mandag 28. februar 2011

Sova skönt

Samma bild, välj mellan stökig bakgrund eller slarvig redigering ;-)
Haha, hur pryd är inte jag då som inte känner mig bekväm med att posera i nattlinnet?
När min Babylock flyttade hem till mig så var jag tvungen att testköra lite. Tiden var så knapp då och egentligen borde jag inte sytt till mig själv men det gjorde jag faktiskt!

Jag har länge behövt ett nattlinne, och nu tog jag tag i det. Jag ville testköra mönstret Bohemian från Ottobre, det är samma mönster som jag sydde flera tunikor/t-shirts av på Syfestivalen, bl.a denna som hamnat i JNY-Jennys ägo. Nu var det alltså första försöket på att använda mönstret.

Jag tog storlek 36, mönstren är ju rätt stora i Ottobre ofta. Jag mätte på mönstret och jämförde med egna plagg och insåg att den skulle kunna bli lite stor. Till ett nattlinne är ju det helt ok.
Jag förlängde mönstret till lagom nattlinnelängd och skippade fickorna. Annars har jag nog följt mönstret rätt exakt tror jag. Halslinningen är fållad, och sen tog jag rullfåll i ärmslut och nederkant (i mönstret tror jag de är fållade).

:dagens sytips:
Just rullfållen var jättekul att köra på min nya maskin! På pfaffen får man mixtra lite mer och ställa in trådspänningen och testköra, ändra och sen testköra igen. Här var det bara att skruva på ett par rattar enligt sömguiden och sen var det bara att rullfålla! Snygga sömmar blev det också! Nästa gång ska jag testa wavesömmen!

:mönster:
Bohemian, modell nr 3 från Ottobre Design Dam 5/09. Bra och användbart mönster tycker jag efter att ha sytt 5 tunikor/nattlinne/t-shirts med olika variationer i det.

:wow:
Tack för all glad feedback på allt som händer i mitt liv för tiden! Jättekul med responsen på giveawayen, på alla beställningar som droppar in i webshoppen och alla glada tillrop! Webshoppen har fått en pangstart och jag är glad! 

lørdag 26. februar 2011

Give Away hos Gekko


Visst är det dags för en Give Away från Gekkobloggen?

Det finns massor att fira: som fabrikskollektionen och eget tyg som båda är stora steg för mig. Eller att Gekko har drygt 570 fans på Facebooksidan, fyraårsdagen för bloggen passerades någongång i januari och sen har bloggen haft nästan 350 000 unika besökare sen räknaren installerades. Och sen förstås att webbutiken öppnat!

Hur går det till då? Det enklaste sättet och det enda som krävs är att du lämnar en kommentar nedan.
Sen får du en extra lott för var och en av nedanstående:
- länka till give-awayen med bild från din blogg/hemsida, använd gärna bilden.
- bli fast följare av bloggen (gäller förstås också om du redan är fast följare)
- bli en fan av Gekkos Facebooksida (gäller också om du redan gått med där sen tidigare)
- bjud in dina Facebookvänner att bli fan av min Facebooksida, posta gärna att du gjort det på väggen.

Totalt 5 lottar som mest alltså, skriv en kommentar för var av dina lotter så underlättar det dragningen sen.

Vinsten då?
Två vinnare får var sitt presentkort på 150 norska kronor att användas i nyöppnade Gekkoshop.
Och är det många som är med blir det kanske någon extrapremie också! Alla nationaliteter är förstås välkomna att delta!

Dragningen sker tisdag 15. mars, sista lott måste vara inne före klockan 12:00 denna dag!

fredag 25. februar 2011

Med brask og bram, med buller och bång!

Med fanfar, buller och bång, brask og bram erkläras gekkoshop.no för öppnad!

Min helt egna webshop med kläder, tyger och mönster!
Samtidigt har mina tygåterförsäljare i Sverige och Finland tagit in cirkustyget: JNYdesign och Ikasyr.

Och som om inte detta skulle vara nog en fredag morgon vaknade jag till ett tresidors reportage i Adressas Hjembilaga. Ska se om den finns på nätet sen, nu får ni nöja er med bilder.

onsdag 23. februar 2011

My very own!

