torsdag 24. januar 2008

En kaninmössa
Många minns kanske den snygga kaninmössan som fanns hos Tilde Textil för några veckor sedan? Snälla Botilda hjälpte mig med mönster så nu har jag gjort en liknande! Vi behövde en varm vintermössa till Mille så jag gjorde min vändbar med kanintyg på ena sidan och brun velour på andra, sen kantade jag runt om. Känns detta bekant? Visst, precis samma tygkombination som på Milles kaninfilt. Den filten som strulade så. Nu skulle man ju kunna tro att det skulle gå smidigt denna gången, i alla fall trodde jag det. Men icke...

Mössan består av två delar i varje tyg som sys ihop bak och på toppen. Jag gjorde så att jag sydde ihop baksömmen med flatlock (detta var faktiskt flatlockpremiär för mig!). Jag valde flatlock för att sömsmånen skulle vara slätere mot Milles bakhuvud. Toppsömmen overlockades ihop.
Efter att jag sytt kaninmössan och velourmössan separat syddes de två mössorna ihop aviga mot aviga med overlocken.

Sen började strulet. Jag tänkte sy på kantband med kantbandspressarfoten på coverproen. Det skulle ju gå snabbt då jag hade inställningarna färdiga, trodde jag. Fyra timmar tror jag att jag satt utan att få till en vettig söm! Det hjälpte ju inte att jag var trött och hungrig och till en början hade sällskap av en Gullklump som gärna ville vara med och hjälpa till. Jag testade med de inställningar jag hade till filten, med tvillingsöm och kedjesöm, med andra inställningar etc etc. Till slut kom jag att tänka på vad Carolina sagt om pressarfotstrycket. När jag började laborera med det funkade det plötsligt! Och så följde jag hennes tips om att mäta trycket med pfiffikusen (på min maskin ändrar man trycket genom att ratta och det går inte att se några siffror).

Nu i efterhand är jag glad att jag inte gav mig utan fortsatte testa till jag blev nöjd. Mössan sitter bra och känns snygg! Och Mille verkar gilla den också.

Mönster: Från Botilda, str 38/40.
Material: Kanintyg från jnydesign, brun velour och brun stretchjersey till kantband från Stoff och Stil.
Tråkigt: Förbannade coverpro!
Kul: Att coverproen syr så snyggt!
Maskinval: Flatlock på overlocken att sy baksömmen i ytter- och innermössan med, overlock att sy ihop toppsömmen med samt att hjälpsticka ihop de två mössorna. Kantbandspressarfoten på coverproen att sy på kantband och knytband.
Inställningar: Flatlock: Trådspänning: 1-x-N-6, differentialmatning: 1.5, steglängd: 3.0.
Kedjesöm på coverpro med kantbandspressarfot: Trådspänning: 4-7, differentialmatning: 1.25, steglängd: 4.0, pressarfottryck: 7mm.

13 kommentarer:

Jes sa...

Kanon snygg mössa!! Ser verkligen välsydd ut, fast det gör ju allt du gör:) Tack för påminnelsen om pressarfots trycket, mins at´t jag läste detta hos tilde men det hade jag glömt, ska tänka på det nästa gång det strular.

LinSar sa...

Den blev ju så snygg!!Tråkigt när det strular så men det fixade sej ju till slut.Trevlig helg

Snux sa...

Lekker!!

Snux sa...

Lekker!!

Åsa B sa...

Fin mössa! Vet du jag är så glad att du är ärlig och säger hur jobbigt det kan vara att sy. Min Pfaff Hobbylock är snart ett år och helt ny. Mina nerver håller inte för att utforska den heller. Trist, men sant.

Thea sa...

Å, men den var ju hur söt som, helst!

Bra beskrivning på hur du löste problemet med Coverpron. Visst är det konstigt att man inte kan läsa av den?

Flatlocken, hur funkar den? Gissar att jag inte har den på min enkla overlock.

Thea sa...

Hur är passformen förresten? Jag tycker det är lite svårt att få såna hättor att sitta bra.

Anki på sytt.blogg.se sa...

Jättefin och så bra att det löste sig med coverpron tillslut.
Jag är sugen på en sån (coverpro) men undrar om jag skulle bli galen av liknande situationer

Gekko sa...

Åsa B: vissa gånger blir man ju helknäpp av att maskinerna lever sitt eget liv, och inte blir jag gladare av att tänka att det nog är handhavandefel men å andra sidan så blir jag så lycklig när allt går som på räls och resultatet blir precis som man ville!

Thea: passformen blev över all förväntan, skall se om jag kan lyckas få en blid av den på. Tror det handlar mycket om att kantbandet stretchar endel så att den sitter åt både kring ansiktet och i nacken. Tror du inte att du kan köra flatlock? På min maskin träs den ena undertråden lite annorlunda på ett enda ställe, sen kör jag med bara vänstra nålen (alltså tre trådar) och resten är ju bara andra inställningar.

Anki: jag tror att du skulle bli galen lite då och då;-) men det blir jag på alla mina maskiner eller så gör jag nåt annat fel. Go for it! Eller kom hit och hälsa på mig så kan du testa min;-)

GOBLIgobli sa...

En sån söööt! Du får ju gudomliga kantningar. Ok, förutom strulet men se det som att man trots allt lär sig något nytt varje gång.

Carolina sa...

Superfin!
Nu blev jag sugen på att uppdatera min overlock till en som kan sy flatlock på riktigt :)

Kakkakaffe-Eva sa...

Underbar mössa! Jag lånar bilden till min blogg och kvällens mössinlägg jag tänkte publicera. Naturligtvis med ditt namn!

Gekko sa...

Hej Eva! Tack för att du berättar och länkar. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no