søndag 9. september 2007

Overallen - sprättad och klar





Här äntligen kommer bilder och beskrivning på overallen till Mille. Jag trodde ju att den var klar för en vecka sedan men fick inse att jag gjort ett fel. Vad tur är började jag inte genast sprätta utan väntade till en annan dag som jag inte var lika trött. Då såg jag att jag inte alls behövde sprätta så mycket som jag hade trott och overallen var klar på en kvart!

Overallen är sydd utifrån ett mönster från Ottobre i storlek 62. Jag velade länge innan jag bestämde mig för den storleken. Beräknad förlossning är på nyårsafton och frågan är om jag inte skulle ha sytt storlek 56 i stället, särskilt med tanke på att Ottobre ofta är stora (och breda!) i storlekarna. Nu blev det 62 och jag tror att Mille kommer få plats i ena benet, h*n kommer simma!

Overallen är sydd i fleece och fodrad med flanell. Enligt mönstret skulle man ha vadd emellan men jag tror detta räcker då vi använder fårskinnsåkpåse i vagnen. Den är sydd med två bakstycken och raglanärmar. Fram är det sidoframstycken som fästs mot framstycket med två dragkedjor som går ända ned till fötterna. Det gör det lätt att ta babyn i och ur overallen även om den skulle sova. Eller så kan man bara lätta på overallen om man tar in babyn och den fortfarande sover. I mönstret syr man framflärpen i två delar, en övre del med ett motiv på och en undre del som är bredare och rynkas på. Jag och sambon diskuterade detta och kom fram till att vi tyckte att det var snyggare med bara en del och bara ett gekkomärke som dekoration. Så då skippade jag yttertygets framstyckemönster och använde fodermönstret i stället. Under dragkedjan på framflärpen är det fastsydd två dragkedjeskydd som jag gillar skarpt. Det är nog en detalj som jag nog inte hade tänkt på själv men som känns väldigt bra!

Som vanligt ändrade jag i mönstret. Blant annat ska man enligt mönstret ha teddy mellan foder och yttertyg istället för att kanta. Jag kantade med trikå i ärm- och benslut i stället, med fleece "under hakan" (på den flärpen som är i mitten som fästs med dragkedjor på båda sidorna) och sydde ihop inner- och ytterhuva utan något kantband men med en dekorstickning längs kanten. Den viktigaste ändringen enligt mig är påsydda vantar och tossor. I stället för bara öppningar för händer och fötter som mönstret har sydde jag på en flärp som kan dras över hand eller fot så att babyn inte ska frysa. Gullklkumpen hade såna på sin Polarn och Pyret-overall så jag plankade den idén. Då kan man välja om man vill ha öppet eller slutet. Denna är sydd med foder också, och när vanten är på syns fodret. Det blev snyggt tycker jag! Men det var också här jag gjorde fel. Jag vände på vanten på ena handen innan jag sydde på den så att den låg på framsidan istället för baksidan när jag sydde ihop med kantbandet nederst.

Mönster: Modell 9 från Ottobre Design 5/06 med vissa modifikationer. Storlek 62. Modellen är bred!
Material: Brun fleece och turkos flanell med små grodor, båda från Ohlssons Tyger. 45 cm långa bruna vanliga dragkedjor. Enligt mönstret skall det vara tunna overallblixtlås, jag kom fram till att de menade helt vanliga blixtlås om man tittar på bilden. Detta fungerar utmärkt! Turkos muddväv som kantband på arm- och benslut.
Maskinval: Sömmarna är ihopsydda med overlocken. Dragkedja, synliga kantbandssömmar och stickningar är sydda med vanliga symaskinen.
Glädjesmoment: Att sy något lite mer komplicerat. Det vill säga, det är inte svårare än andra saker men det tar lite mer tid. Och sen är jag riktigt nöjd med resultatet, även om den har sina skönhetsfel om man synar den noggrant! Denna kommer Mille få sova gott i i vagnen. Jag vet inget plagg vi använt oftare än Gullklumpens overall så den är väl värt att sy!
Tråkigt: Att jag verkligen trodde att jag var klar och sen när jag skulle visa fram den till sambon insåg att jag vänt på ena vanten. Vad arg och besviken jag var då!!
Lyxigt för babyn: Dragkedjeskydden överst i halsen. Känns som en lyxig detalj!


