fredag 11. april 2008

Såååå hippie!

Ojojoj, nu har vi faktiskt varit rätt så spontana! Inne på babyproffsen i Göteborg där vi egentligen skulle köpa paraplyvagn bestämde vi oss helt impulsivt för att Mille, han är en sån bebis som passar i tygblöjor han! Så det köpte vi till honom! Helspontant och bara på prov... Nu en månad senare tycker vi fortfarande inte att det är särskilt jobbigare än vanliga blöjor. Samvetet däremot känns så rent, så rent!

Vi kör mest med vikblöjor, som spärrskikt utanför har vi lanolinullbyxor. Hemstickade sådana. Ullen, mönstret och inspirationen kommer från underbara Nøstebarn. Det är nästan som magi! Hur sjutton kan ett par yllebyxor hålla på all väten och sen efter att ha vädrats lite så känns och doftar de helt fräscht igen? Byxorna och bodyen utanpå blir ju inte ens fuktiga!

Ullbyxorna är superlätta att sticka även för en okunnig som mig. På rundpinne nr 5 stickade jag en vrangbord (vad kan det heta på svenska?) med en hålrad högt uppe. Sen stickade jag rillestrikk som jag minskade med en maske för varje rad. (Förlåt mina norska ord ni svenska läsare, jag har verkligen inget svenskt stickvokabulär...) Då blir det en trekant, som på översta bilden. Sen är det bara att sy ihop vrangborden mitt fram, vika upp trekantens spets och sy fast den samtidigt som man lämnar lagom stora hål för benen.



På Nøstebarn tipsade de även om att ha brillebukser (typ trosor) mellan vikblöjan och yllebyxan. De hade dock inga att sälja för tillfället så då blev det till att sy själv. Kul! Mönstret har jag ritat helt själv. De är i stretchfrotté med mudd i middan och kring låren för att hålla på hotande läckage då yllebyxorna inte har någon mudd. För att få placerat hålen för benen på ett bra ställe gjorde jag ett insnitt i framstycket in mot benhålen samt gjorde framstycket större än bakstycket för att få insnittet bra. Då var det ju också lätt att sy fast mudden i benhålet. (Se bilden, insnittet går alltså helt in i benhålet.)

Arbetsordning:
1. Sy fast dubbelvikt muddväv (utan att ha sytt ihop den till en rundel först) till benhålen.
2. Sy i en söm ihop mudden och insnittet.
3. Sy ihop fram- och bakstycket räta mot räta.
4. Sy på midjemudden.
5. Sticka ner sömsmånar.

Mönster: Eget.
Material: Orange stretchfrotté och lila muddväv från Stoff och Stil. Inget namnband.
Maskinval: Overlocken till allt.
Till nästa gång: Skall jag göra lite kortare mudd i benhålen.
Glädjesmoment: Att mitt egna mönster blev så bra direkt, och så blir jag löjligt glad över färgkombinationen!

16 kommentarer:

recoll sa...

Wow när vi fick vårt första barn hade vi som mål att använda tygblöjor, men mitt i allt ammande och uppenätter glömdes det bort. Men om vi får fler barn hoppas jag at vi gör som er. Allt för att minska sopberget med blöjor. Och riktigt snygga byxor förresten, härliga färger! MVH Recoll

Jes sa...

Imponerande, vi var för lata för vikblöjor, vi körde lyxvarianten till på dvs, pocketblöjor från Bumgenius. Va fina ullbyxorna blev för att inte tala om de fräna frottebyxorna, I Like :)

Anonym sa...

Maken vägrade tygblöjor, jag hade nog kunnat tänka mig att pröva. Vi försöker köpa Bambos Svanenmärkta i alla fall, men det är långt till närmaste affär som säljer dem så ibland blir det vanliga Libreo. Men Bambos är både billiga, Svanenmärkta och riktigt bra så det får duga.

Tror Lilla N inte skulle gillat tygblöjor i alla fall, hon är helt överkänslig mot kissiga/bajsiga blöjor nu när hon börjar kunna uttrycka sig. "Bajs!" säger hon olyckligt. Eller drar i blöjorna och ser missnöjd ut :-).

Gryda sa...

Veldig tøffe brillebukser! Jeg tror jeg må stjele ditt møster:) og sy et par til Lillepus. Nå for tiden er det jo baare bodyer å få tak i, men jeg tenker det må bli fint å bruke litt to-delt til sommeren.

