mandag 27. desember 2010

Vilken färg!!!

Vilken otroligt skön färg! JNYdesign har kommit med nya tyger. Jag har tidigare skrivit om röda hjärtan, samtidigt som jag sydde den tröjan sydde jag denna härliga tröja till en snart 6-årig kille med attityd. En härlig pojk som oftast går runt i Gekkokläder.
Tyget är ljusbrunt nougatfärgat och är bara så skönt, jag föll direkt för det! Färgen är lätt att mathca, men här valde jag faktist sobert mörkbrunt till kantband och fållar, det lyfte fram färgen på ett oväntat sätt!

Tröjan är i en enkel figurnära modell, den har kantband i halslinningen och avigsidan av Coverproens trippelsöm i fållarna i armslut och nederkant. Och den nye ägaren älskar den! På bilden är den faktiskt inte helt ren, han ville visst inte byta tröja! :-D
Hjärtan och dots i användning
:mönster:
Eget, storlek 116 med kantband i halslinning och fållar i armslut och nederkant.

:material:
Nyheten "Dots" från JNYdesign, brun interlock från samma ställe till kantband.

:action:
Jag har lyckats knäppa bilder på både hjärtan och dots i användning. Det är såååå kul när en nioåring kommer till mig och säger att mina kläder är bäst i världen!

torsdag 23. desember 2010

En hjärtlig jul



Som jag längtar till jul! Och nu är det verkligen inte lång tid kvar.
Dagen idag har gått lite i ett, barnen har varit hemma och jag har stressat med julklappar och julkläder. Min egen klänning blev jag klar med för ett bra tag sen, Milles finskjorta gjordes klar igår men Gullklumpens julklänning hade jag inte ens börjat med.
Jag återkommer till våra finkläder, här får ni se en julklapp till en stor tjej i vår närhet. Hon drar redan 140 cl och vet förstås mycket väl vad hon gillar. Hoppas hoppas hoppas att dessa härliga hjärtan accepteras!

Tyget är en pinfärsk nyhet från JNYdesign, det har kommit in i rött och nougatbrunt, och man kan välja mellan hjärtan och stora "dots". Jag har sytt en riktigt snygg tröja med nougatbruna dots men inte hunnit redigera bilderna ännu, ni får hålla tillgodo!

De röda hjärtena finns både som vanlig jersey och en borstad kvalité som är helt underbar! Den är så fantastiskt mjuk! Jag var lite osäker på hur den skulle vara efter tvätt, nu vet jag att den bara är ännu skönare efter en tvättomgång på 60 grader och en torktumling. Den känns inte det minsta nopprig, bara grymt skön!

Tröjan då, det var ju den jag skulle blogga om... Den är i storlek 140 och där har jag rätt begränsad erfarenhet. Modellen är snäv och kanske inte så lång, nederst är den lite lätt utställd och har en rundad nederkant. Ärmarna är rynkade i ärmkullen och är sen rätt långa och smala längst ner. Jag fållade nederkant och ärmslut och kantade med rött i halsen.

Jag hade förresten god hjälp av både Gullklumpen, Mille och Chico Bom Bom (från boken Verktygsapan) vid fotograferingen.






:mönster:
Från Ottobre Design, nummer ?
Jag kortade ärmlängden och gjorde de lite mindre snäva, annars tror jag nog att jag följt mönstret rätt bra. 

:material: 
Härlig borstad bomull från JNYdesign, nyinkommen och alldeles underbar! 

:dagens sytips:
När jag rynkar ärmkullen syr jag inte på rynktråd med vanliga maskinen. Det blir i stort sett alltid helt perfekt att göra det på overlocken i stället, fr.a om det är tunn och följsam jersey. 
Så här gör jag:
-Ställ in diff-matningen på max (2.0)
-Höj trådspänningen på nålen längst till vänster
-Sy med overlocken just den biten som ska rynkas
-Sy på ärmet som vanligt.

Nu har du fått en snygg och jämt fördelat rynkning!

lørdag 18. desember 2010

Linus


Jag glömde ju att ta en bild av coolaste Linusbyxorna med tillhörande djungeldregglis. 

Det var så att beställaren råkade se någon av de andra namnbyxor jag gjort. Nu minns jag inte om det var hos någon bekant eller på stan men hur som haver hörde hon av sig och undrade om jag kunde göra ett par byxor med Linus till ett dop hon skulle i. 

