tirsdag 24. juni 2008

Att sy en byxa

Av någon anledning verkar många börja sin barnklädskarriär med att sy just muddbyxor och jag har fått många frågor om var man hittar mönster till det och hur man syr. Som vanligt tycker jag det är svårt att förklara utan bilder så nu har jag gjort en bildserie för att visa hur jag gör. Jag saknade själv en sån förklaring när jag började sy just barnkläder.

Mönster kan man hitta t.ex här:
Meedom, förslagsvis form 2 utan sidosöm.
Ottobre Design 5/06 har ett mönster på trikåbyxor med midjemudd, enligt mönstret skall man fålla bensluten men det är enkelt att klippa till benen kortare och göra en mudd på frihand. '
Det bästa är att mäta benlängden och storleken mot ett par byxor som man vet passar, båda dessa mönster är stora i storlekarna!
Själv använder jag ett mönster som jag arbetat fram själv.

Det geniala med muddbyxor är att man genom att vika midjemudd och benslutsmudd upp och ner ofta kan använda samma par byxor genom flera storlekar. Jag brukar sy utan sidosöm då jag tycker att det är snyggast på denna typen byxor. Då klipper man alltså till tyget med varje ben i ett stycke, vilket syns på översta bilden.

Så här gör jag:
Klipper till tyget i två separata ben som på bilden. De två benen ligger aviga mot aviga på bilden.


Viker varje ben separat räta mot räta så att innerbenskanterna ligger mot varandra, syr ihop.



Nu har jag två separata ben, dessa skall sys ihop räta mot räta i grenen. För att få till detta har jag det ena benet rättvänt och det andra vrängt. Sen lägger jag det rättvända benet i det vrängda, då ligger de räta mot räta i varandra.


Nu är det dags att sy ihop grensömmen, det viktiga här är att det blir ett snyggt kors där grensömmen möter innerbenssömmarna. Jag nålar inte utan lägger tygerna snyggt mot varandra och syr men om man inte använder overlock kan det vara det bra att nåla noggrant.




Nu är själva byxan klar och det är dags för mudden. Jag brukar oftast muddväv/stretchjersey från Stoff och Stil. Den har bra elastik i sig och man behöver sällan förstärka midjemudden med resår.


Mudden i midjan och bensluten sys på byxorna dubbelvikt, då blir sömsmånen inte synlig på någon sida av mudden. På bilden nedan ligger midjemudden överst och benmuddarna nedanför. Alla muddarna är ovikta.


Vik muddarna till en rundel räta mot räta och sy ihop. Här syns först en bild på benmudderna, den till vänster är ihopsydd, den till höger är ihopsydd och sen vikt dubbel så att sömsmånen inte syns.


Midjemudden sys ihop precis som benslutsmuddarna, sy ihop en rundel räta mot räta, vik sen dubbelt.



Nu skall muddarna sys på byxan. Jag brukar inte nåla utan jag markerar fjärdedelar genom att klippa jack i mudden och rita en prick i sömsmånen på byxan med avtvättbar penna. Här har jag dock använt nålar för tydlighetens skull. Man markerar alltså fjärdedelar på mudden och byxlinningen och passar de mot varandra. Jag brukar lägga muddens söm mot grensömmen mitt bak på byxorna.



När man nålar ihop är mudden kortare än byxlinningen, när man syr ihop töjer man mudden samtidigt som man passar markeringarna mot varandra. Då fördelas mudden snyggt mot byxorna. Jag brukar börja sy vid ena sidomarkeringen så att mittbakmarkeringen är den nästa att passa. Då får man inte den överlappande overlocksömmen just där det syns som mest när byxorna inte är på.


Sen är det dags att sy på mudd i bensluten. Här brukar jag varken markera eller nåla men det kan kännas bra att nåla fjärdedelarna även här innan man lärt sig hur mycket man skall dra i mudden för att passa. (Det beror ju också på hur smal mudd eller breda byxben man har)
Jag passar muddens söm mot byxbenets innersöm.


När jag syr på benslutsmudden med overlock syr jag från byxans insida utan att använda friarmen.


Här syns muddens söm passad mot byxbenets söm, ett sånt kors vill man även ha mitt bak på byxorna samt där grensömmen möter innerbenssömmarna.


