lørdag 11. desember 2010

Dagens barnpyssel


En fin lördag förmiddag, snön faller tätt och jag är ensam hemma med barnen. Då berättar Gullklumpen för mig att "Mamma, du måste sy kalsonger till Mille!"
Det har hon faktiskt helt rätt i, vi har inte tillräckligt många eller så tvättar vi helt enkelt inte tillräckligt ofta. (Valfritt, beroende på hur man vill se det...)

Så jag, Gullklumpen och Mille tågar ner till syrummet. Mille vill först inte ha kalsonger men Gullklumpen lyckas med sin storasysterförmåga att få honom att förstå att den största lycka i världen är ett par mammasydda djungelkalsonger. (Hon är fin min tjej!)

Barnen sitter tätt intill varandra uppe på klippbordet medan jag klipper till. Sen sitter de efter tur i mitt knä medan jag syr ihop kalsongerna på tre olika symaskiner. Mille insisterar på att kalla symaskinerna för datorer medan Gullklumpen undrar varför jag måste byta maskin hela tiden.
När jag är klar har Mille helt tappat intresset för de. Återigen imponerar Gullklumpen med sin övertalningsförmåga och vips går han runt i nya kalsonger, nöjd som få.

Nu är pappan hemma igen. Vi har varit ute hela familjen och skottat snö, satt upp fågelmatningshus, gjort pulkabacke i trädgården och fått sällskap av grannflickan. Och nu väntar risgröten. I Norge äter man av gammal tradition risgröt på lördagar och det har Gullklumpen snappat upp. "Idag ska vi ha risgröt mamma, det är ju lördag!"

:mönster:
Ottobre 4/04

:material:
JNYdesigns djungeltyg i interlock. Resår i midjan, kanske 25 mm, troligtvis från Bibbi.

:dagens sytips: arbetsordning:
    1.Klipp alla delar. Två sidostycken, ett grenstycke fram och ett grenstycke bak. Lägg till sömsmån för resår överst och sömsmån för fåll nederst.
    2. Sy ihop framstycket mot sidostycken och ett  sidostycke mot bakstycket aviga mot aviga med overlocken. Sy samtidigt insnittet i grensnittet fram på samma sätt, med overlocken.
    3. Sticka ner overlocksömmen med vanlig symaskin, jag använde raksöm.
    4. Sy ihop det andra sidostycket mot bakstycket på overlocken, även denna aviga mot aviga. Sticka ner sömsmånen som i punkt 3.
    5. Stryka upp fålltillägget och sy fållen med täcksöm.
    6. Sy ihop sidosömmen och grensömmen med overlocken.
    7. Sticka ner sömsmånen från punkt 6.
    * Om du inte syr med täcksöm gäller en annan och bättre ordningsföljd för punkt 5-7: Sy ihop sidosöm och grensöm, fålla därefter med tvillingnål, sicksack eller annan lämplig stretchsöm på vanlig symaskin. Skippa punkt 7.
    8. Fäll undan kniven på overlocken. Overlocka fast resår till resårtillägget i midjan.
    9. Vik ner resårtillägget och sticka ner det. Jag använde trestegssicksack på vanliga maskinen men det blir snyggare med täcksöm.

Klart!

7 kommentarer:

Cecilia sa...

Wow! Så imponerad jag blir. Jag har precis hittat din sida och fick faktiskt för mig för ett par dagar sen att göra ett första försök till att sy ett plagg till min dotter. Så ner till biblioteket bar det hän, hem med sju olika böcker och två dar senare satt jag med en rätt bra klänning till min dotter. Supernöjd är jag även om den inte är det bästa =)

Min son på tre år behöver kalsonger han med men det verkar himla komplicerat, tycker jag, att sy det själv. Och inte har jag tre olika symaskiner. Äger endast en gammal gammal Husqvarna som ger mig det enklaste teknikerna inom sybranschen! Du säljer måhända inte kalsonger också?!

Tack för finfin sida och mycket bra inspiration. Mvh Cecilia Skoog

Gekko sa...

Cecilia: tack för din långa och härliga kommentar! Kul att du knåpat ihop en klänning själv, du ska se att du smittats av sydillebasillen! :-D

Jag kan lätt sälja kalsonger också, om du är intresserad går det fint att skicka ett mail så kan vi prata om det :-) info@gekkogekko.se

Strömming sa...

Klart snyggaste kalsonger jag sett! Hoppas vi blir blöjfria snart här så jag också får sy trosor och kalsonger! Tack för arbetsordningen!

Min lilla I vill också gärna sy, och vad ska vi sy, jo blöjor till lillebror!

Camilla/Timote sa...

Så fina kallsonger. Visst är det kul när barnen också delar lite av syintresset. Här hemma fajtas stortjejerna om vems tur det är att använda symaskinen som jag inte sitter vid just då,och lillebror sitter troget i mitt knä och väntar på att få klippa trådar, medans han hela tiden säger.....akta fingrarna mamma. Undrar var han kan ha hört det ;)

Ealina (humnum) sa...

Vad gulligt av henne att tänka på vad som saknas i broderns garderob, hihi.

Här tycker mannen att jag ska sy kalsonger till honom. Han har nog tjatat om det i ett år nu, stackarn. Jag känner att det finns så mycket annat jag vill sy till barnen istället. Fast kanske kan han få det i julklapp. Om han är snäll ;)

Y sa...

skitsnygga fillignar!

nä, han var helt oskyldig, men ajg gillar hur du tänker :-D

ang marknaden är jag mest där för att stödja verksamheten. Det är första ggn det är julmarknad på torget. De senaste åren har det varit en större historia som har varit jättedyr att stå på och kostat pengar att gå in som besökare och mest innehållit plastskräp. Nu är det bara hantverkare som pröjsar en hundring styck. Sånt måste uppmuntras!

Agnetha sa...

Vad snyggt! Har inte kommit för mig än att sy kalsonger eller trosor....måste göra det för det ser så kul ut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no