søndag 30. september 2007

Vad gjorde jag för fel nu då?



Innan jag sydde de bruna manchesterbyxorna förra helgen skulle jag bara snabbt knåpa ihop ett par byxor med mitt vanliga mönster. Men nåt gick snett. Jag vet inte var jag felade men när byxorna var klara såg de skrattretande ut! Lagom längd (nästan) till Gullklumpen, men jättesnäva! Vad tur är tog jag mig i kragen så de blev faktiskt inte ett ufo (unfinished object) utan nu ligger de i Kollektion Mini. Jag kapade helt enkelt av benen, sprättade av mudden och sydde på de igen.

Byxorna är sydda i limegrön babymanchester med brun mudd i linning och benslut och cerice stickningar i sidosömmar och på fickan bak. De såg riktigt fräna ut på Gullklumpen, lite coolt 70-tal, mycket tajta över höfterna!!

Mönster: Mitt eget vanliga byxmönster i storlek 80. Fast det blev som sagt heltokigt, så resulatet blev ett par byxor i Kollektion Mini i storlek 56/62...
Material:
Limegrön babymanchester och brun mudd från Stoff och Stil.
Tråkigt: Att jag klippte till så fel utan att fatta det.
Glädjesmoment: Att det inte blev ett ufo utan nu ligger som ett par färdiga byxor till Mille.
Maskinval: Overlock till att sy ihop, smal tvillingsöm till att sticka ner sidosömmarna och sy fast bakfickan. Namnlappen syddes fast för hand då jag hade fel tråd i vanliga maskinen och var för lat till att byta.
Inställningar på CoverPro: Trådspänning 4-4-3, stygnlängd 3,5, differentialmatning: 1,0

De översta bilderna är före- och de nedersta bilderna är efterbilder. Jag glömde tyvärr att ta bilder av byxorna på Gullklumpen. Det var ju som sagt en rolig syn!


lørdag 29. september 2007

HTML

Min syster med flera är här och hälsar på från Norge. Syrran är datorexpert så nu har jag fått lära mig att koda i lite av länkorna till höger. Om det är någon länk som inte funkar är jag tacksam om ni säger till!

Det blir inte så mycket sytt under helgen men jag har ett par färdiga alster som väntar på att fotas - håll tillgodo!

fredag 28. september 2007

Bruna tjejen


Jag ville så gärna visa bilder av de senaste bruna alstern på Gullklumpen. På bilden har hon de bruna manchesterbyxorna och den bruna tröjan med cerice stickningar (fast med uppvikta ärmar). Båda har blivit riktiga favoriter!

Jeans





Jag gillade de bruna manchesterbyxorna så mycket att jag bestämde mig för att ta utgångspunkt i samma mönster för att sy ett par jeans till Gullklumpen. Jag smalnade av mönstret lite och gjorde de lite kortare i grenen. Sen satte jag dit orange mudd i midjan och bensluten. Så det är knappt så man ser att det är samma byxmönster. Även denna modellen fick två fickor fram, de är fodrade med orange lakansväv i exakt samma färg som mudden. En detalj som ingen ser men som glädjer mig. Bakfickan ritades på frihand och syddes fast utan att vikas in först. Det blir väl lite fransiga kantar utanför tvillingsömmen men det var också tanken.

Jag tror att Gullklumpen kan ha dessa byxor hur länge som helst. Trots att jag smalnade av mönstret har de mycket rörelsesvidd, sen är de långa. Vilket inte spelar så stor roll då byxorna har lång mudd i bensluten. Namnlappen hamnade på ena framfickan. Jag hade inte sytt fast den än då jag tog bilden av byxorna på ägarinnan.