Så här ser byxorna ut klara:


Maskinval: För att sy muddbyxor eller i andra elastiska tyger är det givetvis jätteskönt att använda en overlockmaskin då den syr mycket bra och snygga elastiska sömmar. Man kan dock lika gärna sy med en vanlig symaskins fuskoverlocksöm (elastisk söm) eller med sick-sack. På min maskin (Janome Easy Jeans) är fuskoverlocken den femte sömmen från vänster på nedersta raden fast det kan nog se olika ut från maskin till maskin.

96 kommentarer:

Thea sa...

Jösses, vilken guide! Det är så att man önskar att man var nybörjare igen! Jag kom ihåg från syslöjden att det var som trolleri när man sydde byxor och stoppade det ena benet i det andra!

LinSar sa...

Det va verkligen en guidning som hette duga:)

Gekko sa...

Jag är imponerad över att ni läst igenom, ni kan ju! :-)

Jes sa...

Supersnygg guide, en sån saknade jag oxå när jag börja :) Nu gjorde du många glada!

Anonym sa...

Superbra guide! Vi använder precis samma tillvägagångssätt ;-) Gjorde ju en liknande när jag visade hur man sydde muddjeans, tyvärr har ju mina bloggar kraschat så den är borta för eftervärlden ;-)

Anonym sa...

Vilken bra instruktion! Så himla snällt av dig att lägga ner så mycket jobb. Blev jättesugen att sätta igång med ett par muddbyxor.

Vindling sa...

Tack. Nu kanske jag vågar mig på att sy byxor någon gång. Eller, jag har sytt två par byxor den senaste veckan, fast inte till barnen, så det räknas nästan inte. *fniss* Ska bara försöka hitta ett mönster så kanske jag vågar. Har alltid tyckt att byxor verkat vara så svårt, men det insåg jag att det inte var när jag sydde häromdagen. Och du får det att verka ännu enklare. Bla bla bla, märks att jag är så trött efter två dagar på ridläger med stora dottern att jag inte ens kan tänka rakt.

Anonym sa...

Vilken suverän instruktion! Jag är väl den enda som inte tycker att det är lättast att börja med muddbyxor :-) Lyckas alltid blanda ihop fram och bak. Kanske skulle jag prova sy utan sidosömmar...
Blir passformen annorlunda när man syr utan sidosömmar?

Kalunji040 sa...

Ja, även jag minns hur imponerad jag blev att ngn hade kommit på att så här kunde man sy ett par byxor. Jag måste erkänna att fortfarande när jag syr muddbyxor tycker jag (innerst inne) att det är rätt häftigt. Det blir ju rätt (nästan) varje gång...

Skaparstigen sa...

Så bra! Precis i det här steget är jag och övningssyr nu, men det är alltid bra med mer tips från nån som kan ordentligt.

Anonym sa...

Hej!
Såg att du hade en pojke som är nästan lika gammal som min =) Han är född feb -08! Jag har tänkt sy lite till honom, men vet inte riktigt var jag ska hitta mönster. Kanske du har några tips? Kan man skriva ut mönster från internet så man inte behver köpa dem? Tack så länge! Mvh Emily

DORIS DAISY sa...

Perfekt! Du skule ha blivit syfröken :o)

Anonym sa...

wow vilken guide! tackar för tipsen :) visste inte att man kunde lägga byxbenen i varandra, va tvungen att prova och vad mycket enklare det blev :) har du tid en gång och om du ändå ska sy en mössa kan du kanske fota det med? :) jag försöker och försöker men får inte ihop det :(

JNYdesign sa...

Jag håller med thea, förklaring med klass. Jag kommer också ihåg från syslöjden att man stoppade ena benet i det andra. Däremot syr jag numera fast mudden i benen först innan jag syr ihop benen, detta för att ta bort den lilla krångliga sömmen när man annars skall sy fast små muddar på små ben.

Anonym sa...

Schysst! En av anledningarna till att jag gillar din blogg och besöker den ofta.

Anonym sa...

För ett år sedan tog jag upp mitt syande när jag var gravid med min första. Det var din blogg som fick igång mig, den är så inspirerande! Inlägg som dessa gör att vi dödliga vågar sätta igång ;)

Gekko sa...

