mandag 21. januar 2008

Pyjamaspåse till Mille


Vi har inte tillräckligt många pyjamasar till Mille! Det vill säga, det har vi ju, om vi bara tvättar de vi har jämt. I storlek 50 och 56 har vi faktiskt bara två pyjamasar själva, sen har vi fått låna rätt så många av ett kompispar men det räcker ändå inte! Fast vad gör väl det när jag har ett underbart kanintyg att sy av här hemma?

Jag gillar pyjamaspåsar. Det är ett långt nattlinne som man knyter ihop till en påse nederst. Perfekt för små kroppar som helst drar upp benen i grodställning. Jag hade inget mönster så det ritade jag själv. Jag tog utgångspunkt i ett mönster till body med kuvertöppning i halsen i storlek 56. Nedanför ärmöppningen ställde jag ut sidokanterna lagom mycket och gjorde den ungefär så lång som jag trodde skulle behövas. Längst ner gjorde jag en kanal för knytband. Det enda bruna bendelbandet jag hade hemma är rätt så brett. Jag får se om det funkar eller om jag byter ut det till ett smalare när jag får köpt det.

Så här gjorde jag:
1. Kantade fram- respektive bakstyckets halsöppning med kantbandspressarfoten på Coverproen.
2.Lade bakstycket med avigsidan mot framstyckets rätsida så att huvudändarna ligger mot varandra. Axelpartierna skall överlappa varandra så att man får en lagom stor öppning för huvudet.
3. Sydde en hjälpstickning genom de överlappande axelpartiernas sömsmånar.
4. Sydde på ärmarna.
5. Kantade ärmsluten med kantbandspressarfoten på CoverProen.
6. Sydde ärm- och sidosömmar nästan hela vägen ner, lämnade öppet för den delen som skall bilda knytkanal.
7. Vek in sömsmånarna på sista biten av sidosömmen, sydde sen upp en fåll till kanal med baksidan av smal tvillingsöm på CoverPro.
8. Trädde i bendelband i kanalen. Jag hade tänkt använda dubbelt band, så att man får ett knyt på vardera sida. Bandet var dock så tjockt att jag tänkte testa om det går bra med enkelt till en början.
9. Sydde fast namnband för hand.

Mönster: Eget, storlek 56.
Material: Kanintyget från jnydesign, brun stretchjersey fråb Stoff och Stil till kantband. Bendelband från lokala tygaffären.
Roligt: Den blev bra på en gång, inget strul någonstans!
Maskinval: Overlock att sy ihop delarna, CoverPro till kantning och fåll.
Inställningar på CoverPro: Till kantbanden, smal tvillingsöm och kantbandspressarfot: Trådspänning: 4-4-7, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0. Till fållen/knytbandskanalen, smala tvillingsömmens baksida: Trådspänning: 3-3-2, differentialmatning: 1.25, steglängd: 3.0


OBS!
Kanintyget går fortfarande att köpa hos Jenny, mer information finns i hennes blogg. Jag har dock fått indikationer på att tyget snabbt är på väg att ta slut så går du i köptankar kan det vara bra att slå till nu!

20 kommentarer:

Hanna sa...

Har också insett att sovpåse är praktiskt! de har ju en tendens att sparka av sig täcket!

mÅSTE SÄGA ATT DU GÖR SÅ FINA SAKER.OCH HUR DU HINNER MED DET FÖRSTÅR INTE JAG!

Ceci sa...

Vilken söt! Jag har mönster på sovpåsar som jag tänkt göra någon dag, nu blev jag inspirerad så det kommer nog upp en eller två sovpåsar på min blogg inom en snar framtid...

Linda/Inna sa...

Jättefin! Jag har till slut också fallit för frestelsen och beställt kanintyg. Kul att se vad andra gör av det, men samtidigt desto svårare att bestämma sig vad man själv ska göra av det. Räcker ju inte till allt! ;-)

Cecilia sa...

Åh vilken fin :) Det går verkligen att göra så mycket men kaniner. Sovpåsar är en favvo här med, jag sörjde när lilleman blev för stor för att använda dem.

Thea sa...

Finfin! Jag testade aldrig pyjamaspåse eller sovpåse på mina tjejer. Lite synd, för istället fick man springa och lägga på täcke i tid och otid.

DORIS DAISY sa...