Mönster: Ottobre Design nr 1/06, modell nr 6, str 80. Modiferat efter eget huvud och erfarenhet.
Material:
Jeanstyg köpt som stuvbit på Ohlssons Tyger. Orange mudd och lakansväv från Stoff och Stil. Orangea dekorstickningar sydda med smal tvillingsöm.
Roligt: Kul att vidareutveckla ett mönster jag var nöjd med första gången. Och att Gullklumpen verkade gilla sina nya brallor!
Tråkigt: Att det blev lite för mycket tyg i grenen fram trots att jag minskat ner rätt så mycket i mönstret.
Maskinval: Overlocken till att sy ihop alla delar,CoverPro med smal tvillingsöm till dekorstickningar mellan byxdel och besparing och på fickorna.
Inställningar på CoverPro: Trådspänning 4-4-3, stygnlängd 3,5, differentialmatning: 1,0

Dagens projekt

Jag fattar inte att det kan vara så trååååååååååååkigt att sy!!!!!

Dagens syprojekt är att fästa namnlappar i Gullklumpens kläder inför dagisstart på måndag. Urtrist! Och väldigt konstigt att min lilla älskling blivit så stor att hon ska börja i dagis!
Har ett par andra färdiga projekt som kanske får komma i bloggen under dagen. (Inte namnlappar alltså, det ska jag inte tråka ut er med!!)

onsdag 26. september 2007

Sötnosar i hoodies!




Här kommer bilder på tre fina barn i sina hoodies. Alla tre är flickor, den översta är Jennys dotter med samma zebrabyxor som Gullklumpen fick därifrån. De två nedersta är beställningshoodies. Tack för att ni skickade bilder så jag kunde få se de på och visa fram de i bloggen! Ser att alla har lite att växa i genom vintern förresten.

tirsdag 25. september 2007

Hemlis hemlis

Doris Daisy har tagit initiativ till att starta en hemlis för vi som syr. Här kommer mina svar på frågorna. Kul grej!


Vilka färger gillar du?

Nästan allt. Brunt är en storfavorit, liksom turkos, orange. Gillar klara färger men är inte lika förtjust i pastellfärger. Rosa används sällan (men förekommer)

Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
En underbar flicka född juni 2006, storlek 80/86. Hon skall bli storasyster på nyårsafton. Vi vet inte om det blir en pojk eller flicka...

Pojk och flickfärger eller unisex?
Unisex, absolut. Vi klär gärna dottern i klänning etc men annars är det lite volanger och rysch och princesstuk

Retro eller inte?
Retro är en storfavorit!

Vilka tyger syr du helst i?

Naturmaterial, bomull, velour, trikå. Men är inte oäven för fleece med mera.

Är det några tyger du absolut inte gillar?

Krossad sammet, andra tyger som känns väldigt syntetiska.

Syr du helst till barn eller vuxna?
Barn!

Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?

Kläder, vissa accessoarer men undviker bestämt inredning. Gardiner ska vara färdigsydda - jag tänker inte fålla. Ska man sy ska det vara kul!

Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?

Jag syr gärna utifrån ett mönster men lyckas aldrig hålla mig till det utan improviserar alltid. Eller så ritar jag själv eller tar utgångspunkt i ett färdigt plagg.

Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Prenumererar på Ottobre, köper då och då Kreativa Kvinnor eller Allt om handarbete men har än så länge inte sytt något därifrån. Har en hög Burda liggande från tiden innan barn. Sydde mycket till mig själv därifrån tidigare.

Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag började sy för allvar vintern 2004/05. Innan dess har jag knåpat till och från med god hjälp av mamma sen skolåldern. Jag kan väl säga att jag är mittemellan med tendens till avancerad? (Oj vad svårt...) Nej, jag ångrar mitt svar. Mittemellan. Helt enkelt. Fast med önskan om att avancera!

Favoritgodis?
Mörk choklad!!!

Musiksmak?

Jazzigt, men inte instrumental. Klassiskt är inte heller fel. Är väl rätt så alltätande egentligen. Samba.

Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?

Pollen och pälsdjur. Sen hatar jag jordnötter men det är ingen allergi, bara en aversion. Spår av jordnötter är helt ofarligt!

Annan hobby?

Före barn red jag gärna. Gillar att komma ut i naturen men är inte så bra på det som jag hade velat. Pyssel generellt.

Samlar du på något?
Hmmm, det skulle vara tyger i såna fall... En hel gardrob full! Trådrullar har jag hur många som helst av, men blir aldrig nöjd.

Villa eller lägenhet?
Hyr en lägenhet på en gård på landet. Vi är de enda som bor fast på gården.