Får man? Vara stolt?
Denna klänningen är helt unik, och gjord bara för mig!
Jag har ritat mönstret själv från grunden, satt ihop liv och kjol, och designen är min. Tyget däremot har jag köpt :)

Jag har kontruerat ett liv till mig själv där jag utgått från grundmall storlek 38 från Tillskärarakademin i Göteborg, sen har jag gjort alla ändringar som behövdes för att passa just mig. Inte en linje är kvar från grundmallen, till och med axelskärningen är ändrat för att passa mina räta axlar.

Till denna klänningen till mig själv har jag alltså tagit mitt grundliv och flyttat insnitten, så jag har ett insnitt från sidan till bysten och ett insnitt som går upp till bysten. Sen har jag gjort en midjedel längst ner på livet där jag gjort slutit insnitten på pappret innan jag klippt tyget.

Ringningen har jag gjort till ett djupt v, här har jag nypt in lite genom ett veck i mönstret från ringningen rakt ut till ärmhålet för att ringningen inte ska hänga ner. I ringningen och mellan de två framstyckena har jag sytt på slåar i samma rödprickiga tyg som i midjan.

Till kjoldelen av klänningen tog jag måtten från nedersta del av midjedelen och konstruerade en halvvolangkjol med två vådar fråm och två vådar bak. Jag har beskrivit ett lätt sätt att konstruera sin egen halvvolangkjol här.

Ärmarna är isydda med två hållningstrådar. När jag syr i vävda tyger syr jag först axel- och sidosöm på livet, sen syr jag ihop ärmen, syr hållningstrådar (evt rynktrådar om jag ska rynka) i ärmkullen. Sen syr jag i ärmet. (Till skillnad från i trikåtyger där jag oftast syr på ärmet och sen syr ärm- och sidosöm i ett.)
Ärmarna fick längd ungefär till armbågen.

I mina ritningar innan jag sydde klänningen hade jag tänkt sy på slåar nederst på ärmarna och i nederkant av  kjolen men jag bestämde mig sen för att fålla i stället.

Bak har jag en lång osynlig dragkedja och ett knytskärp i samma rödprickiga tyg som i midjan och slåarna.


:mönster:
Eget, detta är till och med min toille! Lite galet, men jag tog chansen på att det skulle bli bra och sydde utan toille. Lite dumt med tanke på alla smådetaljer och stickningar men jag hade turen att bli nöjd med allt!

:material:
Tygerna är vårnyheter från Stoff och Stil, dragkedjan kommer också därifrån.

:maskinval:
Alla kantar är kastade med Babylock, resten av sömnaden är gjort på min vanliga symaskin. Ett måste är förstås pressarfot för osynlig dragkedja. Det finns till de allra flesta symaskinsmodeller och underlättar enormt för snygg detaljsömnad. Jag har tidigare skrivit om osynlig dragkedja och pressarfot här.

:sett den?:
Jag hade på mig klänningen på Syfestivalen på fredagen, tack alla ni som kom bort till mig och kommenterade den!

Pressarfot till osynlig dragkedja, bilden är lånad från Janome
:ps:
Vad tycker ni om de nya grafiska elementen i bloggen?
De ska matcha nya hemsida som snart öppnar. Loggan är designad av Johanna Ahlard, sen har jag fått hjälp av driftiga Malin / Skapat av mig att vidareutveckla den grafiska profilen.

mandag 21. februar 2011

Mönsterförsäljning

Efter en hejdundrande bra helg på Syfestivalen är jag nu hemma igen.
Det är nästan konstigt. Nu har jag haft workshops på Syfestivalen och stått i JNYdesigns monter tre Syfestivaler på raken, så jag tycker jag börjar få bra rutin på det. Men varje gång är det en riktig urladdning! Jag lever och andas för det under helgen och sen när jag kommer hem måste jag ladda om.

Kvällens omladdning har bestått i att jobba med min nya webshop, som jag hoppas bli färdig med snart! Där kommer mina kläder, mönster och tyger finnas.

