fredag 1. mai 2009

Elefanthoodie

Vissa beställningar är lite extra roliga! Här är det en beställare som har sin egen syblogg men som tidigare köpt två Gekkoscarves från Lilla W och som nu ville ha en hoodie i det gula elefanttyget. Det extra mysiga är att Swiswi själv hade på sig en gul elefanttröja när hon åkte hem från BB som liten och att dottern hade den samma tröjan på sig då hon åkte hem från BB för några månader sen. Då är det ju lite extra härligt att hon får sin egen elefanthoodie i samma färg nu!

Hoodien är i mitt vanliga mönster med huva och mudd i ärmsluten. Det är förresten rätt länge sedan jag sydde någon nu! Gullklumpen använder sin lila hoodie (utan huva) mycket flitigt och Mille har fått ärva den allra första jag sydde. Fast jag skulle kanske uppdatera deras hoodiegardrob vid tillfälle. De är ju så bra att ha!

Denna gången testade jag att bandkanta med den härliga mudden från Hilco. Den är rundstickad i en grov ribb som gör sig rätt bra till kantband. Problemet är bara att den har mycket stretch (10% elastan och ribbstickad) och är rätt tjock så den är inte helt lätt att kantbanda med i kantbandsapparaten. Den har iallafall tidigare haft en tendens att haka sig fast och inte matas fram ordentligt med hoppstygn som följd. Nu är det säkert 1½ år sedan jag försökte senast så jag bestämde mig för att testa igen. Det gick hur bra som helst! Kul vad?

Dagens sytips: Stickningar
När jag stickar ner sömsmåner med den vanliga symaskinen använder jag ofta raksöm med långa stygn (2,7-3 någonstans). För att vara säker på ett bra resultat syr jag en provlapp i exakt samma tyg. Jag passar på att sy i samma tygriktning som stickningen sen ska sys. Jag syr först ihop två bitar räta mot räta på overlocken och sen stickar jag ner sömmen. Då ser jag om stickningen gör att tyget bubblar sig. Bubblar den sig syr jag inte stickningen med raksöm. Jag syr inte heller med raksöm om jag ska sticka ner sömmar som måste vara elastiska, som halslinningar och midjelinningar. Armskärningar och axelsömmar som på hoodien däremot går bra.
Stickningar som kräver elastiska sömmar eller i tyger som bubblar sig av raksöm stickar jag ner med coverproen men man kan ju också testa med elastiska sömmar på vanliga maskinen.


Kolla den söta Swiswiflickan med sin Gekkoscarf! Den används tydligen flitigt för tiden då nya tänder är på väg.

14 kommentarer:

Doris_Assar sa...

Såå cool!! Och proffsig. Och det här med stickningssömmar - då har jag alltså tänkt hyfsat rätt ang när det behöver vara elastiskt och inte :-)

LillaBarn sa...

Jättefin hooodie! Har en liten dagens fråga till dagens tips... Stickar man alltid ned alla sömnsmåner? Tack för alla tips, jag har lärt mig en hel massa som jag inte hade en aning om...

Gekko sa...

:-)
LillaBarn: fritt val! Vissa stickar ner i stort sett alla sömmar, andra nästan inga. Om du tittar på köpekläder är det rätt vanligt att de inte har det.
Stickningar eller inte ger ju rätt olika utseende till plaggen. Och en stor fördel är ju att man får undan sömsmånen.

SWISWI sa...

Den är ju helt fantastiskt snygg och underbar! Kommer helt klart bli sommarens favotröja.

anna sa...

Superfin!! Bra tips, som vanligt :-).

Anonym sa...

Va härlig. Hoodisar är mycket användbara just nu när våren är här både som tröja och som "jacka".
Bra tips

Anna sa...

Du gör så fina kläder! Och skriver så bra tips! Jag har lagt till din blogg i min länklista, jag hoppas det går bra =)

GlamiNa sa...

Älskar verkligen ALLT du gör =)
Nu har jag börjat få ordning på min blogg så jag länkar till dig om det är ok =)

Skaparmani sa...

Snyggt, ser proffsigt ut med egen tag, tvättråd och storleksmärkning!

TIA sa...

Så fin genser og fint actionbilde ! :)

Fia sa...

Kanonfin! Det gula elefanttyget gillar jag skarpt.

SiriR sa...

Den var fin! Og takk for gode sytips:)

Gekko sa...

Anna och GlamiNa: klart det är ok, bara kul!

Thea sa...

Jättefin! Och festligt med "originaltröjan" från 70-talet. Tack för dina stickningstips också!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no