Kaffe eller te?
Äkta kaffesnobb med espressomaskin hemma, men gillar också gott te.

Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)

Retro och modernt.

Vintage/Romantiskt?

Vintage, tror jag...

Nytt eller doredo?
Både och!

Plast eller naturmaterial?
Naturmaterial

Pastell eller färgglatt?

Färgglatt, utan tvekan!

Syr du bara med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?

Vanlig maskin, overlock och en egen täcksömsmaskin, är man prylfantast så är man. Och jag är så nöjd med min maskinpark!

mandag 24. september 2007

Bruna manchesterbyxor





Gullklumpen växer inte bara ur sina tröjor för tiden utan även många byxor börjar bli för korta (frånsett några av muddisarna sen februari som fortfarande är på tok för långa!). Denna gången ville jag sy ett par byxor som var lite mer genomarbetade än muddisarna. Så då fick det bli pojkbyxor från Ottobre. (Varför kallar man de pojkbyxor? De hade även ett par liknande byxor med någon detalj i fickorna som kallades flickbyxor...)

Enligt mönstret skall det vara olika färger på nedersta delen av byxbenen samt besparingen och linningen högst upp. Det ville inte jag ha. Så nederst blev det ingen besparing. Sen skulle det vara två fickor där bak. Det sydde jag också men när jag sytt klart det och fäst alla täcksömstrådar såg jag att jag satt ena fickan upp och ner. Och på manchester syns det verkligen!!! Då blev jag sur och tyckte att det var snyggare med bara en ficka. Inte ville jag sätta dit en ny iallafall! (Jag tror inte Gullklumpen bryr sig)

Byxorna har resår i linningen. Jag sydde en kanal med ett brett ej fastsytt resårband i. Tror jag får strama åt det lite idag efter att jag testat byxorna på. Gullklumpen med pappa kommer äntligen hem från seglingen idag!

Mönster: Ottobre Design nr 1/06, modell nr 6, str 80. De känns stora i storleken! Och väldigt breda!
Material:
Brun manchester med olika bredd på ränderna från Stoff och Stil med orangea dekorstickningar sydda med smal tvillingsöm.
Roligt: Kul med lite mer arbetade byxor med fickor och detaljer. Det gör sig med dekorstickningarna tycker jag. Denna gången kände jag också att jag var riktigt kompis med CoverPro!
Tråkigt: Att vända ena fickan så att luggriktningen inte stämde. Särskilt som jag verkligen tänkte att jag inte skulle göra just det!!
Maskinval: Overlocken till att sy ihop alla delar,CoverPro med smal tvillingsöm till dekorstickningar mellan byxdel och besparing och på fickorna. Vanliga maskinen till att sy resårbandskanaler i linning och benslut samt till att sy på namnlappen bak.
Inställningar på CoverPro: Trådspänning 4-4-3, stygnlängd 3,5, differentialmatning: 1,0
Nästa gång: Ska jag göra byxorna lite smalare.

søndag 23. september 2007

Kollektion Liten - tumlösa vantar


Idag har jag experimenterat, resultatet blev tre par pyttevantar. Skulle gissa på storlek 0-6 månader. De två yttersta är sydda i ett lager fleece och en mudd. De med vit mudd var testpar och fick inget namnband. Paret i mitten har precis som de andra fleece, men detta är använt som foder. Inga sömsmånar är vända mot pyttehänderna i dessa. Sen har de fått ett lite mer retro utseende med ett snyggt grönt och vitt yttertyg. Dessa är nog mina favoriter! Vi hade liknande vantar till Gullklumpen förra vintern. Jätteskönt att ha i vagnen eller i bilen på kalla vinterdagar. Nu skulle hon nog inte acceptera vantar utan tumme. Frågan är om hon kommer acceptera vantar alls?