Byxorna är sydda i svart velour med en applikation av namnet Linus i djungeltyg bak på rumpan. Som accessoar en djungeldregglis. Jag hann klart men missade helt att fotografera. Vad tur är fick jag en bild av beställaren.

:mönster:
Eget till både byxor och dregglis. 

:material:
Svart velour och djungeltyg från JNYdesign.

:grattis:
Till Linus!

tirsdag 14. desember 2010

Nya favoriten!


Egentligen satt jag och skulle blogga om en helt unik body men så råkade jag hittade bilden på denna sköna klänningen. Jag gillar denna modellen så mycket och är så nöjd med att jag kom på den helt av mig själv tidigare i höstas! Jag har visat modellen förut, den har kantband även i axelsömmarna på båda sidor, med tryckknappar där axelsömmen i vanliga fall slutar. Det är alltså inte en kuvertöppning av det vanliga slaget.

Just denna sydde jag till Julmarknaden i Trondheim för ett par veckor sen, den såldes inte men det var väldigt många som var framme och kände på och kommenterade just den. Det blir jag också glad för!

:mönster:
Mitt egna, storlek 74/80. Jag har fått många frågor om jag säljer mönstret på den och om jag kan göra en tutorial på den. Jag ska se vad jag får till! Tiden är så galet knapp just nu.

:material:
JNYdesigns härliga och underbaraste lila stjärnvelour. Här kombinerad med rosa interlock i kantbanden, också den från JNYdesign. Knapparna är lila KAM-knappar som jag bytte till mig av Babythings på Syfestivalen.

mandag 13. desember 2010

Barfota-Lucia


Det var en väldigt glad tjej som hittade sitt Lucialinne med princesspynt på i morse. Hon blev riktigt nöjd med sina vita leggings också! Så här fin kan man alltså vara en måndagsmorgon på väg till dagis för Luciafrukost. Hon överraskade förresten resten av familjen med att kunna hela "Tyst sänker natten sig" på norska! Hon är nog den enda i familjen...

søndag 12. desember 2010

Litt på hæla...


 ... eller lite på efterkälken på svenska. Jag har visst legat efter med precis allt sen Syfestivalen. Hela mitt liv har befunnit sig i någon sorts limbo med alldeles för månge järn i elden samtidigt. Misstänker att ni är rätt många därute med liknande problem!?

Nåväl, denna gången hade jag helt förträngt att det är Lucia imorgon. Gullklumpens dagis har gjort det lätt för oss och önskar att barnen kommer i vita kläder. Det galna är att våra barn inte äger vita kläder. Återigen tror jag att många som syr mycket känner igen sig. Jag väljer inte så ofta vitt när jag syr till barnen. Och köper kläder gör jag ju knappt. Vad tur är kom jag på att jag fick sy ihop något innan vi åkte på dagens mysiga julpyssel.

Jag hann precis klippa klart och sy på lite spets/blonder innan vi åkte på julmys. Och viktigast av allt, jag hann visa Gullklumpen vad spets egentligen är, jag kallade det princesspynt för att fånga hennes intresse...
Nu ikväll efter läggdags har jag sytt klart årets Luciaklädsel till Gullklumpen. Ett skönt linne i vitt lakansväv. Sprund och infodring i halsöppningen med en skön spetskant. Spets i armsluten och längst ner. 

Jag fick sy ett par leggings att ha till också. Vi har inga vita strumpbyxor och hon kan knappast gå runt med bara linnet. Leggingsen syddes i vit interlock med resår i midjan och snabbaste fållningen längst ner. De får eventuellt användas till pyjamasbyxor sen, det finns ett stort behov för ett par nya pyjamaser!

:mönster:
Klänningen är lätt bearbetad Meedom 4 år form 2. Lite förlängd nederst och i ärmarna, och sen har jag lagt till infodring och spets i halslinningen. 
Leggingsmönstret är mitt.

:material:
Vit lakansväv och spets från gömmorna, vit interlock från JNYdesign.

:dagens sytips:
Fålla leggings med snabbaste fållningen! Ett bra tips här är att ha en bred fåll för att undvika att kanten viker sig upp, jag har haft bred fåll hela tiden och har aldrig haft problem med det.

