onsdag 18. mai 2011

Stjärnvipp och en tutorial

En härlig fläkt av sommar!
Denna kjolen syddes för ett par veckor sen, innan jag brände sönder fingertopparna. Nu har bandagen åkt av och känseln börjar återvända så snart ska jag våga mig på lite projekt som kräver precision igen.

Kjolen är i min vanliga vippkjolsmodell, denna gången med stjärnjersey i cerise med vita stjärnor och muddlinning i matchande jersey.
När jag klippte tyget råkade det ligga en bit turkost tyg bredvid och jag insåg att lite turkosa dekorsömmar skulle lyfta kjolen. Och gissa om det gjorde!

Kjolen är tilltänkt min lilla primadonna. Hon går helst i kjol dagarna i ända, allra helst under en klänning. Hon vet bara inte att hon fått just denna kjolen ännu. Jag har nämligen inte tagit bilden förrän idag, och hon kan ju inte få kjolen förrän den är dokumenterad.
Hoppas nu bara att fröknen gillar den, det är inte alltid givet! Synd förresten att hon inte fick den förra veckan då vi hade riktigt varmt och skönt, nu är det mer som vanliga trønderske majdagar igen.

:arbetsordning, vippkjol med dekorsömmar:
Denna arbetsordningen passar bäst om man syr med overlock och en täcksömsmaskin. Jag har använt avigsidan av tvåtråds täcksöm. Det går också bra med trippelsöm och sen förstås topcoversöm för de få som har den lyxen.

1. Kjolen har fyra vådar, sy ihop de fyra vådarna räta mot räta men sy inte den sista sömmen mellan förste och sista våden.

2. Sy en stickning från avigsidan över sömmarna mellan varje våd. Då kommer avigsidan av sömmen på rätsidan.

3. Sy ihop första och sista våd och sticka ner sömmen som i moment 2. (Jag gör så för att det känns lättare)

4. Sy ihop mudden till en rundel på samma sätt som beskrivits i min guide att sy en byxa. Sy sen mudden fast på de ihopsydda vådarna.

5. Sy dekorsömmar från kjolens avigsida genom muddsömmens sömsmånn. Samma sätt som i moment två. Skillnaden här är att man får sy runt och fästa trådarna. Jag börjar mitt bak och låter sömmen avslutas i en snygg överlappning över början och fäster sen trådarna för hand med nål.

6. Stryk fållen snygg. Sy fållsömmen från avigsidan med täcksömmen.

7. Färdigt!

:kjolmönster:
Eget, mönster kommer till försäljning snart. Jag har fått många mail om mönstret och kan bara upprepa här att det snart kommer. Jättekul att så många önskar det!

:material:
Stjärnjersey i cerise med matchande cerise jersey från JNYdesign.

:maskiner:
Overlock till att sy ihop och Janome Coverpro till att sy täcksömmarna. Det går förstås att använda en dekorsöm på din vanliga symaskin också.


:tråkigt:
Att bilderna inte låter de turkosa sömmarna komma till sin rätt! Jag experimenterade lite med kameran men fick det inte som jag ville denna gången. Får bara inse att jag inte är av fotografvirke...

7 kommentarer:

Mimmi sa...

Superläckert med täcksömmen och jag förstår att modellen är en favorit. Den ser underbar ut och jag blir sugen på en liknande till mig själv.

Fangoria sa...

Suuperfin!! Härlig med vippeffekten!

Malin sa...

Så snygg, ska sy till systerdotter av detta mönster! Mönstret kommer ikväll! Vill du ha in text?

/M

Skapat av mig sa...

Ja jag vet inte nu blev jag "Malin" istället för Skapat av mig...

Y sa...

men usch, har du bränt dej!? jättesöt kjol

Jubel sa...

Herlig! Gleder meg til mønsteret kommer for salg, jeg er en av de som har ønsket meg det leenge ;)

Anonym sa...

Vilken fin kjol! Den köper jag gärna mönstret till! En fråga bara, "måste" man ha en specialmaskin för att kunna sy så här tjusigt eller går det bra med en gammal stöt? Vad använder man för sömmar? De sydde ju kläder förr menar jag så det borde ju funka fortfarande... :-)
Trevlig dag önskar Maggan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no