Mönster: Eget
Material: Brun fleece från Ohlssons Tyger, brun muddväv från Stoff och Stil, vit ribbad mudd köpt på loppis, grönt bomullstyg med vita blommor köpt på loppis. Den röda mudden minns jag inte...
Glädjesmoment: Kul att rita mönstret själv, helt från scratch!
Maskinval: Overlocken, namnbandet är fastsytt med vanliga maskinen

Vill du köpa? Hör av dig! Kan sys i olika färger och storlekar.

lørdag 22. september 2007

Tröja med täcksöm




Gullklumpen har visst inte så stor tröjgardrob insåg jag när jag plötsligt fick plocka undan många tröjor som blivit för små. Egentligen hade jag velat sy en enfärgad brun till fröken, men den bruna stretchjersey jag har från Stoff och Stil är lite grå i färgen så jag tyckte att det blev lite tråkigt. Istället fick det bli en färgklick med cerice kantning och dekorstickning. Mönstret har jag hämtat från Ottobre Design 4/07, en vanlig enkel tröja med sprund bak.
Tro det eller ej, men jag har knappt gjort en ändring i mönstret! Bara gjort den lite smalare (vis av erfarenhet) och gjort momenten i min egen ordningsföljd. Jag sydde alltså en smalare variant av storlek 86 och misstänker att den kommer vara rätt så stor för Gullklumpen nu. Hon är ute och seglar med sin pappa så hon har inte kunnat testa den än. (Hon verkar förresten ha kul i båten, de ska vara på killsegling i tre nätter. Jag hörde hur hon skrattade och pratade i bakgrunden när jag pratade med hennes pappa tidigare idag.)

Detaljsömmarna är sydda med min CoverPro. Vi börjar bli kompisar nu! Dekorstickningarna i ärmsömmarna och fållen nederst är sydda med smal respektive bred tvillingsöm där baksidan av sömmen är den synlige. Det enda jag fick sprätta upp denna gång var halva fållen. Men det var för att en tråd snurrade sig in i sömmen så det blev fult. Nu har jag börjat fatta hur jag ska sprätta också. Tidigare tog det grymt lång tid!

För att kunna vika upp ärmerna snyggt vek jag in kantbandet dubbelt på baksidan också. Enligt mönstret ska man inte göra det men jag tycker det blir mycket snyggare. Det är värt lite extra pill! Kantbandets synliga söm är sydd med smal tvillingsöm på CoverPro.

Mönster: Modell nr 6 i Ottobre Design 4/07 i storlek 86, gjord lite smalare.
Material: Brun stretchjersey från Stoff och Stil, rosa stretchjersey från samma ställe till kantningen. Tryckknapp överst i sprundet bak.
Glädjesmoment: Täcksömmen blev snygg utan att maskinen strulade! Kantningen blev snygg, och sprundet blev ju bra, jag är nöjd helt enkelt!
Maskinval: Overlock till att sy ihop sömmerna. CoverPro med bred och smal tvillingsöm till stickningar. Namnbandet syddes fast för hand över fållen nederst.
Inställningar på CoverPro: Trådspänning 4-4-3, stygnlängd 3,5, differentialmatning: 1,0
Inspiration: Till just kontrastfärgen cerice (som annars inte är min färg) från Thea, tack!

fredag 21. september 2007

Julafton återigen!


Vi har varit borta hemifrån i en dryg vecka nu. Då vi kom hem igår kväll, trötta efter en tio timmar lång bilresa väntade ett nytt paket från jnyjesign! Gud vad glad jag blev!!! Tack Jenny!!

I paketet låg ett litet utval av Jennys snygga kläder, en guldtröja, lite utställd, ett par fodrade sebrabyxor, en rosa mössa och en rosa t-shirt med Jennys skidåkartryck och ett häftigt pannband (det heter säkert något annat men jag kan inte komma på vad det skulle vara). Det fanns även en häftig brun mössa med fleecefoder och knyt med en döskalle på, men den snodde min sambo med sig när han och Gullklumpen åkte till Östkusten för att segla idag. Så den fastnade inte på bild men blev mycket uppskattad!

Nu börjar det dra ihop sig med beställning av det retrotyget som vi vill reproducera! Om du är intresserad men inte har fått ut tummen att anmäla intresse än så hör av dig till jny_are@hotmail.com

Veckad kjol till underbar tjej!