Nu har jag lagt ut mitt mössmönster till försäljning här i bloggen. Du hittar det under fliken Mönster överst här i bloggen. Det var en rykande åtgång på mönstret under Syfestivalen och jag kommer komma med en bildguide på hur jag syr mössor snart.


På bilden ser ni JNY-Jenny, jag sydde kläder åt oss i montern under helgen och här ser ni hennes tunika i hennes nya blockrandiga tyg i brunt och vitt. Den är sytt ur mönstret Bohemian från Ottobre Dam, det sista damnumret i 2009 tror jag.

Jag har gjort några enkla förändringar i mönstret, längden är lite längre och jag har använt kantband i stället för fåll i halsen. Sen fick den inga fickor. Bilden är väl sådär, den togs med mobilen i ett dåligt upplyst hotellrum. Malins tunika fastnade aldrig på bild. Mina två får väl visas så småningom om jag bara får tagit någon bild på de.

fredag 18. februar 2011

Weekender bag


Just nu lever jag hektiska timmar i Stockholm med galet hektiska, intensiva och roliga dagar på Syfestivalen. Det är så kul att få träffa alla glada och tygtokiga människor som stannar till och slår av en prat! Första dagen är till ända och vi ser fram emot ytterligare två dagar på mässan!

Det jag skulle säga med detta inlägget är direkt relaterat till Syfestivalen förstås: resväskan.
Jag har länge velat ha en snygg weekender bag. Och dagen innan avfärd, mitt i allt stress med alla saker som skulle fixas råkade jag göra en till mig själv! Bra med en bra väska att packa i!

Väskan är sytt i ett vintage gardintyg som ingick min härliga tygskatt. Den har avsydda hörn, en kraftig dragkedja och ett vårigt grönmönstrat foder.
Tyvärr lyckades jag inte fotografera fodret, ni kan dock själva se det framför er om ni tittar på tyget till denna kjol.

Jag är så glad för att jag äntligen fick sytt en bra väska till mig själv, den känns lagom chique!

onsdag 16. februar 2011

Mössor och mönster

Syfestivalen nästa!
På fredag slås dörrarna upp för vårens (vinterns) Syfestival! Jag längtar redan! Även denna gången kommer jag medverka i JNYdesigns monter B07:21. Och även denna gången blir det workshops.
Nytt för i år är att vi syr mössor i workshopen, allt i JNYdesigns tyger.
Mitt egna mössmönster kommer även finnas till försäljning, både på mässan och även efteråt för ni som inte har möjlighet att vara där.
Vi har fått låna maskiner, bl.a Coverpro och Babylock från Janome.

Kom förbi montern och slå av en prat! Har du en syblogg eller har läst min blogg får du gärna berätta, det är så kul att få ett ansikte på ni som kommenterar och läser och på ni som står bakom alla andra härliga sybloggar!

tirsdag 15. februar 2011

Mitt syrum del 2

Strykbrädsklädsel med vinklar, linjer och mått
Här kommer lite mer bilder av mitt syrum, med denna farten blir vi kanske färdiga till påsk?

Sen urminnes tider har jag spånat på strykbrädsklädseln från Quilter.se som brukar finnas med på Syfestivalen. Den har verkat riktigt smart! Sen när jag började ha workshops med JNYdesign så fick jag tjuvlåna strykjärn i montern där trevliga Ulla som står bak innovationen stod med sina överdrag. Det är faktiskt himla bra! Så förra syfestivalen slog jag till på en quilter press, och har väl tänkt blogga om den sen dess. Jag quiltar ju inte så jag köpte cm-varianten. Jag använder den mest som stöd till rätta vinklar och raka linjer när jag stryker, och till att mäta.
Ett litet bra-att-ha-tips inför kommande syfestivalen helt enkelt.