Mari: jag måste ha missat din guide :-o Synd för då hade inte jag egentligen behövt göra min!

Johanna: jag tycker nog inte att passformen blir annorlunda utan sidosömmar. Fördelen med att inte ha sidosöm är ju att det blir en sömsmån mindre, nackdelen att man inte kan ha vanliga fickor och de ser ju lite eklare ut. Tycker jag:-)

Emily: vad gäller byxor så har jag ju skrivit lite mönstertips, jag vet inte så mycket gratismönster på nätet tyvärr, Ottobredesign.com har några enstaka. Biblioteket brukar dock ha en massa böcker med mönster, samt tidningar!

Doris: Syfröken? Jag hade nog inte haft tålamod!!!

Tisa: jag skall fundera på mössa!

Vad otroligt roligt med alla nya namn som kommenterar! Ni skall veta att jag ofta funderar över vilka som egentligen läser min blogg! :-)

Hello sa...

Vilken bildserie!

Prova någon gång att sy mitt fram resp mitt bak först och sen sy innerbensömmen från nederkant till nederkant - det tycker jag är mycket lättare. Då behöver man inte alls hålla på och vränga och trä i varandra.

cleli sa...

tack vad bra! jag är super-nybörjare och blir mycket sugen att en dag våga prova en muddbyxa. men vad tror ni proffs; jag har inte någon sån där overlock-maskin utan en mycket enkel symaskin från IKEA -går det ändå? hur blir det med resåren. tips emottages tacksamt

Gekko sa...

Cleli: det grejar du! Ikeamaskinen har väl bara raksöm och sicksack men då tar du sicksacken och testar! Passa på bara att fördela ut mudden och sträcka den! Lycka till!

Botilda sa...

Du är så bra! Generös och inspirerande.

Jag har tänkt lägga ut en egen sybeskrivning för tajts inom kort. Vi gör lite olika - vilket jag tycker är både intressant och lärorikt. Kanske någon annan också kan tycka det.

Gekko sa...

Vad kul med en tightsbeskrivning! Det är alltid kul att se hur andra gör! :-)

Unknown sa...

jag säger bara TACK så mkt att du lägger ner tid å hjälper oss nybörjare på traven, så otroligt tacksam ska du veta!!
man förstår sy mkt bättre när man ser bilder på varje steg!!
//erika

Gekko sa...

Kul att du säger så Erika! (Fast du verkar ju inte som någon nybörjare precis!)

SNUX sa...

Har lett på bloggen din etter den forklaringen du gjorde en gang (tror jeg) på hvordan du syr i elastisk kantbånd i f.eks hals. Jeg bruker Meedoms måte, og det blir aldri pent hos meg... Sømmen på forsiden kommer alltid utenfor og må sprettes opp. Jeg vil ha det pent og rett på begge side!

Kunne du lagt ut noe sånt også: "Hvordan sy kantbånd i genser":).

Anonym sa...

Åh va bra! Har letat efter "steg för steg" beskrivningar eftersom jag inte är särskilt duktig på att sy, men tycker det är riktigt roligt!

Har en liten fråga bara; när jag syr i trikå blir sömmen "vågig" (vilket är rent ut sagt skitfult!), har du ngn idé på vad detta kan bero på!

Tack för en inspirerande blogg!

fante sa...

Nu har jag testat ditt sätt att sy grensömmen och det funkade ju nog bra det med :-) Men i och med att jag alltid sytt den utan att vända på några ben så tycker jag att det sättet också är lätt ;-) Får se hur jag gör nästa gång :-)

Annlin sa...

Oj vilken BRA sida! Jag skulle sätta muddar på tröjorna som jag syr till mina barnbarn och fann denna sida! Vilken himla tur för oss amatörer att det finns de som vill ha besväret att hjälpa andra! Jag skickade en länk till min dotter, som bor utomlands, också. Tusen tack, nu ska jag säkert klara av att få dit muddarna!

Frida sa...

Sällar mig till ovationsskaran. Vilken fantastisk guide!!

Har själv nyss skapat min syblogg och andra inlägget är just en efterlysning på muddbyxor. Lustigt!

La till dig som länk på min sida. Hoppas det är okej.

LottaM sa...

