søndag 20. april 2008

Taktottröja


Vi är några lyckostar vi! Om några veckor bär det av till Brasilien! Då måste vi givetvis ha ljusa långärmade t-shirts till Gullklumpen som kan skydda mot solen utan att det blir för varmt. På Syfestivalen lyckades jag få tag på det perfekta tyg till detta, en tunn bomullstrikå från MG-tyger med svarta stripar på vit botten. Tröjan sydde jag i en lite lös t-shirtsmodell med muddhals och fållar i armslut och nederkant. Det kändes dock lite tråkigt med en slät tröja i detta tyg, jag vill ju att våra hemsydda kläder skall vara just personliga och inte kännas som om de vore köpta hos någon av de stora kedjorna. Lösningen var att göra en applikation. Vi funderade lite jag och Gullklumpens pappa och kom fram till att en taktot (=traktor på Gullklumpenspråk) nog skulle vara en höjdare. Och gissa om hon blev glad! Jag visade henne tröjan med taktoten i röd och svart velour när hon vaknade efter sin middagsvil idag och hon blev helt till sig av glädje! Det värmer en syende mammas hjärta kan jag lova!

Arbetsordning:
1. Sy axelsömmar.
2. Sy på ärmar
3. Sy ihop halsmudden till en rundel, vika den sen aviga mot aviga.
4. Sy på halsmudden på halsöppningen. Tidigare har jag märkt av och nålat 1/4-delar av halsmudd respektive halsöppning. Nu bara sträcker jag och syr och tycker att det funkar bra att inte nåla.
5. Sticka ner halssömsmånen med kedjesöm.
6. Fålla ärmsluten med smal tvillingtäcksöm.
7. Sy ena sidans arm- och sidosöm.
8. Fålla nederkanten med smal tvillingtäcksöm.
9. Sy andra sidans arm- och sidosöm.
10. Sy på namnlapp.
11. Till slut gjorde jag applikationen med vliesofix mellan velour och tröja och totally stable på tröjans avigsida. (Nu låter det som att den gick snabbt men jag fick allt lägga ner lite tid på den!)

Mönster: Grundmönster till tröja från Meedom, str 86.
Material: Vit-svartrandig trikå från MG-tyger, inköpt på Syfestivalen. Restbitar av röd och svart velour till applikation. Vliesofix (Hi-fix) från Stoff och Stil, Totally Stable från Bibbis Textil.
Maskinval: Overlock att sy ihop delar samt att sy på halsmudd. Täcksömsmaskin att fålla och sticka ner sömsmånar. Vanliga symaskinen med sick-sack att sy på applikationen.
Inställningar: Coverpro med kedjesöm och tvillingsöm: Trådspänning: 4-4-6, differentialmatning: 1.25. Sick-sack till applikationen: Steglängd: 0.2, stygnbredd: 3.0.
Kul: Att Gullklumpen blev så glad och stolt över sin taktottröja!
Tråkigt: Att tyget drog sig lite på ett ställe i applikationen då totally stablen lossade bak utan att jag märkte det. Jag får svälja stoltheten och använda den ändå!

15 kommentarer:

bronco sa...

Verkligen jättefin!

Thea sa...

Så fin den blev!!! Härifrån syns inte att den dragit sig! ;-) Jag har gjort samma nån gång, så jag vet hur trist det är. Efter det nålar jag alltid fast totally stablehörnen. Fast då har man ju alltid risken för masklöpning...

Gekko sa...

Tackar:-)
Skönt förresten att höra att även applikationsdrottningen kan fela;-) Jag funderade på att nåla fast men hade iövrigt inte använd en enda nål under ihopsömnaden (inte ens till att sy på ärmarna) så jag ville inte sabba med att nåla. Med facit i hand vore det bättre!

Kort&Søm sa...

Veldig fin med traktor appliksjon, der ga du meg en god ide til guttene mine sine sommer t-shirts. Takk :o)

OttoPippi sa...

Personlig och fin!! Blir en höjdare på semestern!! Lyllos er som får åka iväg!! Applikationer verkar så svårt, men jag vill jättegärna pröva snart!! Taktot-applikation var ju en superidé! :-) En fråga bara - när använder du kedjesömmen i denna sömnad?

Jes sa...

Vilken härlig tröja!! Klart guldklimpen ska ha en tröja med traktor :)

Babything sa...

Jätte snygg!!! Kan du göra fler såna, kan man beställa av dig?

Fröken Axelsson sa...

Jätte tuff!

Babything sa...

TITTA HIT - GRATIS PROVER!

Medea sa...

Hittade en söt tröja att sticka hos Meedom. Har redan satt igång att sticka den till en kompis kommande bebis =)
Mönstret

malin sa...

Jättefin! Å så skönt med en utlandstripp!

Gekko sa...

Tackar!

Ottopippi: jag använde kedjesömmen till att sticka ner halsmuddens sömsmån.

Babything: du kan väl maila mig om ev. beställning? attsyengecko (at) gmail.com

kokos flanell sa...

fin tröja med schysst naivistiskt stuk på traktorn.

OttoPippi sa...

Jag förstår!! (Dessutom hade du ju redam skrivit det i arbetsordningen :-))

Kånkarong sa...

Va fint!
Hemma hos oss heter det "TA-too" just nu (Alvar 18 mån.)! :) Det andra favorit ordet är då "Bap-bil" ... last bil. Han skulle nog bli väldigt glad för en "TA-too"-tröja han med...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no