Fyra på rad, Janome CP, Babylock, overlock från Pfaff och Easy Jeans från Janome

Magnetlister på väggen,

Strykjärnet har extra lång sladd, automatisk avstängning och dunderånga.
Jag har äntligen lyckats fotografera magnetlisterna som jag pratade om i Mitt syrum del 1. Jag har ytterligare en magnetlist som hänger bredvid datorhyllan där jag också har en stång med krokar för olika saxar och verktyg, det får komma i nästa inlägg!

mandag 14. februar 2011

Fet font

Bild lånad från www.formfett.net
I det förra inlägget och ett tidigare inlägg har jag använt en font som jag fått både kommentarer och mail om. Jag har lovat att återkomma om det och gör det nu.
Fonten heter FFF tusj och har ä, ö och å både på svenska och norska. Den finns att lasta ner här.

søndag 13. februar 2011

Mitt syrum del 1


Mitt syrum är stort och härligt. Från att tidigare sy vid matbordet och störa hela familjen med mitt stök i Sverige till att ha ett härligt ljust syrum där vi bodde förra vinteren har jag nu fått ett ännu större rum som är bara mitt! Detta rummet är tyvärr inte riktigt lika ljust som det förra men storleken kompenserar väl för det!

I höstas frågade jag om tips inför inredningen av rummet och lovade att återkomma med bilder. Sen har jag bara glömt att fotografera gång på gång. Äntligen har jag ett par bilder att visa, jag lovar att det ska komma mer!

Jag har ett långt bord till mina fyra symaskiner. Om jag inte minns fel är det 220 cm, vilket fortfarande är lite knappt. Det är inte så djupt, vilket jag inte behöver då jag har ett stort klippbord.

Bordet är gjort av en bänkskiva från köksavdelningen på Ikea. Jag gick runt på kontorsavdelningen där och hittade en bordsskiva på 2 meter, sen fick jag tips av en tjej som jobbade där om att deras bänkskivor till köket är lite bredare och mycket stabilare. Det stämmer verkligen! Billigare var den också.
Jag har satt bordsskivan på en hurts i en änden, två ben i den andra änden, ett ben långt bak mitt på samt satt fast den till en list som skruvats fast i väggen. Det blir ju lätt mycket vibration av maskinerna.

I bakkant av bänkskivan har jag fått hjälp att skära ut hål till symaskinssladdar på två ställen. Det är mycket bättre att ha sladdarna bakåt än att de hänger framför bordet tycker jag.

På väggen ovanför bordet har jag tavelhyllor från Ikea, fräsiga små magnetlister i turkos och rosa till saxar etc och sen tre krokar där min hållare till bobbin/undertrådsspolar hänger.



fredag 11. februar 2011

MöbeltapetserarGekko?

Mums!
Det är kanske inget jag skrivit så mycket om här i bloggen, men jag älskar verkligen loppisfynd och gamla saker! Inget ovanligt förstås, det är ju bara att ta sig en snabb bloggrunda eller besöka några kompisar så ser man att jag delar det intresset med många! ;-)
Vad jag älskar ännu mer än loppisfynd är att fynda saker hemma hos andra, som dessa stolarna som kommer från ett magasin i Värmland. De har funnits i min sambos släkt och stod undanstoppade i väntan på en ny ägare. De kom hem till oss för ett par år sedan, med en klädsel som hade sett bättre dagar och kanske inte var helt i vår smak. Tanken var förstås att vi skulle klä om de, vilket har dröjt! Nu äntligen har vi gjort det, och när  jag väl kom till skott gick det fort!

Någon möbeltapetserare är jag verkligen inte men jag antar att det hjälper att jag har lite tygvana. Jag testade mig fram och det blev ju tillräckligt bra. Sen är frågan om jag vågar ge mig i kast med fåtöljerna efter min farmor eller om jag ska lämna in de till ett proffs...

Så här gjorde jag: (Om du som läsare är mer van än mig och skulle gjort på ett annat sätt blir jag glad för tips!)
-Skruvade av sitsen och bände försiktigt loss alla stiftar som höll den gamla sitsen på plats. Tyget sparade jag faktiskt, det ser hemvävt ut.
-Klippte till ny sits med samma mått som den gamla.
-Mätte ut mitten på sitsens baksida och motsvarande mitt på klädselns baksida.
-Satte några nålar genom nya klädseln ner i stoppningen för att hålla den på plats.
-Stiftade på plats klädseln till sitsen på bakdelen, jag började på mitten, passade markeringarna och gick ut åt sidorna. Passade på att hålla stramt utåt. Tyget vikte jag dubbelt innan jag stiftade
-Tog ut nålarna, stramade sitsen framåt. Stiftade fast på samma sätt här.
-Klippte bort överflödigt tyg i hörnen.
-Vek hörnen snyggt, stiftade de två sidorna.
-Skruvade sitsen på plats.

