tirsdag 30. oktober 2007

Prymtången och knappar från Stoff och StilJag har en älskling: min tryckknappstång från Prym. Det är en tång som man trycker till knapparna med så att man inte behöver använda hammare. En kär vän kan jag säga! (Fast det nog funkar precis lika bra med en hammare)

Knapparna från Prym kostar endel medan Stoff och Stil säljer knappar i mastodontpack lite mindre. Därför har det har varit en ständigt återkommande fråga i Sytråden på Familjeliv blant annat: funkar Prymtången med Stoff och Stils knappar? Nu har jag köpt hem ett litet paket tryckknappar från Stoff och Stil för att testa.

Test: Stoff och Stils 10 mm tryckknappar med Prym Variotång med adapter (de två vita mojängerna på bilden där tången är med) för Pryms egna 10 mm knappar.
Testresultat: Jodå, det funkar väl. Men är det tillräckligt bra? Själva de två delarna av knappen som skall mötas sitter fast i tången (längst till höger i bilden av knapperna) medan ringen (längst till vänster) inte riktigt vill sitta kvar. Det kan man ju lösa genom att vända den delen ned. Då hjälper ju tyngdkraften till att hålla den på plats. Men helt lätt är det inte då den inte sitter fast. Risken är att den trycks fast lite snett och då blir det inte så bra...
En annan nackdel med Stoff och Stils knapp (i mitt test) är att den skulle gå igenom flera tyglager. Det ville den inte. Här har alltså Pryms knappar bättre fästförmåga. Pryms knapp fäste sig direkt.
Min facit: Jag kommer nog inte i nuläget köpa hem Stoff och Stils knappar i storpack. Däremot kommer jag nog använda de jag köpt när jag inte skall igenom lika många lager med tyg.

19 kommentarer:

Cecilia sa...

Å vad bra du är som sammanställer lite :)

Är tången ändå värd att köpa trots att de "rätta" knapparna inte är prisvärda? Hur många lager tyg är det du testat på? Vilka lager tyg skulle du använda s&s-knapp+prym-tång till?

Gekko sa...

För mig är den abslout värd det! Men jag är lite lat ju... Jag betalade 144 kr för den på Ohlssons Tyger, men nu verkar det som att Bibbi säljer den för 120 ju.

Jag testade genom 4 (!) lager muddväv och en tunn trikå på en tröja som snart kommer läggas ut i bloggen. Det är mycket möjligt att det kommer funkar genom tre lager mudd. Ska testa det på en omlottbody jag har på gång.

Jes sa...

vilket bra initsiativ att testa. Bra Gjort. Nu har man lite mer kött på benen angående knappinköp

SNUX sa...

Enig angående Stoff og Stil sine knapper. De funker bra i og for seg, men de går ikke så lett igjennom flere lag, f.eks ett lag trikot og to lag kantmudd. Synd at Prym er så dyre:).

SNUX sa...

Hva koster forresten Prym-tenger i Sverige?

Cecilia sa...

Då finns det ju en poäng med tången :) Knapparna jag slagit fast i dels velourhoodien och sen även i Js lekdräkt (blöjlucka) gick inte smärtfritt genom flera lager. Några lossnade och jag fick göra om flera gånger. Då använde jag ändå bra 10 mm-knappar från Falk. Det var ett lager velour och 3 lager ribbad mudd som känns kraftig.

Gekko sa...

Jag har nog aldrig upplevd att en Prymknapp lossnat när jag tänker på det. Men jag har ju alltid använt tången också.

Snux: Bibbi som selger overlocktråd selger tydeligvis tangen for 120 kr (svenske) nå. Det er billigere enn i sybutikken jeg kjöpte min i (144 kr)

mamman pysslar sa...

Håller med de andra - bra med sammanställning. jag har inte själv testat med stoff o stils tryckknappar i prymtången utan har bara använt original.

men prymtången är ett mycket bra köp! jag fick dock min till halva priset då en affär här i stan hade utförsäljning tidigt i höstas :)

om någon vet var man kan köpa prymknappar så tar jag tacksamt emot tips.

