fredag 25. april 2008

Vilt experimenterande ugglor!


Äntligen har jag fått mitt fantastiska uggletyg som Jofotex låtit trycka upp, tack Thea! Nu är tygerna färdigtvättade (de mår bra efter sin nära-bruna-sörjeränder-upplevelse för de av er som hört den rysaren!) och jag har redan hunnit med två alster. Här tänkte jag dock bara skriva om Gullklumpens nya klänning, eller tunika kanske jag skulle kalla den.

Jag har haft en bild i huvudet av en klänning jag ville sy i trikå, jag trodde länge att den skulle vara randig. Tanken var nog att använda tyget i taktottröjan till den. När ugglorna flyttade hem till oss så berättade de dock för mig att de tänkte bli en trikåklänning i precis det stuk jag tänkt mig. Lite lagom stilkrock liksom, äkta 70-talsugglor till en modern klänning i lite 20-talsstil (fast jag tror inte de sydde de klänningarna i trikå...)

Nåväl, jag hade inget mönster till klänningen men väl en bild i huvudet. Jag tog utgångspunkt i en storlek på tröja som jag visste att var lagom till Gullklumpen.
Båldelen är rak ner till den röda delen, nedanför det röda är den lätt utställd. Sen klippte jag till ärmar som bara har en sömsmån kvar i ärmhålan, här är det alltså ingen längd kvar. Ärmarna blev riktigt coola tycker jag, jag sydde på en smal smal mudd som jag sen stickade ner, här använde jag min nya kompis center guiden. I halsen är det vanlig mudd och längst ner har jag fållat med min andra nya vän, fållguiden. Jag kommer nog göra ett eget inlägg om dessa två superprylar!

Så här gjorde jag:
1.Sydde ihop framstyckets och bakstyckets respektiva tre delar med overlock.
2. Gjorde hål och satte i öljetter på framstycket röda mittdel.
3. Sydde ihop axlar.
4. Sydde på mudd i halsöppningen.
5. Sydde på ärmar.
6. Sydde på rött på ärmarna som mudd fast utan att sy ihop den till en rundel först. Jag sträckte inte särskilt mycket.
7. Stickade ner sömsmånen till muddkanten på ärmarna med tvillingsöm där den ena sömmen gick en bit in på uggletyget och det andra precis inne på det röda. Detta med hjälp av center guiden. Det syns på bilden nedan hur det blir (fast det kan nog bli även snyggare när jag lärt använda pressarfoten bättre).
8. Sydde på en röd bakdel till midjedelen fram och bak. Den hjälpstickades fast i sömsmånerna till övre och nedre uggletyget med overlocken utan att knivarna fick skära i den första sömmen.
9. Sömsmånerna till midjedelen stickades ner på samma sätt som i moment 7.
10. Fållade nederkanten med hjälp av fållningsapparaten.
11. Sydde ihop arm- och sidosöm. Samtidigt syddes ett resårband fast som går i kanalen bak och knytband fram.


Mönster:
Eget, str 92.
Material: Fantastiska uggletyget från Jofotex. Det finns även med blå eller bruna ugglor. Den matchande röda trikån kommer även den från Jofotex.
Maskinval: Overlock, coverpro.
Inställningar på coverpro: Fållar med fållguide: Trådspänning: 3-3-2, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0. Stickning av sömsmånar med center guide: 4-4-3, differentialmatning: 1.25, steglängd 3.0. pressarfottryck 7 mm.
Kul: Att mitt helt egna mönster verkar ha blivit så bra. Och att coverproen betedde sig som en liten ängel hela vägen och inte strulade!!!

14 kommentarer:

Kånkarong sa...

Mäh, jag som struntade i att beställa centre guide och fåll guide! ;P Tog bara clear view foot... Det kanske får bli en separat beställning smångingom! Cool liten klänning :)

Majtjho sa...

Åh så fin. Påminner om en klänning som min dotter har från Katvig. Den har dock lång är. Kanonfin!

LumLum sa...

Åhhh!!! Fiiiiiiin!!!! Var min sexårings kommentar när hon satt här brevid mig och såg klänningen. Följt av Har du sytt den? Kan du sy en sådan till mig? *fniss* Och ag får hålla med henne, den är underbar!

Gekko sa...

Kånkarong: du vill kanske inte höra att center guide kan användas som clear view då *viskar*
Fållguiden är ju bra men man kommer ju långt med en post-itblock också ;-)

Maria sa...

Superfin!

Anki på sytt.blogg.se sa...

Mycket snygg!
Har oxå haft denna i huvudet sen i höstas? Jag tror att molo eller katvig eller nåt av dom danska.. gjorde en liknande i rosa och grått.
Hursomhelst så blev den urbra!

Josefinaste sa...

Det var ett tag sen jag var inne och kkade hon dig, och så dyker uggleskönheten upp!!! Helt underbar! Får mig att undra varför jag inte köpt mig något uggletyg och ännu mera varför det var så länge sedan jag var inne och kikade.
Jag säger bara: najs!!!

Jes sa...

Superfin Gekko! Gillar verkligen modellen, roligt att du är nöjd med fötterna jag har inte hunigt prova minna ännu.

jnydesign sa...

Superfin verkligen. Förra sommaren sydde jag upp en likadan (nåja nästan) till butiken, men det var ingen ärm på den, sedan var den i rosa camotyg, alltså lite rockigare. Men annars identisk. Jag tycker att det är en fin modell på en klänning.

Karin R sa...

Haha, vi har två t-shirts i originaltyg från min barndom. Mycket söta. Och fin klänning!

Liksom sa...

Jättefin!

Har precis beställt hem en meter av varje färg...

Thea sa...

Jättefin! Tror det är många som har snarlika modeller, men ingen som har en äkta Gekko! Jag är speciellt förtjust i den korta ärmen med den smala muddkanten. Mycket snyggt och välgjort. Tyvärr är min center guide foot restad... :-( Men jag får ju njuta av resultatet här! :-)

Kånkarong sa...

Ja, det var så jag tänkte först. Att Centre guide skulle kunna användas som clear view men Russell på Sewing Machines Direct vilseledde mig då! Fast jag frågade i och för sig om pinnen gick att montera bort och det gör den ju inte... Vad är post-it tricket då?

Gekko sa...

Tackar alla!

Josefinaste: klart du måste köpa ugglor! Mera ugglor till folket! Tyget är faktiskt helt underbart och på minner mycket om kaninerna i kvalitén!

Karin: kanske jag får se och klämma på de vid tillfälle??

Kånkarong: jag har nu använt syguidesfoten med kantbandspressarfoten, det gjorde grym skillnad! Man kan visserligen inte montera bort pinnen (vad jag vet) men jag kunde vika den åt sidan så den inte kommer i vägen. Jag får fotografera vid tillfälle:-)
Det finns länk till Post-ittricket i prylmaniinlägget nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no