Jag passade på att markera fram och bak på tyget ifall det skulle vara en färgskiftning i det. Det är ju snyggast om alla stolarna ser lika ut!

:tyg:
Inköpt från Stoff och Stil. Tyvärr fanns inget ylletyg i rätt färg, annars hade vi nog valt det.
Jag köpte även häftmaskinen där. Den var billig och jag skulle nog hellre köpt en bättre när jag väl köpte. Till några stolar går det bra men den var lite tungdriven!

Så här såg den ut förut

Det blev väl fräschare?

Sköna att sitta i är de också!

torsdag 10. februar 2011

Cirkusbody


Livet är verkligen otroligt kul för tiden, ny symaskin, eget tyg, egen kollektion och tusen mail i inboxen. Besök av en journalist har jag också haft.
Jag jobbar på som en galning med webshoppen för att kunna öppna den snart, tur för mig att jag får fantastiskt bra hjälp av Malin bak bloggen Skapat av mig!

Samtidigt jobbar jag mot nästa vecka Syfestival i Stockholm. Som vanligt kommer jag ha workshops i JNYdesigns monter. Denna gången syr vi mössor, det finns några riktigt smarta tips om man inte är så van. Hoppas att få se många av er där!

Har ni sett min Cirkusbody? Den finns i mitt Cirkustyg med kantar och topcoverstickningar i mörkrosa eller turkos. Långa sköna muddar i armsluten och sen min sneda halsöppning som jag tycker så mycket om. Jag har låtit sy upp den i 50/56, 62/68, 74/80 och 86/92. Sen finns det förstås matchande muddbyxor i rosa, turkos eller brunt.

Dessa kommer finnas i min webshop efterhand. Och nu finns de hos Lilla W, Bra Barnkläder (fast än så länge verkar de finnas bara i butiken i Stockholm och inte i webshoppen) och en spännande ny butik i Danmark, jag återkommer om den. Sen kommer den också snart finnas i butiker i Norge.
Jag tycker verkligen att detta är så galet kul!
Rosa Cirkusbody

Cirkusbody med turkos

tirsdag 8. februar 2011

Baby love oh Baby lock


(Fjantig titel på inlägget, jag vet. Jag kunde bara inte låta bli med tanke på sångens titel, se den inbäddade videon om du inte förstår.)


Jag har gått iväg och fått en ny kärlek och en ny baby. Kärlekssagan började på Syfestivalen för ett år sen. På mina workshops i samarbete med JNYdesign fick jag låna symaskiner av Janome, däribland en Baby lock. Jag tyckte det skulle vara kul men tänkte samtidigt att så mycket bättre än en vanlig overlock kunde den väl inte vara.

Jag tog fel!
Jag slogs faktiskt med häpnad första gången jag testade den. Den syr helt enkelt galet mycket bättre än alla andra overlockar jag provsytt. Fördelarna är överväldigande! Babushkadockan har ju pratat sig varm om den i sin blogg men jag fattade som sagt inte förrän jag testade själv.
Jag har längtat och längtat och längtat och nu äntligen är den min! Det blev en Baby lock Imagine Wave. Den motsvarar väl ungefär denna om jag förstått det rätt. Det är  alltså en 4-trådig overlock som också har wavesöm. Sen har den automatisk inställning av trådspänning, nålträdare, luftträdning av griparna (en helt fantastisk grej!).

Jag har inte hunnit testa den så mycket ännu. Jag har sytt ett nattlinne till mig själv och två dregglisar. Till nattlinnet passade jag på att använda rullfållen också för att testa och det var grymt smidigt att byta.
Som ni ser är jag nog lite kär... Många som varit med på workshops på Syfestivalen har sett mig prata varmt om dessa maskiner också och avundats de som köpt. Nu tillhör jag de lyckligt lottade!

søndag 6. februar 2011

Blir du färdig någongång?



