tirsdag 11. september 2007

Tunika och muddbyxor

En liten stjärna har fötts i Göteborg och måste få en present! Gullklumpen fick en underbar orange tunika av stjärnans föräldrar då hon föddes och vi gillade den så mycket att jag sydde en ny till Gullklumpen då hon växt ur den. Vi tänkte att de kanske skulle uppskatta att få en Gekkoversion av tunikan till sin dotter? Också denna fick bli orange, kantbanden är en mörkare orange trikå. Sömmen här är sydd med kedjesöm med CoverPro, det blir bra men kräver träning. Jag kunde ha varit mer nöjd men tycker att det är tillräckligt bra. Kläderna kommer ju inte från en fabrik är min tröst om sömmen inte är alldeles rak... Fållarna är sydda med smal högersidig tvillingsöm på samma maskin. Det blev bra! Jag är så nöjd! Min nye maskin kräver kärlek och träning men ojojoj vad bra det blir när det blir bra! Namnlappen sitter på främre omlotten längst ner. Den nedersta tunikabilden visar den smala tvillingsömmen (3 mm).

Mönster: Jag ritade av KikKids tunika rakt av, storlek 62
Material: Orange velour från Calletex i Örebro, orange muddväv till kantband, minns inte var den är köpt.
Glädjesmoment: Den känns så härlig, den här velouren har en underbar kvalitet! Smala tvillingsömmen med CoverPro blev riktigt snygg här!
Tråkigt: Att kantbandssömmen inte blev helt 100% perfekt.
Maskinval: Delarna är ihopsydda med overlocken, första kantbandssöm med overlocken. Synliga kantbandssömmen och fållarna är sydda med respektive kedjesöm och smal tvillingsöm på CoverPro. Namnlappen fick sys på med vanliga symaskinen.Det enda som var svårt med tunikan Gullklumpen fick var att matcha med byxor. Strumpbyxor hängde inte riktigt på i den åldern och det är inte alla färger som går så bra med orange. Därför ville jag sy ett par byxor som stjärnans föräldrar kan använda till tunikan om de vill. De är sydda i gul-orangerandig mysig trikå med samma orangea mudd som finns i tunikans kantband. Den stora svårigheten med byxorna var att jag ville sy ned sömsmånerna med brun dekorsöm, till det ville jag använda baksidan av CoverProens tvillingsöm. Detta går ju i en handvändning om man bara får sömmen snygg. Jag tror att jag fick sprätta upp fyra eller fem gånger. Jag har våndats och varit ledsen och svurit åt mitt underverk av maskin. Sen plötsligt satt sömmen där! På ena benet är det ett uppehåll i sömmen (den syns på bilden) men annars ser de perfekta ut! Jag vet inte vad jag gjorde fel men jag fick hoppstygn hela vägen. Jag har trixat med alla inställningar och gjort alla trix. Trätt om maskinen och bytt nålar. Skulle önska att jag fattade vad jag gjorde fel som sedan blev rätt för att undvika samma fel igen. Någon som har liknande erfarenheter som kan tipsa eller trösta?

Mönster: Ottobre Design 5/06, muddbyxor till baby. Ändrat så att de även har mudd i bensluten. Storlek 62 med liten sömsmån och anpassad längd. (Den mindre sömsmånen beror på mina erfarenheter att Ottobres mönster ofta är väldigt breda)
Material: Gul-orangerandig trikå från E-slöjd, samma orangea muddväv som till tunikan.
Glädjesmoment: Slutresultatet som trots min vånda med dekorsömmarna blev snyggt. Det känns så proffsigt med "Katvig-look-alikesömmen"!
Tråkigt: Att det bara strulade och strulade och strulade igen med min drömmaskin! Jag höll på att ge upp där ett tag.
Maskinval: Delarna är ihopsydda med overlocken, namnlappen är fastsydd med vanliga maskinen. Dekorsömmarna är baksidan av smala tvillingsömmen på CoverPro, sydd igenom sömsmånerna.

15 kommentarer:

Jes sa...

Vilken läcker "outfit" hel cool. Stjärnan kómmer att bli nöjd. Hoppas eran lilla tripp går bra, hur funkade föresten DVD i bilen?

DORIS DAISY sa...

Wonderful!

Anonym sa...

Snyggt!

Anonym sa...

Jättesnyggt, älskar verkligen orange. Härlig tröja.

Cecilia sa...

Den är ju så fin den där velouren. Jag knåpar på en tunika till min brorsdotters födelsedag, även den i orange, får se om den ens kommer i närheten av din fina :)

Thea sa...

Å så snyggt!! Jag gillar ju orange väldigt mycket, så jag tycker du gjorde ett kanonval! Har tyvärr inga tips ok sömmarna, men jag tänkte själv börja skirva vilka inställningar (stygnlängt och diff.matning) jag har när det blir bra. Om vi är fler som göer det kan vi ju få ett litet uppslagsverk!

Thea sa...

Såg du förresten att jag lagt upp en bild med min domartunika på?

JNYdesign sa...

jag är helt imponerad hur ni alla hinner sy allting ni gör.....
Jag syr på jobbet, men hinner ändå inte så mycket som ni. Bra gjort.

Jes sa...

Bra ide´Thea, att man ska uppge inställningar när det blir bra.

Carolina sa...

Super duper fint!

Gekko sa...

Tack för alla snälla tillrop!
Thea: bra idé att skriva ned inställningarna. Jag får skriva till det som ett tillägg när jag kommer hem, om jag bara kommer ihåg att göra det innan jag börjar ratta igen..

SNUX sa...

Me like! både bukse og tunika:).

Tyrvi sa...

Oh vad underbart! Jag älskar de där e-slöjdsfärgerna! Har sytt en tröja till H i de färgerna förr och det blir nog mer sånt tyg framöver.

Och orangevelour står på önskelistan...

Thea sa...

Är det bara i min värld bilderna på tunikan och byxorna inte längre kommer upp på skärmen?!

Gekko sa...

Tack för att du uppmärksammade det Thea! Fattar inte vad som har hänt!! Undrar om det varit så länge? Jag har inte kikat in i min egen blogg på några dagar. Ska fixa det när jag kommer hem från jobbet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no