Men du , vilken fantastisk sida du har. detta är en skatt och guldgruva för mig som precis fått för mig att sy en muddbyxa till lillprinsen. TACK. Jag lär återkomma många gånger till din sida.

***Lotta***

Gekko sa...

Vad kul att ni hittar hit så länge efter att inlägget har skrivits och att det är till hjälp!
Alltid roligt med länker också! :-)

Krissan: jag har ju missat att svara på din kommentar. Syr du med vanlig maskin så blir det oftare vågigt i stretchiga tyger. Det kan hjälpa att lätta pressarfottrycket, använda stretchsöm, använda trikåpressarfot, sy med tvillingnål, stryka på formband. Om det är overlock du syr på så testa att ändra på differentialmatningen. Hoppas det var till någon hjälp!

annesand sa...

Tusen takk!

Skal nå sy min første muddbukse... Har hatt ribb liggende i et halvt år, men ikke funnet riktig inspirasjon til å få det gjort. Instruksene dine er helt fantastiske!

Gekko sa...

Lykke til da! Morsomt at jeg kan väre til hjelp:-)

Anonym sa...

Vilken toppensida:) Har precis köpt en overlocksmaskin och ska satsa lite på att göra sömnad till en hobby. Lite rädd att det kommer bli för svårt, men jag tycker det är roligt och allt som är roligt går ju. Så nu ska jag köpa typ och mudd och gå efter din mall, hoppas de blir bra:) TACK!

Anonym sa...

Tusen tack för tipset! Vilken fin blogg du har.

Tiro sa...

Tack för denna beskrivningen! Det gör att jag vågar mig på att sy ett par muddbyxor.

Gekko sa...

Tack igen! :-)
Rätt kul att det fortsätter att droppa in kommentarer!

Anonym sa...

Hej hopp:)
Jag har en liten fundering.. Du och många andra väljer att först sy innerbenssömmarna och sist grensömmen. Jag gjorde också så när jag började sy eftersom det är så jag sett att andra gör. Men sen provade jag att istället sy mitt fram, mitt bak och sist innerbenssömmen från ena benslutet till det andra. På det sättet slipper jag trä i det ena benet i det andra.
Har du provat bägge sätten? Och isf, vilken tycker du är fördelen med att göra på det sättet du beskriver här? Nyfiken:)
Mvh
Veronica

Gekko sa...

Veronica: jag har testat de andra sätten också och tycker att det blir snyggast som jag gör. Jag stör mig inte på att behöva lägga i det ena benet i det andra. Sen tycker jag att korset blir snyggast, flera av de byxor jag sett som andra sytt så har varit sneda i korsningen. Är det ungefär svar på frågan? Det är ju säkert fråga om vanan bara, för mig känns inte det ena sättet så mycket bättre än det andra. :-)

Anonym sa...

Svaret duger alldeles utmärkt:)
Har inte sytt så länge själv så det är kul att höra hur andra gör och varför. Frågar man inget så får man inget veta:)
/Veronica

Anonym sa...

Tack tack tack,
har som projekt att sy muddbyxor till barnen innan jul. Du har genom denna eminenta beskrivning just gjort det möjligt! (Tror jag....fast det verkar inteallt för svårt ;-)

Gekko sa...

Hoppas det gått bra för dig Linda!

Anonym sa...

perfekt till mig ju

Anonym sa...

Hej Gekko!
Kikar ofta in på din blogg och inspireras väldeliga. Jag syr en del själv, men har inte tid/orkar inte blogga. En fråga dock; om du ska göra om ett byxmönster där man viker ner linning och trät i resår till en byxa med mudd i linningen, hur mycket tar du av upptill då?
MVH Kristina Bohman

Gekko sa...

Hej Kristina!
Jag skulle nog ta av ungefär hälften av muddhöjden från resårmidjans högsta del om du förstår. Så svaret beror ju lite på hur hög mudden är. Sen skulle jag om möjligt jämföra med ett par byxor i rätt storlek som jag vet passar.
Säg till om du börjar blogga någon gång!

JunePune sa...

Fantastisk flott bildeserie :D

Anonym sa...

