onsdag 28. november 2007

Napphållare


Jag har länge tänkt att sy napphållare till Gullklumpen och Mille. Men det blir liksom aldrig av. Nu köpte jag senaste numret av Kreativa Kvinnor samtidigt som jag såg att Fröken Snux sytt en. Då äntligen kom jag till skott. Det finns en beskrivning i Kreativa Kvinnor som jag inspirerades av men naturligtvis inte kunde följa utan jag improviserade lite på vägen.

Jag tog en lämplig längd tyg och klippte i dubbel bredd plus sömsmön. För att få stadga strök jag på mellanlägg. Sen pressade jag in sömsmåner (även på kortsidarna) och pressade bandet dubbelt. Gullklumpen har bara använt napp utan ring så jag använde ett runt svart resårband till att festa runt nappen. Jag knöt en liten knut på den för att få en lämplig rundel, sen sydde jag fast resårändarna i ena kortsidan sömsmån. Därefter vek jag in sömsmånerna och sydde en stickning i kontrastfärg hela vägen runt. Jag passade på att sy fast namnlappen samtidigt. För att fästa napphållaren till barnet använde jag vantklämmar som jag hade liggande. Tyvärr hade jag bara två, annars hade jag nog sytt flera direkt.

Mönster: Tips och mått finns i Kreativa Kvinnors julnummer, jag mätte mot napphållare vi redan har.
Material: Tygrester från tunna bomullstyger från Stoff och Stil, vlieseline, 14 cm lång svart rund resårsnodd, vantklämma.
Kul: Det gick snabbt och blev snygg direkt.
Maskinval: Enbart vanliga maskinen. Sicksack för att festa snodden i sömsmånen, stickningar runt kanten på bandet. Jag kastade inte över kanterna då dessa skulle vikas in överallt ändå.

10 kommentarer:

Linda/Inna sa...

Ett annat alternativ är att använda en så kallad o-ring istället för resårband. Jag har förresten en bild på napphållare med sådan ring i min blogg.

Y sa...

fina! Bibbi har två vanthållar eför tio kr - om du ska sy fler

Gekko sa...

Tack för tipsen! Ska kolla hos Bibbi då, för det låter ju rätt så billigt! Synd att jag inte tänkte på det när jag beställde tråd för några veckor sen:-)
O-ring är ju säkert snyggare men hur är det ur hälsosynpunkt?

Sica sa...

De blev ju riktigt bra. Tycker att du väljer fräcka tyger till allt du gör!

Thea sa...

Jättefina! Synd att mina ungar inte har napp!

Tyrvi sa...

Finfina! Säger som Thea, ingen nappanvändare här. Nästa barn kanske... Men jag är impad av allt som händer i din blogg själv orkar jag mest sova. Minst 12 timmar per dygn :-)

Gekko sa...

Tack!

Gullklumpen använder bara napp när hon sover men då har hon faktiskt napphållare, även när hon sover i vagnen på dagtid. Vi borde säkert inte men det har blivit så. Tänker mig att Mille kommer ha napp också. Och om det blir en pojk så funkar det ju med helblommigt, lite som ett statement.

Tyrvi: jag vilar ju tokmycket också, syr aldrig på kvällen t.ex. Men Gullklumpen är i dagis på dagtid och jag är hemma. Det funkar att sy om jag syr lite lite och sen vilar mycket. Ändå blir jag stressad över allt jag vill hinna med. Just det, sambon sköter den daglige ruljansen!

Nilla sa...

I Pippilottas webbshop kan man köpa såna plastmojänger att fästa nappen i om man syr egna napphållare.http://pippilotta.jetshop.se/

The pyssler sa...

Hejhej!

Superfina grejer på din sida. Har sytt napphållare för en tid sen och upptäcker att alla nappar nu förtiden saknar den där ringen som fannsförr.Letar efter ljuo lykta efter ringar att sätta på. O-ringen..är den hudvänlig o giftfri tro? Vart kan man hitta den eller annat att använda som gummiring?

Mvh

Mirre

Gekko sa...

Om man använder rätt sorts o-ring så ska det inte vara något problem. Man ska inte använda de som innehåller nitrit utan de som har epdm (etenpropengummi). Dessa är livsmedelsgodkända. Lycka till!

Annars så finns det ju en del nappar med ring också. I alla vanliga butiker. Men jag gillar ju bäst de utan ring:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no