Min underbara brorsdotter A fyller 5 år snart. Vi kan tyvärr inte komma i hennes kalas men har fått några fina dagar tillsammans i Norge nu. Första dagen hade vi till och med snö! Jag chansar på att vare sig A eller hennes föräldrar kikar in i bloggen innan den stora dagen!

Kjolen är sytt ur samma mönster som dessa. Det är kul att sy sånt man sytt tidigare, det går så fort och smidigt och man vet att resultatet blir bra. Men denna gång gick det lite väl fort. Innan jag skulle sy ihop sidosömmarna märkte jag att jag sytt motvecken på ena kjolvådens nedre del istället för den övre! Tur att jag såg det innan jag sytt ihop den!
Kreationen sys med en främre och bakre våd som är identiska, med två symmetriska motveck. Jag sydde i ett 1 cm brett resårband i en kanal istället för att som i mönstret sy fast resåren. A är en smal liten tjej så det är nog bra att kunna reglera resåren efter behov. (Vilket får bli mammas uppgift då jag inte är där när hon får den.) Namnbanden hade jag glömt i Sverige så det får sys på vid tillfälle.

Mönster: Ottobre Design nr 4/07 i storlek 104.
Material: Röd smalspårig manchester med rosa tryckta prickar från Stoff och Stil (finns i jul-/hemtextilkatalogen). Brett resårband i midjan.
Glädjesmoment: Kul att få sy till min favorit-A! Har tänkt länge att jag vill sy till mina brorsbarn, de är ju mina älsklingar!
Läskigt: Kommer A att gilla den? Hon verkar veta vad hon vill ha den tjejen!
Maskinval: Hade inget val, var hos mamma och fick ta hennes gamla trotjänare, en Bernina som nog är äldre än mig men som går som en klocka!

Var tog bilderna vägen?

Bilderna på tunikan och byxorna nedan verkar ha försvunnit... De ligger väl i sajberrymden och skrattar åt mig! Snälla Thea gjorde mig uppmärksam på denna konstighet. För visst har de legat där tidigare? Ska lägga in nya bilder ikväll. Vi kom hem från underbara dagar i Norge igårkväll och nu sitter jag på jobbet. Till helgen tänkte jag sy lite och uppdatera bloggen!

tirsdag 11. september 2007

Tunika och muddbyxor

En liten stjärna har fötts i Göteborg och måste få en present! Gullklumpen fick en underbar orange tunika av stjärnans föräldrar då hon föddes och vi gillade den så mycket att jag sydde en ny till Gullklumpen då hon växt ur den. Vi tänkte att de kanske skulle uppskatta att få en Gekkoversion av tunikan till sin dotter? Också denna fick bli orange, kantbanden är en mörkare orange trikå. Sömmen här är sydd med kedjesöm med CoverPro, det blir bra men kräver träning. Jag kunde ha varit mer nöjd men tycker att det är tillräckligt bra. Kläderna kommer ju inte från en fabrik är min tröst om sömmen inte är alldeles rak... Fållarna är sydda med smal högersidig tvillingsöm på samma maskin. Det blev bra! Jag är så nöjd! Min nye maskin kräver kärlek och träning men ojojoj vad bra det blir när det blir bra! Namnlappen sitter på främre omlotten längst ner. Den nedersta tunikabilden visar den smala tvillingsömmen (3 mm).

Mönster: Jag ritade av KikKids tunika rakt av, storlek 62
Material: Orange velour från Calletex i Örebro, orange muddväv till kantband, minns inte var den är köpt.
Glädjesmoment: Den känns så härlig, den här velouren har en underbar kvalitet! Smala tvillingsömmen med CoverPro blev riktigt snygg här!
Tråkigt: Att kantbandssömmen inte blev helt 100% perfekt.
Maskinval: Delarna är ihopsydda med overlocken, första kantbandssöm med overlocken. Synliga kantbandssömmen och fållarna är sydda med respektive kedjesöm och smal tvillingsöm på CoverPro. Namnlappen fick sys på med vanliga symaskinen.