Og tøybleier, ja... For 15 år siden, da Frikejenta var litten, brukte jeg tøybleier, og til Storepus også for 12 år siden. Jeg syntes egentlig det var helt utmerket...men havnet altså i papirbleieverden med Lillepus. Jeg pleide å legge de brukte bleiene (etter at de var "grovvasket") i en bøtte med vann til det var mange nok til en runde i vaskemaskinen. Dette beievannet ble utrolig næringsrik hagegjødsel! (Ikke i kjøkkenhagen, da:)

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Jättefina stickade byxor du gjort. /Karolina

Hello sa...

Tygblöjor rules! Fast vi har haft imsebyxor utanpå. Hade jag fattat i tid hur enkelt gjorda yllebyxorna var, hade det kanske blivit såna...

Behöver du fler? Efter tre barn är det dags att göra sig av med dem för oss- har både rutvävda och flanell och någon sorts inlägg som också går som egna blöjor. :D

Anonym sa...

Det är en smart lösning med tygblöjor. Jag har når mönster här hemma på stickade ullbyxor också men det blev aldrig av att vi använde tygblöjor. Bra val av er. Rillestickning heter på svenska rätstickning. Jag undrar vad det är för skillnad på vanlig rent ullgarn och Lanolingarn (kanske Lanolingarn bara är ett namn på ett garn?) Vet du?
/klockarbarn

Gryda sa...

Lanolin er ullens naturlige fettstoff _ dvs det som er i ullen når den er på sauen. Lanolingarn er garn hvir dette ullstoffet ikke er fjernet - du kan kjenne at det lukter litt sau... I vanlig ullgart er fettet fjernet. Jeg har en pose tykt ullgarn fra Færøyene, det må ligge i en pose helt for seg selv for at håndarbeidsrommet mitt ikke skal lukte som et fjøs:)

Lanolingarn har vært mye brukt til undertøy opp igjennom årene, f.eks. hadde fiskerne før i tiden gjerne både undertøy og ytterplagg av lanolingarn (når de var ute til havs uker av gangen). Vannavvisende ytterst, og en magisk egenskap innerst: lanolinen reagerer kjemisk sammen med urin og blir til såpe! Jeg har sett formelen for dette en gang, men er slett ikke i stand til å gjenfortelle den.

Når du har brukt bleiebuksen en stund, blir lanolinen etter hvert "brukt opp". Da kan du gi ullen en ny lanolinkur, der de ligger i bløt en stund i et lanolinbad. Genialt.

Se f.eks. nostebarn.no, der selger de både lanolingarn og lanolinkur.

Thea sa...

Vaddå hippie - det är ju hur inne som helst att vara miljömedveten. Jättebra tycker jag, som aldrig fick A ur och började med tygblöjor. Kul att kunna göra tillbehör själv dessutom!

malin sa...

Men gud vilka söta yllebyxor! Och Milles smala små ben som sticker fram på bilden! Så sött!!!

florin design sa...

Vad duktig du är!!! Å så snygga de blev...

Anonym sa...

Hej!

Vad roligt att ni börjat med tygblöjor, det har vi också till sonen och det fungerar bra. Du, jag skulle gärna länka till din blogg om det är ok, för din blogg är en av de jag besöker ofta, den är så inspirerande! Själv har jag prrecis gett mig in i bloggvärlden...

Re-dizain sa...

Vad läckra dom frotté byxorna är! Är helt kär i färgval!

Gekko sa...

Vi tycker mycket om våra vikblöjor vi!

Klockarbarn: Gry sammanfattade lanolin mycket bra tycker ja, tack Gry!

Malinjohanna: klart du får länka, bara kul!

Hello: det låter mycket intressant, vi behöver absolut flera!

Anonym sa...

Inspirerande! Jag bor i lägenhet på 3e våningen med tvättstuga i ett annat hus så det kändes bökigt med tygisar - fast ja var verkligen inne på det till en början! Lyckades dock inspirera en kompis till att använda tygisar (vilket hon inte hade tänkt från början), å då gick jag ju jämt upp kändes det som! ;)
Men nu har jag köpt hus så jag har inget att skylla på längre! Flytt i maj - läääängtar!/LW

Anonym sa...

Coola frottébyxor! Lila och orange blev läckert ihop. Några tygblöjor blev aldrig aktuellt för oss för vi fick tvillingar och då orkade vi inte med några extra-besvär. Men för miljöns skull borde man verkligen. Tummen upp för er!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no