lørdag 28. juni 2008

En nära-UFOupplevelse...

Ett UFO i denna sammanhang är för den som inte känner till uttrycket ett Unfinished Object. Alltså ett projekt som påbörjats men av olika anledningar inte slutförts. De flesta av oss har väl något sånt liggande i gömmorna och denna klänningen var väldigt väldigt nära att hamna längst in i en låda. (Fast så långt som en kompis av mig gått att faktiskt bränna projektet har jag inte kommit än!)

Denna klänningen till mig själv påbörjades för några dagar sedan. Jag har länge haft de två tygerna liggande just med tanke på att sy en vardagsklänning till mig själv. Problemet var dock att jag inte hade något mönster. När jag äntligen fick inspiration att börja med klänningen fick jag leta genom alla mina gamla Burda från den tiden då jag sydde mer till mig själv och de få Ottobre Woman som jag har hemma. Problemet var att de snygga mönstren i Burda inte var ämnade för trikå och i Ottobre hittade jag ingen jag gillade. Det var då jag fick den lysande (?) idén att jag skulle ta ett Burdamönster jag sytt en klänning i vävt tyg utav tidigare och sy i min snygga viskosejersey. Kanske ingen bra idé, redan på de första detaljerna började jag lacka ur, det blev ju inte särskilt snyggt! Och så var jag hela tiden rädd att jag inte skulle få den på mig då jag bestämt mig för att slopa dragkedjan i ryggen. Så hela denna veckan har jag halvhjärtat gjort någon detalj på den varje kväll utan någon tro på att jag kunde ro i land klänningen på ett snyggt sätt.

Vändpunktet (oj vad långt detta inlägg blir!) kom i förrgår när jag hälsade på en kompis som bor någon timme härifrån och fick se alla vansinnigt snygga trikåkläder hon sytt till sig själv! (Jag hoppas hoppas att hon snart börjar blogga, så mycket snyggt!) Då kände jag ett hopp om att det kunde gå! Och sen igår fick jag även mer motivationshjälp från Sytråden. När jag väl satte igång gick det rätt så snabbt att få ihop den och till min stora glädje sitter den riktigt snyggt, de små detaljer som inte blev riktigt så bra som jag hade hoppats syns inte heller så väl som jag trodde. Skönt!

Mönster:
Burda 2/05. (Tack Anna för att jag fick rita av om du någonsin läser detta!)
Klänningen har insnitt fram och bak, slå i ringningen, ärmslut och nederkant, en mellandel som fortsätter ut i ett knytskärp och fyra kjolvådar. Alla slåar, mellandelen och skärpet är sydda i enfärgad matchande tyg.

Material:
Mönstrad och enfärgad viskosejersey från Stoff och Stil. Formband till axelsömmarna.

Maskinval och -inställningar:
Overlock, coverpro med kedjesöm: trådspänning 3-3, strygnlängd 3.0, diff 1.25. Vanlig maskin till att sy insnitten.

Tack:
Kompisen K och Sytråden!

Till nästa gång:
Göra övre bakstycket utan mittsöm, använda mellanlägg i alla slåar för att tyget inte skall dra sig under sömnad.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk vad lite inspiration kan göra, vad härligt att du fick lust och ork att sy den klart! Den blev jättefin, tyget är snyggt och det är fina detaljer, att midjevåden(eller vad det heter) går ut i knytband gillade jag!! Jag kan tänka mig att den är väldigt skön och då blir den också använd!
/June på www.junebacken.se

GOBLIgobli sa...

20 poäng av 10 möjliga till dig för att ro i land ett UFO!! :-) Och ett sååå snyggt ufo också, inte märker man av några småfel på den heller. ;-)

OttoPippi sa...

Sr så proffsig ut!!!! Du är MYCKET duktig!!! Märker en liten trend här på sybloggarna, allt fler syr nu även till sig själva! kul!! :-)

Y sa...

snygg!!

stora lilla j sa...

Jättefin klänning!!! Vill såååå gärna kunna sy till mig själv, men det blir bara tummetutor av allt jag ger mig på - så ännu mer imponerad av er som klarar av det!!! =)

Anonym sa...

Snyggt! Vad kul att vi börjar sy lite till oss själva också. Det är vi värda, eller hur?! Vi verkar ha brottats samtidigt du och jag, men vi blev klara! :-)

mustafa sa...

Fin klänning! Men vem har tagit ett bett av dig i halsen (nedersta bilden)?

Gekko sa...

Jag använde klänningen hela gårdagen, så skön! :-) Tack för alla mysiga kommentarer!

Stratus: jag tänkte samma sak när jag såg din snygga klänning, vi borde ha gått ihop med peppning... Skönt att vi båda slutförde ändå!

Kokos: Det är mitt här som bet till ;-) Nästa gång skall jag sätta upp det i en tofs:-D

♥ Medea ♥ sa...

Superfint tyg!!! Klart du ska sy mer till dig själv!!! Det var där jag började en gång i tiden, med att sy till mig själv. Sen sydde jag till barnen, sen ingenting och nu en nystart med väskor, kläder till mig själv och snart även barnkläder till kompisars bebisar/barn o bonusbarnbarnen =)

Har en PIF-inbjudan hos mig för den som är sugen!!
Kramar från Efwa

Kalunji040 sa...

Guuud, vilken fin! Ja, UFOn. Jag håller på i min ufon-låda nu. Ska bli skönt att bli färdig så att man kan gå vidare med gott samvete. Klänningen blev fantastiskt fin.

Gekko sa...

Efwa: jag började ju också min sykarriär med att sy till mig själv men man blir nog lite bortskämd med barnkläder, det går ju fortare! :-D

Nakiito: ufon är ju aldrig kul, jag är så glad att detta inte blev det! :-) Lycka till med din uforensning!

Jes sa...

Detta inlägg hade jag missat! Klänningen blev ju jättesnygg på!!! Va roligt att du inte gav upp undertiden för slutresultatet blev ju lyckat!! Hoppas få se klänningen på i sommar :)

Gekko sa...

Jes: absolut att du kommer få se den, den har redan använts flitigt! :-)

Gryda sa...

Gratulerer med flott kjole! Virkelig noe å tenke på, det med å sy til seg selv. Det er jo som du sier - barneklær tar så mye kortere tid. Det skal litt viljestyrke til å starte med et prosjekt som tar maange dager å fullføre. Men inspirerende og flott resultat!

Gekko sa...

Takk for snille ord Gryda! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no