Åh, vilken mysig! Undrar hur jag skule se ut ...Nej. Skulle inte bli bra.

Jag har mailat dig.

Gulligan sa...

Jättefin! Helt otroligt vilka fina saker du gör. Jag blir så inspirerad av din blogg.

GOBLIgobli sa...

Lika fint som alltid. :-)
Men om du tycker att bandet är för brett, blir det för smalt om du viker det på mitten och syr?

Anonym sa...

När mina barn var små hade de sovpåsar, det var så praktiskt när de växte tog jag bara bort bandet nertill och då hade vi ett långt nattlinne som räckte ett bra tag till.
Jag undrar hur ni syr bandkanter i trikå om ni har en vanlig symaskin? Använder ni en kantbandsvikare (heter den så tro).Jag har alltid undvikit att sy såna plagg för jag har inte trott det ska gå att få snyggt, men det har jag ju sett att det kan bli. Grattis till den allra sötaste pojken... EvaD

Jes sa...

Kanonfin sovpåse!!! tyget passar jättebra till det. Hur hinner du människa blir imponerad. Men å adra sidan har du ju brättat hur lugn Mille är och Guldklimpen är ju på dagis.

Jessica sa...

Kanonfin liten sovpåse. Nu längtar jag ännu mer efter mitt beställda kanintyg...*GoSi*

Jenny sa...

Jättesöt - undrar vad en 11-månaders, och en 4½-åring skulle säga till att sova i en sådan... mina ungar sparkar av sig täcket konstant.

Anonym sa...

Fin påse. När min dotter föddes hade och höfledsluxation och fick skena som och låg i. Då var det praktiskt med sovpåse.

underbarn sa...

Verkligen jättemysig! Hade ingen sån till mina pojkar men blir det en trea så, helt klart! :-)

Gekko sa...

Gobli: det var ju jättesmart, precis som vanligt från din sida! Skall testa det när den har tvättats (igen).

EvaD: jag har aldrig använt kantbandsvikare utan när jag kört vanliga maskinen har jag klippt 4 cm breda remsor i trikå i den stretchiga riktningen, sytt fast den räta mot räta med hushållsoverlock eller sicksack. Sen viker man den över kanten och syr fast med tvillingsöm, elastsk raksöm eller sicksack. Hoppas det var svar på din fråga!

Jes: Gullklumpen får ju inte vara på dagis alls just nu tyvärr så det är bråda dagar här hemma. Men Mille är oftast lugn på kvällarna.

Cecilia sa...

hej... har du ngt tips om sysätt till pyjamas? jag har en vanlig symaskin och en overlock som jag lånat, utan beskrivning på hur den funkar.. känns hopplöst! Jag ska nämligen sy en liten liten pyjamas till min dotters barbie :D...

Gekko sa...

Cecilia:
tänker du på ordningsföljd? Jag har nog inte gjort någon sån till just pyjamas. På en barbiepyjamas får man nog ta lite genvägar misstänker jag.
Jag skulle nog ha kardborreöppning fram ner till grenen.
Kanske något så här:
1. sy axelsömmar
2. sy i ärmarna
3. sy ärmsluten (mudd, kantband eller fåll men i en sån liten skulle jag nog sy på mudden som en remsa, inte som en rundel)
4. sy ärm- och sidosom
5. Sy bensluten (som i nr 3)
6. Sy innerbenssömmen.
7. Sy söm mitt bak och så lång upp fram som du vill.
8. Fixa kardborre eller liknande i öppning mitt fram
9. Halslinning, muddavslut t.ex

Hoppas det hjälper!

cecilia sa...

tack men ska jag ha vanlig raksöm i stretchtyget??

Gekko sa...

Cecilia: förlåt, jag missuppfattade kanske din fråga... :-D
Jag skulle själv sy den på overlocken, det blir snyggare. Differentialmatning 1,5. Men om du inte vågar testa den utan vill köra med vanlig maskin skulle jag köra antingen någon kastande stretchsöm (finns på en del vanliga maskiner) eller en sicksack som gärna får vara 0,5-1 bred och med t-ex 1,5 i stygnlängd. Raksöm blir nog inte så bra. Lycka till!

cecilia sa...

TACK! nä raksöm gick inte alls .. me tack snälla för hjälpen! e jätte tacksam för din hjälp! tusen tack! nu ska jag bara få tid över att sy dessa kläder ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no