torsdag 6. desember 2007

Jumpsuit version 2.0


Helt i början av min bloggkarriär sydde jag denna jumpsuit efter ett mönster jag knåpade ihop själv. Jag har varit nöjd med den och den har använts flitigt men det har varit ett par grejer jag velat förbättra. Nu efter nästan ett år börjar den sitta lite väl trångt i grenen på Gullklumpen så nu var det dags att göra en ny i förbättrad utgåva en storlek större. Jag är nog inte helt nöjd denna gången heller men det börjar närma sig!

Jumpsuiten är sydd med två framstycken och två bakstycken utan grenkil. Fram är det dragkedja och bak har jag ett resårband i ryggslutet för att få till den retro looken. Ärmöppning och benslut är kantade med samma tyg som resten av dräkten. Framtill finns två fickor som är fastsydda i sidosömmen, det nedre hörnet inåt är rundat.

Så här gjorde jag:

1. Kastade över alla delar med overlocken.
2. Förberedde fickorna. För att få den rundade formen sydde jag en rynktråd i sömsmånen, rynkade ihop och pressade till den form jag ville ha. Därefter stickade jag ned sömsmånen i öppningen och sydde på namnlappen på ena sidan. Fickan hjälpstickades fast i framstyckets sömsmån innan jag sydde fast den i framstycket med två parallella stickningar.
3. Sidosömmar och innerbenssömmar syddes.
4. Sydde sömmen mitt bak fram till där dragkedjan skulle börja.
5. Dragkedjan syddes fast fram.
6. Sydde fast kantband i ärmöppningar och benslut. I ärmöppningarna är bandet lika långt som öppningen medan det är kortare i bensluten för att få lite smalare öppningar.
7. Axelsömmarna sys ihop.
8. Kragen förbereddes. Den består av två ihopsydda trapetser var den kortaste långsidan sys fast mot halsöppningen. Man syr alltså ihop två trapetser räta mot räta men lämnar den kortaste långsidan öppen. Den ena trapetsen får mindre sömsmån i den långa kortsidan än den andra (gradering). Sen kapar man hörnen i den längsta långsidan (för att det skall bli mindre tyg och lättare att få snyggt när man vänder).
9. Nu är kragen klar att sys på. Jag sydde först fast räta mot räta, sen vek jag kragen över och vände in sömsmånen på insidan av plagget och sydde med en stickning genom halsöppning och båda lagren krage.
10. Sydde fast ett brett resårband i ryggslutet med två stickningar.


Klart!

Till nästa gång skall jag göra bensluten lite trångare och göra axlarna lite lite smalare. Annars är jag nöjd! Skall försöka se om jag får Gullklumpen att fastna på bild imorgon! Hon har inte varit helt samarbetsvillig ikväll.

Mönster: Eget, storlek 86
Material: Brun stretchsammet, köpt på Ohlssons Tyger för snart ett år sedan. 35 cm lång brun spiraldragkedja från Stoff och Stil, ca 5 cm långt 20 mm brett resårband.
Glädjande: Att den blev så bra, och att detta är ett helt eget mönster!
Tråkigt: Att det fortfarande är utrymme för förbättringar.
Maskinval: Overlocken att kasta alla kantar med, vanliga maskinen till allt annat. Kantbanden i ärmöppningarna syddes med CoverPro och kantbandsmojängen men det krånglade lite, vilket jag tror berodde på att det var för tjockt så jag vågade inte använda den i bensluten, där syddes kantbanden på med overlock och stickades ner med vanliga maskinen.

12 kommentarer:

Thea sa...

Ja, vad ska man säga...AVIS! JAg tycker ju som du vet att den är så otroligt häftig!
Attans vilket tempo du har, trots att det är tungt och slitigt att vara höggravid. Men det är väl som du säger i ett tidigare inlägg, att man har lärt sig och därför faktiskt syr grejerna rätt så fort numer.

Thea sa...

Gör du förresten ofta så, att du kantar med overlocken och sen syr ihop med vanliga maskinen? Varför inte sy med overlocken från början? Blir det bättre fall med de breda sömsmånerna kvar eller är det för att overlocksömmen känns bylsig, eller?! Dum fråga, kanske!

Gekko sa...

Kul att du gillar den:-) Jag gör nästan aldrig så att jag bara kastar med overlocken och sen syr ihop men på just detta tyget så är det verklgigen värt det, det repar sig alldeles för lätt har jag fått lära mig av erfarenhet. Så det var ingen dum fråga alls!

Jes sa...

Tycker ju att den nya är supperfin liksom den gamla, säger som thea vilket tempo du har .) Hoppas du mår bra.

malin sa...

Åh, jag gillar verkligen dina jumpsuites, dom är så snygga!

Stora lilla J sa...

Så så snygga!!! Verkligen superläckra, måste vara mysigt för barnet... Och jag är grymt imponerad av den fina kragen - en sån där grej jag inte vågat mig på...

Thea sa...

Bra, tack, då vet jag! Det ser iofs proffsig ut också. Som på mina finbyxor (som jag har på jobbet ibalnd när jag inte saggar runt och är mammaledig!)...

rino sa...

Den riktigt skriker 70-tal med den höga halsen & kragen. Supercool...

Gekko sa...

:-)
Undrar bara om sambon egentligen är lika förtjust, 70-talssnäva kläder och blöjbyten är ju inte alltid bästa kombinationen!

Thea sa...

Och nu måste jag fråga...hur bred är kortändan på kragen? Jag gissar att den är lika bred hela vägen, eller?

Gekko sa...

Thea: den är 7,5 cm bred och de båda långsidorna ligger parallella hela vägen. Måttet är färdigt påsydd. Den skall nog inte vara bredare och skulle kunna vara smalare (fast det är ju en smakssak). Hoppas det hjälper dig! Ser fram emot att se din version!

Thea sa...

Tack!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Her syr Gekko!

Gekko har gått fra å være en syfreak på hobbybasis til å designe egne kolleksjoner og ta fram egne stoffer.
Da bloggen tok sin form i 2007 bodde jeg i Sverige og blogget på svensk. Nå har jeg tilhold i Norge og blogger på norsk.

Her i bloggen er det mye fokus på hva jeg syr og hvordan jeg gjør det.
Gekko har kleskolleksjon i flere butikker og selger stoffer fra egen nettbutikk samt forhandlere utenfor Norge.
Besøk gjerne nettbutikken for å se mer!
www.gekkobarn.no