fredag 12. oktober 2007

Lekdräkten äntligen klar


Äh, jag vet inte vad jag ska kalla denna kreation. Är det en lekdräkt? En jumpsuit? En overall? Har fastnat lite för lekdräkt men vet inte om det stämmer. Någon som vet?
Inspirationen kom från Gullklumpens inskolningskompis E i dagis. E är 13 månader och varje dag jag träffade honom under dagisinskolningsen hade han nya coola kläder. Däriblant en brun velourlekdräkt från en av de stora kedjorna som har börjat komma i retroträsket. Snygg var den iallafall och jag blev så inspirerad! Tanken är att jag även ska sy en till Mille i storlek 56 typ. När jag nu ska hinna det med den farten jag håller...

Det är alltså en heldräkt i brun velour med en dragkedja mitt fram. Ska man sy den till en minibebis så är det nog smart att antingen ha en längre dragkedja som går ner i ena benet eller ha knäppning i benen för enklare blöjbyten. Jag lutar åt det första om jag ska sy till Mille. Kragen är dubbelsydd muddväv, sen är det mudd i arm- och benslut. Jag har sytt på infodringar innanför dragkedjan och upp till axelsömmen. Det ser snygg ut men har tyvärr inte fastnat på bild. Bakstycket har ingen mittsöm utan är sytt i ett stycke. Och så har jag fått sy mitt livs första blöjkil, jag vet inte riktigt hur man gör men det ser rätt ut!

Lekdräkten är med flit sydd stor, inget retroslimmat här utan gott med rörelsevidd för att kunna växa i och viktigare, inte bli hindrat i det idoga klättrande Gullklumpen för tiden håller på med.

Mönster: Egenknåpat med inspiration från en liknande dräkt från Lindex, str 86
Material:
Brun velour, brun mudd och brun 40 cm lång dragkedja, allt från Stoff och Stil.
Tråkigt: Att det tagit sån tid att få den klar. Fast det är klart, det beror mest på att jag inte kunnat lägga så mycket tid på den!
Glädjesmoment: Den blev precis som jag ville och Gullklumpen ser ut att vara nöjd!
Maskinval: Overlock till att sy ihop. Bred tvillingsöm med avigsidan utåt i orange som dekorstickning över armsömmarna och kedjesöm med brun tråd för att sy fast insidan av kragen, båda med CoverPro. Vanliga maskinen till att sy fast dragkedjan och infodringen. Namnlappen syddes fast för hand på armmudden på så sätt att den syns lika snyggt när mudden är vikt upp över ärmen (syns inte på bilderna men det är nog så vi får göra i början).
Inställningar på CoverPro: Trådspänning 4-4-3, stygnlängd 3,5, differentialmatning: 1,0 till breda tvillingsömmen. Trådspänning 4-3, stygnlängd 3, differentialmatning: 0,75 till kedjesömmen.

Som ni ser så behöver man inte vara Pippi för att kunna bära sin egen häst!

12 kommentarer:

Hemsytt sa...

Wow, den var ju jättesnygg, fint med den orangea dekoren, den såg så mysig ut på henne. Jag hade nog kallat den heldress, i gynthers står det väl lekdress om jag inte minns fel. Snyggt stjärntyget var, men de går väl inte att beställa på hemsidan. Spännande o se vad du ska sy av det.

Jes sa...

Såg lekdressen live idag när jag anlände till släktgården. Den är lika snygg live som på bild :)

Anonym sa...

Grymt cool. Gillar den skarpt.

/ majtjho

Cecilia sa...

Me like!! Jag är så pinsam att jag har t o m stått och hållit i den relativt billiga varianten hos kedjan *skäms* Tog mig i kragen och tänkte att jag måste överkomma min rädsla för dragkedjor och ta mig mod till att sy en egen vid tillfälle. Du har ju så bra smak!

SNUX sa...

Å, du er virkelig velour-og-fleece-dronningen:)!
Superkul modell da:)

Thea sa...

Å, den är supersnygg ju! Och fotomodellen ser nöjd och stolt ut!

Flower´s sa...

Jättesnygg dress!
Vad duktig du är som har knåpat ihop den själv!
Själv har jag inte riktigt vågat rita några egna mönster ännu.

Gekko sa...

Tack alla! Den förste kommentaren jag fick när jag visade fram den var: "vad mycket brunt" och sen inte ett ord till. Så jag behövde lite beröm. Iofs hade sambon redan sagt att den var snygg (det var inte han som sa det om brunt) men ändå.

Cecilia: det är väl inte så tokigt att kunna tänka sig att köpa den färdig, den var ju inte dyr precis. Jag menar med all den tid man lägger själv så är det ju inte prisvärt, bara roligare! Dragkedjor är förresten inte särskilt svårt!

Flower´s: att knåpa mönster själv är inte så svårt om man har nåt att gå utifrån, iaf inte till barn. Det är bara att testa. Blir det tokigt så har man ju lärt sig nåt! Man hittar ju alltid nåt att förbättra!

Botilda sa...

Oj, så fin! Ser otroligt mjuk och mysig ut på Gullklumpen. Du är verkligen inspirerande.

Anonym sa...

Underbar lekdräkt, se otroligt skön ut för din lilla tjej.

Gekko sa...

Tack! Vad glad jag blir:-)

p.lu.to sa...

Imponerad, är mkt sugen på att börja sy i velour. Tyvärr har jag inte ngn maskin för det ändamålet, får se när min Yamata fr halens ger upp. Då kan jag äntligen köpa ngn bättre. Den var som sagt jättefin.
Ylva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no