tirsdag 1. januar 2008

Kokalalkopia i kanintyget


Mitt första "stora" alster i kanintyget, jag är så förtjust i detta tyg! Lyllo mig som har så mycket! Först ut fick bli en kanintunika i äkta Kokalalanda. jag och Thea har gjort en mönsterbyteshandel där jag fick låna hennes egna och ursnygga mönster på julklänningen. Jag har bara gått runt och väntat på kanintyget för att göra min egen version. Det blev jättebra tycker jag själv! Och tyget är så härligt att jobba med!

Tunikan är långärmad med raka ärmar, fram- och bakstycken är rätt så utsvängda och längden är såpass lång att den kan passera som klänning men tillräckligt kort till att Gullklumpen inte fastnar när hon skall krypa upp i soffan. I halslinningen finns en infodring i samma tyg som är fastsydd till fram- och bakstycke med en stickning långt in på infodringen. Fram finns ett sprund som fästs med en knapp och resårsnodd överst . För en gångs skull har jag i stort sett inte ändrat någonting i mönstret. Jag klippte med tilltagen sömsmån då Thea hade uppgivit storlek till 80/86 och jag tyckte att den såg lite smal ut. Det var den inte så nu har Gullklumpen gott om rörelsevidd!

Så här gjorde jag:
1.Klippte till infodringar till fram- och bakstycke och strök på vlieseline på dessa.
2. Kastade över den nedre kanten (alltså längsta sidan) av infodringarna med overlocken.
3. Klippte sprundet i framstycket och främre infodring som en rak linje ner i tyget.
4. Sydde fast infodringar räta mot räta på fram- respektive bakstycke med overlock. När jag sydde fast infodringen på framstycket sydde jag fram till sprundet, lyfte pressarfoten och vinklade tyget 90° för att kunna fortsätta att sy ner i sprundet med samma söm. I botten av sprundet rätade jag ut framstycket och infodringen så att sprundet spretar med 180°, då kunde jag bara fortsätta att overlocka rakt fram.
5. I punkt 4 skulle jag samtidigt sy fast resårsnodden i overlocksömmen men det glömde jag... Istället fick jag sprätta upp och sy över en gång till. Då lägger man alltså resåren så att den bildar en lagom stor ogla mellan framstyckets och infodringens rätsidor och ändarna sticker ut och klipps av overlockknivarna.
6. Pressade till infodringen snyggt.
7. Sydde ihop axelsömmar och infodringssömmar i en söm, här ligger alltså infodringen vikt ifrån fram- och bakstycke. Sen vek jag in infodringen och då ser man inte sömsmånen. Se bild nedan.
8. Nu sydde jag dekorstickningen genom infodring och fram- och bakstycke med rätsöm med symaskinen. Jag gjorde som precis som Thea här att jag tråcklade med kontrastfärg först, dels för att hålla tyglagren väl mot varandre och dels för att sy symmetriskt och kunna hålla mig till infodringens ytterkant.
9. Ärmarna syddes på
10. Nu fållade jag ärmslut och nederkant med smal tvillingsöm i brunt. Jag velade mellan brunt och orange men nu blev det kontrastfärg som matchar kaninerna!
11. Ärm- och sidosöm overlockades.
12. Namnlapp och knapp syddes fast för hand.
13. Overlocktrådarna fästes för hand med brodernål. (Vilket tråkjobb...)

Alla moment frånsett 12. och 13. gjordes på nyårsafton som var Milles dag för beräknad förlossning! Det blir ett januaribarn!!! Hoppas nu bara att Mille inte blir sur för att jag inte sydde till Kollektion Mini på just denna viktiga dag och därför bestämmer sig för att stanna kvar där inne. Jag ljuger inte om jag säger att magen är på väg att explodera så stor är den!

Mönster: Theas eget i storlek 86, tusen tack för lånet!
Material: Världens underbaraste kanintyg från Jnydesign, mjukt orange med härligt retro bruna kaniner.
Glädjesmoment: Jätteroligt att få testa någon annans egenkonstruerade mönster. Måste säga att jag är grymt imponerad över det! Det sitter verkligen! Sen är ju kanintyget min stora favorit just nu, längtar efter att få sy mer utav det. Om du inte har köpt än så gå inte miste om denna chans att göra ett riktigt retrokap!!!
Läskigt: Att sy ur en medbloggares mönster. Särskilt en som syr så snyggt och noggrant!
Maskinval: Overlock till att sicksacka infodringar, sy fast infodringar och sy ihop alla delar. Vanliga maskinen till dekorstickningen i infodringen. Coverpro till att fålla ärmslut och nederkant.
Inställningar på CoverPro: Smal tvillingsöm till fållar: Trådspänning 3-3-2, stygnlängd 3, differentialmatning 1,25.


11 kommentarer:

KLOCKARBARN sa...

Kanintyget blev ju helt fantastiskt till den modellen. Jag vill göra en klänning till döttrarna. Ska "bara" leta reda på nåt bra mönster. Jag gillar Kokalal´s halsringning på denna modellen. Ska bli spännande att se vad du mer hittar på av tyget. Vi får snart göra en enkät undersökning på idéer som kan inspirera alla kaninägare ;-)

Anki på sytt.blogg.se sa...

Så fantastiskt fin skulle gärna se den på, och så blir jag lite orolig......
borde du inte ligga på soffan käka praliner och vänta på Mille?
Fast det är klart tiden går bra mycket snabbare då man gör nåt kul.

Carolina sa...

Åååh vad fin! Bra idé Klockarbarn, en enkät får vi göra.

Mimmi sa...

Jag tror du är helt tokig ;-)

Härlig klänning iallafall!

Thea sa...

Hurra så fin den blev! Så otroligt välsydd och jag ser att kaninerna gjorde sig väldigt väl på modellen. Det blir väl till att sätta igång och sy en själv! Bra beskrivning på hur du gjorde också...jag kanske ska använda den nästa gång jag syr :-)

Cecilia sa...

Håller med Anki, jag vill se en bild på Gullklumpen i klänningen :)

Jättefin som vanligt :))

LinSar sa...

Va fin den blev.Jag har inte fått mitt tyg än.Va ju inte med från början(vilket jag ångrar)men får det snart och då får jag visa upp.
Ha det bra den sista tiden nu innan bebisen kommer.

Gekko sa...

Ni är så goda! Men oroa er inte! Just nu ligger jag på soffan med massor av sammandragningar och längtar efter de matchande tajtsen jag tänkte sy till tunikan. Får se om jag orkar med nåt idag men soffan känns nog som ett bättre alternativ. Pralinerna lockar dock inte...
Bild på Gullklumpen tänkte jag skulle komma när tajtsen blir klara. Får se om det bli före eller efter Milles ankomst bara! :-D

Tack Thea! Lite extra kul att du gillar den! Det är ju du som är mästarinnan! *sträcker mig*

Jes sa...

Tunikan är underbar, jag har ju set den "live". Den är verkligen välarbetad och ser jätteproffsig ut. Tyget är ju bara för underbart. Nu ska jag hem och klippa i mitt eget tyg som jag fick tillsammans med Gekko.

Flower´s sa...

Hej!

Vilken otroligt söt kanin klänning!
Jag gjorde också en beställning av kanintyget och är nu lycklig ägare till 5 av dom metrarna.
Funderar fortfarande på vad jag ska sy. Därför är det så roligt att titta in och se vad alla andra sytt.
God fortsättning på det Nya sy året!

Kånkarong sa...

Så fin!
Även intressant att läsa din arbetsbeskrivning. Bra tips på andra sätt att göra saker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no