Det enda som var svårt med tunikan Gullklumpen fick var att matcha med byxor. Strumpbyxor hängde inte riktigt på i den åldern och det är inte alla färger som går så bra med orange. Därför ville jag sy ett par byxor som stjärnans föräldrar kan använda till tunikan om de vill. De är sydda i gul-orangerandig mysig trikå med samma orangea mudd som finns i tunikans kantband. Den stora svårigheten med byxorna var att jag ville sy ned sömsmånerna med brun dekorsöm, till det ville jag använda baksidan av CoverProens tvillingsöm. Detta går ju i en handvändning om man bara får sömmen snygg. Jag tror att jag fick sprätta upp fyra eller fem gånger. Jag har våndats och varit ledsen och svurit åt mitt underverk av maskin. Sen plötsligt satt sömmen där! På ena benet är det ett uppehåll i sömmen (den syns på bilden) men annars ser de perfekta ut! Jag vet inte vad jag gjorde fel men jag fick hoppstygn hela vägen. Jag har trixat med alla inställningar och gjort alla trix. Trätt om maskinen och bytt nålar. Skulle önska att jag fattade vad jag gjorde fel som sedan blev rätt för att undvika samma fel igen. Någon som har liknande erfarenheter som kan tipsa eller trösta?

Mönster: Ottobre Design 5/06, muddbyxor till baby. Ändrat så att de även har mudd i bensluten. Storlek 62 med liten sömsmån och anpassad längd. (Den mindre sömsmånen beror på mina erfarenheter att Ottobres mönster ofta är väldigt breda)
Material: Gul-orangerandig trikå från E-slöjd, samma orangea muddväv som till tunikan.
Glädjesmoment: Slutresultatet som trots min vånda med dekorsömmarna blev snyggt. Det känns så proffsigt med "Katvig-look-alikesömmen"!
Tråkigt: Att det bara strulade och strulade och strulade igen med min drömmaskin! Jag höll på att ge upp där ett tag.
Maskinval: Delarna är ihopsydda med overlocken, namnlappen är fastsydd med vanliga maskinen. Dekorsömmarna är baksidan av smala tvillingsömmen på CoverPro, sydd igenom sömsmånerna.

mandag 10. september 2007

Bilväska till alla leksaker


Jag blev så inspirerad när jag såg KnåpModerns dagiskasse. Snygg! Och sen gillade jag den bra och detaljerade förklaringen till den. En sån kasse behöver vi, fast till att ha i bilen så vi kan samla alla Gullklumpens leksaker. Vi kör ju så sjukt mycket bil, till Norge är det 70 mil en väg. Denna veckan ska vi först till Göteborg och Skåne innan vi vänder norrut mot Norge. Stackars Gullklumpen (och hennes päron). Men nu får hon en fin kasse att ha alla billeksaker i iallafall!

Det lär inte bli så många nya alster här på en dryg vecka kanske, vi ska som sagt resa mycket. Fast vem vet, jag kanske knåpar i Norge? Sen har jag en present som inte lagts in i bloggen än. När den har lämnats i Göteborg imorgon eller när det blir så lägger jag in den!

Mönster: KnåpModern
Material: Blått Pippityg från Åhlens, röttrosa bomullstyg som foder från Ikea, röd snedslå. Turkost dubbelvikt namnband fäst under snedslån. Kassen är ju vändbar men inte kan Pippi bli foder?
Glädjesmoment: Bra beskrivning så det behövdes inget tankearbete, bara att köra! Skönt när man inte har så mycket tid och vill få den klar!
Tråkigt: Inget alls!
Maskinval: Overlockade ihop allt frånsett kantbandet som syddes fast med en söm genom alla lager. Snabbt och enkelt!

søndag 9. september 2007

Overallen - sprättad och klar





Här äntligen kommer bilder och beskrivning på overallen till Mille. Jag trodde ju att den var klar för en vecka sedan men fick inse att jag gjort ett fel. Vad tur är började jag inte genast sprätta utan väntade till en annan dag som jag inte var lika trött. Då såg jag att jag inte alls behövde sprätta så mycket som jag hade trott och overallen var klar på en kvart!

Overallen är sydd utifrån ett mönster från Ottobre i storlek 62. Jag velade länge innan jag bestämde mig för den storleken. Beräknad förlossning är på nyårsafton och frågan är om jag inte skulle ha sytt storlek 56 i stället, särskilt med tanke på att Ottobre ofta är stora (och breda!) i storlekarna. Nu blev det 62 och jag tror att Mille kommer få plats i ena benet, h*n kommer simma!