Hej! Vilken superbra guide! Jag har just avslutat mina första byxor med hjälp av din finfina beskrivning. Mönstret var en egen mix av två ottobre-mönster (2007/4 och 2009/1)som jag fick ihop rätt lätt med din hjälp. Bilder kommer på bloggen så snart kameran är lagad. Tills dess: Tack för hjälpen!

Gekko sa...

Tack June och Gunnel!
Jag blev genast nyfiken på dina byxor Gunnel, jag har inte testat de två mönstren, tycker du de är bra?

Anonym sa...

Hej! Jag har inte fått chans att prova dem på mottagartösen ännu, så jag vet inte riktigt. Men jag fick modifiera dem en hel del. Jag lånade ett bar brallor i stl 74 av lilltjejens mamma och jämfört med dem var båda modellerna väldigt stora. Men annars var de bra. Tog midjemudden från ett par och benen och benmudden från det andra. Och kapade ner höjden på byxan med säkert 3-4 cm om inte mer. Ska bli spännande att prova! Och det ska bli kul att se hur de sitter så jag vet hur jag kan leka vidare med mönstren. Har inga egna barn att prova på så det blir lite glest mellan tillfällena. ;)

eldh sa...

Tackelitack för en superbra beskrivning, byxorna blev lyckade! Bilder kommer snart i min blogg.

/ E

Venke sa...

For en fantastisk guide! håper det er ok at jeg linket til deg på min blogg!

Mamma med mera sa...

Hej, är helt nybörjare på det här med att sy. Har nu sytt en liten snuttefilt och fick mersmak. Nu står en ny symaskin på önskelistan och jag hoppas att även jag kan lära mig sy egna barnkläder. Det är ju så roligt att kunna sy. Själv har jag inte sytt sen skoltiden typ haha, så vi får se hur det går. Men jag uppskattar verkligen såna här fina bloggar med såna fina beskrivningar!!!

Tack för en bra blogg!! Kramar P

Minimalla sa...

Tack för en superbra beskrivning! Jag hade aldrig klarat det utan din hjälp. Jag har inte sytt på över 20 år och har precis köpt mig en billig symaskin för att prova på så jag behöver verkligen all hjälp som finns att få.
Tack tack!

Anonym sa...

Jättefint och informtivt! Jag syr till ett handikappat barnbarn och är ofta tvungen att söka nya lösningar.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

WOW, Är en riktig nybörjare.. Har inte ens en symaski utan får låna min mammas för stunden.
Men efter den här beskrivningen ska det inhandlas både tyg o maskin.
Du är en pärla.. Du hamnade just nu överst bland mina favoriter..

Marie sa...

Tusen takk for fleire geniale bildeserier!
Her skal eg sjå når eg får problemer med ting :) Har lagt deg inn på følger lista mi.
Eg har berre ein vanlig symaskin men eg får slite med den ei stund til .Har jo berre sydd i ett år ;) kikk gjerne innom min nybegynnerblogg også!
Marie

Anonym sa...

Tusen takk for en superenkel forklaring som gikk rett hjem hos meg som er nybegynner!!!
Buksen(-e :)) ble kjempefine på første forsøk!!! Nå er syiveren stor:) Guri

Marita sa...

Tusen takk for ei kjempe flott forklaring!

Anna sa...

Tack för en jättebra beskrivning! :) Nu ska jag våga mig på att sy byxor till min lille kille. Har verkligen suttit å gruvat mig för hur mkt jag kommer måsta sprätta å göra om innan det blir bra... Men tack vare din beskrivning har jag ju en superbra utgångspunkt. :)

Made By Elliz sa...

Stooort tack för denna guide. Tack vare dig har jag nu färdigställt mina allra första muddbyxor! :)
Superbra beskrivning!

S. sa...

Vilken kanonbra guide!! Dotterns första muddbyxor är färdiga och jag blev så nöjd med resultatet!

Mysmasken sa...

Åh, vilken inspirationskälla du är! Tusen tack för den braiga guiden.
Fyndade lite interlock på rea i helgen, och ska prova att sy ett par muddbyxor till min lilla 7-veckorstös. Önska mig lycka till :)

Camilla sa...

Hej
Jag blev inspirerad att sy dessa byxor, egentligen var mönstret i ett fram och bakstycke men jag gjorde om det till ett stycke som du gjort, så mycket enklare. Tack för dina fantastiska tutorials och en riktigt bra blogg.

jacko23 sa...