Ojojoj, det gick fort när Gullklumpen plötsligt skulle hjälpa mig att skapa hennes julklänning. (Före jul alltså.) Hon är nog en helt vanlig fyraåring med massor av åsikter, hon vet hur hon vill ha det. Hennes julklänning skulle förstås ha massor av snurr och vara princesslik. Allra mest förtjust är hon i en snutt Hello Kittytrikå jag har, och sen förstås(?) alla vaxtyger. (De drar hon alltid fram och vill att jag ska sy tröjor eller mössor av...)

Jag tyckte inte att vaxtyg passade så bra till julklänning så vi styrde oss bort från den hyllan. Då drog hon fram en snutt jag har kvar av ett tyg från Stoff och Stil. Brunt med rosa och glitterdetaljer. Kan det bli bättre? Först blev det total katastrof, jag kunde berätta att jag inte hade så det räckte till en klänning, på sin höjd en kjol eller ett ok till en klänning. Inte kul...
Innan jag hade hunnit föreslå ett alternativ eller ge förslag på ett matchande tyg att göra en klänning med ok av hade Gullklumpen snabbt scannat av tyghyllarna, drog fram ett mörkbrunt tyg med vita blommor och kikade vädjande på mig. Om det gick att kombinera de två???? Och sen använda detta rosa bandet????

Sen gick det fort. Klänningen måste vara klar bums! Klänning med fodrat ok, osynlig dragkedja bak, kjoldel med massor av snurr och sen ett roa band runt om i midjan. Nederkanten fållad med bred overlocksöm.
Och samtidigt två otåliga barn. Sen när den var klar fick den provdansas i syrummet. En överlycklig Gullklump som snurrade fortfortfort och en lillebror som sitter och tittar på med händarna i kors (enligt bilden iallafall, jag är inte säker på att han satt stilla särskilt länge...)

Snabbt snurr med lillebror som veggpryd



:material:
Brun bomull med glitterblommor samt rosa band från Stoff och Stil. Brunt tyg med vita blommor från en lanthandel i Norge.

:mönster:
Eget. Det finns liknande mönster i olika Ottobre. Man kan också ta ett grundmönster på ok från Meedom och konstruera en snurrkjol att sätta på, jag har tidigare bloggat om att rita mönster på snurrkjol här.

:sen då?:
Gullklumpen kände sig som en princessa i klänningen och skulle nog gärna gått med den på dagis varje dag om hon fick.

"Färdig någongång? Jag vill dansa mamma!"

onsdag 2. februar 2011

Fyra generationer

Milleman fick en pojkdocka till jul, och då vaknade dockintresset hos storasyster för fullt. De två har lekt massor med sina två dockor nu på nyåret. Och då kan ni väl fatta hur glad Gullklumpen blev när hon fick en hemstickad rosa kofta till sin allra finaste docka av sin gammalmormor/oldemor igår! Hon lekte och lekte och lekte, och somnade med koftan intill ansiktet sen på kvällen!


Jag har inte sytt så mycket till dockorna, jag  har ju lyxen att min mamma gör det. Hon har sytt de värsta outfits så min sömnad behövs inte!
Mössor däremot har vi inte så många av i dockstorlek, så jag imponerade Gullklumpen med att två minuter före middag dra med mig dockan och Gullklumpen ner i syrummet, dra fram en stuv med turkosa moln, svänga ihop en mössa med en söm på overlocken och sen en overlocksöm istället för fåll. Hon tittade på mig med stora ögon och undrade hur det kunde gå så fort? Jag hade inte hjärta att säga att det inte var den mest välgjorda mössan i stan. Hon var så nöjd!

Så här får ni se en bild av vår fyragenerationsdocka med stickad kofta från oldemor, dräkt från mormor, mössa från mor och sen tillhör ju dockan Gullklumpen.

Var tar man förresten annars en bild av dockan än i den loppisfyndade hyllan som nyss kommit upp på väggen och inte hunnits fyllas med nips ännu? :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no