Overallen är sydd i fleece och fodrad med flanell. Enligt mönstret skulle man ha vadd emellan men jag tror detta räcker då vi använder fårskinnsåkpåse i vagnen. Den är sydd med två bakstycken och raglanärmar. Fram är det sidoframstycken som fästs mot framstycket med två dragkedjor som går ända ned till fötterna. Det gör det lätt att ta babyn i och ur overallen även om den skulle sova. Eller så kan man bara lätta på overallen om man tar in babyn och den fortfarande sover. I mönstret syr man framflärpen i två delar, en övre del med ett motiv på och en undre del som är bredare och rynkas på. Jag och sambon diskuterade detta och kom fram till att vi tyckte att det var snyggare med bara en del och bara ett gekkomärke som dekoration. Så då skippade jag yttertygets framstyckemönster och använde fodermönstret i stället. Under dragkedjan på framflärpen är det fastsydd två dragkedjeskydd som jag gillar skarpt. Det är nog en detalj som jag nog inte hade tänkt på själv men som känns väldigt bra!

Som vanligt ändrade jag i mönstret. Blant annat ska man enligt mönstret ha teddy mellan foder och yttertyg istället för att kanta. Jag kantade med trikå i ärm- och benslut i stället, med fleece "under hakan" (på den flärpen som är i mitten som fästs med dragkedjor på båda sidorna) och sydde ihop inner- och ytterhuva utan något kantband men med en dekorstickning längs kanten. Den viktigaste ändringen enligt mig är påsydda vantar och tossor. I stället för bara öppningar för händer och fötter som mönstret har sydde jag på en flärp som kan dras över hand eller fot så att babyn inte ska frysa. Gullklkumpen hade såna på sin Polarn och Pyret-overall så jag plankade den idén. Då kan man välja om man vill ha öppet eller slutet. Denna är sydd med foder också, och när vanten är på syns fodret. Det blev snyggt tycker jag! Men det var också här jag gjorde fel. Jag vände på vanten på ena handen innan jag sydde på den så att den låg på framsidan istället för baksidan när jag sydde ihop med kantbandet nederst.

Mönster: Modell 9 från Ottobre Design 5/06 med vissa modifikationer. Storlek 62. Modellen är bred!
Material: Brun fleece och turkos flanell med små grodor, båda från Ohlssons Tyger. 45 cm långa bruna vanliga dragkedjor. Enligt mönstret skall det vara tunna overallblixtlås, jag kom fram till att de menade helt vanliga blixtlås om man tittar på bilden. Detta fungerar utmärkt! Turkos muddväv som kantband på arm- och benslut.
Maskinval: Sömmarna är ihopsydda med overlocken. Dragkedja, synliga kantbandssömmar och stickningar är sydda med vanliga symaskinen.
Glädjesmoment: Att sy något lite mer komplicerat. Det vill säga, det är inte svårare än andra saker men det tar lite mer tid. Och sen är jag riktigt nöjd med resultatet, även om den har sina skönhetsfel om man synar den noggrant! Denna kommer Mille få sova gott i i vagnen. Jag vet inget plagg vi använt oftare än Gullklumpens overall så den är väl värt att sy!
Tråkigt: Att jag verkligen trodde att jag var klar och sen när jag skulle visa fram den till sambon insåg att jag vänt på ena vanten. Vad arg och besviken jag var då!!
Lyxigt för babyn: Dragkedjeskydden överst i halsen. Känns som en lyxig detalj!


TILLÄGG 071209: SÅ HÄR GJORDE JAG VANTARNA OCH FOTÖVERDRAGEN

Jag har fått frågan om hur jag gjorde flärparna att dra över händer och fötter, och egentligen är det ju änklare att lägga till det här.