Jag håller på och sy ett par byxor och skall sy fast benmudden, men hittar ingenstans hur mycket mudd man skall använda.
Hur mycket mudd brukar du använda i förhållade till benomkretsen på byxorna?

Gekko sa...

Jacko: det viktigaste med benslutsmudden är egentligen om du vill ha den så att den sluter rätt tätt om anklarna eller om du vill ha lös mudd som inte håller byxorna uppe. En fråga om tycke med andra ord. Jämför gärna med byxor du har och gillar!
En annan fråga är ju om det är väldigt mycket vidd nertill i bensluten, då kan en snäv mudd vara svår att sträcka tillräckligt. Det kan nog lösas genom att dra in på vidden med ett jämt rynk innan man syr på mudden. Lycka till!

Goldie sa...

Wow, vilken inspirationskick det här blev!

Det här var precis vad jag behövde!

Jag är i nybörjartagen att börja sy och tycker att muddbyxor är så himla snygga (och praktiska!)

Nu ska jag inte slå mig för bröstet alltför mycket...men utifrån din mycket pedagogiska och enkla beskrivning så borde ju till och med jag kunna knåpa ihop ett par byxor. Ska sätta fart med en gång!

Din blogg hamnar definitivt i mina favoriter!

Ellie sa...

YES!! Som jag sökt efter en guide nu när jag ska börja sy!
Tusen tack.
En fråga..
Vilka mått är till vilka storlekar.. Vad är det för storlek på byxorna du har i guiden?

Gekko sa...

Ellie: jag minns inte riktigt vilken storlek det var på de byxorna. Tyvärr!
Måttbandet var inte menad som en guide till det utan mer för att se ungefärlig storlek. :-)

Hanna Engkvist sa...

Jag gör tvärtom - först grenen, sedan benen. Det går så snabbt, om man klipper ut de båda delarna i dubbelt tyg räta mot räta behöver man inte ens ta isär och vika om utan bara in med dem i maskinen... :)

Gekko sa...

Hanna: jag vet, man gör lite olika där. Jag gillar bäst det sätt jag visat här men gör som du beskriver om jag ska mönsterpassa i grenen. :-)

Mamma Mia sa...

Åh, vad jag blir sugen på att testa! Har en 4-månaderskille att sy till.

Anonym sa...

Jag har surfat in på en hel del sybloggar och kan helt enkelt konstatera att din är den mest intressanta och läsvärda. Har börjat sy igen (efter att ha legat nere x antal år) och är ringrostig. Behöver massor av tips och det får jag i din blogg. Finns möjlighet att visa i bilder hur man syr mjuka kantband runt t ex bodies? Jag vill också passa på att tacka för tipset på symaskin. Har bytt min gamla Pfaff mot en Janome DC4030. Börjar även snegla på en Overlockmaskin... :-) Mvh Marika

Sofia sa...

Hur bra som helst! Har aldrig sytt något klädesplagg knappt, men med hjälp av denna beskrivningen så lyckades jag (till och med utan mönster)!! Tack!

Gekko sa...

Tack :-)

Sofia: vad cool du är som syr utan mönster, jätteskoj att du blev nöjd och att jag kunde inspirera! :-)

Style by M.O.M. sa...

Tack för bra vägledning! Jag fick ett mönster som jag gjorde om till muddbyxor (det första paret blev stuprörsbrallor med hög midja!) men med lite kikande på din tutorial här och lite "hitte-på-eget" så lyckades jag!

/karin

Sandra sa...

Tack så jättemycket! Jag blev inspirerad!

Annika M sa...

Jättebra beskrivning på muddbyxorna för mig som är nybörjare. Men jag undrar över hur du gör när du syr fast mudden med overlocken? Man måste ju liksom börja mitt i mudden och sen sy snett för att avsluta. Förstår du hur jag menar :-) Jag får de inte att se snyggt ut. Hur gör du?

Gekko sa...

Annika M: det kan kännas lite krångligt till en början men det behöver inte vara så svårt, du får sy lite omlott på slutet, sen sneddar du bara ut sömmen och till slut är du utanför, sen kan du dra lite i trådarna så det inte är löst och till slut fästa tråden.
Hoppas det hjälper dig! :-)

Anonym sa...