TILLÄGG 071209: SÅ HÄR GJORDE JAG VANTARNA OCH FOTÖVERDRAGEN

Jag har fått frågan om hur jag gjorde flärparna att dra över händer och fötter, och egentligen är det ju änklare att lägga till det här.

Jag ritade av formen på nedersta delen av ärm respektive ben på överallen, så långt upp som jag tyckte att det var lämpligt med ett överdrag. Sen klippte jag till den i både yttertyg och innertyg och kantade den övre delen. Sen sydde jag fast flärpen i sidosömmarna på ärm respektive ben. Här gäller det att passa på så man redan här lägger delarna åt rätt håll. Jag lade de på baksidan med yttertyget utåt men det är ju en smaksak. Sen sydde jag på kantbanden på arm- respektive benslut, på ena sidan syddes alltså kantbandet genom fyra lager tyg (två vardera av ytter- och innertyg). Det var här jag gjorde fel, jag hade vänt ena överdragsflärpen så att den syddes dubbelt på framsidan istället för baksidan.

Färdigt, alltså inte särskilt komplicerat eller ens mycket extra jobb! Fråga gärna om min förklaring är otydlig så kan jag lägga till flera bilder eller förtydliga!

13 kommentarer:

A sa...

Den blev verkligen superfin. Önskar att jag skulle ha ork och koncentration nog att sy nåt sånt där lite mer arbetat plagg, men det lär dröja...

Carolina sa...

Jättefin!
Och stort tack för den utförliga beskrivningen. Jag blev så sugen att jag var tvungen att rota fram alla gamla bebisplagg för att se vilka storlekar vi hade på PoP-overaller. Så nu är både babysitter, barnvagn, babyskydd och en hemskans massa kläder framplockade och på väg in i tvättmaskinen.

SNUX sa...

åååå, den er så søt!! Du er utrolig flink, må jeg si. Igjen. :)

angelmax sa...

gud va söt..... super fin verkligen

Anonym sa...

Den blev ju jättesnygg, härligt grodtyg.
Men lite stor såg den allt ut som du skrev :-)
kommer ihåg när jag köpte en overall till dottern innan hon föddes, köpte i strl 56 fast alla sa att jag skulle köpa strl 62.
Ut kom en lite plutt på 2.5kg.
Mannen fick köpa en i strl 50 innan vi åkte hem från BB. Hon badade i den :-)
Mvh
Charmmiss

Kajsa Bergman Fällén sa...

Åh, jättefin!

Thea sa...

Vad bra det blev!! Å, jag vill att min lilla ska vara så liten igen!!!

DORIS DAISY sa...

Verkligen jättefin. Ser så mjuuuuuk och varm ut.

Gekko sa...

Tack alla snälla! Är verkligen lite orolig för storleken, får se om vi får panikköpa en mindre storlek också! Tror inte att jag syr en till...

Thea sa...

Du som knåpar till en liten - och som gillar omlottbodysar... Jag hörde att Ottobre kommer att ha en omlottbody i sitt okobernummer - bra va?

Gekko sa...

Tack Thea, nu blev jag glad! Då ska jag nog vänta lite med flera bodies, enklare att ta utgångspunkt i ett riktigt mönster ju!

Thea sa...

Ja, jag blev också glad - och täntke detsamma. Jag var på väg att göra ännu ett försök i jakten på den optimala omlottbodyn!

Anonym sa...

Vad fin den blev :-D Och visst var den inte kul att sy :-D Hoppas bara att den inte blev för stor ... Tror att M har börjat växa nu, så kanske, kanske min kommer att passa när det blir lite kallare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no