Jag ritade av formen på nedersta delen av ärm respektive ben på överallen, så långt upp som jag tyckte att det var lämpligt med ett överdrag. Sen klippte jag till den i både yttertyg och innertyg och kantade den övre delen. Sen sydde jag fast flärpen i sidosömmarna på ärm respektive ben. Här gäller det att passa på så man redan här lägger delarna åt rätt håll. Jag lade de på baksidan med yttertyget utåt men det är ju en smaksak. Sen sydde jag på kantbanden på arm- respektive benslut, på ena sidan syddes alltså kantbandet genom fyra lager tyg (två vardera av ytter- och innertyg). Det var här jag gjorde fel, jag hade vänt ena överdragsflärpen så att den syddes dubbelt på framsidan istället för baksidan.

Färdigt, alltså inte särskilt komplicerat eller ens mycket extra jobb! Fråga gärna om min förklaring är otydlig så kan jag lägga till flera bilder eller förtydliga!

torsdag 6. september 2007

Beställningshoodies


Lite stolt är jag allt över mina beställningar! Två olika önskade varsin hoodie i storlek 74 respektive 80. Av erfarenhet börjar jag inse att mitt mönster är stort och dessa hoodies ska nog kunna hålla hela vintern och kanske längre till och med! Det är ju den stora fördelen med omlott, det är lätt att snyggt anpassa till barnets storlek allt eftersom de växer! Jag har funderat och diskuterat med Jenny om man inte skulle kunna ha tryckknapp på innerflärpen i alla fall, men jag tror att man förlorar lite funktionalitet på det. Så än så länge har jag inte testat den varianten.

Denna gång använde jag inte samma skårade elastiska kantband som tidigare utan har använt brun trikå att kanta med vilket jag tyckte blev lyckat om jag får säga det själv. Sen är det CoverPropremiär på finsömmen på kantbanden. Den ena hoodien fick smal tvillingsöm, den andra kedjesöm (efter inspiration från Thea). Båda blev bra! Har inte bestämt mig för vilken jag gillar bäst än. Sen är CoverPro så ny för mig så det känns lite läskigt att skicka det ifrån sig. Men det måste ju hålla!

Mönster: Samma som på höst in da hood. Nu känns det som att jag hamnat rätt! Storlek 74 och 80.
Material: Mörkbrun fleece från Ohlssons Tyger, brun muddväv från Stoff och Stil som kantband.
Glädjesmoment: Att jag fått arbeta fram mönstret så att det bara känns bättre och bättre för varje gång. Och att jag börjar bli kompis med CoverPro, snygga sömmar är kul!

tirsdag 4. september 2007

Nu är den här!

Min CoverPro har kommit! Jag och Gullklumpen packade precis upp den. Det vill säga, vi öppnade lådan och kikade ner i den. Sen började Gullklumpen dra i tråderna (den kommer färdigträdd med vit tråd!) så då sa vi att det fick räcka. Får ta upp den på riktigt när hon somnat. Tvekar dock tyvärr på att jag får sytt på den ikväll. Jag håller på med mina två beställningshoodies som jag gärna vill få gjort klart, och sen mår jag inte så bra idag vilket försvårar det hela. Vad jag tycker illa om att vara gravid! (Och vad kul det är att få barn! Detta är ju bara transportsträckan...)

Hitta ett fel...


Jag har sytt en overall till Mille (vårt smeknamn på lille plutten i magen, och nej, vi vet inte könet). I söndags på kvällen trodde jag att jag var klar och skulle stolt visa fram den till sambon. Då såg jag till min stora fasa att jag gjort ett gravt misstag, just på ett ställe där jag trodde att jag hade koll! Döm om min besvikelse! Ser du vad jag syftar på?

Overallen har påsydda vantar och tossor, precis som Polarn och Pyrets har. Jag har lyckats vända vanten åt fel håll på ena armen. Det syns kan man säga... Först var jag i min besvikelse inne på att skita i felet och använda den som den är. På natten bestämde jag mig dock för att bita i det sura äpplet och sprätta upp. Hoppas jag kan göra det utan att skada kantbandet, jag har inte tillräckligt med mudd i den färgen till att ersätta om det går snett.

Jag kommer återkomma med en ordentlig presentation när jag är klar, det kan vara bra att ha en morot i form av att få lägga ut i bloggen. Jag är riktigt sur på mig själv!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no