Tyrvi sa...

Tack så hemskt mycket! Jag älskar också min prymtång och tycker att deras knappar är dyra men bra. Önskar bara att de som har dem lite billigare här i stan skulle ha metallfärgade och just nu har de bara vita...

Jag köpte sist på grossdelen av sundbybergs tygcentrum och då var det helt ok pris (nej inte alls i närheten av s&s men billigare än hemma). Men det blir dyrt att åka till stockholm och handla.

Däremot är jag rätt sur just nu på pryms anorak-tryckknappar som jag använt på min skötväska för en har trillat loss redan. Hoppas att det bara var jag som slarvat vid fastsättningen...

SNUX sa...

Prym-tang til ca 75 danske kroner og Prym-knapper til 50 kroner for pakke med 30 (tror jeg) på www.smaatekstiler.dk.

Vet ikke helt hva knappene koster i butikken, men tror det er bortimot 70 kr i Norge. Det er vel ikke så ille med 50 kr da?

De Går Bra Nu! sa...

Den ska nog bli nästa inköp, vad jag förstod är du nöjd med den i alla fall? Vart har du köpt den? Är så trött på att banka i alla knappar med hammare =(

Gekko sa...

Jodå, jag är toknöjd med min tång! Skulle bara önska att man kunde köpa knappar billigare... Jag köpte min på Ohlssons Tyger på Sveavägen i Stockholm. Sen verkar ju andra fått tag på den billigare på olika reor. Bibbi har den till 120 kr som ordinarie pris (den kostar 144 på Ohlssons)

Tyrvi: hoppas också att det var slarv:-) Jag har förresten bara använt jerseyknappar, aldrig anorakknappar.

Tyrvi sa...

50 dkr är ca 63 skr. Och det är för 10 knappar. 60 dkr för 20 knappar i refill (utan verktyg alltså) Då tillkommer 10 dkr för betalning till danskbank och 15.50 dkr för frakt.

På http://www.textilpresentia.se/shop/ har jag hittat knappar i sverige. De har dock bara refill med platta (inte ring alltså) 20 st för 83:-. Frakt 11:- inom sverige, 20:- till norge. De har 10st med ring för 53:-. Men med frakt om man inte ska ha nått annat så blir det inte mycket billigare än i butik...

Gekko sa...

Men Tyrvi, tack! Den butiken har jag ju missat helt, och till Örebro åker jag ju lite då och då! Då ska jag spåna in där nästa gång jag är där och är någorlunda rörlig, vilket iofs kan dröja ;-)

Systickan sa...

Jag hittade Pryms tryckknappar (10 mm) i 20-pack på Syfestivalen (Sollentunmässan) för 45 kr, i montern med en himla massa sybehör. Det dröjer förstås till nästa mässa....

Gekko sa...

Tack Systickan! Slutet av februari är redan bokat in i almanacken, då ska jag försöka att inte missa den! Attans att jag inte var där...

Anonym sa...

Hej! Vilken bra blogg :) Har precis börjat sytt nu och det hjälper väldigt att se och läsa det du har gjort :) Jag undrar, vad heter dom knapparna som du använder på bodys och liknande. Och vilken storlek är dom? För min är det största djungeln nånsin där ute :) Har inte en aning om vad jag borde använda :)
Mvh Emma

Gekko sa...

Emma: förlåt, jag verkar ha missat din kommentar!
Det är tryckknappar för jersey, 1o mm. Med öppen ring, men man kan också köpa med "cap". Det är viktigt att välja jerseyknappar till just trikå och velour.
När jag använder tång till tryckknappar väljer jag Prymknappar. De har längst nitar och då sitter de kvar bäst.

Anonym sa...

Håler med Emma. e oxå helt ny på detta med att sy och du hjälper verkligen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no