Jag kan ingenting om att sy och undrar vad det är för sömn du har på bild nr 10. Vita tråden då, men det bruna lilla tyget.

Kulla sa...

Fantastiskt bra beskrivning och bilder för att sy en byxa. För en nybörjare kan det dock vara enklare att lägga mudden på "insidan" av byxan (avigsidan utåt) när den skall sys fast. Man syr alltså med muddsidan uppåt under pressarfoten och själva byxbenet neråt. Den yttre cirkeln är ju alltid längre och då är det lättare att få det snyggt om det minsta ligger inuti och byxbenet som är större ligger utanpå och sedan sträcks precis som vanligt när man syr fast.

Veronica J 80 sa...

Tack för en toppen beskrivning nu ska jag bara hitta lite tyger och sen sätta igång att prova sy. Jag har alltid velat lära mig sy men ingen har visat mig hur, och när jag gick i skolan fanns ingen sy slöjd där utan bara hemkundskap och träslöjd tråkigt nog. Min momma kunde sy men hon försvann innan hon hann lära mig, så nu får jag försöka på egen hand, så tackar för alla tips du ger.

Anonym sa...

Complete your soil preparation prior to ordering your turf. And in recent years, there has been an explosion of research, which indicates that, rational and emotional processes, rather than being natural adversaries function together. To do this, simply ask yourself, "What can I do today on 'bread crumb number 1' to take action? [URL=http://lopolikuminp.com ]teaboards[/URL] This camp ground includes permanent sites with everything from vacation homes on stilts to campers with rooms and porches built on. If you aren't familiar with the term, "analysis paralysis," it's where you are so caught up in your head, that you just keep spinning thoughts around inside without taking any action.

Lina sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Lina sa...

Tack så väldigt mycket för detta tips! Jag har suttit o kämpat med samma mönster ifrån Stoff och stil men fick inte ihop det pga dåliga instruktioner. Nu verkar det bli ett par byxor ändå till sist!

Linda sa...

Tusen tack för en superbra och detaljerad guide! Toppen för en rookie som mig =)

Anonym sa...

Tack snälla du vad generös du är som delar med dig av dessa kunskaper!

Anonym sa...

Jag har alltid varit sugen på att sy kläder men kommer inte till skott. Antar jag gör massa annat ;) Men nu med denna fantastiska beskrivning är det ju bara att köra på :) lite material och tid så :)
Jag vill hitta mönster till vuxen byxa med mudd. Är opererad och har massa stygn och ärr på magen så jag vill inte börja med jeans och annat hårt ännu.
Letar runt lite grann men inte hitt nått ännu. Man kanske får rita ett eget mönster själv :) Trevlig dag! Hälsningar Nilla

Sannixen sa...

Hej! Har inte sytt kläder sedan högstadiet men vill gärna börja igen. Men mudden? Är det som man klipper till av tyg eller köper man de på rulle? Säkert en väldigt dum fråga.

Mvh / Sanna

Sannixen sa...



Jag har tydligen inte den sömmen :( Vill också ha en sån "fusk" söm. Vet inte hur jag ska göra för de ska bli fint då :(

mvh/ Sanna

Ida sa...

Tack för en bra tutorial!
Har du några tips hur man modifierar muddbyxemönster för att passa en tygblöjerumpa?

Tilda sa...

Det var ett tag sen du gjorde edn här beskrivningen, men jäklar, vad bra den var!
Har precis färdigställt ett par supersnygga byxor till 1½-åringen, tack för otroligt pedagogisk tutorial!!

Anonym sa...

Ska försöka mig på att sy byxor för första gången. Vad använder du för mudd? Vanligt trikåtyg eller muddtyg?

/Cecilia

Unknown sa...

Tusen tusen tack för att du tagit dig tid att göra denna. Jag har länge velat sy byxor till mina små men inte hittat en bra guide, nu gjorde jag det!
Tack igen!

Anonym sa...

Tack! Jag har aldrig sytt men ska idag försöka sy byxor till min bäbis, denna guid kommer vara till bra hjälp! Jag förstod det mesta iaf ;)

Anonym sa...

Jag hittar inte mönstret med länkarna. Hur hittar jag mönstret?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no