Visst blev det bra för att vara första försöket?

Var och hur mycket?
Jag betalade 228 kr för min inklusive frakt.
Vill du hitta samma på Ebay? Leta efter INDUSTRIAL COVERSTITCH MACHINE BINDER (A) från försäljaren Sharpsewing.
Viktigt för att den ska passa Janome: den får inte vara "postmount" och det måste stå coverstitch.

Sen kan man ju välja fritt mellan typ A (viker tre gånger) och typ B (viker fyra gånger). Det finns många storlekar att välja på, den jag har blir minimalt bredare än min gamla. Storlek: 1-3/8"

Tillägg: FAQ finns här :-)

15 kommentarer:

KRUMELEJ sa...

Tack så jättemycket för tipset!!! Detta är precis vad jag vill ha och priset är ju underbart jämfört med originalet. Själv har jag aldrig kört med kantbandspressarfot, men blir alltid lite avis när jag ser resultatet från er som har :). Räcker det med denna foten eller måste jag ha något från originalet för att det ska fungera?

Hello sa...

Jag förstår känslan helt och hållet!!!!

Tyvärr verkar det inte gå att göra sammalunda när man har en kombinerad maskin. Jag har spanat lite på det där och de verkar passa till Babylocks rena covermaskiner men inte till Evolven. Kanske ska spana lite mer igen...

Strömming sa...

TAckar för tipset, får skriva upp det på listan över tilltänkta saker som "behövs" fast jag just som bäst lär mig den bandkantaren som viker 4 gånger. Håller med om att det blir tjockt, speciellt om man vill kanta ett "hörn åt två olika håll"

Petronella sa...

Vilken bra grej!
Jag funderar på att köpa en Janome CoverPro med kanbandstillbehöret. Men jag stämmer in i Krumelejs fråga.... Kan man köpa denna istället för originalet eller måste man ha delar ur orginalet så att man måste ha den först?

Katarina sa...

Måste du tipsa om så roliga leksaker? ;-)

jenny sa...

Snyggt! Måste kollas upp. Jag är supernöjd över min kantbandsapparat till coverpron, men är även en prylmänniska, så denna måste jag testa. Att få snygga kanter är A&O tycker jag. Det blir ju grymt snyggt.

jenny sa...

En fråga bara, stod det att den passade janome? eller räcker detta:
"This binder screws onto the bed of MOST FLATBED COVERSTITCH Machines made by: "

mvh
Jenny

Bravo sa...

Bra tips! Jeg må få dratt frem min b-style fra skapet på syrommet og bli litt tryggere på den først, bare, så ønsker jeg meg nok en slik også, ja. Er jo tykt nok med tre lag, og coverproen min elsker ikke mange lag stoff, akkurat..:-)

Rikke - fargesirkelen sa...

Så proft og fint det blei!! =)

Tygterrier sa...

Ååååhhhh nej! En till grej som man måste ha! Jag som var så nöjd att jag äntligen beställt den "vanliga" kantbandsapparaten... ;-)

Therese sa...

Nu blev jag grön av avund!! Sitter ofta och suckar över att det blir så himla tjockt när den viker 4 gånger och har ju sett att det på köpeplagg inte alltid är så.

Tusen tack för din utförliga beskrivning om var man hittar den oxå =)!!

Anna, Tvillingtand sa...

Smidigt och bra tips! Jag har ju en kombinerad maskin vars kantbandsapparat som också viker fyra gånger... Funderar mer och mer på att köpa en ren covermaskin, men så hör man ju en del negativt om CP:n och mitt tålamod är inte alltid det bästa när maskinerna är opålitliga ;)

Thea sa...

Ja, tack, nig och bock! Min ligger och väntar på mig, så nu ska här övas! Jag har väldigt högt ställda förväntningar!

Humlezurr sa...

Hej

Verkar vara en toppen "mojäng" du har, en sån skulle jag också vilja köpa men först vill jag gärna ha svar på den fråga som Krumelej ställde:
"Räcker det med denna foten eller måste jag ha något från originalet för att det ska fungera?"

Gekko sa...

Jag har svarat på era frågor här:
http://gekko-attsyengecko.blogspot.com/2009/10/typ-kantbandsapparat-faq.html

:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no