lørdag 23. februar 2008

Tryckt glad pyjamas

Är det något Mille behöver nu så är det flera pyjamaser. Underbara pojken växer så snabbt och vi verkar inte ha så många i nästa storlek. Jag har haft någon liten spärr på att sy just pyjamaser. Jag lägger ju ner av min tid på ett plagg och då vill jag ur en ren egoistisk synvinkel att det skall synas! Låter kanske dumt men jag tror det är skälet.

Vi gillar bäst pyjamaser med fötter och med öppning som går ner i ena benet för att underlätta vid blöjbyten. Jag hade inget mönster på detta men hittade ett mönster i Meedom på heldräkt med dragkedja nästan ner till grenen, dock utan fötter. Så då fick det bli att ändra. Jag kombinerade heldräktsmönstret (form 1) med ett mönster på tights med fötter från samma bok och förlängde dragkedjan. Här skulle jag nog ha lagt till en blöjkil för att få dragkedjan snyggare. Nu drar den sig lite vilket syns på bilden. Funktionellt är det ingen fara dock.

Mönstret till heldräkten har söm mitt fram och mitt bak. Den har även sidosöm vilket behövs när man skall ha fötter. Halslinning og ärmslut har fått härlig orange mudd från Hilco och på bröstet gjorde jag ett tygtryck för att liva upp.

Trycket är gjort med en tryckkudde och textilfärg från Panduro. Det är bara att smeta in kudden med färg (här använde jag en miniroller från Panduro men det går nog lika bra med en svamp), sen tryckte jag på färgen. Det gäller att hålla ett jämt tryck utan att förflytta kudden. När färgen är torr fixerar man trycket genom att stryka i 5 minuter från avigsidan. Att stå där med strykjärnet är nog den tråkigaste biten med hela pyjamasen!

Arbetsordning:
1. Sydde ihop axelsömmarna.
2. Sydde på ärmarna.
3. Sydde insnitt i bakstyckets hälar (för att få form på fötterna).
4. Sydde sömmen mitt bak ner till grenen.
5. Sydde ena sidans arm- och sidosöm, fortsatte hela vägen runt foten och upp till grenen. Andra sidans söm fick vänta till jag sytt på dragkedjan.
6. Strök på formband där dragkedjan skall sys fast.
7. Sydde på dragkedjan dolt men inte osynligt. Det är alltså ingen synlig stickning genom framstycket men dragkedjan syns när den är stängd. Har jag begreppen rätt då?
8. Sydde andra sidans ärm-och sidosöm, det var här jag insåg att det drog sig lite men jag tycker att det blir tillräckligt bra så jag sprättade inte dragkedjan för att sy på en blöjkil. Nästa gång!
9. Sydde på mudd i halslinningen.
10. Gjorde tygtrycket enligt beskrivning ovan.

Klart! Eller förresten, insåg just nu att jag glömt namnband. Det får det bli, har ett antal som skall sys på plagg som inte bloggats om än, det får bli kvällsgöra!

Mönster: Meedom "Børnetøj 0-3 år", en kombination av mönster på heldräkt i form 1 och tights (i boken kallas det gamascher) med fötter i storlek 62.
Material: Naturvit trikå inköpt på loppis, orange Hilcomudd från Nea Nobelle, 45 cm dragkedja från Stoff och Stil.
Roligt: Jag blir så glad av färgen på muddkanterna. Och trycket blev härligt och gav mig en skön vårkänsla.
Tråkigt: Att dragkedjan gjorde att tyget i benet drog sig lite. Fast då är det ju tur att jag gjorde just ett plagg som inte kommer visas fram till hela världen, mer än här i bloggen då givetvis!
Maskinval: Overlock att sy ihop och muddkanta med, vanliga maskinen till dragkedjan.

Jag ser nu att muddfärgen inte kommer fram så bra mot orange bakgrund, det skulle jag ha tänkt på tidigare... Bakgrundstyget är förresten härlig orange stretchfrotté från Stoff och Stil.


12 kommentarer:

Thea sa...

Men gud så proffsig den ser ut! Så jättekul att prova textiltryck. Och jag håller med det där om att jag prioriterar annat än pyjamasar, men jag kanske ska tänka om.

Lilla hund sa...

Oj, vad fin! Du är verkligen duktig.

Jag har ju också jobbat mycket med textiltryck och nu lottar jag ut ett sådant plagg. Titta in på min blogg!

LumLum sa...

Ja, pyjamasar är verkligen inte det roligaste plagget. Jag drar mig tom för att köpa pyjamasar, känns så onödigt att lägga ut en massa pengar på ett plagg som aldrig syns. *fniss* Sy pyjamas har jag inte försökt mig på ännu, men det kanske kommer det med.

Sarah sa...

Det va en riktigt söt pydde du gjort. Känner mig inspirerad att ta tag i en sån med innan vinterna är slut!

kokos flanell sa...

oj så ambitiöst att sy en pyjamas! ser väldigt proffsigt ut.

Mimmi sa...

Jag håller med dig (och de övriga) med att det är supertrist att sy pyjamas, så jag har aldrig gjort detta. Har en pyjamas i stlk 62 tillklippt nere i källaren, men den är snart urvuxen så det känns inte som det är någon idé att sy ihop den. Härligt med tryck! Jag köpte en sats med textilfärger när jag besökte slöjddetaljer, men jag har inte kommit mig för att använde dem än. Hur är färgen att tvätta/tumla - iron on som jag har använt skall ju inte tumlas och dessutom tvättas utåin vilket är lite jobbigt.

Gekko sa...

Vad skönt att det inte bara är jag som tycker att pyjamas är jobbigt! :-)

Mimmi: jag vet ju inte hur hållbar färgen är än, jag vänder alltid alla plagg ut och in och tumlar aldrig (helt sant!) så jag hoppas att det håller ett tag! Storlek 62 har ju i vilket fall inte den långste användningstiden...

Lilla krusbäret sa...

Vad fin :-) Jag sydde inte heller pyjamasar men så hittade jag ett så billigt (men inte direkt fint) tyg så jag kunde inte låta bli ;-) Och sedan blev det två till av bara farten. Ottobre 3/05 har ett bra mönster, tyvärr utan fot men med grenkil.

Hello sa...

Den blev ju jättefin! Skönt när man kan få det precis som man vill. Just modellen med dragkedja hela vägen ner är inte alltid så lätt att få tag på, tycker jag. Det är fö även vår favoritmodell, även om det börjar kunna användas även tvådelade pyjamasar nu...

Jes sa...

Pyamasen blev jättefin, va roligt att prova något nytt :) som färgtryck. Har inte sytt någon pyamas (bodysuite) ännu men har ett mönster som ligger och väntar på att bli använt som jag fick av Svedin.

Snux sa...

det er kjempegøy med stofftrykk!! Og dette ble jo veldig bra, også.

á Yeliqa sa...

Söt pyjamas. Jag har inte heller sytt speciellt mycke nattkläder till mina barn. det som sagt roligare med plagg som syns :)
Så fint det blev med trycket.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no