Ha en skön Lucia imorgon!



lørdag 11. desember 2010

Dagens barnpyssel


En fin lördag förmiddag, snön faller tätt och jag är ensam hemma med barnen. Då berättar Gullklumpen för mig att "Mamma, du måste sy kalsonger till Mille!"
Det har hon faktiskt helt rätt i, vi har inte tillräckligt många eller så tvättar vi helt enkelt inte tillräckligt ofta. (Valfritt, beroende på hur man vill se det...)

Så jag, Gullklumpen och Mille tågar ner till syrummet. Mille vill först inte ha kalsonger men Gullklumpen lyckas med sin storasysterförmåga att få honom att förstå att den största lycka i världen är ett par mammasydda djungelkalsonger. (Hon är fin min tjej!)

Barnen sitter tätt intill varandra uppe på klippbordet medan jag klipper till. Sen sitter de efter tur i mitt knä medan jag syr ihop kalsongerna på tre olika symaskiner. Mille insisterar på att kalla symaskinerna för datorer medan Gullklumpen undrar varför jag måste byta maskin hela tiden.
När jag är klar har Mille helt tappat intresset för de. Återigen imponerar Gullklumpen med sin övertalningsförmåga och vips går han runt i nya kalsonger, nöjd som få.

Nu är pappan hemma igen. Vi har varit ute hela familjen och skottat snö, satt upp fågelmatningshus, gjort pulkabacke i trädgården och fått sällskap av grannflickan. Och nu väntar risgröten. I Norge äter man av gammal tradition risgröt på lördagar och det har Gullklumpen snappat upp. "Idag ska vi ha risgröt mamma, det är ju lördag!"

:mönster:
Ottobre 4/04

:material:
JNYdesigns djungeltyg i interlock. Resår i midjan, kanske 25 mm, troligtvis från Bibbi.

:dagens sytips: arbetsordning:
    1.Klipp alla delar. Två sidostycken, ett grenstycke fram och ett grenstycke bak. Lägg till sömsmån för resår överst och sömsmån för fåll nederst.
    2. Sy ihop framstycket mot sidostycken och ett  sidostycke mot bakstycket aviga mot aviga med overlocken. Sy samtidigt insnittet i grensnittet fram på samma sätt, med overlocken.
    3. Sticka ner overlocksömmen med vanlig symaskin, jag använde raksöm.
    4. Sy ihop det andra sidostycket mot bakstycket på overlocken, även denna aviga mot aviga. Sticka ner sömsmånen som i punkt 3.
    5. Stryka upp fålltillägget och sy fållen med täcksöm.
    6. Sy ihop sidosömmen och grensömmen med overlocken.
    7. Sticka ner sömsmånen från punkt 6.
    * Om du inte syr med täcksöm gäller en annan och bättre ordningsföljd för punkt 5-7: Sy ihop sidosöm och grensöm, fålla därefter med tvillingnål, sicksack eller annan lämplig stretchsöm på vanlig symaskin. Skippa punkt 7.
    8. Fäll undan kniven på overlocken. Overlocka fast resår till resårtillägget i midjan.
    9. Vik ner resårtillägget och sticka ner det. Jag använde trestegssicksack på vanliga maskinen men det blir snyggare med täcksöm.

Klart!

torsdag 9. desember 2010

Två byxor och en bonus



En beställning som fick vänta alldeles för galet länge... En tjej hade läst på ett norskt familjeforum där någon rekommenderat Gekko (nu har jeg tyvärr glömt vilket forum), och gjorde en beställning. Det var precis i samband med att jag skulle på Syfestivalen, sen börja i ett nytt jobb och samtidigt sy inför tre olika julmarknader. Så jag berättade att det nog kunde dröja några veckor. Och det gjorde det också! Beställaren hade det största tålamodet med situationen och fick en liten dregglis som plåster. Hoppas de gillar den!

Beställningen då, två stycken sparkbyxor. Jag fick rätt fria händer med färger och kombinationer. Det bidde en röd med kantar i orange och dito knappar. Sen andra fick bli turkos med turkosa knappar och kantband, och muddar i aqua. De blev riktigt söta och nu hoppas jag bara att de mottogs med glädje!

