søndag 6. januar 2008

En strulig BB-filt till Mille


För ett par dagar sen tänkte jag bara snabbt svänga ihop en babyfilt till Mille för att ta med till BB. Vi har några härliga stickade yllefiltar från Gullklumpen var liten men ingen riktigt snygg bomullsfilt.

Till en början gick det galant. Jag klippte två lika stora delar av kanintyget och brun velour som jag lade aviga mot aviga. Sen sydde jag ihop dessa med tretrådig söm på overlocken. Här kom sambon med en smart kommentar. Han tyckte att den såg väldigt snygg ut redan och undrade om jag inte bara kunde ha den så? Med facit i hand hade det varit helt rätt! Fast då kanske med fyrtrådig overlock istället. Jag tyckte däremot att det skulle se mycket mer välsytt och ombonat ut med ett brunt kantband runt.

Det var här strulet började. Jag klurade lite på inställningar på coverproen (med kantbandspressarfoten). Både kanintyget och velouren är ju rätt tjocka och sen är det fyra lager muddväv i tillägg. Jag testade lite och sen körde jag. Det blev så kasst!!!! Jag blev ledsen och trött och avslutade sömnaden för kvällen. Fast först skrev jag ett klagomail till Thea och undrade om hon hade några tips? Det hade hon, hon var till och med så urgullig att hon testkörde själv där på kvällen och svarade jättesnabbt! Det var bara det att jag själv slöade framför en film och tryckte i mig chips... Igår testade jag Theas inställningar. De var rätt lika de jag själv använt men hon hade kört med tvillingnål medan jag körde med kedjesöm. För att vara noggrann sprättade jag upp allt jag gjort, det var fullt av hoppstygn och inte särskilt snyggt. Men det blev det med Theas inställningar också först. Trots att jag bytt nålar och allt innan jag körde igång.
Vad tur är bestämde jag mig för att köra på lite för efter att jag skarvat kantbandet blev det plötsligt jättebra! Fast då fick jag sprätta den första biten kantband i närmare en timme med filten fast i kantbandspressarfoten, inte lika kul!
Två av de avrundade hörnen fick lite hoppstygn, det var här det hade strulat som mest de förste par gångarna så min gissning är att det var för att tyget var för fult efter allt sprättande. Stygnen sitter som berget så jag tror inte det är någon fara trots hoppstygnen.

När jag kom runt med kantbandet sydde jag dubbelt en halv cm, fäste trådarna och sen sydde jag namnbandet över för hand för att dölja skarven vilket funkade bra här.

Mönster: Inget, två rektangler med rundade hörn på ca 70x75 cm.
Material: Kanintyget från jnydesign, brun velour och brun muddväv från Stoff och Stil.
Tråkigt: Att jag aldrig riktigt vågar lita på coverproen. Det är förvisso första gången den strulat med kantbandspressarfoten men det är tråkigt att inte riktigt våga lita på den. Säkert handhavandefel men ändå!
Glädjesmoment: Den hann bli klar innan Mille kommer! Fast det känns helt okej om jag inte skulle hinna sy mer innan busungen kommer!
Sen är jag väldigt glad och tacksam över Theas hjälp och peppning! Tack!
Maskinval: Tretrådig overlock att hjälpsticka ihop tygerna med. Tvillingsöm på Coverpro med kantbandspressarfot att sy fast kantbanden med. Namnlappen syddes fast för hand.
Inställningar på Coverpro: Smal tvillingsöm med rätsidan mot kaninsidan: Trådspänning: 3-3-2, differentialmatning: 1.0, steglängd: 4.0

34 kommentarer:

SNUX sa...

Er du her enda!!!?? Jeg som trodde dere skulle være en til når jeg kom hjem etter turen min.:)

Klockarbarn sa...

Trist när det stular men filten ser jättefin och skön ut.

Carolina sa...

Jättefin! Jag är impad över att din CP klarar så många lager utan hoppstygn:-) Vet du vilket pressarfotstryck du använt? Det har varit väldigt avgörande för mig nämligen.

Mimmi sa...

Underbar filt!!!! Det är iallafall en liten tröst att resultatet till slut blir bra. Är imponerad av ditt tålamod med sprätten, själv tar jag ofta till saxen i sådana lägen :-(

Gekko sa...

Snux: det hadde jeg også håpet!! Men nei...

Carolina: nej, det är ju det som är så svårt, att man inte riktigt kan mäta trycket. Kanske mäta antal mm? Jag rattade lite på det också så det kan ha spelat roll (fast det hade varit konstant ett tag när det plötsligt började funka). Trycket var i vilket fall såpass löst att pressarfoten oscillerade lite när jag sydde!

Mimmi: jag var så nära att ta till saxen! Du har ingen aning! :-D

DORIS DAISY sa...

Åh, den är jättefin! Jag är faktiskt lite sugen på kanintyget, fast jag inte är så retro av mig..

Ceci sa...

Här hade det som vanligt hänt mycket, du jobbar på bra du! Nu får vi hoppas att lille Mille blir nöjd med sin filt efter allt strul.

Kaja sa...

