Av någon anledning verkar många börja sin barnklädskarriär med att sy just muddbyxor och jag har fått många frågor om var man hittar mönster till det och hur man syr. Som vanligt tycker jag det är svårt att förklara utan bilder så nu har jag gjort en bildserie för att visa hur jag gör. Jag saknade själv en sån förklaring när jag började sy just barnkläder.
Mönster kan man hitta t.ex här:
Meedom, förslagsvis form 2 utan sidosöm.
Ottobre Design 5/06 har ett mönster på trikåbyxor med midjemudd, enligt mönstret skall man fålla bensluten men det är enkelt att klippa till benen kortare och göra en mudd på frihand. '
Det bästa är att mäta benlängden och storleken mot ett par byxor som man vet passar, båda dessa mönster är stora i storlekarna!
Själv använder jag ett mönster som jag arbetat fram själv.
Det geniala med muddbyxor är att man genom att vika midjemudd och benslutsmudd upp och ner ofta kan använda samma par byxor genom flera storlekar. Jag brukar sy utan sidosöm då jag tycker att det är snyggast på denna typen byxor. Då klipper man alltså till tyget med varje ben i ett stycke, vilket syns på översta bilden.
Så här gör jag:
Klipper till tyget i två separata ben som på bilden. De två benen ligger aviga mot aviga på bilden.

Viker varje ben separat räta mot räta så att innerbenskanterna ligger mot varandra, syr ihop.

Nu har jag två separata ben, dessa skall sys ihop räta mot räta i grenen. För att få till detta har jag det ena benet rättvänt och det andra vrängt. Sen lägger jag det rättvända benet i det vrängda, då ligger de räta mot räta i varandra.

Nu är det dags att sy ihop grensömmen, det viktiga här är att det blir ett snyggt kors där grensömmen möter innerbenssömmarna. Jag nålar inte utan lägger tygerna snyggt mot varandra och syr men om man inte använder overlock kan det vara det bra att nåla noggrant.


Nu är själva byxan klar och det är dags för mudden. Jag brukar oftast muddväv/stretchjersey från
Stoff och Stil. Den har bra elastik i sig och man behöver sällan förstärka midjemudden med resår.

Mudden i midjan och bensluten sys på byxorna dubbelvikt, då blir sömsmånen inte synlig på någon sida av mudden. På bilden nedan ligger midjemudden överst och benmuddarna nedanför. Alla muddarna är ovikta.

Vik muddarna till en rundel räta mot räta och sy ihop. Här syns först en bild på benmudderna, den till vänster är ihopsydd, den till höger är ihopsydd och sen vikt dubbel så att sömsmånen inte syns.

Midjemudden sys ihop precis som benslutsmuddarna, sy ihop en rundel räta mot räta, vik sen dubbelt.

Nu skall muddarna sys på byxan. Jag brukar inte nåla utan jag markerar fjärdedelar genom att klippa jack i mudden och rita en prick i sömsmånen på byxan med avtvättbar penna. Här har jag dock använt nålar för tydlighetens skull. Man markerar alltså fjärdedelar på mudden och byxlinningen och passar de mot varandra. Jag brukar lägga muddens söm mot grensömmen mitt bak på byxorna.

När man nålar ihop är mudden kortare än byxlinningen, när man syr ihop töjer man mudden samtidigt som man passar markeringarna mot varandra. Då fördelas mudden snyggt mot byxorna. Jag brukar börja sy vid ena sidomarkeringen så att mittbakmarkeringen är den nästa att passa. Då får man inte den överlappande overlocksömmen just där det syns som mest när byxorna inte är på.

Sen är det dags att sy på mudd i bensluten. Här brukar jag varken markera eller nåla men det kan kännas bra att nåla fjärdedelarna även här innan man lärt sig hur mycket man skall dra i mudden för att passa. (Det beror ju också på hur smal mudd eller breda byxben man har)
Jag passar muddens söm mot byxbenets innersöm.

När jag syr på benslutsmudden med overlock syr jag från byxans insida utan att använda friarmen.

Här syns muddens söm passad mot byxbenets söm, ett sånt kors vill man även ha mitt bak på byxorna samt där grensömmen möter innerbenssömmarna.

Så här ser byxorna ut klara:
Maskinval: För att sy muddbyxor eller i andra elastiska tyger är det givetvis jätteskönt att använda en overlockmaskin då den syr mycket bra och snygga elastiska sömmar. Man kan dock lika gärna sy med en vanlig symaskins fuskoverlocksöm (elastisk söm) eller med sick-sack. På min maskin (Janome Easy Jeans) är fuskoverlocken den femte sömmen från vänster på nedersta raden fast det kan nog se olika ut från maskin till maskin.