Jag körde en lite annan lösning med kantbandsavslut och knapparna denna gången, det blev rätt snyggt tyckte jag, bäst så långt! Bilden nedan är lite kornig men visar hur den ser ut. Det är dubbla lager velour, och den yttersta biten är dubbelvikt och sytt ner med en stickning. Ska se om jag kan få till bättre bilder till ett senare inlägg.

:mönster:
Eget, str 80

:material:
Velour från JNYdesign, orange mudd och interlock till kantband från Hilco, aqua mudd från Stoff och Stil, turkos interlock till kantband från JNYdesign.

mandag 6. desember 2010

Till Nissegutten




Här kommer fortsättningen på mitt genialiska inlägg... (Lite ödmjukhet är kanske på sin plats?)

Okej, lillprinsen i släkten skulle alltså ha ett lite tomtekit. Men så känns det så tråkigt att sy kläder som bara används i december. Så då fick det bli ett kit med avtagbart vitt fluff, alltså en fuskpälskant. Det har jag sytt förut också, senast förra december då Gullklumpen fick denna.

***här måste det bara snabbt flikas in att jag aldrig kom mig för att ta bort fluffet på Gullklumpens nissekjole förra året, så den var klar till användning i år med! Rätt praktiskt nu samtidigt som det legat som ett dåligt samvete för mig årets resterande 11 månader***

För att tröjan ska bli fin att använda även resten av året sydde jag en snygg turkos v-kant till halsen, och jag har redan färdigt tillklippta muddkanter till nederkanten och till ärmsluten. Denna gången skall det inte falla i glömskan! För att dölja den turkosa halsmudden när tröjan används nu i december sydde jag alltså en härligt julig dregglis.

Byxorna är helt vanliga muddbyxor i helrött. Mössan däremot är bara julig, julig och julig. Vit fluffkant och härligt röd. En fin liten rödnisse :-)




:mönster:
Eget till allt. För tips på mönster till byxor, se här. Tröjmönster finns bra i många nummer av Ottobre, man kan också köpa deras Creative Workshop. Mitt egna dregglismönster har jag ju till försäljning, det går förstås att testa att knåpa ihop ett sånt mönster själv också.

:längtar:
Till att få se kitet i användning!

:nisse:
Betyder tomte på svenska för den som inte visste det. Barnen har lekt rödnisser hela helgen efter att ha sett årets norska julkalender om blånisser og rödnisser. Mysigt!

lørdag 4. desember 2010

Genialiskt!

Ser ni? En helt vanlig dregglis som ändå är helt genialisk!
Det enda som skiljer den från mina andra dregglisar är materialvalet. Den är sytt med röd velour på både fram- och baksidan. Och nu är det säkert några stycken där ute som undrar vad det genialiska med det är. Scarf som scarf eller hur?

Det är bara tanken bak den som är så kul och bra. Den ingår i julbeställningen till världens bäste systerson. Grejen med den är dels att dölja den snygga turkosa v-kragen på jultröjan och dels att den känns juligare och festigare än en vanlig scarf med sitt lyxiga tygval.

Tröjan är julig röd med vita fluffkanter som kan tas av, sen har den alltså en v-ringning i halsen i härlig turkos. Just det turkosa känns inte lika juligt men då kom min syster med den geniala idén att sy en egen juldregglis till att dölja den, medan jag föreslog material.

Kul eller hur?
Se på Epla för beställning, bor du i Sverige och vill köpa går det bra att maila :-)

onsdag 1. desember 2010

Fyryjul på Lesjaverk



Jeg er så heldig at mine klær får være med på Fyryjul på Lesjaverk nå på lørdag! Selv har jeg ikke mulighet til å dra dit, men de stiller opp med henting av tingene mine og hjelp på plass. Det setter jeg utrolig stor pris på, takk til dere som stiller opp og hjelper meg!

På julemarkedet i Trondheim forrige helg solgtes det veldig mange siklesmekker/dregglisar, de få som ble igjen drar videre til Lesjaverk sammen med en liten gjeng til. Jeg har ikke hatt mange stundene i syrommet den siste tiden, håper på mer tid framover!

:norsk:
Det ble så rart/konstigt å skrive dette innlegget på svensk siden det handler om Fyryjul. Neste innlegg blir nok på svensk. Tror jeg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no