ÅH! Vi hade en sådan filt till sonen med sniglar på. Den var färdigköpt, men jösses vad vi använde den i början. Föds barnen på vintern så behövs det filtar hela tiden känns det som.

Du skrämmer mig lite, jag tänkte ge mig in och slåss mot stora kantbandsmonstret i kväll, får väl se om jag törs efter denna berättelse!

Sica sa...

Filten ser välgjord ut på bild och Mille kommer säkert inte att klaga, när h*n väl hittar ut ;)

Thea sa...

Så fin den blev, Gekko! Du får tänka att man faktiskt lär känna sin maskin när man testar sådär. Vet du förresten om det finns några tumregeler för pressarfotstryck? Jag är rätt dålig på sånt... Roligt att skarven blev snygg också!

Carolina sa...

Gekko jag har börjat mäta trycket i millimeter med min pfiffikus, just för att ha koll från gång till annan. Håller tummarna för att du inte läser här nu utan ligger på BB med den underbara filten :)

Cecilia sa...

Jag tror inte du kommer ångra att du trilskades på med kantbandet. Det ser så välgjort och snyggt ut. Funderade på en kaninfilt till min yngsta brorsdotter men ibland inbillar jag mig att svägerskan tycker att jag skämmer bort dem för mycket :/

Krumitott sa...

Den blev jättebra, trots strulet! Jag har ju själv brottats mot stora sjok grön frottè så jag vet hur det är... Nu tycker jag absolut att du kan vila från symaskinerna och vänta på Mille, när du varit så duktig!

Jes sa...

Filten blev kanon, tråkigt med allt strul men jag blir "impad" av ditt tålamod, vet inte om jag klarat de :)
Har ännu inte hunnigt sy i mitt kanintyg har beställningar som ska bli klara först och en pressent som ska va färdig till i helgen. Men ack så många ideer som föds i mitt huvud medans jag väntar :)

Anonym sa...

Vilken snygg filt! Tänk vad mycket fint man kan göra av kanintyget.
Jag ska också sy en filt till min lilla i magen, tänkte använda gul flanell på baksidan.
Men den är bara tillklippt än.

Hoppas lilla
Mille kommer snart så att man kan få se ett litet kort!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Ja...visst är det fint kanintyget! Jag kunde heller inte låta bli det...får se vad jag beslutar att göra.Kommer på bloggen sen kanske./Karolina

Anki på sytt/vurm sa...

Men herregud människa, jag skulle nog gett upp.... overlockad kant är ju snyggt det med :D
Men det var nån som skrev att det är så man lär sig, så sant och i bland blir jag som besatt av att klara det jag tänkt mig göra, antar att du kände så jag tänker INTE ge mig!
Mille kommer må så gott insvept i din underbara kaninfilt!

madame k sa...

vilken fin filt. liksom föregående "talare" beundrar jag ditt tålamod!

Anonym sa...

Undrar om du är på BB nu eftersom jag inte läst något nytt på din blogg de senaste dagarna, eller så ligger du på soffan och äter praliner....
Hoppas allt är bra!

Anki på sytt/vurm sa...

Åh vad spännande det är nu, inte ett knyst på bloggen på flera dar..
Kanske att mille tittat ut :)

Anonym sa...

Åååå, nå er jeg spent her! Har Lille Mille kommet til verden?

Gleder meg til å høre fra dere!

JNYdesign sa...

Grattis till lilla Mille... Eller blev det en lilla Milla? Magnus är uppe i Åre på besök just nu, men han glömde berätta vad det var för sort. Men jag träffar ju honom i kväll så då får jag veta..
Hoppas allt gått bra och att ni mår bra alla fyra. Bra kämpat. Kram Jenny

Carolina sa...

Grattis till bäbis!
Hoppas allt gått bra ;)

DORIS DAISY sa...

Många tankar från mig. Grattis grattis!! Hoppas ni mår bra allihopa!

fante sa...

Stort grattis till bebisen :)
Kram.

Mimmi sa...

Grattis önksar naturligtvis jag också!

Anonym sa...

Åh Grattis!
Vad blev det? Mår ni bra?
Berätta när du har återhämtat dig. Vi är många som är inne vaje dag för att se vad som händer.

Sica sa...

Grattis till ännu en älskad familjemedlem! Må den få mycket hemmapysslat av mamma ;)

SNUX sa...

Jeg håper Mille liker babyfilten sin, jeg. :)

Cecilia sa...

Här kommer ett grattis från mig också :) Hoppas ni mår bra allihopa.

Kram!

Thea sa...

Det slog mig inte att jag kunde kika på kommentarerna om det hänt nåt!

Grattis, grattis till den nya lilla familjemedlemmen! Skönt att se att du prioriterar andra saker än bloggen just nu ;-) Sköt om dig!

Ceci sa...

Grattis! vilken tur att du fick klar din filt till Mille och den blev så fin trots strul...

Anonym sa...

Grattis till Mille önskar Mille

L0W sa...

Hihi har varit inne på din sida många gånger och fick inspiration härifrån för att börja sy filtar men hade dock inte sett just denna filten. Men va lik den här var mina.. trodde först den va min.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no