lørdag 26. januar 2008

Amningströja


Jag tycker att vanliga tröjor funkar rätt så bra att amma i men min storfavorit är ändå min BOOB amningströja med amningsöppning. Här om dagen kom jag på att jag köpt en stuvbit tunn svart singeljersey i fyndhörnan på Stoff och Stil att jag kunde testa att sy en topp till mig själv.

Något färdigt mönster hade jag inte men i Ottobre nr 2/07 som är ett vuxennummer finns lite olika varianter på toppar. Jag tog utgångspunkt i modell 3. Egentligen är nog rynkningen i urringningen och i ärmerna på modell 4 eller varför inte urringningen i modell 5 snyggare men det är också lite mer jobb och först ville jag bara testa om jag fick till amningsluckan bra. Jag mätte på mig själv för att få en bra storlek men blev inte nöjd med måtten och den storlek jag då skulle behöva dra så jag chansade och tog storlek 38 vilket är min vanliga storlek. Med facit i hand var det ett mycket klokt beslut! En större storlek skulle suttit som ett tält på mig och då hade jag nog aldrig använt toppen. Då jag har en lång rygg förlängde jag tröjan enligt mina mått.

För att få till amningsluckan klipper man till två framstycken, ett från axlarna och i lagom längd så att fållen hamnar under brösten. Denna delen skall ligga ytterst av de två. Sen klipper man till ett till stycke som går från ärmöppningarna och så långt ner som man vill att tröjan skall vara. Då får man en lucka man kan öppna så att man inte behöver visa så mycket hud när man ammar. Passar mig bra! Egentligen skall man nog fästa resår överst i den innersta delen för att den skall hållas uppe men just nu vet jag inte om det behövs. Jag ändrar mig kanske så småningom.

Så här gjorde jag:
1. Sydde ihop ena axelsömmen med formband på bakstyckets sömsmån. Stickade ner sömsmånen med kedjesöm.
2. Kantade halsöppningen med en remsa i samma tyg som tröjan, här använde jag kantbandspressarfoten och kedjesöm.
3. Sydde ihop andra axelsömmen, även här med formband och stickning.
4. Sydde på ärmarna.
5. Fållade övre framstyckets nedre del med tvillingsöm.
6. Sydde ärm- och sidosömmarna. Här får man passa på så att rätt framstycke kommer längst ut;-)
7. Fållade ärmslut och nedre framstyckets nederkant med tretrådig rullfåll på overlocken.

Mönster: Ottobre nr 2/07 med ändringar som beskrivits ovan.
Material: Svart tunn singeljersey från Stoff och Stil.
Tråkigt: Tyget är väldigt tunt vilket gjorde det lite sladdrigt och svårt att sy i. Det var också svårt att kanta halslinningen och jag blev nog inte helt nöjd med den. Dock blev det tillräckligt bra till att jag kommer använda den.
Kul: Jag blev riktigt nöjd med slutresultatet. Tröjan har redan använts och godkänts både estetiskt och funktionellt. Nu måste jag bara köpa något annat tyg så jag kan sy en ny!
Maskinval: Overlock att sy ihop delar och fålla med rullfåll. Täcksömsmaskinen att fålla amningsluckan nedre (synliga) fåll, sticka ner axelsömmarna och kantbandspressarfoten att kanta halslinningen.
Inställningar på CoverPro: Till kantbanden med kedjesöm och kantbandspressarfot: Trådspänning: 4-3, differentialmatning: 1.5, steglängd: 3,5. Till stickningar med kedjesöm: Trådspänning: 4-3, differentialmatning: 1.5, steglängd: 3.5. Till fållen, bred tvillingsöm: Trådspänning: 4-4-2, differentialmatning: 1.25, steglängd: 3.5.
Till alla sömmarna med coverproen hade jag 75 mm stretchnålar och ett pressarfottryck på 11mm.

13 kommentarer:

Snux sa...

Du, kan din coverlock kutte? Eller er det bare overlocker som kan det?

Snux sa...

og syr coverlocken din kantsømmer som på en overlock?

Man har en diskusjon gående:)

Gekko sa...

Coverlocken kan inte kutte (ihvertfall ikke min), de sömmene den syr er helt annerledes enn overlocken. Min syr kjedesöm (altså stretchsöm med en nål), smal og bred tvillingsöm (3 og 6 mm, to nåler) og trippelsöm (3 nåler, 6 mm bred)

Hjelper det?

Snux sa...

Yepp:) takk!

Fin t-skjorte forresten! Artig når man en sjelden gang kan sy noe til seg selv også. :)

Snux sa...

Ser forresten at det er like fint vintervær hos dere som hos oss for tiden:).

Thea sa...

Snyggt och praktiskt!
TAck för tipset om pressarfotstrycket. Synd att det inte står något om inställningar i instruktionsboken!

www.syfroken.se sa...

Vart har magen tagit vägen? Den försvann fort!
Tröjan ser jättefin ut!

Jes sa...

Snygg Gekko!! Bra jobbat att modifiera ett vanligt mönster så. Sr fram i mot att se dina amningstörjor när jag hälsar på nästag gång.

Anonym sa...

Det där har jag också tänkt på länge. Men det var länge sedan jag sydde något till mig själv, och just känns inte som rätt läge. Förhoppningsvis orkar jag testa när magen är borta, som din. :-)

Annars har jag funderat på att testa att köpa tre färdiga toppar och sy om dem till två amningstoppar. Har du testat det?

Gekko sa...

Snux: observant av deg! Nei, her er det ikke mye til vinter. Men i morgen drar vi til Norge og hjemme har det kommet nesten 1 meter snö i helgen så jeg gleder meg som en unge!

Syfröken: Jag fattar faktiskt inte heller vart magen tagit vägen, det känns som att Mille äter upp mig och jag har ju varit sjuk men kilona rasar av lite väl fort. Jag har inte mycket ork! Förra gången tog det ett halvår innan jag tyckte att det var kul att se i spegeln, nu känns det helt ok redan nu!

Stratus: jag har inte testat det men minns att någon pratat om det i Sytråden. Du bloggar väl om det om du testar?

Anonym sa...

Absolut! Faktum var att jag var på stan igår och letade efter lämpliga tröjor att testa på. Men jag hittade ingen färg jag ville ha. Ville också köpa tröjor så att jag kan sy en långärmad och en kortärmad, och de fanns inte i samma färg...

Handlade dock ett par amningsbhar. Guuud vad mycket fult det fanns! Gräsliga! Som om man verkligen vill vara osnygg och osexig bara för att man ammar... Men att sy en bh känns lite för mycket. :-)

Gekko sa...

Nej, vid amnings-bh går nog gränsen! :-D Men det är lite knäppt att det skall vara så svårt att hitta snygga!

Unknown sa...

Jag vill minska mina bröst med bröst estetik. Behöver en bra plastikkirurg från Turkiet.
Memeestetiği

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no